Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Terugkijken: Vleesverlangen

  •  
20-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vlees is zo verslavend, dat als je een scan van je brein laat maken en plaatjes gaat kijken van seks en van vlees, het brein heviger reageert op de plaatjes van het vlees, dan van de seks. Dat is in elk geval wat televisiemaker Marijn Frank overkwam toen ze een breinscan liet maken voor haar documentaire Vleesverlangen.
Marijn Frank, bekend van het programma Keuringsdienst van Waarde,  is zelf geen vegetariër. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar vlees en de wens een beter en verstandiger mens te zijn. In de film gaat ze op zoek naar schokkende en grappige argumenten om van haar verslaving af te komen. En één ding wordt heel erg duidelijk: afkicken van vlees is geen makkie.
Gisteren werd de film uitgezonden op NPO3. Kijk hem hier terug,

Meer over:

#video, groen, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord21 mei 2016 - 6:23

[Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar vlees en de wens een beter en verstandiger mens te zijn.] Is dom het nieuwe verstandig dan? Active B12 is alleen maar in dierlijke producten te vinden. De vitamine B12in gefermenteerde groente is een pseudovitamine en dat betekend dat het er wel is, maar ons lichaam doet er niets mee. Eieren eten helpt ook niet, behalve als we de eieren rouw eten. Bij verwarming verdwijnt de vitamine B12 die in eieren zit bijna helemaal. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 92% van de veganisten lijden aan een tekort aan vitamine B12 en maar 5% van de vlees eters. (http://www.webmd.com/food-recipes/20030618/vegetarian-diet-b12-deficiency). Maar goed, dat gebrek zal dan ook wel de reden zijn waarom zij het niet snappen, tja en al die leuke verhaaltjes over ziek worden van vlees..... dat kan alleen maar als vlees bedorven is, of de mens heeft er mee lopen rommelen.

Jeremia
Jeremia20 mei 2016 - 19:43

Men heeft mensen ook wel eens naar logo's zoals die van Apple en Coca Cola laten kijken terwijl men hersenscans uitvoerde, er werden daar ook heftige reacties bij geconstateerd. Grote industrieën zoals de vleesindustrie verdienen vele miljarden en geven gigantische bedragen uit aan marketing om mensen te laten verlangen naar hun producten. Hoewel er rationeel bezien weinig reden is vlees te eten (slecht voor mens, dier en milieu, een beetje lekker maar dat zijn meer dingen) zijn mensen over het algemeen nogal irrationeel en daar wordt door de industrie gretig misbruik van gemaakt, met alle rampzalige gevolgen van dien.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus21 mei 2016 - 1:34

"Hoewel er rationeel bezien weinig reden is vlees te eten" Als je het gebrek eraan als een gek moet compenseren dan zijn er rationele redenen te over om een evenwichtig dieet te volgen, dus inclusief vlees en vis. Je kiest toch ook niet voor een vergiet als dakbedekking om vervolgens met emmers het gebrek aan waterdichtheid te compenseren. Waar geen rationele reden voor te bedenken is is het eten van vleesvervangers die zo nodig ook nog eens op vlees moeten lijken. Het voegt niks toe en het smaak ook nog eens nergens naar: niet naar het vlees dat het moet imiteren en al evenmin naar wat je van de ingrediënten wel zou kunnen maken. Het is een beetje als surrogaatkoffie maken van cichorei met een schepje Buisman terwijl het helemaal geen oorlog is.

Van der Wal
Van der Wal20 mei 2016 - 17:18

Hé, een genant slechte poging om mensen een schuldgevoel aan te praten. Met d'r breinscan.

pieter53
pieter5320 mei 2016 - 17:16

Citaat: Het zijn ook met name de bewerkte vleesproducten die volgens de wetenschap verslaving in zich hebben ...... Zou dat iets te maken hebben met E-nummers. Gezond of niet: ik ben vegetariër, omdat ik geen moordenaar wil zijn.

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus20 mei 2016 - 19:25

"ik ben vegetariër, omdat ik geen moordenaar wil zijn" Och arme, ben je een paardenmeisje van 12?

il viaggiatore
il viaggiatore20 mei 2016 - 20:07

Ik ben geen vegetariër. Wel een fervent stemmer op de PvdD. Ik heb niets tegen vlees eters net zo min tegen vegetariërs, maar ik ben wel overtuigd dat het produceren van vleesproducten anders kan. E-nummers zoals u al kenmerkt zullen allicht inspelen op die verslaving want dat is wat de industrie ons voedt. Ik ben zelf een stevige roker, en heb moeite om ermee te stoppen. Soms is het lekker, vaak een gewoonte. Ik ben van mening dat we dieren gewoon weer wat moeten gaan waarderen. Er zijn mensen die denken dat de standaard kipfilet en biefstukjes in de supermarkt zo uit de fabriek komen. Dat is niet zo, maar ze verwachten het wel. En de hele industrie zorgt ervoor dat dat denkbeeld niet veranderd. Ik hoop dat dat denkbeeld veranderd kan worden. Ik geloof verder niet zoveel in de hipster soya producten. Ook de soya productie heeft net zoals de veeteelt een enorme aanslag op onze natuur. Vlees eten is niet slecht, maar we moeten onszelf aanleren dat we niet elke dag vlees hoeven te eten. 2-4x per week is echt voldoende als je daarnaast ook andere voedingsbronnen aanboort. Het enige andere alternatief is inderdaad voedsel uit het laboratorium. Ik weet niet of we daar echt blij van moeten worden.

Robles
Robles20 mei 2016 - 21:12

Hahaha, serieus? En wat nu te doen met alle roofdieren dan?

Piet de Geus
Piet de Geus21 mei 2016 - 3:20

"Ik ben van mening dat we dieren gewoon weer wat moeten gaan waarderen. Er zijn mensen die denken dat de standaard kipfilet en biefstukjes in de supermarkt zo uit de fabriek komen." Wie vlees uit de supermarkt koopt mankeert sowieso wat aan zijn smaakpapillen en zijn warenkennis. Als je biefstuk wilt eten, dan is het toch echt zaak om die zo snel mogelijk nadat er een portie is afgesneden dicht te schroeien zodat alle sappen erin blijven. Dus waarom zou je (nog afgezien van de kwaliteit) biefstuk uit de supermarkt willen waaronder een maandverbandje ligt waar alle sappen in zijn getrokken? Als je een droge lap vlees wilt kun je beter sudderlappen nemen: die kun je tenminste nog mals maken. En dat mensen denken dat de kipfilet in de supermarkt uit de fabriek komt kan ik wel begrijpen: kijk maar wat daar aan toe is gevoegd om het houdbaar te maken en hoeveel water erin is gespoten om het goedkoop te maken. En daarbij natuurlijk nog de nodige troep om dat water in de filet te houden... totdat je die in de pan verwarmt en je in plaats van een kipfilet dicht te schroeien het kreng suddert in een grijze brei die eruit komt lopen omdat de bindmiddelen en stabilisatoren dan niet meer werken... "Vlees eten is niet slecht, maar we moeten onszelf aanleren dat we niet elke dag vlees hoeven te eten. 2-4x per week is echt voldoende als je daarnaast ook andere voedingsbronnen aanboort." Als je dieren waardeert moet je simpelweg niet vaker en meer vlees eten dan je je op een fatsoenlijke manier kunt permitteren. En dat begint ermee dat zo'n dier een fatsoenlijk leven heeft gehad. En ook (zuiglam en dergelijke daargelaten) voldoende tijd om smaak te ontwikkelen. Dat kost namelijk wat tijd: tijd waarin het beweegt om zijn spieren te ontwikkelen en een gevarieerd kostje bij elkaar scharrelt om smaak te ontwikkelen en zich tegelijkertijd te ontwikkelen tot een volwaardige voedingsbron. Dat kost nu eenmaal wat: van een kip met label rouge koop je geen plastic tas vol voor een tientje. Maar die heeft in zijn eentje wel meer smaak dan die tas vol en die heeft ook een prettig leven gehad. Dus waarom zou je je eraan vol willen vreten? Voedingsbronnen genoeg om het aan te vullen tot een complete maaltijd. Dat is een stuk gezonder dan een kipfilet uit de bio-industrie waar je van ellende al een lading pindasaus overheen moet gooien om het gebrek aan smaak te compenseren. Wat dat betreft lijkt alle kip en vlees uit de supermarkt nog het meest op tofu: een stuk rubber waar je de gekste dingen mee moet doen om er iets van smaak aan te geven, want die heeft het van zichzelf niet. "Het enige andere alternatief is inderdaad voedsel uit het laboratorium. Ik weet niet of we daar echt blij van moeten worden." Als je genoegen neemt met opgefokt vlees en dito kasgroenten is dat misschien een logische stap. Maar blij kun je moeilijk worden van mensen die zichzelf als vuilnisvat zien en hun omgeving als leverancier van afval om zich mee te vullen. Met dat soort fratsen moet je eens aankomen bij wijnliefhebbers. Die krijgen van schrik een rolberoerte, omdat zij wel snappen dat een druif de kans moet krijgen om smaak te ontwikkelen. En hoe ouder de druivenstok en hoe meer moeite die moet doen om aan zijn voedsel te komen, des te meer smaakt ontwikkelt hij. Niet voor niets geldt in de wijnbouw: hoe lager de opbrengst per hectare, des te hoger de kwaliteit. Omdat een wijnrank die met zijn wortels diep de grond in moet om tussen de kiezels water te vinden druiven ontwikkelt die veel mineralen bevatten. En die mineralen zijn niet alleen bepalend voor de smaak, het zijn ook nog eens nuttige micro-elementen voor de mens. Iedere wijnliefhebber kent het grote belang van het terroir (de bodem en wat daarmee samenhangt) voor het resultaat. Maar dat geldt niet alleen voor de wijn die je drinkt: het geldt voor alles wat je eet en drinkt. Alleen hechten dan ineens veel minder mensen daar waarde aan, omdat buiten de kringen van wijnliefhebbers de smaak en de productkennis vaak veel minder ontwikkeld is. Hooguit gaan de Duitsers eens klagen over wasserbomben als de smaak van tomaten uit het Westland wel erg waterig is geworden. Dan ontwikkelen ze heel snel rassen die (op steenwol) iets meer smaak hebben. Maar dat komt vanzelfsprekend ook nooit maar in de buurt van een tomaat die in Italië een seizoen lang onder de volle zon en in de volle grond heeft mogen groeien voordat hij werd geoogst. En die voor de rest van het jaar op een natuurlijke manier wordt geconserveerd in de vorm van pomodori in blik, passata of tomatenpasta, die ieder nog steeds veel meer smaak hebben dat die hoopjes ellende uit de Hollandse kassen. Behalve dieren moeten we ook ons plantaardige voedsel wat meer gaan waarderen en uiteindelijk onszelf: omdat we geen vuilnisvat zijn waar je alles maar in kunt gooien, met daarbij wat additieven die het gebrek deels compenseren. Want hoe we met dieren omgaan is een exces dat alleen maar om emotionele en morele redenen extra aandacht krijgt. In de kern is er geen verschil in hoe we met dierlijk voedsel en plantaardig voedsel omgaan. Op die morele aspecten na is er geen onderscheid tussen wie een kipfilet 'uit de fabriek' eet en wie een smakeloze opgefokte aardbei (waar we dan weer geen compassie mee hoeven te tonen) uit de kas eet: in beide gevallen sta je nogal onverschillig tegenover wat je naar binnen propt en doen smaak en kwaliteit er niet toe. Over die kipfilet gooi je wel een lading pindasaus en die aardbei bedelf je onder een even grote lading suiker. Zonder ooit het benul te hebben dat zowel die kipfilet als die aardbei zoveel smaak moeten hebben dat die ongezonde toevoegingen niet nodig zijn om er nog iets van te maken. Wat mij betreft begint het toch met leren proeven wat je eet: dan valt de rest vanzelf op zijn plaats. Dat is (omdat het zo lekker egoïstisch is en uitgaat van je eigenbelang) ook een veel effectiever uitgangspunt dan dat je je dingen moet ontzeggen omdat het moreel niet verantwoord is. Door te leren proeven hoef je je niks te ontzeggen maar heb je juist veel te winnen, als je er maar een beetje moeite voor wilt doen. En het mooie is dat er als je je smaak hebt ontwikkeld (in plaats van je daarvan te vervreemden) geen weg terug meer is. Dan wacht je rustig af tot het seizoen om aardbeien van de koude grond te eten, net zoals je ook wacht tot het aspergeseizoen is begonnen. Omdat aardbeien van de volle grond die de zon hebben gezien nu eenmaal veel beter smaken dan in verwarmde kassen op substraat opgekweekte aardbeien van rassen met een zo hoog mogelijke opbrengst. Die teleurstelling wil je jezelf toch niet aandoen? Met vlees is het niet anders. Als je dat echt hebt leren waarderen en weet hoe een mooi dooraderde biefstuk smaakt van een koe die scharrelend op een alpenweide oud heeft mogen worden of hoe een karbonade of een speklap smaakt van een varken dat zijn kostje bij elkaar heeft gescharreld en zich tegoed heeft gedaan aan eikeltjes (diezelfde varkens die die superieure Spaanse hammen leveren), dan vreet je die troep uit de intensieve veehouderij niet meer. Neem je kwaliteit als uitgangspunt dan krijg je het dierenwelzijn er vanzelf bij cadeau. En kun je je geen superieure biefstuk permitteren dan eet je met genoegen een goddelijke karbonade of speklap. En dat hoeft niet het hoofdbestanddeel van je maaltijd te zijn, als je het maar aanvult met net zo kwalitatief goede andere voedingsbronnen. Door uit te gaan van smaak (dus van wat je te winnen hebt in plaats van wat je te verliezen hebt) krijg je een race tot the top in plaats van een race to the bottom. Een worstje waarin resten van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad (ik kan die van Levie & Brandt aanbevelen die je ook bij Marqt kunt kopen, al maakt mijn eigen ambachtelijke biologische slager ze net zo goed) kost niet meer dan een biefstuk van een dier dat geen leven heeft gehad en waarvan het vlees met net zo weinig respect is behandeld en geeft duizend keer meer smaakplezier. En ook van een maaltijd zonder vlees maar met kaas of vis of zelfs helemaal vegetarisch kun je veel meer genieten als je die maar samenstelt uit producten die smaak hebben. Laten we dus vooral stoppen met dat calvinistische idee waar ook vegetariërs nogal mee behept zijn: om verantwoord te leven en te eten moet je iets opgeven. Dat leidt alleen maar tot een worsteling die voor velen niet op te brengen valt, omdat je voortdurend het idee hebt dat je iets op moet geven. Draai dat om en kies voor het hedonisme: wat valt er niet te winnen als je leert om te genieten en echt te proeven? Hoeveel lekkerder is een maaltijdsalade (met naar keus geroosterde pijnboompitten of een beetje krokant gebakken spek of ham) dan zo'n treurige biefstuk waarvan alle sappen in het maandverbandje eronder zijn gelekt? Het uitgangspunt moet niet zijn dat we onszelf moeten straffen en dingen ontzeggen om verantwoord te eten maar dat we ons moeten belonen met dingen die wel lekker zijn. Geroosterde pijnboompit en wat krullen Parmezaanse kaas op een salade zijn de slagroom op de taart: een beloning, verwennerij. Dat is iets heel anders dan een vegetarische hamburger die maar niet naar vlees wil smaken en een straf is. Als de alternatieven voor vlees eten de producten waren van de man van meisje Thieme (de oplichter die zich vegetarische slager noemt) dan wist ik het wel: ik ben geen flagellant die er genoegen aan beleeft om zichzelf te kastijden en zich er continu aan te herinneren dat hij geen vlees eet maar slechts een pover substituut dat nooit wordt waar het op zou moeten lijken. Er is zeker een markt voor te vinden van zich schuldig voelende mensen maar het is en blijft misleidende marketing die totaal voorbij gaat aan de waarde die niet-dierlijke producten hebben.

pieter53
pieter5321 mei 2016 - 6:02

@Piet de Geus Een kortzichtige reactie! Het geslacht klopt niet en ik ben bijna bejaard.

Piet de Geus
Piet de Geus21 mei 2016 - 10:52

"Het geslacht klopt niet" Goh, dat ik daar nou niet op was gekomen... "en ik ben bijna bejaard." Dat het allemaal piept en knarst was ook al duidelijk.

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 16:01

Als laatse van mij hier nog dit: Interessant dat Marijn vond dat een kind nog onschuldig is, en dat je het mogelijk schuldig kunt maken door het vlees te laten eten. Hetzelfde vinden we ook met seks: je doet het niet voor de ogen van kinderen. Maar je kan het ook zo zien: het is bekend dat b.v. de Indianen in Amerika in stilte het dier dat ze op punt stonden te schieten met pijl en boog bedankte dat het bereid was zich te laten doden om z'n vlees aan de jager en diens familie te schenken. Want dat was dank geven aan de Grote Geest, die ook in het dier leefde, en diens verschijning had aangenomen. Die Geest kwam zo ook weer tot Zichzelf na als achtergelaten dood dier de mens te hebben gevoed met diens vlees. Want voor de Geest is het een enorme opoffering te ervaren slechts dier te zijn. En datzelfde geldt ook voor het ervaren slecht een mens-dier te zijn.

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 15:12

Ik zal hier maar geen links posten naar joods orthodox en islamitisch halal slachten. Onverdoofd. Minuten voor het dier over z'n lijden is. Die beelden zijn zo schokkend dat links er naar hier mogelijk toch niet geplaatst zouden worden.

richarrd
richarrd20 mei 2016 - 14:45

Ik neem zelf erwteneiwit met amandel-, of hazelnotensiroop, en dat is echt een aanrader omdat het heel erg lekker is, werkelijk echt lekkerder dan een milkshake, maar ongeveer hetzelfde als een milkshake. Voor mij is dat een echte volwaardige vleesvervanger. Het vult net zo als vlees, en als je een eiwitshake hebt gehad, dan zit je helemaal vol, en dan heb je ook geen behoefte meer aan vlees. Dan moet je wel het juiste merk erwteneiwit hebben, omdat sommige echt heel vies zijn.

2 Reacties
Robles
Robles20 mei 2016 - 17:33

Maar dat smaakt vermoedelijk niet hetzelfde als een perfect gegrilde bavette met een heerlijke salade van zoete aardappel en yoghurt/munt dressing.

richarrd
richarrd20 mei 2016 - 19:22

Aris Ik weet niet of je wel merken mag noemen hier, maar ik probeer het maar. De 'pea protein isolate' van 'power supplements' is een hele goede, en is ook niet zo duur ook, je kunt er wel een paar dagen mee vooruit in ieder geval.

Ryder
Ryder20 mei 2016 - 13:54

Zelf ervaar ik geen enkele verslaving aan vlees. Het zijn ook met name de bewerkte vleesproducten die volgens de wetenschap verslaving in zich hebben en daar blijf ik meestal verre van. De vleesconsumptie beperk ik tot 2 a 3 dagen per week. Het zou mij weinig moeite kosten altijd vegetarisch te eten, maar dat zie ik nog niet als noodzaak. In tegenstelling tot wat omaoeverloos zegt zit er aan vegetarisme geen gezondheidsrisico, integendeel, het is gezonder. Dat ervaren de ca. 5% van de Nederlanders die strikt vegetarisch eten en het wordt bevestigd door vele wetenschappelijke studies.

1 Reactie
Het Vrije Woord
Het Vrije Woord21 mei 2016 - 5:14

Met de juiste supplementen is het mogelijk om geheel veganistisch te leven. Echter, deze supplementen zijn of dierlijk, of synthetisch er zitten namelijk stoffen in dierlijke voeding die niet (voldoende) in andere natuurlijke voedingsmiddelen zitten.

CharlesdeValois
CharlesdeValois20 mei 2016 - 13:30

Bij de afloop van een kommetje appelmoes voorschotelen bij een tijger, daarvan hebben we wel een beeld. De mens is het enige wezen wat uitgebreid over eten nadenkt. Ze bedenken de gekste dingen. Ooit een tijger op een pakje kauwgom zien kauwen? Maar ja er zijn nog steeds kenmerken die doen denken aan hoe de mens was. Zoals het gebit waaraan je kan zien dat we planten en vlees eters zijn. Alleen uit oogpunt van mededogen met het dier valt te begrijpen dat je naar vervangers grijpt. Of is vlees voor de moderne mens ongezond geworden?

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 13:24

Door een nogal voor mij indrukwekkende ervaring leerde ik dat we in wezen deze vleeseters helemaal niet zijn. Alsof we een virtuele realiteit beleven waarin we onszelf als het meest gevreesde roofdier op aarde hebben voorgesteld. Een zeer intelligent maar levensgevaarlijk dier dat andere dieren doodt om diens lijken te eten. En soms zelfs mensen doodt. Het gebeurt dagelijks. Zelfs massaal in oorlogen. Wat een nachtmerrie als je er objectief naar durft te kijken.... maar gelukkig is het niet waar, vandaar dat zoveel spirituele leraren spreken over ontwaken, en vele mensen dat in toenemende mate beginnen te genieten. Alsof je wakker werd uit een angstdroom.

3 Reacties
LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 14:59

PS: Het idee is ook bij me op gekomen dat rode lippen door lippenstift en rode nagels door nagellak ook iets te maken heeft met bloed. Alsof het bloed van het gedode dier nog aan de lippen en nagels kleeft, zoals bij een roofdier nadat het de buit met de klauwen ving en met de muil verslonden heeft. De vrouw als symbool voor de menselijke natuur de man voor het menselijke intellect, beiden in ons aanwezig.

Rootman2
Rootman220 mei 2016 - 17:40

Nou Nee... Bloed is voor Homo sapiens de ergste turnoff na kots, stront of vrouwen die babbelen tijdens de daad.. Lippenstift geeft erotische zwelling weer.

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 19:22

Zwelling? Ja ik begrijp wat je bedoeld. Maar gezwollen nagels? En origineel altijd rood? Net als de mond? Precies hetzelfde alsof die persoon net als een roofdier een ander dier heeft gedood met de nagels en het bloedige vlees er van heeft gegeten? De mens is toch heel lang jager geweest? Dus een roofdier met een pijl en boog, en later een geweer? Geen wonder dat veel dieren instinctief weg rennen of vliegen als de mens dichtbij ze komt. Ik had eens een droom waarin ik iets nattigs voelde aan m'n lippen. Ik deed m'n ogen tot een spleetje open om te kijken wat dat was. Ik zag de kop van een grote poema vlak bij m'n gezicht, en deed m'n ogen weer snel dicht. Ik schrok er van. Even later deed ik ze weer een beetje open, en zag het dier m'zo'n 3 meter van me vandaan naar me zitten kijken. "Hij wacht tot ik mijn ogen open doe. Dan slaat hij toe" dacht ik. "Maar als ik net doe of ik slaap doet hij me niets. Dus gewoon wachten tot hij hopelijk weg gaat." Maar even later zag ik hem nog steeds naar me kijken, alsof hij naar z'n prooi keek. "Hij weet dat ik voeg of laat wel op moet staan, en daar wacht hij op" besefte ik. "Maar misschien kan ik hem ontsnappen door heel snel dat boompje daar links in te klimmen. " Ik sprong op, rende naar het boompje, maar terwijl ik er snel in klom dacht ik "Hij is een veel betere klimmer dan jij..." Opdat moment voelde ik zijn klauwen op mijn schouders, en zijn tanden rond mijn nek van achteren. Op het moment dat hij beet om mijn nek te breken werd ik wakker. En begreep ik opeens: Ik was als mens dat roofdier dat mijn oorspronkelijke bewustzijn had gedood. Dat vocht wat ik op m'n lippen had gevoeld was het speeksel van mijn tong. Zo geven we elke ochtend weer ons leven voor de mens. Opdat ook de mens eens tot Wie we echt zijn komt, en dan eindelijke ook echt gelukkig is.

Piet de Geus
Piet de Geus20 mei 2016 - 13:21

Het begint nu echt dagelijkse prik te worden: egodocumenten die door de dames als documentaire worden verkocht. Zullen we Annechien Steenhuizen ook maar tijdens het journaal laten vertellen wat ze erbij voelt en hoe ze persoonlijk met de diverse items worstelt?

Paddy3
Paddy320 mei 2016 - 12:27

"Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar vlees en de wens een beter en verstandiger mens te zijn." Genieten van het leven is verstandig en maakt je een beter mens, dus ik zie de paradox niet in bovenstaande zin.

3 Reacties
LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 14:35

Is jezelf als een zo egoïstisch wezen zien dat het bereid is andere levende wezens lijden aan te doen door ze vermoorden -enkel omdat het het vlees van dat andere dier lekker vindt- echt een positief beeld van jezelf hebben? Waarom denkt u dat je niet gewoon een slachthuis in kan lopen tegenwoordig, hoewel dat vroeger wel kon? Als jongen fietste ik enkele keren naar een slachthuis in Amsterdam. Het was gewoon vanaf dichtbij op de straat te zien hoe er een paar koeien stonden op een betonnen vloer, en één er van met een soort pistoolachtig apparaat tegen het voorhoofd een stalen pin door dat voorhoofd geschoten kreeg. Mogelijk zat er een krachtige stalen veer in die de pin naar voren liet schieten, maar die pin bleef met een uiteinde in het apparaat zitten. De koe viel op slag neer, en de slachter haalde een mes uit het metalen doosje dat aan z'n heup hing en sneed de hals van het dier door, zodat er bloed uit pompte dat werd opgevangen. Ik dacht "Die lijdt niet meer. Maar die andere koeien staan er naar te kijken... en brgrijpen mogelijk dat zij ook aan de beurt zijn. Bovendien ruikt het sterk naar bloed hier. Hmmm, lijkt me niet zo leuk voor hun." De reden dat zulke slachterijen nu niet meer openbaar zijn is dat er nu veel meer geestelijk bewustzijn is ontwikkeld, en het geweten steeds meer laat voelen hoe we in wezen echt zijn. En dat is niet dit roofdier zijn, want dat vindt ons geweten verre van ideaal. En zo wijst ons geweten ons in de richting van hoe en Wie onze ware Identiteit is. Het ego wil niet naar dat geweten luisteren, want dan zou het lijden, dus denkt het er liever niet aan dat dat vlees in de super van gedode dieren is. Maar het zou ook kunnen erkennen dat enkel iemand die diep in het hart niemand echt kwaad wil doen -ook dieren niet- iets heel anders is dan wat het als mens-dier lijkt te zijn. Gezond zijn betekent verlicht zijn door de zon. De zon is een symbool in deze virtual reality droom voor de Bron van licht -bewustzijn- en warmte -liefde. Het is ons ware Zelf. Zo wordt het ook uitgelegd in Een Cursus in Liefde van Mari Perron.

Paddy3
Paddy320 mei 2016 - 17:00

@LodeHere, dat stadsmensen wat verder van de realiteit afstaan is algemeen bekend. Mensen zijn omnivoren en vlees hoort daar bij. Dat hiervoor dieren sterven is logisch. Dat vind ik net zo min erg als dat een leeuw een bok vangt, of een haai een zeeleeuw. Overigens zien in moderne slachterijen de dieren niet de slachting van hun voorganger.

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 18:52

Ik zag intussen in de documentaire dat er een patroon met explosieve lading in dat ding gaat die de pin er met kracht uit stoot. Dat had ik als jongen niet gezien. Ik zag alleen dat het tegen het voorhoofd van die koe werd geplaatst en dat ze meteen neerviel. En dat er toen een metalen pin uit dat ding stak die ik daarvoor niet zag.

msj_meijerink
msj_meijerink20 mei 2016 - 12:11

Vlees is lekker, maar wel met mate te consumeren.

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 12:04

Er is tegenwoordig vegetarisch vlees te koop waarvan sommige soorten niet of nauwelijks van dierenvlees te onderscheiden zijn. Probeer eens de Terriyaki kip- of shoarmastukjes van De Vegetarische Slager... ik lik er m'n vingers bij af.

2 Reacties
voxpopuli2
voxpopuli220 mei 2016 - 14:32

Niet te eten, gefermenteerde soya verrijkt met bewerkte kruiden.. brrr

Robles
Robles20 mei 2016 - 17:36

Dat is minstens zo vies als de gepaneerde troep die AH verkoopt onder de noemer vlees.

Thom As
Thom As20 mei 2016 - 11:01

Ik ben zelf 25 jaar geleden gestopt met vleeseten. En het is het heel eenvoudig, eigenlijk. Ik snap niet waarom sommigen er zoveel moeite mee schijnen te hebben. Soms lijkt het er meer op dat ze er vooral moeite mee hebben om niet (meer) aan de maatschappelijke consensus te voldoen, dan aan het stoppen an sich.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen220 mei 2016 - 12:22

Ik eet vlees, zij het niet dagelijks. Vlees eten is volgens mij geen kwestie van consensus; zo iets zou ik me wel voor kunnen stellen als we over 1956 zouden spreken, of 1966 - vijftig jaar geleden. Toen was vegetarisme nog iets raars. Dagelijks vlees betekent: gewoontevorming, habituatie. Je weet niet anders en rekent erop Net als op de krant die elke dag in de bus dient te verschijnen. Je raakt geïrriteerd als het niet door gaat, da's alles. Doorbroken verwachting. Daar is best over heen te komen. Ik denk ook niet dat het nodig is om allemaal direct naar vleesonthouding over te schakelen. Oma stelt het wel érg op scherp, dat heb die nogal seculier angehauchte vrouw zo over zich. Maar ik ga met haar mee: je wordt niet verstandiger als je vleesvrij gaat leven. Vlees en vis, mits met wat overleg uitgekozen, bieden gezonde bestanddelen voor een uitstekend diëet. (Nou moet ik me nog wat verder bij dat mens inslijmen, zodat ik haar een keer mee naar de kerk kan nemen.)

omaoeverloos
omaoeverloos20 mei 2016 - 12:58

Beste Frank, "(Nou moet ik me nog wat verder bij dat mens inslijmen, zodat ik haar een keer mee naar de kerk kan nemen.) " Lijkt me heel leuk om samen eens naar de St Francis Xavier Catholic Church in Baragoi te gaan!

omaoeverloos
omaoeverloos20 mei 2016 - 10:44

"Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar vlees en de wens een beter en verstandiger mens te zijn" Vreemde stelling, je wordt heus geen "beter en verstandiger mens" als je een tegennatuurlijk dieet gaat volgen. Integendeel, geen vlees eten betekent een vitamine B12 tekort met tot gevolg: Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, apathie Dementie, verwardheid Psychose, paranoia, hallucinaties

9 Reacties
LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 12:11

Dan moet ik wel de uitzondering op de regel zijn... want ik ervaar geen van de aandoeningen die u opsomt. En ik eet al decennia geen vlees meer. Hooguit wanneer er wat plakjes rookworst in de erwtensoep zitten, of ik eens een keer bij m'n zuster een tafel zit en gewoon mee-eet wat de pot schaft.

CJJelle
CJJelle20 mei 2016 - 12:28

Klinkt als een vegetariër

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 12:43

PS: Ik verbleef enige maanden geleden als gast voor een week in een klooster en had de aangeboden optie gekozen vegetariaans te eten. Drie dagen voor mijn vertrek terwijl ik aan tafel zat met de monniken en als enige geen vlees at merkte de prior op dat ik wel "beter" was dan hun, want zij konden de verleiding vlees te eten niet weerstaan. Na die maaltijd gaf ik in de keuken door dat ik de laatste 2 dagen gewoon met de pot mee wilde eten, dus ook vlees.. De volgende dag toen de prior mij vlees zag eten merkte hij op dat ik vlees blijkbaar toch wel heel lekker vond. Maar ik legde uit dat ik niet wilde dat zij dachten dat ze minder goed waren dan ik, want dat was niet zo. Voor God is er Jood noch Griek, vrouw noch man, want allen zijn we een in Christus. Niemand ze nog wat. Maar die avond begon ik me koortsachtig te voelen, en tijdens de maaltijd de volgende en laatste dag daar voelde ik me of ik zware griep had. En de dag daarop jeukte mijn hele rug; die zat vol vreselijk jeukende puistjes als uitslag. Het duurde een week voor dat over was, en ik besefte dat ik dat al een eerder had gehad: toen in penicilline slikte voor een kies behandeling enige jaren geleden. De tandarts schreef me toen een ander antibioticum voor en dat werkte prima. Dus ik was allergisch voor dat vlees wat ik in dat klooster at, omdat er penicilline in zat.

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 12:48

Met excuses voor de paar tikfoutjes.

Mozzarella
Mozzarella20 mei 2016 - 12:56

Bij veganisme dient men inderdaad op te passen voor een vitamine B12-tekort. Vegetariërs krijgen deze stof nog binnen via eieren, kaas, etc.

Chupacabra2
Chupacabra220 mei 2016 - 13:30

Kim chi (minimaal 3 weken laten fermenteren) is een geweldige B12 agent.

richarrd
richarrd20 mei 2016 - 14:49

B12 moet je sowieso nemen in supplementvorm vind ik, ook vleeseters, omdat je daar echt geen tekort van moet hebben, want dat betekent het einde.

Piet de Geus
Piet de Geus20 mei 2016 - 15:15

"Drie dagen voor mijn vertrek terwijl ik aan tafel zat met de monniken en als enige geen vlees at merkte de prior op dat ik wel “beter” was dan hun, want zij konden de verleiding vlees te eten niet weerstaan." Ik heb toch sterk de indruk dat in die kringen met de verleidingen van het vlees iets heel anders wordt bedoeld. Konden ze wellicht hun handen niet thuishouden?

LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 18:16

Er waren geen kinderen. Enkel een oudere non die enkel voor de kerkdiensten 's morgens en 's avonds even kwam. Ze woonde er niet. De andere vrouw was ook een ouder non en die zat wel een met ons aan tafel. Maar die woonde er ook niet. Voor zover ik het zag waren er 's nachts enkel mannen, en allemaal in hun eigen kamers. Ik zag nooit iemand op de gangen, en ook niet het gebouw in of uit gaan. Dit was overigens het klooster en die prior: http://www.npo.nl/kloosterserie-2014/31-05-2014/RKK_1659901

MarinusCalamari
MarinusCalamari20 mei 2016 - 9:54

Ik vind vleesvervangers goed te eten. Ik denk dat veel mensen de fout maken dat ze een 1:1 kloon van vlees willen hebben, terwijl je vleesvervangers gewoon op hun eigen kwaliteiten moet beoordelen. Dan fietst een groenteburger of vegehakt er bij mij wel in. Wat er minder goed in fietst is de goddeloos hoge prijs die ze durven vragen, en dat terwijl één van de stokpaardjes van het vegetarisme is dat vlees veel meer kost om te produceren. De enige die het wel snapt, en waar ik dus geregeld heen fiets om in the slaan, is de ALDI, die hebben een paar goede vegetarisch producten die wel betaalbaar zijn

2 Reacties
LodeHere
LodeHere20 mei 2016 - 12:59

Je kan die groenteburger schijven van Aldi extra lekker maken door na ze omgedraaid te hebben in de koekepan te bedkekken met een of andere lekkere dikke saus die ze ook verkopen in glazen potten. Ik heb nog 3 roerbaksausen in de keukenkast staan: Hawaïenne, Saté en Zoetzuur. Smaken prima op vegetarische burgers, evenals vegetarische kipstukjes, al moet je voor die laatsten wel naar een andere super.

Robles
Robles20 mei 2016 - 17:38

@LodeHere Als u een groenteburger met een kant en klare roerbaksaus smakelijk vind dan denk ik dat u nog nooit echt goed gegeten hebt.