Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vleesindustrie grijpt naar kunstmatige intelligentie om dieronvriendelijke praktijken in stand te houden

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
941 keer bekeken
  •  
7418906622_4b64d7f4fe_o

© cc-foto: txmx 2

Dieren in de bio-industrie lijden op talloze manieren onder de trieste omstandigheden waar ze hun korte leven in doorbrengen. Nu zullen termen als laminitis (zoolbloedingen bij koeien) en mycoplasma (een ziekteverwekker bij pluimvee) de gemiddelde lezer niet veel zeggen, maar staartbijten bij varkens spreekt toch behoorlijk tot de verbeelding. Waarom doen ze dat?

Varkens zijn nieuwsgierige en intelligente wezens. Ze wroeten graag in de aarde, zoeken hun eigen voedsel en houden ervan om uitgedaagd te worden. Dat is hun natuurlijke gedrag. Als ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen, zoals in de kale, dichtbevolkte hokken van de bio-industrie, raken ze gefrustreerd. Een van de manieren waarop die frustratie tot uiting komt is het bijten in de staarten van soortgenoten. En dat veroorzaakt pijnlijke wonden en infecties.

Het routinematig couperen van varkensstaartjes, om het bijten tegen te gaan, is al decennialang verboden, maar gebeurt in de praktijk nog steeds. Undercoverbeelden van Animal Rights uit 2018 bevestigden dit nogmaals. Het is een vreselijk pijnlijke en verminkende ingreep.

De kans bestaat dat er binnenkort een einde komt aan het staartbijten en dus aan de brute praktijk van het couperen. Maar niet door varkens te laten wroeten, graven en spelen of door een ander voor de hand liggende verbetering in hun leefomstandigheden, maar door het inzetten van kunstmatige intelligentie. Twee recente wetenschappelijke projecten zetten in op algoritmes die het welzijn van de dieren zouden moeten verbeteren.

Onderzoekers van de universiteiten Teagasc (Ierland), Aarhus (Denemarken) en Leuven (België) kunnen binnenkort voorspellen of varkens gaan staartbijten of niet. Dit doen ze door het detecteren van afwijkend gedrag in een project genaamd TailBiteAdvice. Een tool zal het voor varkenshouders mogelijk maken om in te grijpen wanneer er bijtgedrag optreedt.

Eerder deze maand werd bekend dat wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen erin geslaagd zijn om op basis van de geluiden die varkens maken een systeem te ontwerpen dat hun emoties identificeert. Geschreeuw en gepiep bleek bijvoorbeeld meer voor te komen in een negatieve context. Een andere ‘baanbrekende’ conclusie uit het onderzoek was dat zogen door de varkens als ‘een positieve context’ wordt ervaren en het transport of slachthuis als een ‘negatieve context.’ Je kunt je er iets bij voorstellen.

Volgens de onderzoekers zijn ook deze resultaten een belangrijke stap voor het welbevinden van de dieren: de varkenshouder kan, wederom, met behulp van dit systeem, sneller ingrijpen wanneer er negatieve emoties worden gedetecteerd. 

Het is een bizarre en verontrustende trend dat kunstmatige intelligentie het ‘prettiger’ moet maken voor varkens om opgesloten te zitten en uitgebuit te worden. Wanneer het welbevinden van de dieren daadwerkelijk het doel van dit soort projecten was, dan zou de conclusie luiden dat al deze technologische innovaties overbodig zijn. Staartbijten is een normale reactie op een abnormale situatie. Als je de onderliggende oorzaak van frustratie en verveling wegneemt, verdwijnt ook de neiging tot bijten. En wanneer varkens niet in een overvolle vrachtwagen of in een slachthuis staan, zullen ze het ook niet uitgillen. We gebruiken ook geen algoritmes die moeten bepalen of een hoog blafje van een hond betekent dat hij liever niet geslagen wordt.

Deze dystopische ontwikkelingen in de intensieve varkenshouderij dienen slechts de belangen van de varkenshouders. Al het ‘hinderlijke’ gedrag moet worden voorkomen om de productie optimaal te houden en het houden van absurde aantallen dieren op kleine oppervlaktes zo soepel mogelijk te laten verlopen. Tegelijkertijd wordt de consument misleid: ‘Koop met een gerust hart dit stukje varkensvlees, ons algoritme heeft er streng op toegezien dat ze haar pijn en frustraties niet heeft weten te uiten.’  

Dieren zijn individuen met recht op leven en welzijn en de bio-industrie doet hen vreselijk leed aan. We kunnen inderdaad kunstmatige intelligentie en honderden miljoenen euro’s inzetten om te zorgen dat varkenshouders niet geconfronteerd worden met de gevolgen van dat leed. We zouden ook gewoon kunnen ophouden met ze te fokken, uit te buiten en te slachten. 

cc-foto: txmx 2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2022 - 8:57

Weer een manier om de echte problemen op innovatieve wijze niet op te lossen

Jeroenvt
Jeroenvt1 apr. 2022 - 8:35

Als de boer een tool krijgt om in te grijpen zal hij dat dus ook op basis van repressie kunnen doen. Voor zover het dierenwelzijn. Voldoet vast aan wet- en regelgeving, maar slaat de plank weer mis.

sAt0Ri...
sAt0Ri...31 mrt. 2022 - 22:46

Schoften! Daarom moet iedereen zoveel mogelijk biologisch vlees met een beter leven keurmerk kopen. En géén CDA, D66, SGP, VVD of ChristenUnie meer stemmen, die houden dit allemaal in stand...

3 Reacties
Hansje6
Hansje61 apr. 2022 - 8:21

vanuit dierenwelzijn idd beter om biologish te kopen - zie ook de opmerking mbt Livar hieronder (duurder, wel beter). Maar biologish levert geen milieu / klimaatwinst op https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/biologisch-vleeseten-net-zo-slecht-voor-klimaat-want-dieren-leven-langer-beter

vdbemt
vdbemt2 apr. 2022 - 9:59

@Hansje. De klimaat/milieuwinst zullen we dan inderdaad zelf moeten behalen door minder vlees te eten. Overigens durf ik te beweren dat biologisch vlees niet alleen voor de dieren zelf beter is, maar ook voor ons. Er zit geen antibiotica en andere onnatuurlijke rotzooi in. ALLE reden dus om op zijn minst biologisch vlees te eten. EN minder vlees te eten. Met het laatste compenseer je dan de duurdere vleesprijs. Waar natuurlijk door de overheid verandering in aangebracht zou moeten worden. Bologisch vlees zou goedkoper moeten zijn dan vlees uit de bio-industrie.

Pater
Pater2 apr. 2022 - 16:06

Eens.

Greendutch
Greendutch31 mrt. 2022 - 21:32

bouw een ruim opgezette speeltuin voor die dieren zodat ze tussen hun boswandelingen in afleiding hebben....

Hansje6
Hansje631 mrt. 2022 - 19:17

OK de schrijfster is tegen bio industrie en vleeseten. Prima, maar wat is het alternatief: er is een grote vraag naar varkensvlees, onze bevolking groeit en wil graag betaalbaar vlees. Ja het is bizar dat er zoveel varkens worden gehouden in kleine ruimtes (allemaal wettelijk vastgelegd), dus het aantal bio industrien mag van mij ook minder. Anderzijds: hierdoor wordt kwalitatief goed en betaalbaar vlees mogelijk. We kunnen niet voldoen aan de vraag (en prijs) door alle benodigde varkens vrij rond te laten lopen. Ook niet goed voor de stikstof uitstoot. Beter is denk ik om bio industrie gecontroleerd te laten plaatsvinden - anders wordt het vlees ergens anders wel vandaan gehaald, met alle millieu en dierenwelzijn problemen ten gevolg. Beetje hetzelfde als het principiele besluit om zeer efficiente en relatief schone kolencentrales te sluiten, om vervolgens miljarden te verspillen aan vervuilende biomassa centrales of kolenstroom uit slechte centrales. Dus deze algoritmes zijn zo slecht nog niet!

3 Reacties
KM2
KM231 mrt. 2022 - 23:27

Het varkensvlees van Livar komt op 15,20 per kilo. https://www.livar.nl/onze-missie

Jeroenvt
Jeroenvt1 apr. 2022 - 8:46

Als je de minimale normen niet haalt via de markt omdat de markt steeds probeert te voldoen aan wetgeving zonder de intenties te onderschrijven denk ik dat het tijd is om het maar eens op een andere manier te gaan proberen. Daar waar economie en dieren bij elkaar komen gaat het gewoon veel en veel te vaak mis. Ik vind helemaal niet dat mensen een soort van recht hebben op het eten van 'kwalitatief goed en betaalbaar' vlees, voor zover varkensvlees als voedselbron al kwalitatief goed genoemd kan worden. Hup wettelijke normen omhoog, ook voor importvlees laten gelden. Als je het niet kan betalen, pech gehad. De industrie lost het niet op. Vergelijking met energie-opwekking gaat natuurlijk mank. Voor dierenwelzijn weten best wat er nodig is. Bij duurzame energie is men te laat begonnen, waarschuwingen negeren en nu in de fase van paniekvoetbal en dan verkeerde keuzes maken.

Hernandez
Hernandez1 apr. 2022 - 16:16

@Jeroen 'Als je het niet kan betalen, pech gehad. De industrie lost het niet op.' Lol, veel succes met de nieuwe verkiezingen!