Joop

Vlamingen betrapt: mag je 'buitenlanders' zonder proces uitzetten?

  •  
11-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vlaming
Het omstreden en discriminerende wetsvoorstel van de extreem-rechtse Theo Francken (N-VA) zorgt voor nogal wat ophef in België. Met het voorstel zouden ‘buitenlanders’ die vermoedelijk een gevaar vormen uitgezet kunnen worden zonder proces, ook degenen die eigenlijk gewoon Belgisch zijn en er zijn geboren. Luc Haekens van het satirische programma ‘De Ideale Wereld’ ging op pad om Vlamingen hun mening te vragen en die bleek in sommige gevallen nogal inconsistent.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Perro caliente
Perro caliente12 feb. 2017 - 16:28

Zo'n soort wet hebben we al in Nederland, namelijk de bibop, daar zijn vermoedens ook voldoende om bestuursrechtelijk in te grijpen. https://www.justis.nl/producten/bibob/wet-bibob/

Haastig
Haastig12 feb. 2017 - 10:53

Niet helemaal duidelijk: ging de vraag over buitenlanders of Belgen?

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker12 feb. 2017 - 8:51

Waarin verschilt dit met de discriminerende Nederlandse wet die het de regering mogelijk maakt om Nederlanders met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap af te nemen als zij worden verdacht van terroristische activiteiten. Iets met splinter en balk? (https://ballonnendoorprikker.nl/2017/02/08/discriminatie-bij-wet/)

msj_meijerink
msj_meijerink11 feb. 2017 - 22:53

De Belgische dienstenmaatschappij heeft altijd iets populistisch in zich, en dat is waar het 'wij vs. zij' de boventoon voert.

de Haas
de Haas11 feb. 2017 - 21:53

Betrapt??? Mensen met niet anders dan een andere nationaliteit, d.i. anders dan die van een EU-land of waar een verdrag mee is gesloten op grond van een douane-unie, kunnen zelfs aan de grens al teruggestuurd worden, dus ook als zij binnen de grenzen zijn. Als het gaat om b.v. Syriëgangers of anderszins een gevaar vormen voor de nationale veiligheid met een dubbele nationaliteit kunnen ze in Nederland sowieso zonder tussenkomst van rechters hun Nederlandse nationaliteit verliezen en daaruit consequenties volgen. http://www.joop.nl/nieuws/eerste-kamer-stemt-in-met-afpakken-nederlanderschap-door-kabinet

3 Reacties
Pater Familias
Pater Familias12 feb. 2017 - 0:01

Het gaat erom dat met de nieuwe wet wel het een en ander bewezen moet worden. Klein verschilletje zou ik zeggen. Aan de andere kant, de belgen hebben hun portie gehad, en ik denk dat de man op de straat er wel een beetje klaar mee is.

Zandb
Zandb12 feb. 2017 - 9:25

De Haas: En u denkt, dat dit kan in een rechtsstaat, zonder enig bewijs van en zonder enige mogelijkheid om zo'n besluit aan te vechten? Ik citeer: "Als het gaat om b.v. Syriëgangers of anderszins een gevaar vormen voor de nationale veiligheid met een dubbele nationaliteit kunnen ze in Nederland sowieso zonder tussenkomst van rechters hun Nederlandse nationaliteit verliezen en daaruit consequenties volgen." Ik denk dat het niet zo moeilijk is om te zien, dat u de feiten volkomen verkeerd weergeeft.

Vuurrood
Vuurrood12 feb. 2017 - 11:46

Zandb: Voor uw opmerking richting de Haas:" de feiten volkomen verkeerd weergeeft". bestaat een enkel eenvoudig woord. Dat noemen we liegen.