Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cultureel Persbureau rectificeert aantijgingen tegen Kees Vlaardingerbroek

  •  
12-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17670 keer bekeken
  •  
keesvlaardingerbroek

Update: Het Cultureel Persbureau heeft het bericht op 19 maart gerectificeerd:

De volgende mededelingen vinden onvoldoende steun in het beschikbare feitenmateriaal:

  • dat het vertrek van de heer Vlaardingerbroek bij NTR niet helemaal vrijwillig zou zijn geweest;
  • dat de heer Vlaardingerbroek in zijn dagelijks werk vrouwen en mensen van kleur achterstelde en dat diens positie in verband hiermee onhoudbaar was geworden na een intern onderzoek (‘dossiervorming’) van de NTR-directie;
  • dat de heer Vlaardingerbroek wel de mannelijke, maar niet de vrouwelijke solist zou hebben uitgenodigd voor de feestelijke afsluiting van een concert.

Update: Kees Vlaardingerbroek dreigt met juridische stappen tegen het Cultureel Persbureau. De site meldde zondag dat Vlaardingerbroek bij de NTR Zaterdagmatinee moest opstappen wegens discriminatie en wangedrag. Vlaardingerbroek weerspreekt die aantijgingen, maar het Cultureel Persbureau blijft achter het artikel staan. "Mijn bronnen blijven bij hun verhaal", schrijft de auteur van het stuk, Wijbrand Schaap.

Pianist Nicolas van Poucke neemt het op Twitter voor Vlaardingerbroek op. “Als “mens van kleur” herken ik het hier geschetste beeld absoluut niet.”

Eerder:

Kees Vlaardingerbroek vertrekt als artistiek leider en programmeur bij de NTR Zaterdagmatinee. In een verklaring prijst de omroep hem als iemand “die met zijn kennis, vakmanschap en grote toewijding van de NTR Zaterdagmatinee een serie heeft gemaakt die nationaal en internationaal veel aanzien geniet”.

Volgens het Cultureel Persbureau moet Vlaardingerbroek het veld ruimen wegens wangedrag. “Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat de directie uit een intern onderzoek (‘dossiervorming’) concludeerde dat Vlaardingerbroek niet alleen online, maar ook in zijn dagelijks werk vrouwen en mensen van kleur achterstelde.

Vlaardingerbroek zou zich niet alleen intern maar ook extern hebben schuldig gemaakt aan discriminatie. Zo nodigde hij na een concert met een mannelijke en een vrouwelijke solist alleen de mannelijke solist uit voor een feestelijke afsluiting.

Kees Vlaardingerbroek is de vader van de extreemrechtse stokebrand Eva Vlaardingerbroek die regelmatig nepnieuws verspreidt over het Nederlandse stikstofbeleid en de gevaren van zonnebrandcrème. Zaterdag was Eva Vlaardingerbroek nog betrokken bij het rechts-radicale boerenprotest in Den Haag.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.