Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlaamse onderzoekers bespeuren relatie gamen en seksueel geweld

  •  
09-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
In veel videospelletjes wordt er een geseksualiseerd beeld van vrouwen neergezet. Daardoor kunnen jongeren toleranter worden voor verkrachting en de schuld eerder bij de vrouw leggen die zich ‘te bloot of verleidelijk’ zou kleden. Dat meldt de Standaard naar aanleiding van een onderzoek van KU Leuven.
In de gamewereld speelt seks een grote rol. Dat zie je bij spelletjes als God of War, dat bekend staat om de seksscènes en Grand Theft Auto 5 waar de meeste vrouwen strippers of prostituees zijn. Onderzoekers van de KU Leuven deden onderzoek onder Vlaamse scholieren om te kijken wat het effect van die geseksualiseerde beelden is op de perceptie van seks en vrouwen, bij jongeren.
Dat deden de onderzoekers door twee groepen jongens en meisjes tussen de twaalf en vijftien jaar een spel te laten spelen. De eerste groep kroop in de huid van een geseksualiseerd personage: een vrouw met grote borsten, kort rokje en een wespentaille. De andere groep speelde met een neutraal karakter: de figuur droeg een verhullen harnas. De eerste jongeren bleken – aan de hand van een vragenlijst – naderhand toleranter te zijn voor verkrachtingsmythes. Steven Eggermont, professor in de mediapsychologie en directeur van de School voor Massacommunicatieresearch van de KU Leuven zegt daarover:
"Het tonen van geseksualiseerde personages is al voldoende om een effect te zien. Dat is niet onlogisch. Vrouwen worden in games teruggebracht tot een object. Precies daar draait het ook om bij seksueel geweld. ‘Door de geseksualiseerde personages te zien, gaat in één kamertje in ons geheugen het licht aan. Maar dat licht schijnt ook in de kamertjes ernaast. Er worden dus beelden en opvattingen rond seksueel geweld geactiveerd zonder dat we ze expliciet zien."
Het verschil tussen de twee groepen is al na een kwartier gamen te bespeuren. Volgens Eggermont komt door sluimerende opvattingen geactiveerd en bestendigd worden door herhaling.
"Als je weet dat er toch heel wat jongeren zijn die instemmen met verkrachtingsmythes, we schatten een vijfde van de jongeren, is het niet goed dat ze aan beelden worden blootgesteld die dat geloof nog versterken. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.