Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlaamse omroep haalt opiniestuk Dyab Abou Jahjah offline

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
Pauwabou
De Vlaamse publieke omroep VRT heeft een opiniestuk van publicist en activist Dyab Abou Jahjah offline gehaald. Dat meldt De Morgen. Volgens de VRT is het nooit de bedoeling geweest dat het stuk, dat slechts kort online te lezen was op de omroepsite,  gepubliceerd zou worden. Abou Jahjah bestrijdt dat, volgens hem was het stuk al geredigeerd en was er overleg geweest over een geschikte kop. De Morgen heeft de opinie opgediept uit Google Cache en opnieuw beschikbaar gemaakt.
In het stuk met de titel ‘Als een moslima een selfie met Dewinter trekt…’ gaat Abou Jahjah in op de commotie rond een scholiere met een hoofddoek die een selfie maakte met Filip Dewinter die met islamofobische demonstratie hield bij een lifestyle beurs voor moslims in Antwerpen. De ontwapenende foto’s van die selfie actie gingen viraal en werden gezien als toepasselijk weerwoord op de extreemrechtse haatdemonstratie. Korte tijd later kwamen er enkele oude sociale media berichten van het meisje in kwestie naar boven. Zakia Belkhiri bleek in het verleden antisemitische uitlatingen te hebben gedaan.
Abou Jahjah stelt in het opiniestuk dat die opmerkingen haar te zwaar worden aangerekend. Ze heeft er afstand van genomen en zich er voor verontschuldigd. De berichten stammen uit de tijd van de Gaza-oorlog. Abou Jahjah zegt dat antisemitisme geen reactie mag zijn op Israël. De publicist gaat vervolgens in op Israël, zionisme en de actuele Israëlische politiek. Hij stelt dat joden niet vereenzelvigd mogen worden met de Israëlische politiek maar constateert dat de overheid van dat land dat zelf wel doet door zichzelf ‘de’ joodse staat te noemen. En vervolgens stelt hij Israël op één lijn met IS, de Islamitische Staat. Naar verluidt was dat reden voor de VRT om het stuk te weigeren. De passage luidt:
" (…) zolang Israël zich de Joodse staat noemt en ook als dusdanig wordt erkend, zal deze oefening heel moeilijk blijven. Het zelfde geldt voor IS, dat zich Islamitische Staat noemt. Het verschil echter is dat IS niet erkend is door de absolute meerderheid van de moslims, en dat de moslims oorlog voeren tegen IS. Dat kan niet gezegd worden van de relatie tussen de meerderheid van de Joden en Israël. Daarom is het belangrijk om het zionisme te ontmaskeren niet alleen onder moslims, maar ook onder joden. "
De VRT heeft Abou Jahjah gevraagd de passage aan te passen maar die weigerde dat. Volgens de VRT was Abou Jahjah om een opinie gevraagd om de andere kant te belichten van de rel rond het moslimmeisje. Overigens bleek uit een eerdere reportage van de VRT dat de moslima niet zozeer een politiek doel had met de selfie. Ze fotografeert zichzelf zoals zovelen graag met BV’ers (Bekende Vlamingen) en nam daarom de selfie met Dewinter.
Een aantal Nederlandse schrijvers, waaronder Leon de Winter, veroorzaakte vorige maand een rel door te protesteren tegen de publicatie van een boek van Abou Jajah bij De Bezige Bij. Ook daarbij speelt zijn harde kritiek op Israël een rol.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.