Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlaamse liberalen zijn klaar met nationalisten

  •  
09-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
belgie_300.jpg
Open Vld oppert voor het eerst kabinet zonder N-VA
Voor het eerst stelt een Vlaamse partij voor een Belgische regering te vormen zonder de Vlaamse nationalisten van de N-VA. De liberale Open Vld komt met het voorstel nadat de nationalisten het zoveelste voorstel om tot een akkoord te komen met de Walen torpedeerden.
De partijvoorzitter van de Open Vld, Alexander de Croo, deed zijn voorstel in D e Standaard.
De Croo wil niet meer wachten met die onderhandelingen. ‘Er is een formateur die zich gedraagt als kandidaat-premier, er zijn partijen die willen onderhandelen. Alle elementen zijn er dus. Ik zie niet in waarom we zouden wachten. De vruchten hangen te rijpen aan de boom. Wie wil, kan ze plukken. Tenminste; wie de moeite doet om in de boom te klimmen.’
Deze week presenteerde de formateur en Waalse socialist di Rupo een ingrijpend plan om tot een kabinet te komen. N-VA voorzitter Bart de Wever maakte dat voorstel meteen met de grond gelijk. De linkse Waalse partijen SP en Ecolo stellen dat hij de bevolking daarbij heeft voorgelogen en komen daartegen in het geweer, meldt De Morgen.
PS en Ecolo gaan de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de nota Di Rupo grondig ontleden. Hun studiediensten werden belast met een onderzoek, zo bericht de krant Le Soir. De Franstalige socialisten en groenen hekelen in de krant ook de ‘leugens’ en ‘leemtes’ op de persconferentie van De Wever afgelopen donderdag.
Ondertussen meldt de tv-zender VTM op basis van een opiniepeiling dat de N-VA nog steeds volop steun geniet onder de Vlaamse bevolking. Zij willen dat er een regering komt met de N-VA en geen nieuwe verkiezingen (zie video).
RTEmagicC_467339962_2b0c5e5c51_z.jpg
cc-foto: Jucanils Landschap bij Luik

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

JanB2
JanB29 jul. 2011 - 13:24

Werd tijd.

fjacobse
fjacobse9 jul. 2011 - 13:24

Heer heb meelij met de Belgen. http://www.youtube.com/watch?v=BrdpSifIlzg

JoopSchouten
JoopSchouten9 jul. 2011 - 13:24

... Liberalen zijn dus geen nationalisten.

msj_meijerink
msj_meijerink9 jul. 2011 - 13:24

Het begint te wennen: Begië zonder regering. Laten ze die Laurent een regening van Nationale Eenheid vormen. LOL

AE911TRUTH
AE911TRUTH9 jul. 2011 - 13:24

Elke kunstmatig systeem stort op een dag in, 'Belgie' is het 'Tsjechoslowakije' van West Europa. Imperialisme en nationalisme zijn de uitersten (tegenstrijdig maar fundamenteel gelijk), daarachter ligt vrijheid. Die systemen stort(t)en altijd in, en dan heerst er weer een periode van vrijheid. Een tiranieke koning en het slaafse volk is een oud bekent 'sprookje' dat zich maar blijft herhalen door de eeuwen heen. Na duizenden jaren geschiedenis zijn volkeren er nog altijd niet achter waar de tirannie vandaan komt (van de top van de piramide)

FritsGuevara
FritsGuevara9 jul. 2011 - 13:24

Zouden Vlamingen wel zo happig zijn om ingelijfd te worden bij Nederland? Waar het hun in de eerste plaats om gaat is een aangelegenheid die België zelf aangaat, of Vlaanderen en Wallonië nog langer samen kunnen of niet.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2011 - 13:24

Nou, kijk es an. Gewoon een tijdje geen regering. Lijkt me *heaven on earth*

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 jul. 2011 - 13:24

Na een tijdje in coma liggen wordt het leven anders dan het was. De kop wordt ook meer onder controle. Denk ik zomaar!

LudoVerhoeven
LudoVerhoeven9 jul. 2011 - 13:24

Daar is een overgangsregering,Leterme I, waarover iedereen best tevreden is. Velen denken er zelfs over om er meteen Leterme II van te maken. Waarom ook niet alles is beter dan overgeleverd te zijn aan een aartsreactionair als Bart De Wever die het als een van zijn grote idealen beschouwd om van Vlaanderen het Beieren aan de Noordzee te maken, zijn politieke voorbeeld hierbij is Franz Jozef Strauss. Wij doen gewoon voort.

Maastricht2
Maastricht29 jul. 2011 - 13:24

Zonder CD&V is er geen behoorlijke meerderheid,misschien tijd voor een minderheidskabinet? N-VA zal dat zeker toejuichen,krijgen zij bij volgende verkiezing nog meer stemmen.

1 Reactie
kraai21
kraai219 jul. 2011 - 13:24

" krijgen zij bij volgende verkiezing nog meer stemmen " Waarom?

matrix2
matrix29 jul. 2011 - 13:24

Liberalen samen met de socialisten is een ideale combinatie. u houdt ze dom, dan houden wij ze wel arm...

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 jul. 2011 - 13:24

Kan ook andersom U maakt ze rijk, wij leiden ze op. In Nederlandse termen, Paars.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2011 - 13:24

ieder zijn eigen voorstel.. Mijn voorstel is om het zieltogende Belgie definitief uit lijden te verlossen. Laten Vlaanderen en Nederland eens gaan praten over samengaan, goed voor beide landen. Bovendien is nauwelijks sprake van cultureel verschil. Franstalig Wallonie kan evt. naar Frankrijk.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 jul. 2011 - 13:24

Je wilt die vlamingen er echt niet bij hebben. Dat is een volk dat altijd zeurt over dat ze achtergesteld worden, ze hebben een zwaar minderwaardigheidscomplex. Dat hebben ze ontwikkeld in de tijd dat ze door de Walen financieel overeind werden gehouden, maar inderdaad, ook gediscrimineerd werden. Nu de situatie andersom is zien ze zichzlef nog steeds als de zielige underdogs. Aansluiten bij het grotere Nederland gaat in Nederland zware irritatie opleveren, en gaat de Vlamingen niet helpen van hun minderwaardigheidscomplex af te komen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2011 - 13:24

Hier willen de engerlingen maar al te graag op het pluche ten koste van hun partijbeginselen, beloftes, en de laagstbetaalden en zwakkeren in onze samenleving, in ons Nederland, en dat noemen ze dan een gedoogregering. Als Rotterdammer noem ik dat uiteraard een teringregering, maar beter is neringregering gezien de zorg voor hun eigen zaakjes en ruime financiën.

1 Reactie
contra
contra9 jul. 2011 - 13:24

Lekker constructief ook...

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2011 - 13:24

Probleem bij liberalen is hun lage gehalte ana normen, waarden en principes, buiten hun eigen portemonee. Nationalisten hebben gezonde idealen en staan voor voor hun eigen land en cultuur. Nationalisten staan ook voor een van de meest basale grondbehoeften en -rechten. Daarom is bv. dubbel paspoort ook zo fout en onzinnig. Jammer dat dit dikwijls over hoofd wordt gezien.

1 Reactie
LudoVerhoeven
LudoVerhoeven9 jul. 2011 - 13:24

Ik vind dat volksnationalisten zoals NVA en Vlaams Belang wel erg engerds zijn die mensen in hokjes opdelen. Kan jij een gezond idee uit hun partijprogramma aanvoeren?