Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlaamse justitie-baas wil DNA van alle baby's in databank van criminelen

  •  
16-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
baby_300_01.jpg
'Je moet nu eenmaal iets prijsgeven om jezelf te beschermen'
Yves Liégeois, de Antwerpse procureur-generaal, wil van alle pasgeboren baby’s DNA-materiaal in beslag nemen en opslaan in een databank. Hij ziet dat als een ‘grote stap vooruit voor de opheldering van misdrijven’. Privacybeschermers zijn sprakeloos.
Ik zeg dat niet om te lachen. Je hebt toch ook een dossier bij de huisarts. Uw vingerafdruk komt binnenkort in de chip van uw elektronische identiteitskaart. Dat is toch allemaal hetzelfde. In sommige landen kan het trouwens al. Een databank met al het DNA zou heel wat onderzoeken veel gemakkelijker maken.”
Volgens de baas van het Antwerpse parket-generaal moet de maatschappij durven nadenken over hoe ze de burgers in de toekomst wil beschermen. “Voor die bescherming moet je iets durven prijs te geven. Onze privacywetgeving gaat veel te ver en botst bovendien met heel wat bepalingen uit het Wetboek van Strafvordering. Ik heb de wetgever daar al meermaals op gewezen, maar denk je dat er al iets is gebeurd? Neen hoor.
Nu wordt alleen DNA-materiaal opgeslagen van daders die veroordeeld zijn voor zware misdrijven. De voorstellen van de justitiebaas gaan volgens een woordvoerder van de Privacycommissie “Big Brother voorbij”.
cc-foto: mike trainor

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

MichelReiziger
MichelReiziger16 nov. 2013 - 21:33

Waarom alleen van criminelen, ik stel voor om van iedereen het DNA op te slaan, je weet namelijk nooit welke criminelen ook voor melkboer spelen. Tevens wil ik voorstellen om de kinderen van bestuurders die dit soort voorstellen doen te steriliseren

meijerlahn
meijerlahn16 nov. 2013 - 21:33

En ik maar denken dat we met Teeven en Opstelten de pineut waren als het om de rechtsstaat gaat, maar het kan blijkbaar nog erger. Het wachten is op de voor iedereen verplicht geïmplanteerde chip in zijn of haar lijf.

Gogol
Gogol16 nov. 2013 - 21:33

Liégeois: "Voor die bescherming moet je iets durven prijs te geven. " "Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety." Benjamin Franklin, Historical Review of Pennsylvania, 1759 US author, diplomat, inventor, physicist, politician, & printer (1706 - 1790)

eeweew
eeweew16 nov. 2013 - 21:33

De methode om dit soort wetgeving er door heen te krijgen is meestal beginnen met iets dat niet zo ver gaat en dat dan steeds verder oprekken. Nu wordt deze meneer voor volstrekte idioot aan gezien, en gelukkig maar.

nikita72
nikita7216 nov. 2013 - 21:33

Zo'n databank zou wel duidelijk maken of DNA-analyses betrouwbaar zijn: hoe reageert een rechter als blijkt dat een DNA-profiel 3 keer voorkomt in de database, of nul keer?

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2013 - 21:33

Opgroeien in een gestoorde wereld.

1 Reactie
lembeck
lembeck16 nov. 2013 - 21:33

Ja.... zucht. Net, als je denkt, kan het nog gekker, komt er weer eentje. Overigens wel te verwachten en ja, ik zie die chip echt komen. Hoop alleen dat ik dan door ouderdom mag uitstappen.