Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Vlaamse jongen (15) op actief spoor geduwd bij racistische aanval

  •  
28-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bek
Een zwarte jongen van 15 jaar is in het Vlaamse Aarschot uitgescholden, aangevallen en op het treinspoor geduwd. Zijn belagers waren drie volwassenen, een man en twee vrouwen. Het Vlaamse Het Laatste Nieuws (HNL) sprak het slachtoffer , Leroy Abraham:
"In Londen was ik veiliger dan in m’n eigen Aarschot, dat klopt toch niet? Ik snap niet wat hen bezield heeft. Alsof ik er iets aan kan doen dat ik een andere kleur heb. Ik heb een heel raar gevoel dat ik moeilijk kan uitleggen. Met m’n oudste zus Julie, haar zoontje van bijna 2 jaar en een kleiner broertje van 9 stond ik op het perron te wachten op de trein naar Brussel. Ik had net naar een oude schoolvriendin gezwaaid die verderop stond, toen hij plots bij me stond. Hij gaf me een duw tegen m’n schouder en vroeg hoe laat de trein zou arriveren. Ik vroeg hem me met rust te laten. Hij duwde nog eens en stelde me nog eens dezelfde vraag. Daarna kwam die twee vrouwen er zich ook mee moeien. Op een bepaald ogenblik heb ik hen duidelijk gezegd dat ik kwaad werd. Daarna heb ik ook enkele scheldwoorden gebruikt en daarna heb ik geroepen ‘uw bek stinkt’ naar één van hen. Dat was niet eens gelogen met al die alcohol in hun lijf. Hij pakte me vast en duwde me van het perron. Toen ik viel, stond m’n hart even stil want ik wist niet wanneer de trein zou aankomen. Ik had echt schrik om te sterven."
Zijn zus filmde het incident. Politie en parket doen momenteel onderzoek op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch motief. De mannelijke verdachte (35) werd al vrij snel opgepakt. Eén van de vrouwelijke verdachten (43) melde zich vrijwillig bij de politie. Beiden waren onder invloed van drank of drugs, aldus de politie. De derde verdachte (31, v) werd vanochtend gearresteerd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Beide vrouwen zijn inmiddels op vrije voeten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2018 - 14:27

Hoe kom je er toch bij! Is dan niets meer heilig, zelfs het leven niet meer!

Rebels2
Rebels230 aug. 2018 - 8:58

Echt zielige reacties hier. Ben dit zo zat Het was duidelijk racisme die jullje niet kunnen toegeven. Tuig van de richel. Dat zijn die mensen die hem duwen. Er is bovendien duidelijkte horen in het filmpje waar zij zegg dat hij maar naarbrussel moet gaan en zich hier moet aAnpassen. Dit is Belgie. Gatverdamme man. Misselijkmakend dit. Maar ik ben blij dat ze ervan langs hebben gehad. Maybe zo leren mensen ervan. Schandalig

Rebels2
Rebels230 aug. 2018 - 8:55

Voor alle achterlijke neanderthalers hier. Het heeft WEL te maken met racisme. Als je het filmpje bekijkt kun je horen dat die witte ho e ren tegen hem zeggen dat hij zich moet aanpassen hier in Belgie. En maar in Brussels zich zo moet gedragen ( zoals meeste weten wonen er in Brussels veel gekleurde mensen) dus RACISME is overfuckinduidelijk. Alsof ZIJ zich netjes gedroegen. Wanneer gaan de typisch vlamingen en nederlanders een keer toegeven wat er duidelijk aan de hand is? Altijd maar uw eigen volk beschermen en niet inzien wat er echt gaande is!! Walgelijk zijn jullie. En het dan de schuld van de politiek geven! Racisme is een ziekte die vele van jullie hebben en niet van genezen totdat jullie een goed pak rammel van een van ONS krijgen. Het deed me goed te zien dat dit TUIG ervan langs heeft gekregen. Laat het duidelijk zijn voor een ieder die denkt ons zo fout te behandelen! Wij laten niet met ons sollen!

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut21 sep. 2018 - 23:01

Rebels, Ik begrijp je frustratie. Domheid is echter niet te genezen met schelden. Waar je in zo`n geval voor moet waken is dat je gaat dreigen in de thermen van Altijd maar uw eigen volk beschermen. en Racisme is een ziekte die vele van jullie hebben en niet van genezen totdat jullie een goed pak rammel van een van ONS krijgen Ik weet niet bij wie jij hoort, en bij welk groepje jij hoort, maar laat ik een ding duidelijk stellen. Als je racisme ziet is dat geen reden om er zelf een te worden. Dat is namelijk wat ik uit jou woede opmerk. Waak daarvoor. Verder ben ik het, tot zekere hoogte dus, met jou eens. Melonocyten zijn niet bepalend voor ons gedrag, geld voor alle varianten.

koffieleut2
koffieleut21 sep. 2018 - 23:03

melanocyten, typfout, heb ik vaker last van, en dat maakt ook niet uit :). Je begrijpt wat ik bedoel.

Fritz Leiber
Fritz Leiber29 aug. 2018 - 23:40

Er is dus bij de ruzie waarbij meerdere personen betrokken bij de partijen kort op het spoor belanden voor de objecieve toeschouwer geen enkele duidelijke reden de zwarte jongen als onderscheidend laat staan racistisch slachtoffer te zien, Dat beeld wordt hooguit gevormd als je achteraf selectief beeld en geluid regisseert en toont. Naar meer uitgebreide beelden zonder regie achteraf verwijs ik naar andere bronnen op zoek te gaan die hieraan niet me doen en om waarschijnlijk uit ijdele hoop te voorkomen dat dit niet geplaatst wordt,

1 Reactie
Appi Mohamud
Appi Mohamud30 aug. 2018 - 17:35

U verstaat belijkbaar de Belgische accent dus niet.

Sonic2
Sonic229 aug. 2018 - 14:15

Dit zijn waarschijnlijk een door buitenlanders bedreigde blanke groep. Die nu eens terug slaat tegen de uitheemse bezetter. En zijn identiteit en cultuur beschermt. En het zijn geen RACISTEN, maar het zijn zielige mensen die door links en immigranten in een hoek worden gedrukt. Dan reageer je wel eens zo maf als deze mensen. Dat is een tegen reactie en de andere kant zou ook wel vast iets hebben gedaan. Tot zover mijn radicaal rechtse imitatie. Het heeft uiteraard allemaal niets met racisme te maken. Het heeft alles met links en buitenlanders te maken. En druk die zielige Vlaams Belang aanhangers a.u.b niet zo in een hoek en beledig vooral mensen die tegen racisme zijn. Want dat zijn allemaal AFA aanhangers. Zucht. Drie werf zucht.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 aug. 2018 - 14:12

Het groepje meldde dat ze dronken en stoned waren. Dat zou het excuus zijn. Anders zouden zoiets natuurlijk nooit doen.

3 Reacties
Mostafa
Mostafa29 aug. 2018 - 14:35

Ik ben met u eens: dronken mensen zeggen de waarheid, dus, aanpakken met die handel !

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 aug. 2018 - 14:37

@ Martin - van teveel drank en wiet is bekend dat mensen daar zomaar eerlijk van kunnen worden. Wat zij overdag alleen achter opgeheven hand fluisteren, of anoniem op het internet plaatsen, dat kan dan ineens met grote energie in het openbaar uitgeleefd worden. Maar dat wist je natuurlijk al.

Karingin
Karingin29 aug. 2018 - 15:21

Ze stonden al bij de politie bekend, dus dat excuus gaat niet op.

Mostafa
Mostafa29 aug. 2018 - 11:14

Racisme is de oudste broer van terrorisme .

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut29 aug. 2018 - 10:15

Hemeltjelief wat een vreselijk schorriemorrie, dat ze maar stevig gestraft mogen worden voor deze gruwelijke daad. Rassenwaan, intolerantie en bekrompenheid van geest gaan slecht samen met drugs en alcohol.

Max Eisenmann
Max Eisenmann29 aug. 2018 - 10:15

Ik dacht dat er geen andere bedoeling bij dit bericht was racistisch of anders discriminerend geweld te veroordelen en dus zeker niet een bedoeling vooral of uitsluitend dat als iets typisch van blanke of autochtone daders te suggereren. Omdat er in de reacties toch te zien is dat er duidelijk een onderscheid naar extreem-rechtse en dus blanke of autochtone daders volgt op dit bericht wat zeker geen recht doet aan de realiteit verwacht ik niet anders dan dat de redactie dat valse beeld niet heeft willen weergeven maar de terechte zorg om racistisch en andersoortig hatelijk geweld wat o.m. rondom stations maar ook elders regelmatig voorkomt. Dit soort intimidaties, bedreigingen, geweld, en ook overige criminaliteit komt steeds vaker voor en vooral op dit soort plaatsen waar mensen van allerlei komaf in een relatief klein gebied elkaars pad kruisen met een aantrekkingskracht op individuen die achteraf vaak als ‘verward’ worden aangeduid, maar ook, wat hier niet zelden meespeelt, op groepen hangjongeren die zich meestal naar etniciteit of op andere grond van gemeenschappelijkheid verenigen. Bij de gevallen waar het om groepen gaat spelen zeker heel vaak racistische motieven maar bij de individuele daders, verward of niet, in hun denkwereld vaak net zo goed. Andere vormen van haat zoals vrouwen- of homohaat spelen bij dezelfde daders net zo goed vaak mee. Het idee dat het bij die daders vooral om die van autochtone of blanke achtergrond gaat en slachtoffers met een andere doet zoals ik al stelde zeker geen recht aan de werkelijkheid. De berichten erover zijn in hun duidelijke diversiteit sprekend voor zich: https://www.ad.nl/buitenland/lucas-25-werd-zomaar-voor-de-metro-geduwd~ab5b4118/ https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/man-gearresteerd-die-vrouw-van-trap-berlijnse-metro-schopte https://kurier.at/chronik/weltchronik/berlin-kreuzberg-jugendliche-stiessen-mann-auf-u-bahngleise/241.042.922 https://www.tagesspiegel.de/berlin/prozess-um-tod-von-amanda-k-20-jaehrige-vor-u-bahn-gestossen-taeter-bleibt-in-psychiatrie/14704160.html

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2018 - 12:30

@ Max Eisenmann Met grote regelmaat, soms meerdere malen per dag schrijf jij teksten zoals dit: Omdat er in de reacties toch te zien is dat er duidelijk een onderscheid naar extreem-rechtse en dus blanke of autochtone daders volgt op dit bericht wat zeker geen recht doet aan de realiteit …. Teksten die kort samengevat aangeven: Zij doen het ook. Deze teksten van jou hebben als mogelijk als doel maar zeker als effect dat wit autochtoon racisme wordt gebagatelliseerd en ontkent. Deze houding wordt door extreem rechts als een grote steun voor hun opvattingen ervaren en is voor allochtonen een signaal dat zij sowieso bij een groot deel van de autochtonen niet welkom zijn. Extreem rechtse leiders zoals Wilders richten grote maatschappelijke schade aan, maar de schade die dit soort gedrag aanricht is zeker zo groot.

Max Eisenmann
Max Eisenmann29 aug. 2018 - 23:59

Als ik evenzeer als dit artikel gekant tegen racisme, en zeker gewelddadige vormen ervan, erop wijs dat dit niet onderscheidend voortkomt vanuit huidskleur of etniciteit, wat anders ook nogal tegenstrijdig zou zijn als je racisme beoogt te bestrijden, kan ik wanneer dat onterecht toch gebeurt gezien diverse reacties, jouw kritiek wanneer ik dat corrigeer niet echt begriipen. Ik bagatelliseer of relativeer dit geweldadige racisme op geen enkele wijze en zeker ook niet door een "hulliedoenhetook" wat jij meent.

DaanOuwens
DaanOuwens30 aug. 2018 - 7:50

@ Max Eisenmann Jij schrijft: Ik bagatelliseer of relativeer dit geweldadige racisme op geen enkele wijze en zeker ook niet door een “hulliedoenhetook” wat jij meent. Dat is exact wat je wel doet.

Max Eisenmann
Max Eisenmann30 aug. 2018 - 14:49

@Daan Ik veroordeel letterlijk te lezen zonder onderscheid (!) racistische agressie. Benoem dan eens hoenen waarmee ik dat dan exact relativeer of bagatelliseer? Dat kun je niet maar bewijs het tegendeel maar.

adriek
adriek29 aug. 2018 - 9:15

Iemand opzettelijk het spoor opduwen is in mijn ogen een poging tot doodslag of zelfs moord. Ik hoop dat de rechter het ook zo ziet.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter29 aug. 2018 - 12:13

Wanneer men kan aantonen dat de man die duwde dat deed om de man van het leven te beroven dan is het doodslag ( poging) .

Montesquieu2
Montesquieu229 aug. 2018 - 13:07

@thuiszitter Niet helemaal correct. Bij zowel doodslag als moord is er sprake van opzettelijkheid. Dus ook bij doodslag is er de intentie iemand om het leven te brengen. Het verschil zit hem in de voorbedachten rade. De rechter kijkt dus hoe gepland de daad was. In opwelling? Of ging deze persoon bewust naar het station om iemand onder de trein te duwen?

Hiltermann
Hiltermann31 aug. 2018 - 10:12

Omdat opzet lastig juridisch aan te tonen is kent de wet ook de mogelijkheid voorwaardelijk opzet ten laste te leggen. Daarvoor is de bewijslast lichter.

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige29 aug. 2018 - 9:13

Als ik dit stuk zo lees, lees ik niks terug over het racistische motief van de dader, echter als ik het orginele stukje lees staat daar: "Het trio - duidelijk onder invloed en voorzien van nog enkele grote blikken bier - slingert de tiener allerlei racistische verwijten naar het hoofd en probeert ook een fysieke confrontatie uit te lokken" Misschien handig het stuk dat aangeeft waarom een aanval rascistisch is ook daadwerkelijk op te schrijven voordat mensen weer roepen: geweld is niet per definietie rascisme is

3 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans29 aug. 2018 - 11:13

Ik dacht hetzelfde. Wellicht racistisch, wellicht een persoon op de verkeerde plek op het verkeerde moment tegenover een paar bezopen idioten. Wellicht allebij.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 aug. 2018 - 14:09

Henk en Thomas, jullie verstaan zeker geen Vlaams.

Karingin
Karingin29 aug. 2018 - 15:18

Wat vooraf ging is niet gefilmd, maar Leroy gaf aan dat ze begonnen met racistische beledigingen. Op het filmpje hoor je een vrouw zeggen: "Jij lijkt op stront." en "Ik ben hier geboren."

Paul250371
Paul25037129 aug. 2018 - 9:12

Sie sind wieder da.

4 Reacties
Geleen
Geleen29 aug. 2018 - 10:20

Nooit weg geweest Paul. Ze worden slechts moediger, durven zich beter te uiten. Onze grote politici geven immers de laatste 15 jaar verbaal het voorbeeld. Zetten bevolkingsgroepen recht tegenover elkaar en komen ermee weg. Wordt dat rechts geleuter geen halt toegeroepen dan zijn deze incidenten slechts een voorbode van wat ons nog te wachten staat.

Nico de Mus
Nico de Mus29 aug. 2018 - 10:52

Je gelooft in reincarnatie , of zo maar een loze kreet.

Paul250371
Paul25037129 aug. 2018 - 11:53

Geleen Ik ben er ook bang voor. Het "gevaar" van moslims in Nederland is niets te vergeleken met het (dreigende) gevaar van (extreem) rechts.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut30 aug. 2018 - 13:50

@Paul250371 Je hebt je hekjes verkeerd gezet Paul. Extreem en extremisme deugt per definitie niet ongeacht welke ideologie of geloofsopvatting er gebruikt of misbruikt wordt om het te rechtvaardigen. Extreem hoort niet tussen haakjes Paul, het is de kern van het probleem. Ongeacht of het van rechts of van links of waarvandaan ook komt.

Appi Mohamud
Appi Mohamud29 aug. 2018 - 8:13

"Politie en parket doen momenteel onderzoek op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch motief." Valt iemand op een spoor gooien niet onder poging tot moord? En waarom word een misdaad altijd gedownplayed door de instantie als er racisme in het spel zit?

3 Reacties
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut29 aug. 2018 - 10:09

Grutjes Appi, niet gelijk zo verontwaardigd dat is nergens voor nodig. Voor (poging) tot moord moet zowel opzet op het doden bewezen worden als ook een vooropgezet plan. Dat het eerste tijdens het onderzoek met voldoende fetiten en bewijsmiddelen onderbouwd kan worden is wat mij betreft best aannemelijk. Het bewijzen van een vooropgezet plan (zo dit aanwezig was) acht ik wat minder waarschijnlijk. Wacht de uitkomsten van het onderzoek gewoon af en zie wat de tenlastelegging gaat zijn. Een parket en politie die eerst een te grote broek aantrekken zijn zelden bevordelijk voor het onderzoek en de uitkomst van het strafproces. Ik lees in ieder geval nergens dat politie en parket in België dit vreselijke incident niet serieus nemen of proberen te "downplayen". Jammer dat je gelijk zo beschuldigend bent naar de Belgische instanties.

Appi Mohamud
Appi Mohamud29 aug. 2018 - 14:51

Guurtje. Dat ze vroegen om hoe laat de volgend trein aan zou komen terwijl er borden overal op het perron staan met accuraat tijd zou u ook moeten zeggen dat hun blik zoizo op de personen gefocust was. Los daarvan zoizo iemand op het spoor gooien is voorbedachte rade, voor dat je in gevecht raakt weet je al waar de rand is namelijk en als je besluit alsnog iemand over die rand heen te gooien doe je dat uit volle bewustheid dat die persoon aangere kan worden door een trein. In mijn ogen is dit gewoon poging tot moord of doodslag.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut30 aug. 2018 - 4:45

@Appi Ik begrijp wat u zegt en ik deel uw afschuw over deze daad maar ik betrwijfel ten zeerste dat het vooropgezet plan en de opzet op het doden zoals die begrippen juridsich gehanteerd worden wettig en overtuigend bewezen kunnen worden. Wel zie ik dat er sprake kan zijn van voorwaardelijk opzet en daarmee staat de deur open naar poging tot doodslag. We zullen moeten afwachten hoe het onderzoek verloopt.

msj_meijerink
msj_meijerink29 aug. 2018 - 7:29

Gedver, het wordt steeds gekker.

Bernie2
Bernie229 aug. 2018 - 7:24

Burgemeester André Peeters van het stadje legt qua racistisch geweld een niet mis te verstane link naar het populistische en extreemrechtse geleuter dat sommige politici uitslaan. Interessante gedachte dat zomaar 1 op 1 zou kunnen gelden naar een noordelijk van België gelegen klein staatje. VRT: goo.gl/CZKHDU

RonVa
RonVa29 aug. 2018 - 7:13

Heel goed dat ze zijn opgepakt. Wat een uitschot. Las in een Belgisch dagblad dat de verdachte tot 5 jaar cel kan krijgen plus een boete. Lijkt mij een hele mooie straf voor dit heerschap.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 10:08

Voor een poging tot moord, of desnoods doodslag, lijkt mij dit tamelijk weinig.

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 6:58

Het lijkt mij eerder poging tot moord, beslist niet minder.

3 Reacties
Anneweer
Anneweer29 aug. 2018 - 9:50

Moord vereist voorbedachte rade waarvan hier geen sprake lijkt. Vervolging voor poging tot doodslag (onder invloed) lijkt me wel kansen te hebben.

Thuiszitter
Thuiszitter29 aug. 2018 - 12:22

Moord - met voorbedachte rade iemand opzettelijk van het leven beroven . Het zal best in de tenlastelegging worden meegenomen maar dit bewijsbaar te maken is vers twee , ook poging tot doodslag lijkt mij moeilijk hard te maken. Rustig afwachten .....

Hiltermann
Hiltermann31 aug. 2018 - 9:04

Als het een politie ambtenaar zou betreffen dan zou poging tot doodslag meteen ten laste gelegd worden. Of dat ook bewezen kan worden is een tweede.