Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vlaamse gelukszoekers zorgen voor steeds meer irritaties bij bewoners van de Ardennen

  •  
30-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5960 keer bekeken
  •  

Onvrede in Wallonië, het Franstalige deel van België, want Vlamingen strijken er steeds vaker neer omdat ze de Ardennen zien als een tweede woongebied, met alle bekende problemen van dien. Huizen worden onbetaalbaar voor de lokale bevolking omdat ze worden omgetoverd in gites voor de Vlamingen. De gelukszoekers uit het arrogante noorden misdragen zich ook nog eens en weigeren zich aan te passen aan de Waalse cultuur.

Het satirisch programma De Ideale Wereld drijft de spot met de klachten van de Walen, die bijvoorbeeld klagen over het rechtsextremisme dat onder Vlamingen welig tiert. In werkelijkheid is het geen grapje, blijkt onder meer uit een reportage in De Morgen:

De Vlaming begint hier te domineren, en dat blijkt een vervaarlijk kantelpunt. Dan gedraagt hij zich als le roi, maar hangt tegelijkertijd de leeuw uit. Dat laatste mag u trouwens vrij letterlijk nemen. “De laatste jaren zie je steeds vaker Vlaamse vlaggen aan de gevel hangen”, zegt Lucien Leruth, vanonder zijn tricolorevlag. “Moeten wij dat zomaar pikken?” Die frustratie begrijp je, als je laatdunkende uitspraken over arm Wallonië naast de vastgoedhonger van rijk Vlaanderen legt. En moet je vaststellen: op vlak van integratie heeft Vlaanderen bijzonder weinig lessen uit te delen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Marri2
Marri24 sep. 2022 - 18:53

@ B ouwman2 : “ En Vlaanderen is rijker vanouds dan het Waalse deel. “ Ken de geschiedenis : nee , juist omgekeerd ! Wallonië was veel rijker dan het arme Vlaanderen : door de mijnen en de staalindustrie . Icm de bestuurlijke dominantie van de Franssprekend Walen is dat decennialang een voedingsbodem geweest voor onvrede en ander ongemak . Eerst na het verval van mijnbouw en de staalindustrie in Wallonië is de economische balans verschoven naar Vlaanderen

Nicotientje
Nicotientje1 sep. 2022 - 15:27

Het kopen van een huis door Vlamingen in Wallonië zou juist een opsteker voor Wallonië moeten zijn. Dan komt er meer geld naar dit gebied. Dat heeft Wallonië hard nodig want na de sluiting van de mijnen is de levensstandaard erg achteruit gegaan. Net al in Nederlands Limburg. Wallonië heeft zich nooit kunnen herstellen. De Oostelijke Mijnstreek ook niet. Nog steeds speelt armoede in beide genoemde gebieden een grote rol. Dat wat nog steeds een rol speelt in Wallonië is de taalstrijd in het verleden. Ook al ligt die tijd lang achter ons. Ze zijn deze strijd nooit vergeten. Dat kweekt jaloezie. In Franstalig België vertikt de Waal nog vaak Nederlands of zo je wilt Vlaams te spreken tegen een Nederlander. Het klopt dat Vlaanderen erg rechts gericht zijn. Het Vlaams belang daar is heel wat groter als de PVV hier. Het word zelfs steeds groter. De combinatie van al deze dingen veroorzaakt de woede in Wallonië. Dat Wallonie een dermate grote rol tijdens de taalstrijd speelde dat geweld niet werd geschuwd is de Waal vergeten. We zijn er vaak doorheen moeten rijden om bij familie te kunnen komen en het was echt onveilig.

Vervatte
Vervatte31 aug. 2022 - 20:39

Dat is hier in het noorden van Nederland net zo...

Bouwman2
Bouwman231 aug. 2022 - 16:01

Het is waar: Vlaanderen is meer op de rechterzijde te positioneren en Wallonië op de linker. En Vlaanderen is rijker vanouds dan het Waalse deel. Er ging dus geld van west naar oost. Met het gevolg veel haat en nijd. Van waar dat verschil? Kort samengevat: verreweg de grootste partij in het oosten is de PS, in het westen heten de socialisten nu Vooruit. En nu het aparte: Alexander de Croo ( Open VLD) wist daarmee toch een regering te bouwen. Vivaldi. Zonder de N-VA, de grootste partij in Vlaanderen. .

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2022 - 16:49

Vlaanderen ligt in het noorden en Wallonie in het zuiden. In het verleden, in de tijd dat de Waalse industrieen en grondstoffen de backbone van de belgische economie waren stroomde het geld de andere kant op.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2022 - 10:45

Ik begrijp de ironie hierboven, maar het feit dat vandaag 'gelukzoeker' een negatieve lading heeft is toch wel bijzonder. En blijkbaar niemand die op het idee komt dat geluk ook maar eens te zoeken dan, in plaats van mensen de maat te nemen die dat wel doen.

1 Reactie
adriek
adriek31 aug. 2022 - 12:10

In deze neoliberale wereld is het steeds moeilijker om van een dubbeltje een kwartje te maken. Een miljoen verdubbelen gaat daarentegen nagenoeg wrijvingloos.

Jan Wijn
Jan Wijn31 aug. 2022 - 8:28

Het blijkt dat de kennis over België bij velen hier erg te kort schiet. Voor vijftig jaar geleden was Wallonië het economisch hart van België vooral door de mijnbouw en staalindustrie, zelfs Nederlanders vonden daar werk. Vlaams België was straatarm en had behalve Antwerpen met zijn havens nauwelijks industriële ontwikkeling en werd op de been gehouden door de zware industrie in Wallonië. Duizenden Daf en Philipsarbeiders in Eindhoven werden met tientallen bussen (vipre) aangevoerd uit het Vlaamse deel van België want daar was weinig werk. Door het ineenstorten van de mijnbouw zowel in Nederland als in België kwam Wallonië in de problemen daar ook hun staalindustrie niet meer concurreren kon met het buitenland iets wat ook de hoogovens in Nederland overkwam, maar na reorganisatie door het buitenland gered werd. Door de vondst van het aardgas kon na het sluiten van de mijnen Nederland Limburg economisch op de been houden waarbij PvdA voorman Den Uil een grote rol speelde, naast Daf/Volvo kregen de Limburgerser ook de smerige chemische industrie ter compensatie.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf31 aug. 2022 - 13:24

Jan, je schrijft over de problemen van het Nederlandse Hoogovens concern. Ik denk dat dat bedrijf het veel beter deed dan hun Belgische concurrenten. Dat ligt deels aan de gunstige ligging, maar ook en vooral aan de mate van innovatie en diversificatie. Daar deden de Belgen niet aan en Wallonië verpauperde waar je bijstond. Maar belangrijker: ik ben het wel met je geschiedenisles eens, maar wat is nu precies je boodschap?

Norsemen
Norsemen31 aug. 2022 - 7:45

Mooi om te zien hoe het idee dat iemand ongewenst is werkt. Of het nu om vluchtelingen uit Afrika gaat, Oostblokkers die hier goedkoop komen werken, deze Vlamingen die naar de Ardennen gaan, of iemand die van wijk A naar wijk B verhuisd. Het komt neer op het idee dat je zelf meer recht hebt op iets dan een ander.

6 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem31 aug. 2022 - 10:23

‘ Het komt neer op het idee dat je zelf meer recht hebt op iets dan een ander. ’ Ja vervelend, die grenzen, natiestaten en paspoorten.

amarissimo
amarissimo31 aug. 2022 - 10:27

Ik neem aan dat u de voordeur niet op slot doet, gezien uw laatste zin.

Norsemen
Norsemen31 aug. 2022 - 11:46

@amarissimo Vanwaar die domme opmerking?

Norsemen
Norsemen31 aug. 2022 - 11:48

@GeenProbleem Je lijkt de denken dat die grenzen, natiestaten en paspoorten een soort natuurverschijnsels zijn, of iets dat door god geschapen is. Dat het iets is waar nu eenmaal niets aan te doen is.

GeenProbleem
GeenProbleem31 aug. 2022 - 12:04

@amarissimo Tuurlijk doet Norsemen zijn deur wel op slot 🤷‍♂️

Norsemen
Norsemen31 aug. 2022 - 16:27

Tuurlijk doe ik m’n deur op slot. Voordat je weet staat er anders van dat PVV/FvD/BBB gespuis in je huis. Dat jullie hiermee komen, en ook nog eens denken een bijdehante opmerking te hebben gemaakt, geeft wel goed aan op welk zeer beperkt denkniveau jullie zitten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk31 aug. 2022 - 7:16

Zien we hier weer een uitvloeisel van de eeuwige taalstrijd in België?

2 Reacties
Norsemen
Norsemen31 aug. 2022 - 9:11

Mensen verzinnen voor zichzelf allerlei redenen om de hekel die ze aan vreemdelingen hebben goed te praten. Of die vreemdeling nu uit een andere straat, dorp, provincie, land of werelddeel komt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2022 - 10:34

Nee. En het is geen taalstrijd, het is een cultuurstrijd. Maar dit is gewoon 'mensen van buiten'[ die jouw huis duurder maken (plus) maar het voor nieuwkomers op de koopmarkt moeilijker maken om mee te doen (min). En een gemene deler voor alle Belgen is dat je een eigen huis hebt, dus geen huurhuis, en liefst dat je dat zelf bouwt.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand31 aug. 2022 - 6:44

Chaumage

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2022 - 10:35

? bedoel je 'chomage' en als je dat bedoelt, wat bedoel je er mee?

Gio Servas
Gio Servas31 aug. 2022 - 5:29

Het rechtsextremisme in Walonie bestaat niet omdat dat genormaliseerd is en als de Vlamingen niet welkom zijn, dan kunnen ze ook wel zonder het geld van de Vlamingen denk ik?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2022 - 10:38

Rechtsextremisme in belgie genormaliseerd in Wallonie? Helaas, dat is vooral het geval in Vlaanderen, niet zozeer in Belgie. Er is genoeg negatiefs dat je over Wallonie kunt zeggen, maar nu juist niet dit punt.

Daan1405
Daan140531 aug. 2022 - 5:22

Foei! Walgelijke Vlamingen, en dat terwijl de Walen al verplicht Nederlands moeten leren, het een eeuw heeft geduurd voordat Frans de voertaal werd van Waalse stedelijke elite, tijdens de Eerste Wereldoorlog vele duizenden Walen gesneuveld zijn omdat er alleen maar Vlaamse officieren waren die ze niet verstonden, Belgische universiteiten heel lang alleen Nederlands als voertaal hadden, de Belgische koningin slechter Frans spreekt dan Máxima Nederlands………. Och sorry foutje, het precies andersom. Ik dacht al, lees ik het nou goed….🙄

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2022 - 10:40

Hahaha, en zo offtopic, en onbegrepen, maar volledig in lijn met de slachtofferrol die veel Nederlanders zich nu ook aanmeten.

Karingin
Karingin31 aug. 2022 - 0:54

Doppen? 🤣

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 aug. 2022 - 10:46

Doppen = uitkering trekken

GeenProbleem
GeenProbleem31 aug. 2022 - 0:38

Ik denk dat de Walen heel blij mogen zijn met de Vlamingen..

Eric Minnens
Eric Minnens30 aug. 2022 - 20:06

Ik wist niet dat Christian Jongeneel ook videootjes maakte.

1 Reactie
Karingin
Karingin31 aug. 2022 - 0:48

😂

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 aug. 2022 - 19:19

Wallonië bestaat financieel bij de gratie van Vlaanderen maar in de strikte zijn heeft men gelijk. Het migreren naar een rustigere plek valt absoluut onder gelukzoeken.

2 Reacties
Karingin
Karingin31 aug. 2022 - 0:50

Bij de gratie nog wel…verschil moet er wezen, niewaar

LaBou
LaBou 31 aug. 2022 - 6:22

En 60 jaar geleden bestond Vlaanderen bij de gratie van Wallonië. Het kan verkeren.