Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Vlaamse cultuurminister weigert deelname aan debat zonder vrouwen

  •  
14-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DYMM94MXUAIX6d7
De Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz van de liberale partij Open VLD heeft op het laatste moment deelname aan een debat afgezegd omdat er geen vrouwen mochten deelnemen. Het panel van de studentenvereniging in Leuven bestond geheel uit mannen. “Zonder vrouwen is het geen echt politiek debat” , verklaarde Gatz op Twitter, nadat hij door een partijgenoot op de seksistische samenstelling was gewezen.
In Nederland is het traditie dat vrouwen niet of slechts mondjesmaat deelnemen aan politieke debatten. Volgens de liberale premier Rutte komt dat onder meer omdat er “gewoon geen geschikte vrouwen zijn”. In Vlaanderen wordt een dergelijke houding ook onder liberalen kennelijk niet meer gepikt.
“Ik was al onderweg toen ik doorhad dat er enkel mannen in het panel zaten”, vertelt Gatz aan VRT NWS. “Ik heb me verontschuldigd bij de organisatoren. Maar ik had toch het gevoel dat het raar is om in 2018 enkel mannen uit te nodigen.”
Het debat was overigens georganiseerd door twee vrouwen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Rooie Vogel
Rooie Vogel14 mrt. 2018 - 13:56

"omdat er geen vrouwen mochten deelnemen" en "Het debat was overigens georganiseerd door twee vrouwen". De vraag is nu waarom mochten er geen vrouwen deelnemen aan het debat? Hadden die twee organiserende vrouwen dat beslist of was dat van hogerhand? Toch wel grappig die tegenstellingen maar ik snap er geen biet van.

michellekepen
michellekepen14 mrt. 2018 - 12:52

Artikel: "omdat er geen vrouwen mochten deelnemen." Anno 2018 in België, een verbod voor vrouwen om aan een debat mee te doen??? Vreemd denk ik dan meteen. Even nakijken. Twee muisklikken verder: - Volgens de hoofdredactrice van Leuvens studentenblad Veto, Nora Sleiderink, die het debat modereerde, is er meer aan de hand. “Sven Gatz vroeg een ‘special treatment’ waarbij hij meer spreekminuten zou krijgen dan zijn gesprekspartners en vooraf ook nog een zegje zou mogen doen over burgerparticipatie. Als je dan nog zo probeert te scoren op de kap van de feministen is dat ronduit vernederend”, zegt Sleiderink in een mail, die Veto dinsdagavond verspreidde. - In Veto wijst Sophie Vervynckt van Politika er nog op dat ze voor de samenstelling van het panel voor dit debat contact opnamen met maar liefst 24 vrouwen, maar dat geen van hen kon komen. Tja, zo komt dat 'verbod' in een nader daglicht te staan.

2 Reacties
Rooie Vogel
Rooie Vogel14 mrt. 2018 - 15:12

Dus als ik goed begrijp dan verspreidt een Belgische minister nepnieuws. Daar hebben meer ministers last van.

Peterrr3
Peterrr314 mrt. 2018 - 17:59

Ik vond het wel een mooi statement van deze man, maar het is dus weer goedkoop scoren. En ja, als je dan leest van de organisatie dat ze 24 vrouwen hebben benaderd en geen van hen kon/wilde. Dan is dat toch ook wel veelzeggend. We kunnen hier dan wel heel klagen over een gebrek aan vrouwen in leidinggevende functies of in praatprogramma's... als ze zelf niet willen/kunnen, dan kun je het de mannen die daardoor de kans krijgen om wel aan te sluiten het niet kwalijk nemen...

RobSon2
RobSon214 mrt. 2018 - 12:48

“Ik was al onderweg toen ik doorhad dat er enkel mannen in het panel zaten”. Die heeft zijn debat goed voorbereid dan.

Cave Canem
Cave Canem14 mrt. 2018 - 11:01

Ze hadden toch tenminste één of twee vrouwen kunnen oproepen? Niet dat het ertoe doet of ze wat hebben in te brengen, daar gaat het ook helemaal niet om, als je het quotum maar haalt.

marcelhermus
marcelhermus14 mrt. 2018 - 10:26

Die belgen snappen het echt niet. Zorg ervoor dat je minimaal een excuustruus hebt en een allochtoon op die poster.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 mrt. 2018 - 11:08

cubert U daarentegen begrijpt het heel goed? Wat een arremoei......

marcelhermus
marcelhermus14 mrt. 2018 - 17:32

Je bedoelt al je eigen reacties die nooit iets toevoegen. Inderdaad wat een arremoei