Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Vlaams onderzoek: scholen discrimineren kleuters op naam en afkomst

  •  
26-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kleuters

© cc-foto: Bill Kasman

Ouders met een buitenlandse achtergrond en ouders uit arbeidersmilieus hebben minder kans om te worden uitgenodigd als ze hun kind bij een Vlaamse kleuterschool willen inschrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent bij meer dan tweeduizend Vlaamse en Brusselse scholen, waarover Belgische media berichten.
De onderzoekers stuurden telkens zes mails naar de scholen. Ze gebruikten verschillende afzenders: een autochtone Belgische naam, een naam die wees op een Maghrebijnse origine of een Sub-Saharaanse naam. Uit de tekst van de mail werd vervolgens duidelijk of de afzender uit de middenklasse kwam, of juist uit een arbeidersmilieu (bijvoorbeeld omdat er werd gesproken over ploegendiensten). Knack schrijft over de resultaten:
" Uit die resultaten blijkt dat ouders van Belgische origine 70 procent kans hebben om hun kleuter te kunnen inschrijven in de school die ze mailen, tegenover 40 procent bij de Sub-Saharaanse groep en 38 procent bij ouders van Maghrebijnse afkomst."
Het verschil is nog groter als de ouders vragen of ze kunnen langskomen. Autochtone ouders worden in 70 procent van de gevallen uitgenodigd, terwijl ouders met een buitenlandse achtergrond in de meeste gevallen naar de open dag worden verwezen. Ook ouders uit middenklassengezinnen worden veel vaker uitgenodigd voor een persoonlijke rondleiding dan ouders met een arbeidersachtergrond.
Volgens een van de onderzoekers, de socioloog Dounia Bourabain, geven veel Vlaamse ouders de voorkeur aan een school met weinig diversiteit. “Wanneer een school diverser wordt, kan dat voor sommige ouders zelfs een reden zijn om hun kind er weg te halen. Vandaar dat sommige directies veel moeite doen om meer leerlingen uit de witte middenklasse aan te trekken.”
cc-foto: Bill Kasman

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty27 aug. 2020 - 7:25

"Vandaar dat sommige directies veel moeite doen om meer leerlingen uit de witte middenklasse aan te trekken.” Voilà, dat lijkt mij al een aannemelijke verklaring voor het al dan niet inviteren van ouders voor een gesprek.

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden27 aug. 2020 - 11:08

Deplorable Lefty: Structureel racisme MAG!

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 aug. 2020 - 20:16

Je vergeet de reden te kopieren? 'Wanneer een school diverser wordt, kan dat voor sommige ouders zelfs een reden zijn om hun kind er weg te halen.' Wat is dit anders dan onversneden racisme?

Poeha
Poeha26 aug. 2020 - 19:54

De meerderheid van de achterstandsleerlingen heeft een niet westerse achtergrond. Een achterstandsleerling is iemand met laagopgeleide ouders. https://www.nji.nl/nl/Databank/Cijfers-over-Jeugd-en-Opvoeding/Cijfers-per-onderwerp-Onderwijsachterstanden Bij het Belgische onderzoek zijn onder andere brieven met taalfouten gestuurd. https://www.demorgen.be/nieuws/kleuterscholen-discrimineren-bij-inschrijving~b52e7126/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F Wellicht dat de scholen plek hebben voor een beperkt aantal achterstandsleerlingen, om de kwaliteit en voortgang van het onderwijs te kunnen waarborgen (en de aanwezige achterstandsleerlingen in de klas de gewenste aandacht te kunnen geven). Wellicht is dat de reden van de uitkomst van het onderzoek.

4 Reacties
Greendutch
Greendutch26 aug. 2020 - 22:08

Suggereer je nu dat mensen van niet-west-Europese afkomst achterlijk zijn? Of dat west Europese kids intelligent(er) zijn dan kinderen van niet-w.-Europese afkomst?? Er is nooit! Never! Geen enkele reden om verschil te maken tussen 2 kleine 4 jarige mensjes. ‘T zijn gewoon 2 kleine mensjes.

Poeha
Poeha27 aug. 2020 - 7:35

Ik citeer alleen uit het onderzoek (zie de link in mijn comment) “ . Binnen de groep achterstandsleerlingen bestaat het grootste aandeel met 60 procent uit kinderen met een migratieachtergrond.”

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 aug. 2020 - 11:58

Dit onderzoek zegt weinig over de kenmerken en achtergronden van deze scholen zelf en de verbanden met deze uitkomsten. Verschillen tussen stad-platteland, bevolkingssamenstelling in de wijken waar ze gevestigd zijn, samenstelling van de scholen, enz. Kunnen kleuterscholen kinderen weigeren bijv. ?Ik neem aan van niet want de kleuterschool is verplicht vanaf vijf jaar.

Poeha
Poeha27 aug. 2020 - 17:44

Ik denk dat een school best kinderen mag weigeren als er teveel achterstandsleerlingen in een klas komen en de Gewenste kwaliteit Daarom niet kan worden geleverd. Juist achterstandsleerlingen hebben dat beetje aandacht nodig dat dan ontbreekt.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden26 aug. 2020 - 17:38

In de jaren '70 kwam ik in Gent nog bordjes tegen bij dancings met de tekst - Interdit aux Nord-Africains - https://www.knack.be/nieuws/belgie/de-strijd-tegen-discriminatie-vraagt-een-beter-wapenarsenaal/article-opinion-821605.html

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen27 aug. 2020 - 20:21

'Vlaams nationalisme', zonder enige terughoudendheid is mainstream, zelfs aan linkerkant. 1000 Vlamingen kochten ook een nummerbord 'KKK'. Gewoon, omdat het kan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 aug. 2020 - 16:14

Maar selecteren ze dan ook op Waals en Vlaams? Vlamingen hebben allemaal Franse achternamen en Walen heten Vandenkerckxxs enzo

Jaap88
Jaap8826 aug. 2020 - 15:08

Dit is ook in Nederland aan de hand. Alleen wij gebruiken hier ook nog eens apartheid termen voor, witte en zwarte scholen. En zwart betekent niet dat je een zwarte huidskleur hebt. Het betekent alles wat in onze ogen niet wenselijk is en wat een migratieachtergrond heeft. Turks, Marokkaans, Surinaams, Oost Europees, Afrikaans, noem maar op. Het liefst zijn ze ook nog arm en van een lage sociale klasse. Alleen de rijkere migranten zijn welkom op witte scholen. Deze worden hoogopgeleiden genoemd, of moderne mensen. Of, nog beter, expats.

B4
B426 aug. 2020 - 14:53

Zelfs een naam 'van België' is nog geen garantie. https://www.bruzz.be/onderwijs/prinses-eleonore-kan-schoolloopbaan-niet-verderzetten-op-sint-jan-berchmans-2020-08-26

Elayna
Elayna26 aug. 2020 - 14:47

Het onderscheid (de discriminatie) wordt gedaan door de onderzoekers zelf. Ze discrimineren (maken onderscheid) tussen inkomensklasse en etniciteit in hun aanvragen. De gecorrigeerde/gerectificeerde titel moet dus zijn: "Vlaamse kleuterscholen selecteren op naam en afkomst." Ik zou niet kunnen zeggen of daar bewust wettelijk ruimte voor is gemaakt. Pluspunt is dat het woord racisme niet is gevallen in het artikel, en niet duidelijk wordt uit deze weergave van het onderzoek. De reacties hieronder buiten beschouwing gelaten natuurlijk. Net als in Nederland ligt er een lange historie van veranderend educatiebeleid en allerlei factoren aan dit gegeven ten grondslag. Pechtold en Asscher konden het in 2018 ook niet eens worden. Zie https://npofocus.nl/artikel/7762/waarom-hebben-we-nog-steeds-witte-en-zwarte-scholen- Misschien helpt het geen extra informatie bij een aanvraag toe te voegen, anonimiseren, maar daar kan dit onderzoek geen antwoord op geven want ze passen al zelf de discriminatie toe. Hoe en waarom scholen vervolgens selecteren is dus een zeeeeeeeeeeeeer complexe zaak. Zonder makkelijke antwoorden en oplossingen, geen ruimte dus voor zwart-wit retoriek.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens26 aug. 2020 - 15:26

@ Elayna Jij schrijft: Hoe en waarom scholen vervolgens selecteren is dus een zeeeeeeeeeeeeer complexe zaak. Zonder makkelijke antwoorden en oplossingen, geen ruimte dus voor zwart-wit retoriek. Dat is een zeer eenvoudige zaak. Blijkbaar willen ze zo weinig mogelijk migranten en laagopgeleiden. En je spreekt jezelf tegen. Volgens jou is er geen ruimte voor zwart/wit retoriek. Maar die retoriek druipt uit je tekstje. Jouw opvatting is kort samengevat; er is niets mis met discriminatie.

Fredje3
Fredje326 aug. 2020 - 14:09

Ik kan me nog wel een grote voorvechter voor de multiculturele samenleving herinneren die haar kinderen heel bewust op een zwarte school deed... Dat hield ze niet lang vol en de kinderen werden vrij snel op een witte school gezet. Vergeet niet dat kinderen geen sociaal experiment zijn en dat iedereen het beste voor zijn of haar kinderen wil hebben wat diegene het beste vind en als witte scholen het beter doen dan zwarte scholen waardoor je kinderen in jouw ogen betere kansen hebben, dan heeft dat nu eenmaal niets met racisme of discriminatie te maken. En het doet geen pijn hoor. Mijn dubbelbloed kinderen waren te donker voor een witte school, maar hebben het prima gedaan en er geen last van gehad hoor.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 aug. 2020 - 15:29

@ Fredje Jij schrijft: Dat hield ze niet lang vol en de kinderen werden vrij snel op een witte school gezet. Merkwaardig dat jij de redenen er niet bij geeft voor die verandering van school. Dat maakt zit soort tekstjes ranzige stemmingmakerij. En je schrijft; En het doet geen pijn hoor. Het doet wel pijn. Als je kinderen vanwege hun huidskleur niet welkom zijn op een school of elders doet dat bij mensen pijn. Bij jou niet blijkbaar maar dat is uitzonderlijk.

Fredje3
Fredje327 aug. 2020 - 5:48

@DaanOuwens. [Merkwaardig dat jij de redenen er niet bij geeft voor die verandering van school] Klopt, daar wilde zij niets over zeggen volgens een interview in 2009. En verder zijn wij echt niet uitzonderlijk hoor, wij hebben gewoon niet nagedacht over wit of zwart, maar over een goede school of niet en of deze school bij de kinderen past of niet. Hmm nu je het zegt... wij hebben niet nagedacht over zwart of wit en dat is zeker tegenwoordig wel heel bijzonder nu we in een tijdperk zitten dat zowel rechts als links ziekelijk geobsedeerd zijn door zwart en wit.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov27 aug. 2020 - 9:12

Heren, heren toch. Even voor de goede orde. Zoals Van Jole (hoofdredacteur dezes) schreef: het adjectief 'ziekelijk' komt rechtstreeks uit het handboek van de fascist en duidt gewoonlijk op een ongezond gebrek aan argumenten. Dat kan en moet dus beter. Dat geeft geen pas, is not done, problematisch, kwadratisch, tellurisch, caleidoscopisch etc.

Paul250371
Paul25037126 aug. 2020 - 13:39

Het logische gevolg van de extreem rechtse invloed en natuurlijk neo-liberalisme. Waar extreem rechts invloed heeft trekt het de hele satankraan naar rechts en is racisme onvermijdelijk.

1 Reactie
Jonkheer
Jonkheer 26 aug. 2020 - 14:47

Het is te makkelijk om hier de racismekaart te trekken, Paul. Het onderzoek liet zien dat (de ouders van) kinderen uit de arbeidersklasse dezelfde behandeling kregen. Wellicht is het aardig om de link onderaan mijn betoog (hieronder ergens) eens te openen...

Jonkheer
Jonkheer 26 aug. 2020 - 13:01

In Duitsland hebben ze er zelfs een uitdrukking voor 'Kevinisme'. Jongetjes met de naam Kevin werden in de jaren 80 en 90 niet voor vol aangezien door hun leerkrachten. En hun ouders evenmin. "Kevin is geen naam maar een diagnose", luidde de conclusie van Universitair onderzoeker Astrid Kaiser. Namen als Kimberly, Mandy, Wesley en Kevin worden geassocieerd met lagere sociale klassen. Met leer- en gedragsproblematiek. En verdraaid. Kids met dergelijke namen scoren ook lager, mede omdat leerkrachten ook lagere verwachtingen van hen hadden. Self fulfilling prophecy dus. Daar moeten we inderdaad vanaf. De ellende is dat dit een typisch kip-ei verhaal is. Gechargeerd: Presteren Kevins nou minder omdat ze worden achtergesteld of omdat ze niet beter kunnen? Wellicht is het een beetje van beiden. Ik weet het niet. Ik weet alleen wel dat iedereen een gelijke kans verdient. En de achtergestelden in deze wereld misschien nog wel een beetje méér. Interessante literatuur: https://www.businessinsider.nl/wesley-sneijder-ondanks-zn-voornaam-succesvol/

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 aug. 2020 - 15:40

@ Jonkheer Jij schrijft: Ik weet alleen wel dat iedereen een gelijke kans verdient. En de achtergestelden in deze wereld misschien nog wel een beetje méér. Lastig genoeg staat wellicht je eigen gedachtegoed in de weg bij het realiseren van dat doel. Waar het mis gaat is de associatie van het mogelijke niveau van de leerling bij de naam. Als een docent of andere professional dat niet achterwege laat ontstaat het probleem. Het ligt dus niet aan de leerling of zijn naam maar aan de docent. Het is een soort etnisch profileren voor docenten/scholen. Kortom als je eigen ideeën niet nadrukkelijk onbevangen zijn loop je tegen dit soort problemen aan. En het is de werkelijkheid. Er zijn heel gemakkelijk groepen allochtone werkloze jongeren te formeren die een aanmerkelijk hoger opleidingsniveau aan kunnen dan hun oorspronkelijke beroepsopleiding. Er waren re-integratie bedrijven die specifiek op di groep programma's ontwikkelden. Ik ben zelf betrokken geweest bij programma's waar werkloze meiden en vrouwen met niet afgerond VO een MBO 3 of 4 diploma behaalden. Discriminatie leidt altijd tot maatschappelijke verspilling. Mensen zijn dan niet in staat het beste uit zich zelf te halen. En dat is ook nadelig voor de samenleving als geheel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 aug. 2020 - 16:05

Dat je ouders een beetje maf zijn door een lelijke Amerikaanse naam aan hun kind te geven dat begrijp ik nog wel. Maar waarom kinderen daarvan tweemaal het slachtoffer moeten zijn begrijp ik niet.

Jozias2
Jozias226 aug. 2020 - 17:01

Ik ga een heel eind mee in je betoog maar je conclusie "Self fulfilling prophecy dus. :" hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Stel dat kinderen van laag opgeleide ouder en/ of ouders uit bepaalde sociale milieu's inderdaad in zijn algemeenheid meer moeite hebben op school. Bijvoorbeeld omdat ze minder goed begeleid, gesteund en gestimuleerd worden thuis. En stel dat de naam Jayden, Wesley en Rodney, Delano etc populairder is in dergelijke wijken en milieu's dan is de vraag of er sprake is van selffulfilling prophecy of dat er een kern van waarheid in zit.

NoahAmber
NoahAmber26 aug. 2020 - 17:42

Ze hebben er zelf een film over gemaakt. Over die Kevin: https://filmkrant.nl/recensies/we-need-to-talk-about-kevin/

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 12:37

Goh, het lijkt Nederland wel! Dachten wij dat wij zoveel beter waren?

OOF
OOF26 aug. 2020 - 12:34

Racisme in Belgie is al heel lang van een andere orde als in Nederland. Het is ook openlijker. Zoals een Nederalnder vaak een racistische grap maakt en zich van geen kwaad bewust is, noemt een Vlaming je recht in je gezicht Makaak en vindt dat normaal !. Dus waar de inhoud van je post op slaat, geen idee !

3 Reacties
B4
B426 aug. 2020 - 14:43

En een Vlaams Belanger wordt een mestkever genoemd.

PVDB2
PVDB227 aug. 2020 - 6:47

@B: Een Vlaams Belanger kiest er zelf voor om Vlaams Belanger te worden. Iemand met een donkere huidskleur niet. Dan heb je weinig keuze. Men vind zich een groot voorvechter van het vrije woord maar als er een satirische sketch gemaakt word over hen moet deze gecensureerd worden. Dat de omroep een zwaktebod leverde door er op in te gaan is duidelijk. Want over alles mogen grappen gemaakt worden toch? Dat het Vlaams belang een een bruine tint heeft zie je wel aan de samenwerking met een extreem rechts en behoorlijk dubieus clubje als Schild en Vrienden. Net als de PVV groepen van de samenleving willen uitsluiten. Soms het idee hebt dat men meer van de Koran weet dan van de grondwet. Een overtuigd neo nazi als Anders Breivik die meer dan 70 mensen uitmoordde in Noorwegen noemde in het manifest dat hij publiceerde bewegingen als de PVV en Vlaams Belang sympathisanten. Dat stinkt een beetje natuurlijk. Je zal zoiets in je mailbox krijgen. Zaaien kan wel, maar als iemand oogst en het te serieus neemt, ja dan nemen we er natuurlijk afstand van. Dus ik kan me de vergelijking met een mestkever wel begrijpen. https://www.standaard.be/cnt/dmf20110725_150

B4
B42 okt. 2020 - 21:07

@pvdb, Ok, we zijn het over eens dat ze mestkevers worden genoemd.

ton14024
ton1402426 aug. 2020 - 12:10

Als zelfs Belgen zich storen aan een buitenlandse achtergrond of arbeidersmilieu weet je dat de mensheid verloren is.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2020 - 12:37

Dan hoeven Nederlanders al helemaal geen kans te wagen!

B4
B426 aug. 2020 - 14:29

@ Minoes Al twee keer geprobeerd maar die hollandse (1830) ketters (16e eeuw) lijken het precies niet te begrijpen.

LBNB
LBNB26 aug. 2020 - 20:25

@Ton14024 Hoezo als zelfs Belgen? Je discrimineert hier zelf Belgen door ze als minder weg te zetten. Mag dat dan wel? Tja dit moet aangepakt worden, maar de vraag is hoe? Dit soort zaken zijn heel lastig op te lossen