Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Visie blijft een vies woord voor Rutte

  •  
16-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
lorraine

© Vanuit Parc Naturel de Lorraine

Korte column: Niet alleen talloze diersoorten maar ook de mens met uitsterven wordt bedreigd
Juist in deze crisis is er behoefte aan een visie. Een groot verhaal vanuit verbeeldingskracht dat bestaat uit vele kleine verhalen. In wat voor samenleving willen we leven en in wat voor economie willen we werken? Ik citeer niet de Troonrede waarvan mijn ochtendkrant het kennelijk niet eens de moeite vond om hem -zoals gebruikelijk- integraal af te drukken.
Het is een tweet van professor in duurzaamheid Jan Rotmans.
Hoe onze wereld er over dertig jaar uitziet, daar moeten we een visie over ontwikkelen, in plaats van alleen maar praten over begrotingstekorten en krimp in plaats van groei. Natuurlijk staan er grote woorden in de Troonrede die zoals bekend niet meer is dan een door de koning voorgelezen tekst van Rutte. Over de generaties na ons waar we verantwoordelijkheid voor dragen. Maar in het koffertje van Hoekstra gaat het over de 0,9% koopkrachtstijging, als het meezit. En tal van kleine voor en nadelen die uiteindelijk niets te maken hebben met de werkelijke problemen waar de generaties na ons mee zullen kampen. Ja, misschien kan de beoogde reductie met 49% van CO2 in 2030 worden bereikt met heffingen in de industrie: wie meer uitstoot dan afgesproken in het klimaatakkoord gaat betalen tenzij ze willen investeren in duurzame technologie die de CO2 verminderd. Maar het wordt overgelaten aan de bedrijven zelf, die wellicht gewoon betalen en het in de consumentenprijs doorberekenen.  Er is 200 miljoen vrijgemaakt voor het oplossen van watertekorten die ontstaan door droogte: dweilen met de kraan open maar niets structureels.  60 Miljoen voor innovatie in duurzame energie, terwijl de fossiele industrie met miljarden wordt ondersteund.
Mijn ochtendkrant meldt dat het volgens Global Biodiversity Outlook report van de VN steeds slechter gaat met de natuur. Dat er van de afspraken die in 2010 zijn gemaakt vrijwel niets terecht is gekomen. Dat niet alleen talloze diersoorten maar ook de mens met uitsterven wordt bedreigd.  Om die trend te keren zijn drastische maatregelen nodig.
Ik schrijf dit vanuit een van de mooiste natuurgebieden in Frankrijk. Want dat is een positief puntje in het rapport. De natuurgebieden op land zijn met 5% naar 15% gegroeid. Er is nog hoop, meldt het rapport, maar dan zal er tussen 2021 en 2030 rigoureuzer moeten worden ingegrepen. En dat is vooralsnog aan dovemansoren gericht voor Rutte en consorten.
Een minuut voor twaalf: verbeeldingskracht is nu essentieel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 sep. 2020 - 7:19

" Maar in het koffertje van Hoekstra gaat het over de 0,9% koopkrachtstijging, als het meezit. En tal van kleine voor en nadelen die uiteindelijk niets te maken hebben met de werkelijke problemen waar de generaties na ons mee zullen kampen." Dat zijn geen problemen waar mensen in de generatie van nu mee kampen toch, en die van sommigen die na ons komen? Mensen die al half dood zijn voordat ze weten wat leven is, laat staan in een prachtig natuurgebied in Frankrijk of het tweede huis in Spanje. Waarom altijd die valse tegenstellingen maken? Dat stoort me en niet zo'n beetje. Het is dezelfde manier van denken nl. als Rutte heeft. Die mensen zitten met een acuut probleem en zijn de eerste slachtoffers die zullen vallen. Je kunt daar enkel maar zo gemakkelijk overheen stappen als je zelf geen enkel financieel probleem kent. Je zit nu in een van de mooiste natuurgebieden in Frankrijk toch! Die mensen zullen dat natuurgebied nooit zien. Voor het overige ben ik het met je eens wat betreft de niet genomen klimaatmaatregelen en het doen alsof gehalte dat al jaren schering en inslag is.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart17 sep. 2020 - 0:12

Korte column staat er, en daar ben ik dankbaar voor, want voor je het weet vergis je je daarin. Rutte loopt aan de leiband van Ben Verwaaijen c.s., en heeft dus geen visie nodig.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 sep. 2020 - 6:53

En dat investeringsfonds voor het bedrijfsleven ( waar de kamer geen invloed op heeft) is een voorstel van Hans de Boer (afscheidscadeautje genoemd) waar geen enkele garantie tegenover staat en geen controle op uitgevoerd is. Hans de Boer brengt iets in en het wordt zonder blikken of blozen integraal ingevoerd in de begroting. "Oh ja Hans dat doen we wel even hoor, geld genoeg nu!" Nu begrijp ik waarom hij zo zat te lachen bij Buitenhof! Zouden ze dat daar nog niet geweten hebben of zouden ze het niet hebben willen weten? Was dat nu toevallig niet gelekt?

bert schaak
bert schaak16 sep. 2020 - 18:22

Het blijft niet één minuut voor twaalf, het is al lang al twintig over twaalf. Al veel dingen zijn onomkeerbaar.

Jaap88
Jaap8816 sep. 2020 - 15:45

Ik dacht eerst ook dat Rutte geen visie had, ik was zeer kritisch op zijn beleid. Maar nu ik andere landen zie ploeteren met Corona na strenge lockdowns die weinig hebben opgeleverd, krijg ik steeds meer waardering voor Rutte. De politiek is niet het antwoord op problemen in de wereld, dat zijn wij grotendeels zelf. Rutte blijft op dezelfde koers doorvoeren, gaat goed met kritiek om en wijzigt zijn koers als mensen hem overtuigen. Ik denk dat hij als de beste president van Nederland de geschiedenisboeken in gaat.

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 sep. 2020 - 18:37

Jaap88: "Ik denk dat hij als de beste president van Nederland de geschiedenisboeken in gaat." Jaap geeft een geheel nieuwe invulling aan het begrip "waan van de dag".

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart17 sep. 2020 - 0:14

Wie meent dat we een president hebben is meer dan een dag waanzinnig.

Max6
Max616 sep. 2020 - 13:31

Rutte heeft best een duidelijke visie... gewoon gaan zoals ie gaat... niet gek doen... beetje polderen... alles bij elkaar houden, etc, etc Ondanks alle kritiek behoren de Nederlanders en de Nederlandse kinderen tot de gelukkigste en gezondste mensen van de wereld... onze sociale stelsels worden overal geprezen... onze economie liep en gaat weer lopen als een trein. En natuurlijk moeten er dingen anders/beter, maar nooit ten koste van de bestaande status quo... dus alles met mate. Ik vind het wel een verstandige visie. En eigenlijk wordt deze visie gedeeld van links tot rechts (behalve de uiterste flanken natuurlijk)...

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 15:43

hou toch op met dat verhaal over de gelukkigste

Max6
Max616 sep. 2020 - 18:53

@Griezel... kan er niets aan doen... de (internationale) onderzoeken komen elk jaar weer langs. En zo als in elk land is ook hier (helaas) niet iedereen gelukkig.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 21:24

Dat zijn geen onderzoeken maar enquêtes Zegt ook niks over de staat van een land Nederland staat tevens in de top van depressies Andere gelukkige landen hebben de meeste zelfmoorden

Aart van de aap
Aart van de aap16 sep. 2020 - 12:59

Ik snap ergens dat Rutte geen 'visie' wilt hebben. Ik snap dat hij zoiets heeft van, het moet zichzelf organiseren. Als anarchist gezien, snap ik zelfs waarop hij ongeveer doelt Het punt is alleen, in het neoliberalisme/kapitalisme, regelt het zichzelf niet. Er is hier maar één visie die telt en dat is de winst van de bedrijven. Niet een visie waar jij en ik iets aan hebben. Er ontstaan zulke grote tegenstellingen, in dit economische systeem. dat er geen sprake kan zijn van zichzelf regulerende vormen van samenleven. Iets waar Rutte wel op doelt. Iets dat alleen niet plaats vind. Er is geen evenwicht, er is geen balans. De bazen/ 'managers' voor zichzelf. De arbeidersklasse en de middenklasse mag dood vallen en Rutte zegt : mij niet gezien. Ik heb geen visie. Daarom moet de arbeidersklasse en de middenklasse zichzelf gaan organiseren. Zelf een visie hebben

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap16 sep. 2020 - 13:17

correctie. Als anarchist zijnde gezien

Abdu
Abdu16 sep. 2020 - 12:47

Het hebben van een visie is een obstakel in huidige politiek en in machtsposities. Het is enkel nodig om stemmen te winnen. Daarna volgt het technocratische “ja zeggen” van neoliberale sturing aan de beurt. En ja, Rutte is de perfecte belichaming van neoliberale bestuurder.

JoostdeV
JoostdeV16 sep. 2020 - 12:06

Rutte heeft absoluut een visie, maar hij kan deze niet delen met de bevolking. Dat kost te veel stemmen. Zijn we alweer vergeten hoe hij meteen na de verkiezingen ineens een groot voorstander bleek te zijn van het afschaffen van de dividendbelasting? We voelen steeds harder de gevolgen van al die jaren dat zij zijn visie in Nederland heeft mogen botvieren. Steun het bedrijfsleven maar laat de burgers elkaar beconcurreren, breek de overheid af en houdt de kiezers zoet met een belastingverlaging als fooi voor het minder zichtbare maar grotere verlies aan collectieve voorzieningen.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 14:07

Neoliberalen geloven dat er geen andere weg is. Daarom denken ze dat ze geen visie hebben als ze die weg bewandelen. Rare is met wegen dat ze ergens heen gaan. De neoliberaal ziet alleen de weg die de juiste is maar het doel is er niet. Overigens beschrijft dat de huidige tijd uitstekend. Doelloosheid. Vroeger waren er visies - armoe de wereld uit, vrede op aarde dat soort dingen. Dat zijn doelen om naar te streven. De neoliberaal streeft dat niet na. Zelfs de ellende die hij veroorzaakt maakt geen deel uit van zijn streven, dat hoort gewoon bij het leven denkt hij. Oorlog, ziekte, armoe, wanhoop, leegte - allemaal hele normale zaken voor de neoliberaal waarvoor hijzelf niet verantwoordelijk is.

Aart van de aap
Aart van de aap16 sep. 2020 - 17:40

Griezel Het idee dat calculerend, financieel zelf belang het enige is wat er bestaat. Als iedereen nou op centen gericht is, dan komt alles wel goed. Wees gericht op je eigen centen en het komt vanzelf goed Ergens snap ik waar men op doelde, wat de insteek was. Laat elkaar met rust en koop met geld spullen en dat is het dan, doe niet moeilijk verder Het punt is alleen, de theorie correspondeert niet met de werkelijkheid. In de theorie zou dit leiden tot een soort harmonieus geheel. In de praktijk is het een grote bizarre chaos, totale willekeur, verregaande uitbuiting en totale waanzin.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 18:51

Geld heeft enkel relevantie als je er te weinig van hebt

Aart van de aap
Aart van de aap16 sep. 2020 - 20:23

Daar ben ik het helemaal mee eens

Markzelluf
Markzelluf16 sep. 2020 - 11:57

Het kan zijn dat je de visie niet ziet, het kan zijn dat je het met de visie niet eens bent, maar er is wel degelijk sprake van een visie en strategie. In het kort: niet (ver) voor de troepen uitlopen op het gebied van ecologie en sociale doelen in vergelijking met andere landen, onze verdiencapaciteit intact houden, de kosten van verduurzamen in de hand houden en toch proberen aan de klimaatdoelen en andere ecologische doelen te voldoen. Sociale doelen zijn minder nastrevenswaardig. Toegegeven: op die doelen en de visie kun je kritiek hebben, maar dat geldt voor elke visie natuurlijk.

Joop Schouten
Joop Schouten16 sep. 2020 - 11:47

Deze vraag werd al in de jaren-60 'publiekelijk' gesteld. Laat mensen met rust over 'visie' en laat ze zonder overheid samenwerken. Dan zie je wat 'visie' betekent. Panta rei.

Leontrotsky
Leontrotsky16 sep. 2020 - 11:35

Dat de mens met uitsterven wordt bedreigd dat weet ik niet zeker, wel is zeker dat door corona en klimaatsverandering er een MOGELIJKE uitsterving van de mensheid zal komen. Toch verwacht ik dat de wereld de nodige maatregelen zal nemen om dit te voorkomen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel16 sep. 2020 - 11:23

"Hof van Heden", lijkt mij een prima werktitel voor de visie van links. Want zeg nu zelf: de tegenbegroting gaat toch ook alleen maar over procenten. Links mist net zo goed een visie, een ideologie die hoop biedt, een groot kader, een verhaal met power. De ideologische veren hebben we meer dan hard nodig.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt16 sep. 2020 - 11:52

Dan is het nog erger dan de auteur schetst.

adriek
adriek16 sep. 2020 - 12:15

Mijn lieve, de enige die nog visie hebben zijn rechtspopulistische schreeuwers!

Johnathon
Johnathon16 sep. 2020 - 10:49

De hypocriet en profiteur Jan Rotmans met z'n gladde praatjes? Is dat beter dan een visieloze Rutte, of lood om oud ijzer? Weet je wat ook een groot verhaal vanuit verbeeldingskracht heeft, dat bestaat uit vele kleine verhalen? Nationalisme. Wat kwam daar ook al weer van, en hoe kijken we daar (vooral hier) in het algemeen ook al weer naar? Het probleem met een specifieke visie is iedereen moet er in mee en anders werkt het niet. Zo'n visie moet dus opgelegd, verplicht, onderwezen worden. Wie heeft daar precies behoefte aan, juist in deze crisis? Is dat een uitkomst van een gedegen onderzoek? Rutte is trouwens niet zonder visie, dat is uit zijn verband gerukt omdat hij geen ideologie uitdraagt, maar je moet zijn ideologie en visie tussen de regels en uit zijn gedrag opmaken. Of dat nou zoveel verschilt van uitgesproken mensen met een visie vraag ik mij af.

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel16 sep. 2020 - 13:06

@Jonathan "Het probleem met een specifieke visie is iedereen moet er in mee en anders werkt het niet. Zo’n visie moet dus opgelegd, verplicht, onderwezen worden." Dit is een verkeerde vooronderstelling. Een dictatuur, een brainwash wordt nergens beoogt. Het gaat er om dat iedereen duidelijke uitgangspunten heeft, pas dan valt er ook iets te kiezen. Dat dit dan weer tot compromissen leidt is eigen aan onze democratie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 10:29

Visie impliceert verandering. Rutte is iemand die de neoliberale machine bedient zoals een arbeider in de film Metropolis . Die heeft geen visie die werkt gewoon aan de machine ; een machine die alles van waarde omzet in blubber dat gevoerd wordt aan een allesverslindende monster. Rutte is geen leider, Rutte is een slaaf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2020 - 10:20

Met een beetje bomen planten ben je er niet. Natuurgebieden uitbreiden betekent in Nederland dat er bebouwing en infrastructuur moet worden opgeruimd. Dat zie ik niet zo gauw gebeuren ook niet als links het voor het zeggen krijgt. Ik ben ook benieuwd naar de definitie. In Noorwegen is "natuur" een gebied dat vrij is van menselijke ingrepen. In Nederland zal dat dicht bij de nul procent zitten.

14 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 10:35

Jawel, er is wel wat onderhoudsvrij spul hier. Maar probleem hier is dat elke vierkante meter bezit is, geregistreerd staat en een bestemming heeft. We hoeven ook geen wilde natuur we moeten alleen meer samen leven met de planten en dieren in plaats van de tegenstelling tussen natuur en geen natuur. Land van eindeloze rechthoekige heggen en duizenden overbodige grasveldjes - autowegen zover het oog kan zien . klaprozen en korenbloemen zijn onkruid . Ondanks toename natuurgebieden was ons land vroeger veel mooier .

Johnathon
Johnathon16 sep. 2020 - 10:53

Danielle heeft blijkbaar geen behoefte aan een groot verhaal met visie, en heeft juist behoefte aan kijken naar de realiteit.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2020 - 11:53

En dus?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2020 - 12:33

Griezel praktisch elke vierkante kilometer wordt volgens mijn stafkaarten doorsneden door asfalt. Bonte bermen kunnen natuurlijk ook wel mooi zijn. Olst schijnt een klaprozenveld te hebben. Geen "natuur" maar wel leuk. https://www.destentor.nl/olst-wijhe/vergeet-de-tulpenvelden-olst-heeft-de-nieuwste-topattractie-in-de-vorm-van-honderdduizenden-knalrode-klaprozen~a5ae5c84/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Noorwegen heeft nog 44% "uberørte natur" waar je uren en soms dagen achtereen kunt doorlopen zonder een weg te hoeven kruisen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2020 - 12:41

PS de velden op de schildrijen van Monet en van van Gogh zijn mooier. Geen nieuwbouw als achtergrond (ook veel gelopen in het voorjaar in Frans berggebied).

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 14:00

Al mijn hele leven als ik een foto neem in Nederland zit ik de boel te belazeren omdat ik altijd een onmogelijke hoe neem waar ik net geen auto of bedrijfsgebouw erop zet . Zelfs in de 'natuur' moet je de verklarende bordjes van staatsbosbeheer (hier staat een boom en er leven hier ook eekhoorns) , ANWB paddestoelen, verkeersborden (Ruiterpad) en verbodsborden proberen niet op beeld te krijgen , en geen andere mensen natuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2020 - 15:43

Het zou ook schelen als die mensen hun auto's, (cross)motoren/fietsen, paarden en honden thuislieten. De koninklijke weg naar de natuur is te voet. En dan hebben we ook nog veel teveel prikkeldraad. De cultuur van publieke voetpaden is hier ook nooit doorgedrongen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 sep. 2020 - 18:54

Sommige natuurliefhebbers gaan ervan uit dat de mens geen onderdeel -meer- uitmaakt van de natuur en reageren als vegans die vegetariërs als zondaars zien: de enige natuur is de ongerepte natuur. Staat een walnotenboom ergens in het wild, dan is het natuur, staat hij op het erf van de boer, dan is het geen natuur. De gedachte dat een boer kan boeren in harmonie met de natuur is ze vreemd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2020 - 21:27

Iemand die sochtends vroeg een heg vierkant zit te scheren met een F-16 motor is GEEN natuur en die hele rotheg ook niet .

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2020 - 21:49

Aan het creëren` van landbouwgronden gaat een ontginningsproces vooraf waarbij de oorspronkelijk flora en fauna wordt verwijderd. Vervolgens wordt het land "gecultiveerd". Het woord zegt het al. Dan hebben we het nog niet eens over gerommel met de grondwaterstand en bestrijdingsmiddelen. Maar goed, ik ga maar weer eens narcissebollen bestellen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2020 - 21:51

PS de eekhoorns hebben meer lol van mijn eiken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2020 - 9:10

Griezel ik zou al dolblij zijn als de schutting van de buren werd vervangen door een heg en dan 3X alsjeblieft geen exotische snelgroeiers.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 sep. 2020 - 9:50

wacht maar tot je denkt dat je eens wat slaap kunt inhalen

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2020 - 11:10

Die buren laten 1X per jaar de tuin kaalscheren. Tegen die schutting kijk ik een ruim half jaar tandenknarsedn aan.