Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vis in Nederlandse supermarkten afkomstig van Chinese schepen met dwangarbeiders

  •  
16-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1854 keer bekeken
  •  

Op de Chinese visserijschepen die over de hele planeet de zeeën leegvissen werken dwangarbeiders en worden mensen op andere wijze uitgebuit. De vangst eindigt deels in Nederlandse supermarkten. Wie bijvoorbeeld AH Sushi Snacks koopt, krijgt daarmee voedsel dat afkomstig is uit een fabriek, Yantai Sanko Fisheries, waar hoogstwaarschijnlijk dwangarbeiders tewerk zijn gesteld. Het gaat om Oeigoeren, een zwaar vervolgende islamitische minderheid. In Chinese staatsmedia pochen de bewuste bedrijven openlijk over de grote hoeveelheden dwangarbeiders die bij hen te werk zijn gesteld.

Onderzoekers van The Outlaw Ocean Project traceerden schepen, wisten aan boord te geraken en voerden gesprekken met bemanningsleden. Zij vertelden dat ze opgesloten zitten op de schepen, onder meer doordat hun paspoorten zijn ingenomen. De schepen blijven soms wel twee jaar achtereen op zee en de voeding aan boord is zo slecht dat arbeiders er door komen te overlijden. Ook zouden arbeiders mishandeld worden.

Vanuit China wordt veel handel in vis gedreven met Nederland. RTL Nieuws ging met de onderzoeksresultaten aan de slag:

Chinese exporteurs leveren bijvoorbeeld aan Nederlandse distributeurs en supermarkten. De bevindingen leiden dan ook tot actie bij Nederlandse spelers. Zo meldt het Urker bedrijf Seafood Connection aan RTL Nieuws dat het de relatie met twee visleveranciers uit China 'per direct' stopgezet is na aanleiding van het onderzoek. "Het stelt ons teleur om te horen dat dwangarbeid zoals The Outlaw Ocean Project beschrijft tot op de dag van vandaag nog steeds voorkomt in landen als China en leven mee met de slachtoffers van deze praktijken", aldus het bedrijf.

Albert Heijn is ook geschrokken en start een onderzoek en zal bij het aantreffen van dwangarbeid de relatie meteen verbreken. De misstanden beperken zich niet tot de schepen. Ook verwerkende fabrieken op het land draaien op dwangarbeid.

Volgens experts is de Chinese visserij dusdanig intensief dat er sprake is van een afname van de visstand wereldwijd. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.