Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Viruswaarschuwing: Chinese ziekenhuizen overspoeld door jonge patiënten met plotselinge mysterieuze longaandoening

  •  
22-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63749 keer bekeken
  •  
ANP-443352049

Chinese ziekenhuizen op meerdere plekken in het land worden overspoeld met zieke kinderen. Dat meldt ProMed, een surveillancemonitor dat wereldwijd uitbraken van ziektes onder mensen en dieren in kaart brengt. Het gaat om een mysterieuze vorm van longontsteking.

Uit de laatste berichten blijkt dat zowel in hoofdstad Beijing als in het ruim 800 kilometer verderop gelegen Liaoning ziekenhuizen moeite hebben de zieke kinderen allemaal op te vangen. Veel van de patiënten die worden binnengebracht moeten worden opgenomen. Ze zijn allen besmet met een zogenoemde wandelende pneumonie, of atypische longontsteking. Zo is er onder de patiënten nauwelijks last van hoesten, maar hebben ze wel hoge koorts en verkoudheidsverschijnselen.

Hoewel het nog te vroeg is om te spreken van een nieuwe epidemie, waarschuwt ProMed wel dat er sprake is van een “wijdverspreide ziekte aan de luchtwegen” die nog niet geheel bekend is. Het is nog niet duidelijk wanneer de ziekte is opgedoken of waar, maar ProMed noemt het “hoogst ongebruikelijk” dat zoveel kinderen zo snel geïnfecteerd raken. Verschillende scholen in de getroffen gebieden roepen leerlingen op om niet naar school te komen wanneer ze ziektebeelden vertonen. Het is niet bekend of er ook volwassenen besmet zijn geraakt.

Het was ProMed dat in 2019 melding maakte van een mysterieus virus dat Sars-Cov-2 werd genoemd waardoor veel artsen en wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de hoogte van het rondwarende virus werden gesteld. Niet veel later zuchtte de wereld onder de coronapandemie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

MicroWolf
MicroWolf23 nov. 2023 - 7:42

3 jaar geleden reageerden we te laks en te laat. De gevolgen waren afgrijselijk. Kunnen we nu dan z.s.m. in volledige lockdown, voordat de hossende varkensboeren uit Polonaisië die ellende ook in NL verspreiden?

3 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos23 nov. 2023 - 10:52

Of er in China veel hossende varkensboeren rondlopen weet ik niet, maar het staat U natuurlijk vrij in volledige lockdown te gaan. Bij de doe-het-zelf zaken zijn allerhande artikelen te koop om het huis afdoende te barricaderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2023 - 11:37

De kierenjacht was al gaande Oma.

JoostJK
JoostJK24 nov. 2023 - 0:46

@Daniellle Dafoe De Netflix-serie "Utopia" geef ik je als kijktip van de week ( Er is ook - uiteraard - een Amerikaanse remake, maar die zuigt )

Palipka
Palipka23 nov. 2023 - 7:15

Laten we allemaal maar sterven wij zijn de schadelijkste diersoort op aarde.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2023 - 11:43

In Nederland heeft de covidpandemie nauwelijks effect gehad op de bevolkingsgrootte. In Amsterdam was er enige krimp maar de bevolkingsafname kwam niet alleen door oversterfte maar ook door de tijdelijk verminderde immigratie.

Andorimax
Andorimax23 nov. 2023 - 14:31

Precies, nieuwe ronde nieuwe kansen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2023 - 19:37

[nieuwe ronde nieuwe kansen.] een virus dat kort metten maakt een significant deel van de mensheid is voorlopig science fiction.

JoostJK
JoostJK24 nov. 2023 - 1:07

mooie national geographic documentaire Life after people : population zero

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2023 - 11:31

Van de binnenlanden van Noorwegen weet ik hoe het er uit gaat zien als de bewoners het gebied verlaten. Decennia geleden heb ik me de blaren op de tong gedebatterd over de noodzaak van zero-population growth, al helemaal in Nederland, ook dat is het niet geworden. Inmiddels weten we dat waar de mens voet aan de grond zet het grote uitroeien van andere soorten begint.

BastiaanvandenBerg
BastiaanvandenBerg22 nov. 2023 - 22:24

Alleen een virus kan ons nog redden uit deze dramatische verkiezingsuitslag...

1 Reactie
JoostJK
JoostJK24 nov. 2023 - 1:09

ja, het "doe-effe-normaal" virus

Ben  Liberaal
Ben Liberaal22 nov. 2023 - 18:05

wereldwijd - het land waar het meest gerookt wordt is China. 1 op de 3. en dan ook nog vaak sigaretten zonder filter. Al bij de coronaperiode werd er met de rode (haha) vlag gezwaaid dat dat snel en sterk moest minderen Zo aan deze nieuwe uitbarsting te erken hebben ze er niet van geleerd. Overigens: In Nederland is roken ook nog toegestaan ... geen wonder dat de industrie gewoon doorgaat met de schoorsteen uitstoot .

3 Reacties
JoostJK
JoostJK22 nov. 2023 - 22:39

(...) Uit de laatste berichten blijkt dat zowel in hoofdstad Beijing als in het ruim 800 kilometer verderop gelegen Liaoning ziekenhuizen moeite hebben de ZIEKE KINDEREN allemaal op te vangen (...) Wat rookte jij toen je dit schreef? "In Nederland is roken ook nog toegestaan.." Ik ken mensen die in een sociale huurflat/woning wonen, waar in huis niet gerookt mag worden; en als jij nog een cafe weet waar ik mag roken ( binnen ) GEEF ME VERDOMME HET ADRES!

Zandb
Zandb23 nov. 2023 - 7:41

Ben Ik vind het wel erg boud dat u o.g.v. zo weinig informatie (en naar ik aanneem met hooguit iets meer dan 'gemiddelde' medische achtergrond) werkelijk weet dat roken de oorzaak van deze voornamelijk zieke kinderen, is. PS. Is de VVD geen partij die de rookindustrie absoluut niet wil verbieden? Is daar niet dat 'liberaal', waar u zich zo graag mee afficheert, voor verantwoordelijk?

BrotherV
BrotherV23 nov. 2023 - 10:55

Deze reactie is verwijderd