Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Viroloog: winter wordt bar, kantelpunt pas in zomer

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Portrait Steven Van gucht doctor and virologist from the university of Ghent. President of the scientific committee and head of the department of viral diseases for the crisis centre. Brussel

© Portrait Steven Van gucht doctor and virologist from the university of Ghent. President of the scientific committee and head of the department of viral diseases for the crisis centre. Brusse

De Belgische viroloog Steven Van Gucht hoopt dat in het tweede kwartaal van 2021 de eerste coronavaccins beschikbaar komen. Die inentingen zullen echter niet tot een zorgeloze zomer leiden, waarschuwde hij tijdens een briefing van het Nationaal Crisiscentrum. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
Wel wordt het in de zomer waarschijnlijk een stuk beter. Omdat kwetsbare mensen en zorgmedewerkers vanaf maart vermoedelijk kunnen worden ingeënt, kunnen we met minder maatregelen toe. Tegelijkertijd blijft het oppassen geblazen, omdat een flink deel van de bevolking dan nog niet is gevaccineerd.
Van Gucht stelt daarnaast dat de hoge temperaturen in de zomer nadelig zijn voor het virus. Als het warm is, zijn mensen vaker buiten en daar verspreidt het virus zich veel minder makkelijk. Overigens worden er wel besmettingen buitenshuis vastgesteld en zijn warme landen de afgelopen maanden bepaald niet immuun gebleken voor het virus.
“Er zal een bepaalde transitie nodig zijn”, zegt Van Gucht. Maar het zal wel makkelijker worden, dat is duidelijk. Alles wijst erop dat komende winter de moeilijkste periode zal zijn en dan zullen we moeten doorbijten. Nadien kan het alleen maar beter worden.”
De viroloog hamerde tijdens zijn briefing nogmaals op het belang van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus nu te beperken. België had dit weekend nog meer vastgestelde besmettingen dan Nederland. Op zondag waren het er 10.964. Ook het aantal ziekenhuisopnames loopt rap op: vorige week was er in België sprake van een verdubbeling.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Thuiszitter
Thuiszitter20 okt. 2020 - 22:52

Hier blijven ze aanmodderen tot een totale lockdown niet anders kan , dan zal het weer goed gaan en gaan de mensen weer hun gang zoals in april mei ook het geval was en begint het weer opnieuw. Doen als. N-Zeeland, Japan of Vietnam zou hier ook eigenlijk moeten gebeuren. . Dat betekent korte lockdown , grenzen dicht , tot T cijfer op 0 , zoveel is , vanaf dat punt ( en dat zijn ze vorige keer vergeten) veel testen en contactonderzoek zodat elke brandhaard de kans verder niet krijgt. Ook inkomende reizigers dienen getest te worden en zo nodig in qurentaine

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2020 - 10:47

Gaat gewoon niet lukken. Zelfs in Duitsland loopt het nu uit de hand.

Dave Velzen
Dave Velzen20 okt. 2020 - 16:46

121 mensen erbij in de ziekenhuizen en 49 doden op dinsdag 20 oktober. Goed het is een beetje een inhaalslag van het weekend nog, maar komt er deze week geen afvlakking of daling aantal besmettingen. Dan gaan we naar een volledige lockdown. Ik verwacht in januari een nieuwe lockdown weer. Dat mag iedereen met een beetje verstand duidelijk zijn. Zodra mensen griep en corona tegelijkertijd krijgen zal het sterftecijfer ook stijgen. Het RIVM houdt nu al steekproeven om te kijken of mensen beiden onder de leden hebben trouwens. Maar tot nu is veruit het grootste deel alleen corona.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2020 - 16:41

Komop mensen even volhouden!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2020 - 10:28

Een nieuw rapport van de Zweedse Folkhälsomyndigheten laat zien dat de "bescherming" van de ouderen tegen corona meer negatieve bijeffecten heeft op hun gezondheid als werd verwacht. Nu het al weer aardig donker en koud is wordt het er niet gezelliger op voor de vele alleenstaande ouderen.

OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 9:33

De winter was lang..... https://www.youtube.com/watch?v=RyIijFRsDNA

webmaatje
webmaatje20 okt. 2020 - 9:31

Kantelpunt in de zomer. Als de komende zomer net zo lang warm is als de vorige, dan hebben heel wat mensen bijkomende problemen. Niet iedere viroloog is overtuigd dat het vaccin de oplossing is. Sommige gaan ervan uit dat het virus onder ons blijft en regelmatige vaccinatie nofig is.

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman20 okt. 2020 - 14:47

Ik vroeg mij af of de jaarlijkse griepprik in dit coronageweld vervallen is. Word je misschien vatbaarder voor corona na die prik?

Sonic2
Sonic220 okt. 2020 - 20:31

Deze viroloog geeft tenminste een stip aan de horizon. Geen idee wat mensen willen bereiken met dat deze pandemie nog jaren kan duren. Of dat een vaccin anders 5 of 10 jaar duurt. Of dat er geen medicijn moet worden gevonden. De hoop van mensen de grond in boren? Misschien is hun pessimisme waar. En is de situatie inderdaad hopeloos. En gaan we allemaal naar de klote. Waarom echter mensen hoop ontzeggen? En wat is het voordeel voor het draagvlak? Van Gucht doet het prima. Nog 1 rot winter en dan hopelijk beterschap.

webmaatje
webmaatje20 okt. 2020 - 21:12

Sonic, Sommige virologen hebben de ervaring dat er voor tal van virussen die o.a. hiv of ebola veroorzaken. er ook nog steeds geen vaccin is. Die zijn wat minder optimistisch. Anderen gaan er vanuit dat geen vaccin beter is als een vaccin dat amper blijkt te werken. Het virus kan altijd nog zo muteren dat alle vaccins die nu ontwikkeld worden, totaal onwerkzaam zijn. Ik zal er geen kaarten op durven zetten dat in de zomer het kantelpunt is. Het kan ook tot een zwak virusje muteren en wel deze winter nog. Wie zal het zeggen? De realiteit is dat eigenlijk biemand weet of het virus verdwijnt of yoch nog muteert tot een nieuwe veel ernstigere variant. Het virus uit Wuhan was volgens een viroloog op de Duitse tv ook een tweede mutatie van een virus uit een ander deel van China.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2020 - 10:41

Tegen ebola, dat veel dodelijker is, bestaat wel een effectief vaccin. De ontwikkelingsgeschiedenis is een pracht verhaal. Ebola is besmettelijk via lichaamsvloeistoffen van zieke mensen en het eten van vlees. Daarom is besmetting ook makkelijker te voorkomen dan een virus dat via de luchtwegen binnen komt. https://www.statnews.com/2020/01/07/inside-story-scientists-produced-world-first-ebola-vaccine/

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 okt. 2020 - 8:02

Is de les die we dan nu aan het leren zijn, dat een samenleving max een 'x-aantal mensen per km2' mag bevatten? Om zodoende excessen als covid-19 te temperen?

5 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot20 okt. 2020 - 9:59

RJ. Dat is slechts een enkel onderdeeltje van een pakket aan maatregelen dat de samenleving zal moeten uitvoeren om het voortbestaan van de mensheid op de been te houden, lijkt me.

webmaatje
webmaatje20 okt. 2020 - 10:02

Als je kijkt waar het virus hoogtij viert, dan springen dun bevolkte gebieden er positief wat aantal besmettingen betreft uit, zoals Noord-Nederland. Zeeland en het zuiden van Limburg In het boorden van Duitsland zijn tot nu toe hoogstens 900 besmettingen per dag geteld in een gebied dat 5 Duitse deelstaten omvat met Hamburg als de stad met de meeste inwoners Necklenburg Vorpommern, dat heel dun bevolkt is, komt hoogstens tot nu toe tot 60 besmettingen per dag als hoogste aantal. De dagelijkse aantallen staan op pag. 114 van NDR-teletekst Op dit moment kent Delmenhorst in Niedersachsen de meeste besmettingen in Duitsland in 7 dagen per 100.000 inwoners, nl. 200. Echter niemand weet hoe dat getal zo hoog komt. Er zijn geen grote besmettingshaarden.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard20 okt. 2020 - 11:55

@Willemdegroot: "RJ. Dat is slechts een enkel onderdeeltje van een pakket aan maatregelen dat de samenleving zal moeten uitvoeren om het voortbestaan van de mensheid op de been te houden, lijkt me." Wat een lulverhaal.. Alsof de mensheid uitgeroeid wordt. De mortaliteit van covid ligt onder de 1 % dus dit is echt enorme onzin en onderdeel van allerlei bangmakerij.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 okt. 2020 - 13:27

gerarddezeeuw: 'Wat een lulverhaal..'' Het is geen verhaal, maar een stelling. 'Alsof de mensheid uitgeroeid wordt.' Waar lees je dat ik covid zie als de oorzaak van het uitroeien van de mensheid? Lees a.u.b. nog eens goed. 'De mortaliteit van covid ligt onder de 1 % dus dit is echt enorme onzin en onderdeel van allerlei bangmakerij.' Zie hierboven. Kun je begrijpen dat ik stel dat er op termijn meer nodig is dan het laten verdwijnen (voor zover mogelijk) van een virus? Ik heb het over een totaalpakket aan maatregelen om het voortbestaan van de mensensoort op deze planeet te bevorderen. M.a.w., het bestrijden van deze pandemie kan niet losgekoppeld worden van andere processen. Om een paar te benoemen: klimaatverandering, armoede, opkomst populisme, mogelijke gevolgen van kwaad gebruik van technologie, strijd om fossiele energie, overbevolking, milieu-aantastingen, uitputting aardse mogelijkheden, enzovoorts, enzovoorts. Natuurlijk, in jouw ogen allemaal onzin en bangmakerij. Zal veilig voelen daarin te geloven, gerarddezeeuw?

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard21 okt. 2020 - 9:36

Beste Willem, In het hele rijtje staat maar 1 waarheid: het remmen van de bevolkingsgroei. Het enige middel om alle ander door jou genoemde zaken aan te pakken. En wat doen we hieraan : niets. Sterker nog: vele Jopers vinden dit thema onbespreekbaar.

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 7:13

Ik schreef gisteren al dat Erica Vlieghe een veel positievere opgewekter benadering heeft en deswege veel vaker te zien in Ter Zake op de Afspraak dan Steven van Gugt die daar maar heel af en toen verschijnt. Dat zou kunnen liggen aan het verschil in publicitair omgaan met rampen, die toch in België aanmerkelijk ernstiger zijn dan in Nederland. Waarom dat verschil in berichtgeving? Zijn Hollanders somberder door de bank genomen dan Belgen? Is er een volksaard? Ik schreef dat dat niet uit onderzoek is gebleken.. Dus vanwaar dat verschil in de publiciteit. Ik veronderstelde dat het niet zo zeer te maken heeft met "volksaard" maar met de instelling van het medium. Waar men elders probeert de moed niet te laten zakken gaat bij Joop het omgekeerd. En dat was gewoon een mening van me. Die ik keurig binnen de huisregels houd. En toen werd mijn mening dus niet geplaatst. Daarom vandaag even getest, omtrent de vraag of er soms nog opgewekt nieuws is, en een vleugje relativering mogelijk naast al die somberheid. Of je hier alleen mag komen als je tot de flagellanten behoort. Ik kwam vaak in landen waar ze voor pasen bioeteprocessies houden, met afbeeldingen van heiligen en allemaal puntmutsen en veel paars. Dat is heel inspirerend. Want het leven is een tranendal en bekering urgent. Maar als je naar de mensen kijkt, die met je mee de de processie gadeslaan dan zie je naast passie ook veel opgewektheid. Ik vroeg eens aan een eenvoudige omstander: kennen jullie Annie MG? Maar die kenden ze niet. We weten het zelf werd er gezegd. Na ellende komt de verrijzenis. Want ik had het aan een een katholiek. gevraagd. Volksaard bestaat niet maar kaholikek zijn dus wel. Als ik geen godloochenaar was werd ik katholiek. Even biechten, een moment berouw hebben en dan meteen weer opgewekt en energiek de dagelijkse zonde omarmen.

7 Reacties
OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 9:26

[Want het leven is een tranendal en bekering urgent.] Ik houd het liever op realisme. Dan ervaar je dat het leven soms heel vrolijk, en soms heel droevig kan zijn. En wat "katholieken" betreft: die vind je in allerlei soorten en maten. Van links-revolutionair (denk aan bepaalde Zuid-Amerikaanse geestelijken) tot (semi-)fascistsich (waartoe ik ook paus Pius XII reken). Geen pijl op te trekken, dus. Waar het werkelijk om gaat is niet de (wel of niet officiële of expliciete) inspiratiebron, maar wat men feitelijk in de praktijk doet in het leven.

LaBou
LaBou 20 okt. 2020 - 9:33

"Even biechten, een moment berouw hebben en dan meteen weer opgewekt en energiek de dagelijkse zonde omarmen." Een waar volgeling van Rutte en kornuiten, dat is bouwman blijkens deze uitlating.

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 11:00

Een waar woord, over de vruchten en de boom. Met je opmerking over paus Pacelli ben ik het niet eens, de meningen zijn dus sterk verdeeld. Maar ik vind de huidige Paus, die uit Argentinië komt ee duidelijk voorbeeld van bescheidenheid Als je voor de Paus katholiek zou worden zou ik het nu wel overwegen. Dus niet alle Islamieten zijn fout en niet alle Jjoden goed en dat geldt dus ook voor degenen die hier op de Joop hun mening kwijt willen. Zoals bijvoorbeeld LaBou, die door heeft wat ik altijd hier onomwonden zeg: Rutte is de mintser president die ik andere landen gaarne toewens..

JanB2
JanB220 okt. 2020 - 21:03

@ Bouwman De rekening krijgen de Belgen nu dus gepresenteerd. Ze hebben Nederland ingehaald als het erom gaat wie het slechtste jongetje van de klas is. Brussel heeft daarom al een nachtklok, in Wallonië wordt de herfstvakantie verlengt om de scholen dicht te kunnen houden en de roep om verdergaande maatregelen klinkt steeds luider.

JanB2
JanB221 okt. 2020 - 1:01

PS Verlengd moet hier trouwens met een "d".

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 10:26

De Belgen zijn en klinken veel somberder althans de virologen ook Vlieghe, ze werden derhalve uit de adviserende functie gezet. Kijk en luister eens naar de mensen die Terzake , het nieuws presenteren en in mindere mate de Afspraak als ze over het virus en de toestand in België praten. Alsof er een begrafenis plaatsvindt. Ik kijk iedere avond dus Bouwman je kletst uit je nek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 10:39

Het goede woord is grafrede!

P Haan
P Haan20 okt. 2020 - 6:07

Een barre winter leidt tot een Elfstedentocht. Die niet gereden kan worden vanwege Corona. Ook weer wat. Nog een bijkomende observatie: Het komt steeds dichterbij. Er ontstaan overal clustertjes mensen rondom een besmetting, waardoor de puzzel soms niet te leggen is. Vroeger, als mensen vertelden dat ze ziek waren, riep je 'beterschap'. Met Corona denk je alleen aan jezelf. Heb ik alles goed gedaan, loop ik risico, moet ik nu testen, enzovoorts. We kregen gisteren een melding van iemand die positief getest was, en de hele discussie ging over mensen informeren en omgaan met de gevolgen. NIemand kon vertellen hoe het met de zieke was. Voornemen voor de winter: Eerst aan de zieke denken, dan aan mezelf.

3 Reacties
LaBou
LaBou 20 okt. 2020 - 9:35

En? Heb je je laten testen? Ga je in vrijwillige quarantaine? Of denk je : het zal mij aan de roodkopere roesten.

P Haan
P Haan20 okt. 2020 - 11:02

Ik ga er maar van uit dat dit een serieus bedoelde vraag is: Ik heb mijn in het echt afspraken deze week afgezegd, test is voor morgenmiddag geboekt. Betrokkenen bij de ene organisatie hoeven in overleg met de GGD alleen getest te worden als ze klachten hebben, met een tweede organisatie ligt de bal bij hun HSE afdeling waar ik over een half uur een bespreking mee heb, de derde organisatie laat de medewerkers met voorrang testen, en mijn gezin is op de hoogte. En met de zieken gaat het naar omstandigheden goed. De ene mist reuk en smaak, de ander krijg ik vanwege GDPR geen informatie over maar in de wandelgangen horen we dat de klachten op dit moment niet ernstig zijn.

LaBou
LaBou 20 okt. 2020 - 17:05

Tja, gezien eerdere reacties moet je me niet kwalijk nemen dat ik twijfel aan de juistheid van deze reactie.

Paleocon
Paleocon19 okt. 2020 - 22:48

Ik laat mijn goede jaren van mijn leven niet afnemen. Dikke vinger voor het ‘nieuwe normaal’. T is wel best

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman20 okt. 2020 - 7:59

Fijn dat je zo aan jezelf denkt! De mensen die daardoor in het ziekenhuis belanden zijn je dankbaar.

Richard58
Richard5820 okt. 2020 - 10:27

Dat zijn juist vaak de mensen die de gevaarlijkste soms dodelijke variant krijgen, al was het maar door het collectieve wensdenken dat zulke asociale mensen zo'n straf verdienen. Alleen die bliksemschichten die de kwaadaarigen treft bestaan helaas alleen in sprookjesverhalen. Meestal staan zulke lui met twee middelvingers naar de maatschappij, maar oh wee als dat andersom zou zijn dan is het PVV volkje zeer verongelijkt.

adriek
adriek20 okt. 2020 - 11:15

Met een beetje geluk heb je zestig tot tachtig gezonde jaren te gaan, het zou natuurlijk een ramp zijn als je daarvan een of twee procent niet alles kunt doen wat je zou willen...

Franchyna
Franchyna19 okt. 2020 - 22:30

Voor mensen die niet graag de deur uit gaan, mensen die een gloeiende hekel aan buiten zijn hebben, Jawel: die zijn er. En einzelgangers en meer... Daarvoor moet dan nu een gouden tijd aanbreken.

Theo Joekes
Theo Joekes19 okt. 2020 - 21:54

"winter wordt bar, kantelpunt pas in zomer" De schaatsijzers kunnen uit her vet. Zijn de rayonhoofden al bijeengekomen? It giet oan!

Eerlijke Mening
Eerlijke Mening19 okt. 2020 - 20:40

De enige manier om dit virus onder controle te krijgen is vaccinatie en dan MET nanochip, zodat we gelijk kunnen controleren wie gevaccineerd is en wie niet.

1 Reactie
Eerlijke Mening
Eerlijke Mening20 okt. 2020 - 0:39

Restrictions designed to limit deaths cause real harm, including, but by no means limited to, stress on the economy, increases in domestic violence and drug abuse, declines in tests that screen for cancer and on and on. Those living alone suffer real pain from isolation, and the young have every reason to feel bitter over the loss of substantive education and what should have been memories of a high school prom or the bonding friendships that form in a college dorm at 2 a.m. or on an athletic team or in some other endeavor - https://www.nytimes.com/2020/10/19/opinion/coronavirus-herd-immunity.html?action=click&module=Opinion&pgtype=Homepage

JanB2
JanB219 okt. 2020 - 19:08

Tja, het ziet er slecht uit.

5 Reacties
JanB2
JanB219 okt. 2020 - 19:11

PS De besmettingen in (zeer) warme landen gedurende de afgelopen zomer komen waarschijnlijk voor rekening van de airco’s.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2020 - 16:51

In mijn dorp liep/reed een overmaat aan vakantiegangers rond.

JanB2
JanB220 okt. 2020 - 21:04

Dat helpt inderdaad ook niet om het virus onder controle te krijgen danwel te houden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 10:30

Danielle Defoe Ik weet soms niet meer waar je woont, krijg iedere keer een andere indruk. Met wat je nu zegt denk ik op de Veluwe!

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2020 - 22:49

@Minoes mijn studentenkamer en de Plaggenhut bevinden zich op verschillende plaatsen. Dat schept verwarring.

Greendutch
Greendutch19 okt. 2020 - 18:06

zo jammer dat we pas net in de herst zitten en het nog rim 2 maanden duurt totdat de winter begint, die dan 3 maanden duurt,,, ik vraag me af of al die viruswaanzinnigen niet bij voorbaat ergens opgeborgen moeten worden want zoals het nu gaat met al de protestanten wordt het voor de binnenzitters en verplicht-thuisblijvers wel een eeuwigdurende winterperiode om al die trouble en onrust te moeten beleven

Joop Schouten
Joop Schouten19 okt. 2020 - 14:21

'Als' er een vaccin is... Laten we het hopen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 okt. 2020 - 13:53

Kortom, we weten nog heel erg weinig af van het virus, maar de vooruitzichten zoals geschetst door de Belgische viroloog zullen niet erg bezijden de realiteit zijn. Trouwens, wordt het niet eens tijd om, naast de wijze waarop het virus bestreden kan worden middels gedragsvoorschriften, vaccins, enz., meer aandacht te besteden aan preventie?

8 Reacties
vdbemt
vdbemt19 okt. 2020 - 15:22

Ik weet het niet hoor. Maar alles wat we doen, of zouden moeten doen, is preventie. We hebben niets anders.

vdbemt
vdbemt19 okt. 2020 - 15:24

En ook de vaccinatie, waar menige club wetenschappers hun best voor doet, is preventie.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 okt. 2020 - 15:38

vdbemt: '... of zouden moeten doen, is preventie.' Ik vermoed dat jij wel doorhebt dat in deze woorden nu net de kern ligt van het antwoord op mijn vraag.

GoudenBergen
GoudenBergen19 okt. 2020 - 18:29

Afstand houden, handen wassen, uitgaan en reizen beperken, boodschappen bestellen, bubble beperken, masker dragen en je conditie op peil houden. Meer kun je niet doen.

JanvdH2
JanvdH220 okt. 2020 - 6:58

Goudenbergen, en 10 kg afvallen wil ook wel eens helpen voor de meeste. Overgewicht is een groot probleem als je het virus krijgt https://www.sciencemag.org/news/2020/09/why-covid-19-more-deadly-people-obesity-even-if-theyre-young

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 okt. 2020 - 12:08

Gouden en Jan. Dat zijn allemaal korte termijn maatregelen. Wat te denken van structurele maatregelen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 10:38

WillemdeFroot Te beginnen met in het kader van de volksgezondheid die demonstraties van viruswaanzin te verbieden. Ze houden zich nooit aan de regels nl., daar zijn ze immers tegen. Dat dat vervolgens allemaal ongebreideld kan doorgaan van de ene plaats naar de andere vind ik onbegrijpelijk. Dan worden ze ook nog niet op de bon geslingerd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 10:40

WillemdeGroot.

Dave Velzen
Dave Velzen19 okt. 2020 - 13:23

We gaan nog jaren plezier van dit virus houden. Wen daar maar aan. Verder moeten we maar hopen dat het niet gaat muteren en binden met andere virussen uit de dierenwereld dan wel andere coronavirussen en zo vanuit de dierenwereld weer terugkomt. Bovendien op gebied van vogelgriep virussen is er ook een leuke verrassing aan het brouwen. Het aantal jaren tussen nieuwe virussen wordt steeds korter. Ook dat zijn de harde feiten. Voor de rest slaap zacht.

Leontrotsky
Leontrotsky19 okt. 2020 - 12:55

Met een vaccin zijn we er nog lang niet. Zelfs als iedereen gevaccineerd is zal het virus steeds blijven muteren en zal er dus elk jaar een nieuw vaccin ontwikkeld en geinjecteerd moeten worden. Deze lockdown situaties zullen dus nog vele jaren kunnen duren of er nu wel of geen vaccin komt. Het goede nieuws is dat met de nieuwe crispr-cas9 technologie we een pro-actief vaccin kunnen ontwikkelen en toedienen die op DNA niveau het virus kan aanpassen zodra het in het lichaam komt zodat het zich bijvoorbeeld niet meer kan vermenigvuldigen. Ook kan met deze nieuwe technologie het menselijk DNA worden aangepast zodanig dat cellen tegen het virus worden beschermd. Toch zal de CRISPR technologie misschien niet direct via vaccinatie worden toegediend, dit zou nog enige jaren kunnen duren.

9 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen19 okt. 2020 - 13:26

Dat werkt hooguit tegen 1 soort niet als er meerdere soorten coronavirussen komen. En dan moeten we steeds meer spuiten en slikken. Want op termijn ook niet gezond is.

Thuiszitter
Thuiszitter19 okt. 2020 - 14:39

Trotsky - onze paniekzaaier ; https://www.google.nl/amp/s/www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2020/07/waarom-deze-mutatie-van-het-coronavirus-geen-reden-tot-alarm-is/amp

Piet Helmons
Piet Helmons19 okt. 2020 - 15:29

Dank voor deze bemoedigende woorden dokter Trotsky.

Dave Velzen
Dave Velzen19 okt. 2020 - 20:42

Thuiszitter blijf je ons lastig vallen met oude shit van 3 maanden oud al weer. In die tijd is er al weer veel meer bekend hoor.

Bert de Vries
Bert de Vries19 okt. 2020 - 21:48

Leontrotsky zit dichter bij de werkelijkheid dan de cynische reacties doen vermoeden. Tot nu toe is er nog geen enkel bewijs voor de mogelijkheid om het virus blijvend te kunnen uitschakelen. Hypothesen in overvloed, maart dte gang van zaken tot nu doet inderdaad het ergste vrezen. Beperken kan, maar dat is fundamenteel anders dan elimineren.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 okt. 2020 - 8:08

De vaccins die nu bijna klaar zijn, zijn ontwikkeld of 50% effectiviteit. Daarmee dam je de pandemie in, maar elimineer je 'm niet. Dit wordt idd een lange op en neer gaande zit.

LBNB
LBNB20 okt. 2020 - 10:07

@DaveVelzen [Thuiszitter blijf je ons lastig vallen met oude shit van 3 maanden oud al weer. In die tijd is er al weer veel meer bekend hoor.] Inderdaad er is al veel meer bekend geworden. In die wetenschap en met het oog op wat er allemaal voor nieuwe dingen naar buiten zijn gekomen, hoe kun je dan angst en paniek blijven zaaien?

Sonic2
Sonic220 okt. 2020 - 13:55

@ Raymondenjoop Op dit moment zou dat al een enorme vooruitgang zijn. Nu al verlang ik terug naar de mooie cijfers in de zomer. En ik weet ook wel dat die toen aan het oplopen waren. Maar als we daar in 2021 alleen al naar terug gaan en als er al weer zoveel meer kan. Ook het enige wat vaccin haters/gekken volgens mij ook concreet voor elkaar krijgen. Dat je in de situatie blijft waar je nu in zit.

Thuiszitter
Thuiszitter20 okt. 2020 - 15:07

Dave - blijf je ons lastig vallen ? heb ik deze link eerder gebruikt. ? Maar voor jouw een link van een uur terug https://www.google.nl/amp/s/eenvandaag.avrotros.nl/amp/item/de-nederlandse-andrea-is-het-brein-achter-een-veelbelovend-coronavaccin-ik-slaap-minder-maar-het/