Joop

Viroloog Marc van Ranst ondergedoken, klopjacht op extreemrechtse militair

  •  
18-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
marcvanranstvtm_1
In België speurt de politie naar een 46-jarige militair die onlangs viroloog Marc van Ranst heeft bedreigd. Van Ranst en zijn gezin zijn halsoverkop naar een veilige locatie gebracht, nadat een afscheidsbrief van de militair werd gevonden, meldt De Morgen.
"Veiligheidsdiensten situeren de man in extreemrechtse milieus. Hij zou voorkomen op een lijst van het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse. Zijn Facebook-profielnaam verwijst onder andere naar de ‘Siegrune’, het rune-teken dat gebruikt werd door de SS tijdens Wereldoorlog II."
De politie gaat ervan uit dat de militair een kogelwerend vest draagt en een P90-machinepistool bij zich heeft. Mogelijk heeft hij ook een raketwerper ontvreemd uit zijn kazerne.
Het advies aan agenten is om de man “met uiterste voorzichtigheid te benaderen”. In zijn afscheidsbrief schrijft de militair dat hij ‘in verzet’ gaat. Hij schrijft ook dat hij zich niet levend zal laten pakken.
De linkse, uitgesproken Van Ranst wordt al zeker een jaar bedreigd: tegenstanders van de coronamaatregelen zien hem als boegbeeld van die maatregelen. In februari werd er nog een man veroordeeld die Van Ranst intimideerde en de Hitler-groet bracht toen hij de viroloog tegenkwam op het station van Mechelen.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Phil2
Phil219 mei 2021 - 11:28

Wat diskwalificeert "rechts" zich. Je ziet het in de VS, waar de Republikeinse Partij onder invloed is gekomen van samenzwerings- en anti-democratische bewegingen. Je ziet het hier in NL, waarbij "rechts" de hele corona crisis primair ziet als een truc voor meer overheidsingrijpen, niet dat overheden mensen proberen te redden. Deze militair moet maar eens een cursusje maatschappijleer volgen. Kan de weldenkende conservatief opstaan?

1 Reactie
Norsemen
Norsemen19 mei 2021 - 13:38

FvD en PVV "rechts" betrekt alles op zichzelf. Het corona probleem wordt gereduceerd tot dat waar ze zelf last van hebben. Met het vluchtelingenprobleem bedoelen ze letterlijk de problemen die zij er mee hebben dat vluchteling hier willen komen. Ze zullen echt niet allemaal racist zijn, de meeste zijn gewoon domme asocialen. Zonder schaamte noemen ze het eigen belang "het goede", en dat wat tegen het eigen belang in gaat "het kwade".

Leontrotsky
Leontrotsky19 mei 2021 - 11:05

De haat die bepaalde (zeer kleine) groepen koesteren tegen alle mensen die alleen maar het goede met de samenleving en de mensheid voorhebben, wordt vanwege de nepnieuwshetze die vooral op internetfora, alternatieve websites en social media en andere media (met name facebook) steeds meer (maar gelukkig nog steeds een heel klein aantal) mensen vergiftigt met walgelijke denkbeelden steeds gevaarlijker. Er wordt door veel politici (bijv. Kaag en Ollongren in Nederland) heel nadrukkelijk opgeroepen om fake nieuws uitingen te gaan verbieden en de mensen die fake nieuws naar buiten brengen zeer streng te gaan straffen. Hopelijk wordt dit in het volgende kabinet in Nederland opgepakt en zeer hard ingevoerd anders zijn de Hommers, Kuipers, Niesters en Osterhauzen, Koopmansen en van Dissels in Nederland straks ook vogelvrij. We moeten onze virologen op onze blote knieën danken voor hun leiding, steun en kennis die ervoor gezorgd heeft dat de pandemie (tot nu toe want ik verwacht zeker nieuwe golven) tot nu toe niet voor massale sterfte heeft gezorgd in Nederland. Nepnieuwsverspreiders zijn eropuit om wel deze massale sterfte te veroorzaken want deze mensen zijn gewetenloos.

Ivan61
Ivan6119 mei 2021 - 8:51

Zij worden steeds gevaarlijker. Engel heeft ook zijn zegje gedaan over deze toestand. Nu kunnen sociale media zich laten gelden en alle idioten voorgoed verwijderen. Niks VMU zij misbruiken dat. En als zij deze mafkees oppakken langdurig opsluiten.

Bouwman2
Bouwman219 mei 2021 - 8:08

Het probleem van het gebruik van een anti tankwapen is dat het zo onhandig groot is om iemand mee uit te schakelen. . Je kunt het vergelijken met de woede, de Ira, een van de klassieke hoofdzonden.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen19 mei 2021 - 10:21

Spreek je uit ervaring?

ton14024
ton1402419 mei 2021 - 12:42

N, duidelijk niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2021 - 6:10

Ik wens mijnheer van Ranst en zijn familie alle sterkte toe. Goed epidemioloog, man zonder 'spatjes' maar uiterst vriendelijk en begripvol. Ik hoorde hem graag praten, gaf met weinig woorden duidelijke informatie. Dat is met Nederlanders weleens anders. Wat dat betreft zijn Belgische wetenschappers maar ook medici, over het algemeen mensen zonder dedain, dat valt me steeds weer op. We hebben in Nederland steeds meer werkende Belgische medici, en ook hier valt me dat steeds weer op. Wat dat betreft zijn ze juist een verademing.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2021 - 13:09

Het omgekeerde komt ook vaak voor en naar verluidt is de Belgische bureaucratie minder ver voortgeschreden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2021 - 9:32

DanielleDefoe Ik heb het vooral over de mensen die in Nederland werken en die ik tegengekomen ben en de mensen die ik hoor spreken in de media. Dus een tintje persoonlijke ervaring. zit er wel bij. In België zit de gezondheidszorg op zich heel anders in elkaar en zijn er ook tekortkomingen in het systeem en de toegang heb ik begrepen. Ik vind de Belgische wetenschappers/medici meer zichzelf blijven en toegankelijker.

Borre Krol
Borre Krol18 mei 2021 - 22:18

De oproepen en aanzetten tot intimiderende acties zijn bepaald niet illustratief aan wat aangemerkt mag worden als extreem-rechts. De onder verschillende agressieve inspiratoren opgekomen wappies zijn opvallend vaak van typisch alternatieve signatuur inclusief die leiders zelf.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2021 - 8:48

@ Borre Krol Jij schrijft: De onder verschillende agressieve inspiratoren opgekomen wappies zijn opvallend vaak van typisch alternatieve signatuur inclusief die leiders zelf. Dat zijn dus de aanhangers van het FvD. Extreem rechts dus. Liefde, vrijheid en het blanke ras.

MG1968
MG196819 mei 2021 - 9:11

Wat jij alternatief noemt @Borre is veelal rechts. Pas er voor op dat alles wat jou niet aan staat links te noemen. Want dat is wat rechts je wilt laten concluderen maar is natuurlijk onzin. Wat al diegene namelijk kenmerkt is dat ze zich zelf centraal stellen zonder belangstelling, rekening houden, of compassie met de ander. Dat is over het algemeen geen linkse reflex.

Norsemen
Norsemen19 mei 2021 - 10:18

Oproepen en aanzetten tot intimiderende acties zijn zeker wel illustratief voor extreem rechts. Hoe kom je erbij dat dit niet zo is? En wat bedoel je met alternatieve signatuur? Dat het dragen van een oorbel en hekel hebben aan buitenlanders niet samen kan gaan, of dat extreem rechtse mensen er in tegenstelling tot extreem linkse mensen er normaal uitzien? Of denk je gewoon heel simpel, zoals extreem rechts doet, dat je mensen kunt beoordelen op basis van uiterlijk?

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2021 - 13:11

Onze wetenschappers worden ook bedreigd en niet door "linksige" alternatievelingen voor zover ik weet.

Borre Krol
Borre Krol21 mei 2021 - 0:03

Je blind en doof houden voor de duidelijke bonte verzameling onder de wappies van complotdenkende new agers, d.i. velen van de oude hippie-generatie, die hun hele leven al overwegend links georiënteerd zijn, maar ook hun navolgers, náást de rechts-populistische wappies, wijst alleen maar op het ongemak onder de rest van links daarover.

Greendutch
Greendutch18 mei 2021 - 20:03

taalgebruik en ideeën , standpunten en ideologieën schijnen steeds vastere vormen aan te nemen. ook ik heb al sinds forumtegendemocratie zich hier ontpopte vragen waarom dat de laatste decennia steeds groter wordt in west Europa. zojuist een item in nieuwsuur over Nikki van Sterkenburg die er onderzoek naar heeft gedaan; morgen verdedigd zij haar onderzoek in Leiden en overmorgen komt haar boek uit. hoewel ik mijn eigen theorie heb ben ik toch benieuwd naar een professioneel onderzoek.

PVDB2
PVDB218 mei 2021 - 17:52

Hoe verassend dat een militair (maar ook ex militairen) tot de extreem rechtse club horen. Geen feiten maar daden. Dit soort individuen, hopelijk lone wolfs, kan men gelukkig tegenwoordig goed opsporen. Mits ze ook de hulp van de bevolking krijgen alleen maar beter. De grootste terroristische organisatie binnen de Europese grenzen was de OAS, een Frans terreur organisatie, bestaand uit militairen, die de meeste doden van alle organisaties met dezelfde "hobby" had, alhoewel de meeste in Algerije vielen, waar men het niet kon verkroppen dat Algerije onafhankelijkheid zou worden in de jaren 60. Met als gevolg meer dan 1.000 aanslagen en meer dan 12.500 doden. Deze man zou heden ten dage precies in zo'n organisatie passen alleen voor een omgekeerd doel. De vijand moet wel verslagen worden (Van Ranst), Want hij ontneemt "onze (persoonlijke) vrijheid", en "(persoonlijke) onafhankelijkheid". Oppakken, zo snel mogelijk, opsluiten. Alleen de vraag is voor hoe lang...

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer18 mei 2021 - 20:21

heel lang

rvb2
rvb219 mei 2021 - 11:33

In nederland zou ik zeggen "gevalletje TBS". Lengte van de behandeling staat dan niet vast. Ik weet zo niet of belgie een TBS equivalent heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2021 - 12:50

Een tbs-systeem zoals in Nederland hebben ze daar niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2021 - 9:36

In België is het slecht gesteld wat dat betreft. Geen RBS en slechte onderbemande gevangenissen, totaal verouderd, Geen TBS en geen/amper psychische hulp, te weinig personeel en steeds stakingen vanwege onderbetaling. Dat is al jaren en jaren aan de gang,