Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Virologen: Delta kan comeback maken na Omikron-golf

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
444 keer bekeken
  •  
Beijing 2022 Winter Olympics: Chinese Corona Testing

© Zhangjiakou, China 20220129. A female health worker with a corona test in the Olympic city of Zhangjiakou. All press who is accredited to the Olympics are in a so-called loop, and must test t

De zeer besmettelijke maar verhoudingsgewijs milde Omikron-varianten lijken de Delta-variant te verpulveren, maar het nog te vroeg om te juichen. “Het is absoluut mogelijk dat Delta terugkeert als de huidige golf is gaan liggen”, verklaart Ulrike Protzer, hoofd van het Instituut voor Virologie aan de Technische Universiteit van München. “We kunnen er niet zeker van zijn dat Omikron Delta vervangt.”
Ze staat niet alleen in die mening. Ook de Amerikaanse viroloog Trevor Bedford vreest een comeback van Delta. “Als er in september nog steeds Delta circuleert, denk ik dat de twee varianten naast elkaar kunnen bestaan”, zei hij onlangs in Science.
Mochten Omikron en Delta tegelijkertijd rondgaan, dan kan dat problemen opleveren bij de vaccinatie. De huidige vaccins beschermen aanmerkelijk beter tegen een besmetting met Delta dan tegen een Omikron-infectie.
Een ander gevaar is dat er een recombinatie van de twee varianten ontstaat, stelt viroloog Christian Drosten. Zo’n nieuwe mutatie zou bijvoorbeeld het ernstige ziektebeeld van Delta kunnen veroorzaken, terwijl het net als Omikron makkelijk voor doorbraakinfecties zorgt. “Dan wordt de volgende winter moeilijk.”
Dat het virus inmiddels ook rondgaat onder allerhande andere diersoorten – van muizen tot leeuwen – baart de deskundigen eveneens zorgen. Als een gemuteerde versie opnieuw op de mens overslaat, kan dat weer tot grote aantallen besmettingen leiden.
Protzer blijft niettemin hoopvol. “Als je gevaccineerd bent en daarbovenop misschien ook nog besmet bent geweest, kan het immuunsysteem goed omgaan met nieuwe varianten die zullen komen”, verwacht zij. Kwetsbare groepen hebben volgens haar mogelijk wel baat bij een vierde inenting in het najaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.