Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Vingerafdruk iPhone 5 groot beveiligingsrisico'

  •  
15-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Iphone_vingerafdruk300
Privacy-deskundigen en organisaties die persoonsgegevens beschermen trekken aan de bel
De vingerafdruk waarmee de nieuwe iPhone van Apple pincodes en paswoorden wil vervangen, levert mogelijk een groot beveiligingsrisico. De vingerafdruk zou in verkeerde handen kunnen vallen, vrezen onder meer de Zwitserse autoriteiten die belast zijn met de bewaking van privacy en beveiliging van persoonsgegevens. Dat meldt Trouw zondag.
De Zwitserse organisatie EDÖB, die is belast met de bescherming van persoonsgegevens, gaat de zorgen gaat aankaarten bij andere Europese organisaties, zo schrijft Trouw. De krant haalt ook de Duitse privacy-deskundige Johannes Caspar aan. Hij zegt zondag in het blad Der Spiegel dat vingerafdrukken niet geschikt zijn voor alledaagse identificatie omdat ze een leven lang mee moeten. Waar die biometrische kenmerken niet hoeven te zijn, laat ze daar dan ook beslist niet achter, waarschuwt Caspar.
Ook zonder de Prism-affaire is het een groot risico om op dergelijke techniek te vertrouwen, vervolgt Caspar. Met dit programma monitort de Amerikaanse geheime dienst NSA sinds 2007 al het internetverkeer, maar dit werd pas in juni van dit jaar onthuld door klokkenluider Edward Snowden.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

silentjohnny
silentjohnny15 sep. 2013 - 12:10

Onterechte zorgen. Er wordt geen "foto" gemaakt van je vinger. Er wordt middels een infrarood scan een hash (of meerdere hashes, dat is niet duidelijk, maar ook niet belangrijk in deze discussie) gemaakt van je vingerprofiel. Deze wordt / worden opgeslagen in een deel van de A7 chip in de iPhone die alleen geschreven kan worden, niet gelezen. Het enige wat kan gebeuren is dat iemand fysiek inbreekt in de A7 chip. Ik neem even aan dat deze data direct geschreven wordt door de scannerchip, anders zou dat ook nog via het geheugen kunnen. En dan? Dan heeft de inbreker de mogelijkheid gekregen om jouw afdruk te verifiëren als je bij hem je vinger over eenzelfde scanner haalt. Mogelijk kan hij jou dus identificeren als je bij hem je vingerafdruk komt scannen. Ik zie het risico niet. Ik maak me veel meer zorgen over scans door diverse overheden tijdens grenscontroles.

frodalf
frodalf15 sep. 2013 - 12:10

Deze techniek wordt al jaren in laptops gebruikt. Nu het in een telefoon zit is het ineens een groot veiligheidsrisico?

rPeters
rPeters15 sep. 2013 - 12:10

[url=http://www.apple.com/iphone-5s/]iPhone 5s[/url] De NSA komt hier om het hoekje kijken hoor. Ze hebben met iedere smartphonemaker een (geforceerd) contract tot gegevens. Het zou mij niets verbazen als je vingerafdruk ook mooi in de database terechtkomt.

pamela35
pamela3515 sep. 2013 - 12:10

dit is pas vooruitgang, en direct mooi geintegreerd... http://123adapter.nl/dell-laptop-adapters.html

adriek
adriek15 sep. 2013 - 12:10

Leve de vooruitgang: http://tweakers.net/nieuws/91444/ccc-omzeilt-vingerafdrukscanner-iphone-5s-met-foto.html

toshiba
toshiba15 sep. 2013 - 12:10

Ik hou het bij een simpel Nokia mobieltje. Geen smartphone. je houdt meer tijd over en de halve wereld kijkt niet over je schouder mee. En regelmatig gewoon helemaal uitzetten. :)

1 Reactie
silentjohnny
silentjohnny15 sep. 2013 - 12:10

Zorg je wel dat je ook je batterij verwijdert? Of ben je er zeker van dat uit ook echt uit is?