Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vinden we het wel acceptabel dat er nooit meer een Elfstedentocht wordt verreden?

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1365 keer bekeken
  •  
elfstedentocht

De afgelopen week was de klimaatcrisis volop in het nieuws. Helaas niet vanwege de het rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie dat de concentraties broeikasgassen een recordhoogte hebben bereikt. Of vanwege het rapport van het VN-Milieuprogramma dat we met huidige toezeggingen voor klimaatactie op ongeveer 2,5 graad opwarming afstevenen.

Nee, aan de talkshowtafels ging het vooral over de vraag hoe acceptabel we het vinden dat klimaatactivisten schilderijen besmeuren. Mag ons cultureel erfgoed het doelwit zijn van klimaatacties? Schilderijen als Van Goghs Zonnebloemen of Vermeers Het meisje met de parel hebben ten slotte geen boodschap aan klimaatverandering.

Maar vinden we het dan wel acceptabel dat koeienhouders in Kenia geforceerd worden om over te gaan op het houden van kamelen, omdat het door klimaatverandering te droog wordt? Of dat miljoenen mensen in Pakistan en Nigeria hun huis en eigendommen kwijtraken door overstromingen, versterkt door klimaatverandering? Of dat een land als Tuvalu door zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering misschien wel helemaal verdwijnt?

Dichter bij huis kunnen we ook denken aan de Elfstedentocht. Een hele generatie Nederlanders heeft deze iconische tocht nog nooit meegemaakt. Door de opwarming van de aarde wordt de kans steeds kleiner dat er ooit nog een Elfstedentocht zal plaatsvinden. Is het verlies van dat cultureel erfgoed dan wel acceptabel?

Zonder de acties goed te praten, is het schilderij als symbool wel te begrijpen. Een aanval op cultureel erfgoed doet iets met ons. Daarom spreken we ons er tegen uit. Maar het zou goed zijn om ons ook uit te spreken tegen al die vormen van cultureel erfgoed die niet door klimaatacties, maar door klimaatverandering dreigen te verdwijnen.

Dat wij het ons in Nederland kunnen veroorloven om ons druk te maken over deze radicalere vormen van klimaatactivisme heeft volgens mij te maken met een groot voorrecht. Wij raken zelf namelijk niet op een onmiskenbare manier ons cultureel erfgoed kwijt door de gevolgen van de door onszelf veroorzaakte klimaatverandering. De gevolgen van klimaatverandering in Nederland staan bijvoorbeeld in schril contrast met die in Pakistan, waar afgelopen zomer meer dan 33 miljoen inwoners hun huis zijn kwijtgeraakt door overstromingen. Dat is twee keer de gehele bevolking van Nederland. Het is ongekend wat zij aan cultureel erfgoed zijn kwijtgeraakt. Het zal nog maanden duren voordat de gedane schade is hersteld, terwijl de bevolking in voedselonzekerheid leeft. En ondertussen gaat het aan onze talkshowtafels over soep, lijm, en … Zat er nou wel of niet een glasplaat voor? 

De bedreiging van ons cultureel erfgoed door klimaatacties staat in schril contrast met de bedreiging van cultureel erfgoed door klimaatverandering. Als onze schilderijen, maar ook onze Elfstedentocht, ons echt aan het hart gaan, dan zouden we direct gehoor moeten geven aan daar waar die rapporten ons op wijzen: snelle systeemwijde transformaties en geen nieuwe fossiele projecten. Ook u kan daarvoor in actie komen, bijvoorbeeld door met uw buurvrouw te praten over de urgentie van klimaatverandering, door uw werkgever te wijzen op de fossiele investeringen van uw pensioenfonds, of door de volgende klimaatmars mee te lopen samen met je hele vriendengroep. Niet elke activist is ten slotte uitgerust met soep en lijm.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Rob12342
Rob123421 nov. 2022 - 14:36

Onderstaand staat op de website van de heer Arthur Oldeman: My educational background is in engineering. I have a great interest in bigger themes such as sustainability and circularity in areas such as economics, politics and food. I think that as a scientist, I also have a role to not only inform my colleagues, but also the public at large. Dit bevestigt het feit dat we hier te maken hebben met een vooringenomen wetenschapper die de gewenste uitkomst van gebeurtenissen van een wetenschappelijk sausje voorziet. De regen in Pakistan is op geen enkele manier een bewezen klimaatveranderingsfeit. Heer Oldeman: ga u schamen!

Mokker
Mokker31 okt. 2022 - 23:47

Als je het nooit hebt meegemaakt mis je het ook niet. Jammer maar helaas, we moeten ons aanpassen aan ons steeds zwoelere Nederlandse klimaat.

Peace ....
Peace ....31 okt. 2022 - 17:45

''we'' elfstedentocht? wel eens bij stilgestaan hoeveel moeite het uberhaupt kost een ticket te krijgen ? Mij is dat 2x niet gelukt dus ''illigaal'' meerijden/klunen. (ik werd wel eerste of laatste ... dat ben ik vergeten omdat het zo lang geleden was).

bouwvarken
bouwvarken31 okt. 2022 - 17:03

Koeienhouders in Kenia komen vooral in de problemen omdat hun wijze van begrazing nogal strijdt met andere landbouwmethoden die veel duurzamer zijn en de ecologische systemen niet overhoop gooien door overbegrazing. Veehouders die in NL melkvee houden zónder roofbouw op de omgeving worden gecriminaliseerd, maar omdat het een cultuur ding is in Kenia zoveel mogelijk vee te hebben en dus aanzien, zou het beschermt moeten worden..... De overstromingen in Pakistan zijn niet veroorzaakt door klimaatverandering, eerder in de geschiedenis viel er al nét zoveel in dezelfde periode, maar het feit dat in de afgelopen 40 jaar de oppervlakte bos van 70 naar 30% van het landoppervlak is gegaan speelt de hoofdrol. Wanneer je als wetenschapper geloofwaardige artikelen wilt produceren, moeten ze wél op waarheden berusten ipv cherry-picking van extreme gebeurtenissen. Dat de mens een grote rol speelt in klimaatverandering is wel helder, maar blijf bij de feiten

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert31 okt. 2022 - 16:18

Ik wacht nog op de eerste reactionaire Joper van het type dat nooit de ernst ergens van in kan zien, die komt met dit idee: ja maar we kunnen toch die tocht gewoon houden, en dan moeten de deelnemers de hele afstand alleen klunen? Zulk een figuur zal ook meteen alle commerciële voordelen van zo een event voor ons uiteen zetten. Nieuw, uniek, en ook Chinese toeristen hebben al interesse!

Pieterplezier
Pieterplezier31 okt. 2022 - 15:30

We hebben niets 'acceptabel' te vinden. Het is immers enkel de realiteit.

Pater
Pater31 okt. 2022 - 15:30

Prima stukje!

pahan
pahan31 okt. 2022 - 15:16

Met de huidige regels is het überhaupt niet meer mogelijk om een Elfstedentocht te organiseren.

omaoeverloos
omaoeverloos31 okt. 2022 - 14:54

Alleen al uit het oogpunt van veiligheid zal er geen elfstedentocht meer gereden kunnen worden, ook al vriest het maandenlang.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 okt. 2022 - 14:22

De meeste mensen zullen het waarschijnlijk niet zo erg vinden als er nooit meer een Elfstedentocht kan worden gereden. Het is ridicuul om dat als het allergrootste probleem te presenteren. Problematischer is het wanneer als gevolg van de klimaat verandering de golfstroom zou stagneren en dat is niet denkbeeldig. Dankzij de golfstroom kent Nederland veel mildere temperaturen in de winter dan op grond van onze geografische breedte zou mogen worden verwacht. Stopt de golfstroom, dan krijgt Nederland zeer strenge winters te verduren, waarbij je wel twee Elfstedentochten per jaar zou kunnen organiseren. Dat zouden de mensen pas vervelend vinden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2022 - 14:08

Ik heb geen enkel probleem met het niet meer houden van een elfstedentocht. Denk eens aan al dat reizen om er überhaupt aan de start te kunnen verschijnen en wat dat doet met het milieu.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 nov. 2022 - 21:01

Vooral het publiek dat zich naar Friesland spoedt veroorzaakt schade.

JasDon
JasDon31 okt. 2022 - 14:02

"Vinden we het wel acceptabel dat er nooit meer een Elfstedentocht wordt verreden?" Natuurlijk, er zijn ergere dingen dan het verloren gaan van een sportieve traditie. Sporten komen en gaan en dat is helemaal niet erg. En natuurlijk moeten we ook iets aan de opwarming van de aarde doen, beginnend op globaal niveau, want als er landen zijn die niet meedoen verplaatst de vervuiling zich goeddeels daar naartoe.

1 Reactie
r v b
r v b31 okt. 2022 - 17:24

nee, we moeten juist op lokaal niveau beginnen, op globaal niveau beginnen zorgt alleen maar dat we eeuwig op elkaar wachten en gebeurt er niets. Als er 1 schaap over de dam is volgen er meer.

Volrin
Volrin31 okt. 2022 - 13:40

"Vinden we het wel acceptabel dat er nooit meer een Elfstedentocht wordt verreden?" Ja, los van het hele klimaatprobleem, waar m.i. wel wat aan gedaan moet worden.

5 Reacties
Vervatte
Vervatte31 okt. 2022 - 14:08

Wat is dat 'wel wat' dan? 'wel wat' klinkt wel wat vrijblijvend. Misschien is dat ook wel wat het probleem, dat we allemaal wel wat willen doen, maar wat dan wel?

Pater
Pater31 okt. 2022 - 15:33

De klimaatverandering is een veel ernstiger bedreiging dan alleen de 11-stedentocht, Oldeman geeft dat ook nadrukkelijk aan. Hij stelt die vraag over de 11-stedentocht om de 'bedreiging' van de cultuur door de plakacties te relativeren. Maar dat snap je waarschijnlijk zelf ook wel.

Volrin
Volrin31 okt. 2022 - 16:24

@Vervatte "Wat is dat 'wel wat' dan? 'wel wat' klinkt wel wat vrijblijvend. Misschien is dat ook wel wat het probleem, dat we allemaal wel wat willen doen, maar wat dan wel?" Mijn punt was dat ik, buiten het klimaatprobleem om, er al geen bezwaar tegen heb als er nooit meer een Elfstedentocht komt. M.a.w. als ik er al niet van overtuigd was dat het klimaatprobleem aangepakt zou worden, zou het verloren gaan van de Elfstedentocht mij sowieso niet overgehaald hebben.

Vervatte
Vervatte31 okt. 2022 - 17:06

@Volrin Duidelijk! 'Cultuur' is net als de natuur onderhevig aan veranderingen in de tijd en daar is niks mis mee.

Zandb
Zandb31 okt. 2022 - 17:56

Vervatte Ja hoor, erg logisch, dat Volrin maatregelen wil nemen tegen een veranderende natuur als hij zou vinden dat er niet mis zou zijn met die veranderingen.