Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Viktor Orbán misbruikt oorlog Oekraïne om Hongarije dichter bij dictatuur te brengen

  •  
24-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2668 keer bekeken
  •  
ANP-448819180

De Hongaarse premier Viktor Orbán doet zijn uiterste best om de dictatuur die hij heeft gevestigd vast te houden. Met een listig bedachte nieuwe wet, heeft hij de noodtoestand verlengd waardoor hij de ongestoorde alleenheerser van het land kan blijven. 

In het voorjaar van 2020 wist Orbán met steun van zijn extreemrechtse Fidesz-partij een corona-noodwet door het parlement te loodsen, die hem in staat stelde per decreet te regeren. Oftewel, zonder verdere bemoeienis van het parlement. Een de facto dictatuur dus. Die noodwet had wel een einddatum, namelijk 31 mei en helaas voor Orbán is op het gebied van corona nauwelijks nog van een noodsituatie te spreken. 

Dankzij de meerderheid van zijn partij in het parlement, werd dinsdag een nieuwe wet aangenomen die in het geval van een conflict, oorlog of catastrofe in een buurland, de noodtoestand voor onbepaalde tijd kan verlengen. In dit geval biedt de oorlog in buurland Oekraïne de gelegenheid daarvoor. De afgelopen twee jaar heeft Orbán de noodtoestand herhaaldelijk misbruikt om de oppositie de mond te snoeren en om regeringsgezinde zakenlieden te bevoordelen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Kuifje3
Kuifje328 mei 2022 - 7:19

De argumenten in dit artikel tegen Orban zijn exact dezelfde die Baudet gebruikt tegen Rutte. Corona wordt misbruikt om de eigen agenda door te drukken. Maar goed, Orban is fout en dan mogen de argumenten van Baudet (ook fout) gerust gebruikt worden.

Sonic2
Sonic225 mei 2022 - 20:44

Weer een "rechtse" held die van zijn voetstuk af mietert. De schade die er voortvloeit uit de totaal laakbare en stupide keuzes van het ultra rechtse electoraat zijn zo gigantisch. Democratie is af en toe roekeloos en onverantwoord als het in de handen is van volstrekt ontoerekeningsvatbare kiezers

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2022 - 12:40

Helaas is er in de EU niet in voorzien dat men dit soort landen even gemakkelijk eruit kan gooien als dat ze erin gekomen zijn.

2 Reacties
JordyBertmans
JordyBertmans25 mei 2022 - 14:53

Met een verrotte economie kan je gewoon lid worden van de EU geen probleem . Kijk maar hoe het ging met Griekenland . In Brussel denken ze alleen maar hoe meer zielen hoe meer vreugd.

onyxcumulus
onyxcumulus26 mei 2022 - 17:46

Precies Minoes, de EU zal er wel spijt van hebben. Net zoals al die andere ex-oostblok landen. En nu komt de Oekraine er ook nog bij. Dat moet je allemaal niet willen. De ex-oostbloklanden ontvange nu al netto meer dan dat Italie, Griekenland en Spanje in hun moeilijke tijden hebben ontvangen. Zelensky staat nu ook al met zijn hand open om te zien hoeveel hij kan opslurpen. De tijd is er rijp voor om te cashen

youppie
youppie25 mei 2022 - 7:03

Nu is het niet alleen Orban die de democratie aan het uithollen is. Mark Rutte en Frans Timmermans timmeren ook aardig aan de weg.

hgroen2
hgroen224 mei 2022 - 22:19

Wederom bewijs hoe kwetsbaar een democratie is en die vernietigt kan worden door dit soort types. Ook de democratische Weimar republiek is er aan ten onder gegaan. We dienen onze democratie te beschermen hiertegen. Hier in NL dus tegen de Wilders, eerdmans en baudet. Zij zijn wolven in schaapskleren.

4 Reacties
JordyBertmans
JordyBertmans25 mei 2022 - 14:54

Ja we willen alleen maar leiders die klakkeloos zonder commentaar ja en amen knikken naar Brussel . Precies !

badgast
badgast25 mei 2022 - 16:24

@Jordy: "Brussel" bestaat niet. Alle landen, dus niet alleen Polen of Hongarije, hebben een vetorecht. Dus alles wat "Brussel" wil, is wat Mark, Wobke en consorten hebben uitonderhandeld. Waar onze regering òf actief voorstander van is, of in elk geval geen doorslaggevend bezwaar tegen heeft.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 mei 2022 - 7:57

Badgats. Dat is onzin. Er is een hoop overgehemeld naar Brussel waar een land alleen daarna niks meer over te zeggen hebben. En je verwart wat er door de minister gelaten word en door de stemmers of in ieder geval de kamer besproken had moeten worden. Verder is het ook al mogenlijk dingen te doen zonder de ministers. De rechtbank bijvoorbeeld. Nederland is steeds meer een federale provincie, zoals een Duits Lander, inplaats van een souverein land.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 mei 2022 - 7:58

En de landelijke ministers zitten niet in de commissie, die de regerende macht is. Aangesteld. Ondemocratische technocraten.

Greendutch
Greendutch24 mei 2022 - 18:06

klaarblijkelijk gaan machtswellust + leugens & bedrog hand in hand, hier én in Rusland én in China én in Brazilië, Venezuela, Qatar etc etc dan is democratie een veel grotere uitdaging.

Thuiszitter
Thuiszitter24 mei 2022 - 17:10

Met een meerderheid in het parlement kan hij doen wat hij wil onder de noemer democratie.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 mei 2022 - 15:48

Voor Navo en EU-aanbidders lijkt me zo'n Navo- en EU-lid een volkomen misplaatste veiligheidsbeleving. Navolid Turkije trouwens ook.

1 Reactie
Andreas4
Andreas424 mei 2022 - 17:13

Eens, elke (semi)dictatuur en elk land dat geen democratisch bestel toestaat voor het eigen volk zou geweerd moeten worden uit zowel NAVO als EU. Zulke landen moeten beschouwd worden als vijand van de EU. Maar ja, wat doe als een land als de VS afglijdt naar een pseudo-democratie waar een populist het voor het zeggen heeft?