Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Viktor Orban: Hongarije rest van het jaar geen democratie meer

  •  
21-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
victororban-1
De Hongaarse regering wil het land vanwege de coronacrisis de rest van het jaar per decreet besturen. Minister van Justitie Judit Varga heeft een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd om de parlementaire controle op te schorten. Ook mogen er onder de noodwet geen referenda of verkiezingen meer worden uitgeschreven.
Maandag stemt het parlement over het voorstel. Volgens de regering is er een twee derde meerderheid nodig om de wet aan te nemen. De vraag is of dat klopt. Voor een aanpassing van de parlementaire regels is een meerderheid van 80 procent noodzakelijk.
NRC Handelsblad wijst erop dat de noodwet een nieuwe aantasting betekent van de toch al niet geweldig functionerende democratische rechtsstaat in Hongarije.
"In de noodwet staat ook dat mensen die nepnieuws en geruchten verspreiden tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. De Hongaarse regering en daaraan gelieerde media beschuldigen onafhankelijke journalisten, die verslag doen van de matige gezondheidszorg en gaten in de corona-aanpak, permanent van het verspreiden van fake news."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.