Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijftig nieuwe gender-opties bij Facebook

  •  
14-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
facebook_gender_01.png
Alleen 'man' en 'vrouw' is niet meer van de tijd ... 'Transgender', 'androgyn' en tientallen andere opties mogen nu ook
Facebookgebruikers hoeven voortaan niet meer te kiezen tussen man of vrouw, maar kunnen gaan kiezen uit tientallen verschillende ‘gender identiteiten’.
Gebruikers van Facebook kunnen nu bijvoorbeeld ook aangeven dat ze transseksueel zijn. Sinds donderdag zijn de nieuwe opties al beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, maar ze zullen snel wereldwijd aanvinkbaar zijn.
In totaal heeft Facebook ongeveer vijftig verschillende termen verzameld die mensen kunnen gaan gebruiken. Voorbeelden zijn onder andere bi-gender, intersex, gender fluid en transgender. De hele lijst is onder andere hier te bekijken.
Een van de reden voor de nieuwe opties is het verhaal van software-ingenieur van Facebook Brielle Harrison. Hij ondergaat op het moment zelf een geslachtsverandering. Harrison: “Voor veel mensen zal dit niet belangrijk zijn, maar op wie het wel impact heeft, zal het een wereld van verschil betekenen.” Harrison zal zelf haar status op Facebook veranderen van ‘vrouw’ naar ‘transvrouw’. Gebruikers kunnen op Facebook ook nog steeds aangeven dat hun geslacht geheim is. Facebook is niet van plan dat te veranderen.
De reacties op de nieuwe opties bij Facebook lopen uiteen. Mensen uit de transgender hoek zijn enthousiast.
Dit is meer dan alleen een vinkje’, zegt een van hen tegen ABC News. Nu hoeven we niet meer krampachtig en tegen onze zin in aan te vinken wat we zijn. We kunnen nu echt eerlijk zijn.
Maar er is ook kritiek op de actie van Facebook zoals dat van deze Amerikaanse blogger:
Het lijkt er misschien op dat Facebook niemand wil uitsluiten, maar wat de site werkelijk doet is nóg meer informatie over haar gebruikers verzamelen en categoriseren. Hoe meer informatie je achterlaat op Facebook hoe meer je waard bent voor Facebook.
CC foto: Pollyada

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.