Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Vijftig coronadoden in Iran, Italiaanse trein tegengehouden

  •  
24-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
AS Roma vs US Lecce

© epa08241667 Roma supporters wear protective face masks due to the Coronavirus COVID-19 epidemic prior to the Italian Serie A soccer match between AS Roma and US Lecce at the Olimpico stadium

In Iran lijken de problemen met het coronavirus veel groter dan eerder gemeld. In de stad Qom zijn volgens het Iraanse persagentschap ILNA ten minste vijftig doden gevallen als gevolg van COVID-19. Enkele uren daarvoor meldde de staatstelevisie nog dat er 47 infecties en 12 sterfgevallen waren.
Oostenrijk hield zondagavond enkele uren een trein afkomstig uit Italië tegen, nadat in Verona al twee hoestende vrouwen van boord waren gehaald. Toen duidelijk was dat de vrouwen geen COVID-19 onder de leden hadden, mocht de trein van de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken weer doorrijden.
Zaterdag besloot Israël al om een Zuid-Koreaans vliegtuig terug te sturen, uit vrees voor het coronavirus. Zuid-Korea heeft na China en Japan de meeste geregistreerde besmettingen met COVID-19. In Europa zijn verreweg de meeste infecties in Italië (152). Er zijn tot nu toe zeven doden gevallen in het land, dat de nodige maatregelen neemt om de verspreiding van het virus in te dammen. Zo werden er afgelopen weekend verscheidene voetbalwedstrijden afgelast en blijven de scholen in Milaan een week dicht.
De angst dat het coronavirus ook flinke economische gevolgen gaat hebben, houdt inmiddels ook de aandelenbeurzen in zijn greep. De beurs van Milaan opende maandagochtend 3,5 procent lager, en ook de Amsterdamse AEX en de beurzen van Londen en Frankfurt noteren op het moment van schrijven meer dan 3 procent lager dan het slot van vrijdag. Onder meer luchtvaartbedrijven krijgen flinke klappen.
Europa gaat 230 miljoen euro uit om wereldwijde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt RTL Z. China gaat omgerekend 13 miljard euro uittrekken om het virus te bestrijden. Daar vielen in een dag nog eens 150 doden, het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Ook heeft de Chinese regering beslist om de jaarlijkse parlementszitting, het Volkscongres uit te stellen. Dat is al tientallen jaren niet voorgekomen, melden Chinese staatsmedia.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

JasDon
JasDon24 feb. 2020 - 20:16

De grote Ayatollah wijst ondertussen weer naar de VS, de grote satan. Zielig dat dit regime nog steeds een externe vijand nodig heeft om de eigen problemen te verdoezelen.

Erik Tervoort
Erik Tervoort24 feb. 2020 - 18:58

Iedereen heeft het inmiddels over corona, maar wat totaal vergeten wordt is de sprinkhanenplaag in Afrika. Deze plaag gaat waarschijnlijk veel meer mensen het leven kosten dan corona, maar omdat het niet ons soort mensen treft, hoor ik daar niemand over. Van rechtsige gasten (die voornamelijk aan zichzelf denken) had ik niet anders verwacht, maar van linksige mensen (die over het algemeen meer sympathie betrachten) had ik hier meer aandacht voor verwacht.

4 Reacties
Audio
Audio24 feb. 2020 - 20:56

@Erik "Van rechtsige gasten (die voornamelijk aan zichzelf denken) had ik niet anders verwacht," Het lijkt contra-intuïtief maar rechtse mensen geven veel meer bij deurcollectes dan linkse. Urk en Rozendaal (Gld.) staan ieder jaar weer op plaats 1 en 2. Via hun kerken steunen rechtse mensen duizenden projecten in ontwikkelingslanden. Maar ze zijn ook actief in Oost-Europa en de Balkan en in achterstandswijken. Daarnaast zijn er rijke mensen die jaarlijks honderden miljoenen aan goede doelen geven. Linkse mensen laten vrijgevigheid liever over aan de staat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2020 - 16:47

Audio Zieltjes kopen of zeteltjes in de hemel verdienen is ook veel fijner toch? Kun je jezelf op de borst slaan terwijl je eerst goed geprofiteerd hebt en weinig belasting betaald. Maar dat vertel je onze lieve heer niet toch! Het voelt zo lekker als ze dankjewel tegen je zeggen, ze voor je op de knieën gaan en je je God de Almachtige voelt terwijl je de ander feitelijk vernedert!

Wilma3
Wilma325 feb. 2020 - 20:39

Audio, net zoals Bono zeker? In Ierland de belasting ontwijken maar wel hemel en aarde de indruk geven dat je alleen maar aan liefdadigheid doet! begin eerst maar eens fatsoenlijk belasting af te dragen.

Wilma3
Wilma325 feb. 2020 - 20:41

Erik, Ja zeer verbazingwekkend en dat terwijl de wereld op dit moment van het corona virus een mug behandelt als zijnde een olifant! Verbazingwekkend allemaal.

Ulrike2
Ulrike224 feb. 2020 - 15:49

Nu kun je ook al geen pizza's meer eten: de maaltijd bezorgers gaan grimmige tijden tegemoet.

Baron von Kleef
Baron von Kleef24 feb. 2020 - 15:25

De beurzen hebben vanwege het Coronavirus overal forse verliezen geleden. Maar niet in China en Japan?! Juist daar niet, dat is op z'n minst wel apart te noemen. Of worden de beurzen daar "kunstmatig" in balans gehouden? Je zou het wel denken. Maar hoe dan? Met staatsgeld, wat anders. En wat gebeurd er dan wanneer de stront de ventilator echt gaat raken? Deze maand nog? 100%

Proletarier
Proletarier24 feb. 2020 - 15:00

Word dit dan eindelijk de last of us in real life?

Phil2
Phil224 feb. 2020 - 14:39

Er zal een stuk minder gevlogen worden, winst voor milieu en klimaat. Er deed zich de unieke kans voor om vlak na 9/11 het effect van geen zogeheten contrails (condensatie sporen die je achter jets ziet) hoog in de lucht te meten. Vliegtuigen werden toen aan de grond gehouden over het N.Amerikaans continent. Deze contrails stimuleren wolkvorming en daarmee opwarming, zeg maar een mini Venus effect.

2 Reacties
Van S tot H
Van S tot H24 feb. 2020 - 17:37

@Phil, Uw empahatisch vermogen is van een bedenkelijk niveau. Het is maar waar je blij van wordt, winst voor milieu en klimaat?? Maar geen zier geven om duizenden doden en de velen die nog zullen volgen.

Audio
Audio24 feb. 2020 - 20:58

@Van S tot H "Linkse mensen zien wel de mensheid maar niet de mens". "Je moet eieren breken om een omelet te maken" (Lenin)

Joop Schouten
Joop Schouten24 feb. 2020 - 14:07

Triest. Het is niet tegen te houden. Het is te hopen dat er spoedig een vaccin is.

2 Reacties
Baron von Kleef
Baron von Kleef24 feb. 2020 - 14:51

Misschien is het Coronavirus wel het vaccin? Allemaal ( wie over is, incl. moi) weer met beide beentjes op de grond. Spreken we later over het Coronavaccin. Wie weet, ik betwijfel het maar het zou mooi zijn/ weer worden misschien?

JoostdeV
JoostdeV24 feb. 2020 - 16:08

Het ziet er zorgelijk uit maar je hoeft niet te snel te wanhopen. Afgaande op de cijfers van de WHO kan je het volgende concluderen: Het aantal dagelijks gemelde nieuwe gevallen ligt lager dan begin februari. Vooral in China neemt het aantal nieuwe besmettingen af. De groeifactor van het virus lijkt onder de 1 te zijn gekomen, wat betekend dat een ziek persoon gemiddeld minder dan één ander besmet. Helaas weten we niet of de WHO cijfers het hele verhaal te vertellen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 feb. 2020 - 13:58

Ik wilde hier net de vraag neerleggen wat de reactie van de populisten zal zijn op het eerste Nederlandse besmettingsgeval. Maar ik zie dat die vraag deels is beantwoord hieronder. Open grenzen, globalisering, vluchtelingen, migratie, kortom de stellingen zijn al betrokken, de schuldigen aangewezen, het wachten is op de grote leider die het signaal geeft om los te gaan. Wat heerlijk voorspelbaar. Baudet zal tevreden zijn als de vluchtelingen in de Griekse kampen massaal bezwijken. Hij zal er de hand van God in zien. Maar daarover mogen we slechts fluisteren. Europa zal omvolkt worden een virus, niet homeopathisch verdunt, maar wel dodelijk.

4 Reacties
Pa Vlov
Pa Vlov24 feb. 2020 - 14:54

Was de azijn in de aanbieding?

Audio
Audio24 feb. 2020 - 21:04

@Martin Globalisering verbindt mensen met elkaar, wat een goede zaak is. Internationale bedrijven hebben mensen uit tientallen landen in dienst en doen overal zaken. Maar er zitten ook schaduwkanten aan globalisering: als een virus de kop opsteekt in China, wordt het binnen enkele weken verspreid over de hele wereld. Maar ook de economieën zijn zodanig met elkaar verstrengeld dat een recessie ie het ene land direct gevolgen heeft voor andere landen.

MountEverest
MountEverest24 feb. 2020 - 21:18

@Martin Het Corona virus is een probleem waarmee de hele wereld moet dealen. Het is bizar dat je ook daar toch weer een links-rechts tegenstelling van weet te maken. Als het echt een pandemie wordt, zullen we elkaar heel hard nodig hebben. Als jij aan de zuurstof ligt zal geen enkele arts vragen op welk partij je stemt.

MountEverest
MountEverest24 feb. 2020 - 21:18

Ik vraag me trouwens af hoe jij zou reageren als het virus was ontstaan op Urk. Waarschijnlijk zou het huis dan te klein zijn. Als het daarentegen in Teheran zou zijn begonnen, zou jij waarschijnlijk alles uit de kast halen op aan te tonen dat de Iraniërs er niets aan konden doen, maar dat de schuld bij de Grote Satan ligt.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal424 feb. 2020 - 12:36

coronavirus is nou typisch een voortvloeisel van de globalisering. Ik voorspel dat er deze week nog een geval in Nederland zal zijn. Als ''poort van Europa'' lijkt me dat onvermijdelijk.

2 Reacties
Pa Vlov
Pa Vlov24 feb. 2020 - 14:58

Natuurlijk is het onvermijdelijk. De kans dat Nederland ermee te maken krijgt is 100%. Voor de economie en de leefbaarheid is het volgens mij beter als we niet in een paniekscenario belanden, maar deze zeer zware griep gewoon laten woeden.

madbako
madbako24 feb. 2020 - 15:33

Nederland zal zijn. Als ”poort van Europa” lijkt me dat onvermijdelijk. Die poort ligt inmiddels in Italië.

Bert de Vries
Bert de Vries24 feb. 2020 - 12:07

Het coronavirus zal in Europa een aantal gedroomde krachtcentrales vinden. Denk aan de vluchtelingenkampen in Griekenland, de meer dan honderdduizend dakloze vluchtelingen in Italië, de vluchtelingen in haveloze kampen in Oost-Europa. Om maar te zwijgen over de miljoenen nieuwe, laaggeschoolde, Europeanen die ongecontroleerd van land naar land gaan. Het is even eenvoudig als onbetwistbaar: de pandemie wordt een feit. Pogingen om dat te voorkomen, leiden tot niets. De enige hoop is een, mogelijk, ijdele: de spoedige komst van een effectief medicijn.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew24 feb. 2020 - 12:54

@Bert de Vries: Het is even eenvoudig als onbetwistbaar: de pandemie wordt een feit. Pogingen om dat te voorkomen, leiden tot niets ------------------------------------------ Ik houd niet zo van dit soort paniekzaaien. Hoezo onbetwistbaar? De pandemie is nog lang geen feit en wordt het wellicht ook niet. Pogingen om dat te voorkomen, leiden tot niets... Is dat op voorhand al uitgemaakt dan? Nogmaals, de paniek rond het virus is erger dan het virus zelf. Ik maak me zorgen over andere dingen. Hier in Thailand zijn tienduizenden mensen werkloos geworden door dit virus. En werkloosheid betekent hier niet: een vette uitkering en je hoeft je nergens zorgen over maken. En dat vanwege een handjevol besmettingen, maar geen doden, zelfs niet onder 80-plussers. Laten we alsjeblieft met beide benen op de grond blijven staan. Economisch gezien bedreigt dit soort virussen zwakke en middengroepen in de samenleving. Rijken duiken weg in goud en onroerend goed.

Bert de Vries
Bert de Vries24 feb. 2020 - 15:05

Eric, liefde gaat me vaak boven de pet. En paniek zaai ik niet. Ik beperk me tot een conclusie uit zuivere feiten. Iedereen met minimale kennis van dit soort zaken, zie bijvoorbeeld de toenmalige q-koorts, kan deze voorspelling doen. Wie het perfect wil doen, haalt er statistische gegevens bij over eerdere pandemieën. Doe ik niet. Statistiek gaat me altijd boven de pet.

JoostdeV
JoostdeV24 feb. 2020 - 16:19

Ik vind het walgelijk dat je opvang van vluchtelingen en migranten koppelt aan deze virusdreiging. Angst en migranten is voor een aantal mensen blijkbaar een prima verdienmodel. Je weet heel goed dat, wanneer het virus in een vluchtelingenkamp opduikt, de autoriteiten het kamp zonder enige terughoudendheid hermetisch afsluiten van de buitenwereld. Als er één plek is waar het virus en de mensen niet weg kunnen, dan is dat daar. Nee, neem dan de rurale gemeenschappen in Brabant, waar de minister uit angst voor ontevreden geitenboeren en een beetje economische schade, maandenlang verzuimde om adequaat op te treden tegen een dodelijke uitbraak van de Q-koorts.

Bert de Vries
Bert de Vries24 feb. 2020 - 22:44

Joost de V, ik heb het over groepen waarop minder controle is dan op de gemiddelde burger, en die regelmatig buiten zicht zijn door verblijf elders. Ik heb niets tegen de komst van vluchtelingen. Integendeel. Verd.... . Dqt walgelijke moet je reserveren voor wie niet wil zien maar niettemin oordeelt alsof hij alles heeft gezien.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2020 - 12:06

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew24 feb. 2020 - 12:57

Zeg oma, we gaan toch niet genuanceerd lopen doen hè?

Bert de Vries
Bert de Vries24 feb. 2020 - 13:02

Oma, weet je wat het sterftepercentage was? Bij de corona schommelt het tussen de 2 en de 2,5. Dat is dus pakweg 23.000 per 1 miljoen patiënten.

Greendutch
Greendutch24 feb. 2020 - 11:53

en nog steeds weten we niet waar het virus in eerste instantie vandaan komt. ik heb 1x gehoord dat het van wilde dieren afkomstig zou zijn en dat de chinese regering acuut een verbod op handelen en eten van minstens 4 wilde diersoorten heeft opgelegd ( daar werd een slang bij genoemd waarvan ik opkeek omdat ik het vreemd vind om slang te eten . de andere dieren weet ik niet meer)

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt24 feb. 2020 - 13:59

Ik denk dat het een zoveelste mutatie van het griepvirus is. Ik word elk jaar ingeent tegen de griep maar ze zullen deze mutatie nog wel niet meegenomen hebben. Over slangen eten, die stonden indertijd in grote glazen potten te koop. Ze eten alles in China.

Gandalf2
Gandalf224 feb. 2020 - 14:29

Wij eten paling, hun eten slang. Ik vind het niet echt vreemd.

madbako
madbako24 feb. 2020 - 15:36

Corona virus is een verzamelnaam. Het virus nu is niet meer of minder dan een variant op de variant van de variant.

Chris van Klooster
Chris van Klooster24 feb. 2020 - 18:42

@Klaas Punt Een mutatie van het griepvirus lijkt me onmogelijk. Griep krijg je van een influenza-virus en niet van een corona-virus.

Rode druppel
Rode druppel24 feb. 2020 - 11:43

Laatste stand. 79.000 besmettingen. 10.000 mensen in kritieke toestand. Ruim 2600 doden. In Italie is net een vijfde persoon overleden aan dit virus. Natuurlijk zorgelijk. Maar ik kan niet anders dan vertrouwen op onze autoriteiten. En die beurzen zijn nu even ondergeschikt. Mensenlevens zijn veel belangrijker.

Jan Van Der Plas
Jan Van Der Plas24 feb. 2020 - 11:34

Grappig toch dat zoiets minuscuuls de gehele wereld straks plat aan het leggen is. En daar staan onze almachtige alwetende politici dan met hun handen in het haar want ze weten niet meer wat ze moeten doen. Alle economische berekeningen voor 2020 kunnen de prullenbak in. Iedere medische wetenschapper had dit allang zien aankomen maar alle politici staken hun hoofd in hun kont. Ach ik lach er maar om want dat is het gewoon een ronduit lachwekkende soap van ongekende omvang.

Andy JPL
Andy JPL24 feb. 2020 - 10:15

Ah, de beurzen krijgen er last van, dus gaat het geld kosten. Dan zal de oplossing ook wel sneller komen.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop24 feb. 2020 - 12:12

Nee hoor, een reserje op zn tijd is wenselijk. Degene die lijden onder een krach zijn vnl de kleine investeerders, niet het grootkapitaal. Daar gaat je kapitaaltje van 1-2ton na een leven hard werken

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 feb. 2020 - 12:12

Resetje

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 feb. 2020 - 10:11

In het begin van de uitbraak werd werd alles sterk gedownplayed, hier geen paniek en het zal allemaal zo'n vaart niet lopen. Hele kleine kans dat het hier op duikt. Dit terwijl we nog niks wisten hier en in China de boel op slot ging en de signalen alarmerend waren. In een totalitaire samenleving waar zaken een stuk makkelijker te organiseren zijn dan hier. Het downplayen is inmiddels algemeen beleid, bij ieder maatschappelijk probleem. Of het nu dit betreft of de woningnood. Waar we het niet doen is bij het klimaat, daar juist het tegenovergestelde. Het is triest dat politieke belangen altijd voorop gaan. Het lobby apparaat bepaalt. Dat dit escaleert kan je op je klompen aanvoelen, dat we ons in de afgelopen tijd beter hadden kunnen voorbereiden met desinfecterende middelen/ gezichtsmaskers, etc is navenant. Dat Afrika met een slechte gezondheidszorg een drama wordt, is ook duidelijk. Zelfs de EU heeft er 15 mio voor vrijgemaakt. Ondertussen blijft het ook een 'gewone' griep, alleen met zwaardere ziekteverschijnselen en een hoger sterfte cijfer. Een griep, de meeste mensen overleven het gewoon. De vraag is nu of er niet meer slachtoffers vallen agv de maatregelen dan door de griep zelf. Achteraf krijgen we weer de dooddoeners, als 'met de wetenschap van nu...'

1 Reactie
Gefaald
Gefaald24 feb. 2020 - 14:19

Tjongejonge zeg, wat een paniek ! Denk even terug aan SARS en de aangekondigde ramp van die dodelijke ziekte. We zijn er best redelijk bovenop gekomen ondanks vele voorspellingen van het tegendeel.