Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Vijftien tot twintig oud-militairen afgereisd naar Syrië en Irak'

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-13-om-13.57.41
Tussen de 15 en 20 oud-medewerkers van defensie zijn afgereisd naar Syrië of Irak om deel te nemen aan de strijd. Dat staat te lezen in een toelichting op het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).
Het gaat om zowel beroepsmilitairen als voormalig dienstplichtigen die zich individueel hebben aangesloten bij Koerdische en christelijke groepen. Ook zou een enkeling zich hebben aangesloten bij IS.
Bij terugkeer uit de oorlogsgebieden maakt de MIVD geen onderscheid tussen strijders bij hun inschatting van gevaar voor Nederland. Aan alle zijden van het conflict bestaat er een kans op oplopen van een oorlogstrauma. Zo werd in januari oud-militair Jitse Akse opgepakt, nadat hij op eigen houtje naar Irak was afgereisd om aan Koerdische zijde tegen IS te strijden. Akse meldde zelf op Facebook dat hij meerdere IS-strijders heeft gedood. De arrestatie van Akse leidde tot petitie om steun te betuigen en werd door duizenden mensen ondertekend. Zijn zaak loopt nog.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.