Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijfduizend mensen eten afgekeurd voedsel op Museumplein

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aug.jpg
Damn Food Waste stelt voedselverspilling aan de kaak
Op 29 juni wordt op het Museumplein een gratis lunch geserveerd aan 5000 mensen. De maaltijd wordt samengesteld met producten die om uiteenlopende redenen in Nederland nooit bij de consument zouden terechtkomen.
De manifestatie ‘Damn Food Waste’ is een initiatief van een aantal organisaties op het gebied van voeding en milieu. Met de gratis lunch wordt aandacht gevraagd voor de wereldwijde verspilling van voedsel. In totaal zou het gaan om eenderde deel van alle geproduceerde etenswaren. In Nederland komt dat neer op 800 miljoen kilo dat wordt weggegooid door huishoudens, of dat de supermarkt niet eens haalt vanwege (veelal cosmetische) gebreken.
Consumenten zijn de grootste verspillers in Nederland. Vaak wordt te veel voedsel ingekocht, waardoor ook weer veel wordt weggegooid. Brood en fruit spannen daarbij de kroon. In totaal zou er meer dan 40 kilo voedsel per persoon per jaar in de vuilnisbak verdwijnen.
Damn Food Waste is van plan om op 29 juni een enorme pan soep te koken van afgekeurde verse groenten. Tussen 12.00 en 14.00 uur kan er gegeten worden. Eerder werden dergelijke evenementen georganiseerd in Londen, Dublin, Parijs en Nairobi.
FoodGuerilla: Damn Food Waste
Kooktips via de Slim Koken App

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Pineaux
Pineaux28 mei 2013 - 12:38

Ja, laten we alles in deze wereld lekker privaat eigendom maken. Oh wacht, dat doen we al 200 jaar. Als je je eten koopt "met eigen - zuurverdiende - centjes" dan mag je het daarna natuurlijk meteen wegflikkeren, want dan is het goed!!! Jij goedmensch! Onder het mom: solidair met de afvalbak! Afvalbakken willen ook eten! Laat de afvalbak niet verhongeren! Erg socialistisch van je, zomaar eten kopen en dat weggeven aan die zielige afvalbakken en vuilnisbelten. Afvalbakken zijn ook mensen!1!! Afvalbakken hebben ook gevoel!! Ik ben zelf wat minder egalitairistisch. Ik vind mensen net even belangrijker dan afvalbakken, maar dat ben ik, met mijn extreem rechtse sentimenten.

lembeck
lembeck28 mei 2013 - 12:38

Ik vind het een prima actie. Ook als ik in de winkels ben zie ik vaak wat er op het karretje gaat dat moet worden weggegooid. Daaronder is nog prima te eten groenten en fruit met een klein vlekje, maar ook verpakte levensmiddelen. Zelfs blikken. Iedereen weer dat voedsel in blik ook nog lang houdbaar is na die einddatum? Die datum staat er omdat de wet dat vereist. De kwaliteit gaat wel heel langzaam wat achteruit, maar ook vier jaar ja die datum kan ik nog steeds groenten eten uit blik. Of ik het lekker vind is een ander verhaal, maar de groenten zijn nog prima te eten. De verspilling is één van de zorgelijkste dingen in onze maatschappij.

eeweew
eeweew28 mei 2013 - 12:38

Voorstanders van voedselverspilling, kom er maar in.

1 Reactie
Andy40
Andy4028 mei 2013 - 12:38

Ik gooi weinig maar maar drink graag wijn. Mag dat wel? Ik vraag me dan altijd af hoeveel druiven er in een fles gaan en wat de verspilling in dit geval is? of werkt het zo niet?

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 12:38

Dat die mensen allemaal vrij konden krijgen van hun werk.

2 Reacties
Rechterhand
Rechterhand28 mei 2013 - 12:38

Hahaha, ik ben dan weer benieuwd of het nog smaakte?

dstada
dstada28 mei 2013 - 12:38

Veel mensen zijn zaterdags vrij.