Joop

Vijf rechtsextremisten aangeklaagd die ontvoering minister beraamden

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
803 keer bekeken
  •  
lauterbach

Het Duitse openbaar ministerie heeft vier mannen en een vrouw aangeklaagd die onder meer plan waren om de minister van Gezondheid Karl Lauterbach te ontvoeren. Ook wilde het extreemrechtse vijftal een staatsgreep plegen, meldt Der Spiegel.

Volgens de aanklacht waren de vijf betrokken bij een terroristische organisatie. Vier van de vijf worden aangeklaagd wegens hoogverraad. De rechtsextremisten hadden een uitgewerkt plan voor de omverwerping van de democratie.

Eerst wilden ze een grote stroomstoring veroorzaken. In de daaropvolgende chaos wilden ze Lauterbach ontvoeren. Daartoe waren ze onder meer bereid om diens lijfwachten te vermoorden. Een en ander zou tot ‘burgeroorlogachtige omstandigheden’ moeten leiden, die ideaal zouden zijn voor een staatsgreep. De verdachten zouden de parlementaire democratie hebben willen vervangen door een autoritair systeem dat gemodelleerd was naar de bestuursvorm tijdens het Duitse keizerrijk.

De vier mannen werden in april 2022 gearresteerd. De enige vrouw, Elisabeth R., werd in oktober in de kladden gegrepen. Zij is opgeleid als theologe, maar viel de laatste jaren hoofdzakelijk op door de publicatie van complottheorieën en antisemitische teksten op internet.

De SPD’er Lauterbach is arts, epidemioloog en gezondheidseconoom. Hij werd tijdens de pandemie een geliefd politicus die geduldig uitleg gaf over de gevaren van het coronavirus en de maatregelen die mensen konden nemen om besmetting te voorkomen. Voor corona-ontkenners en andere samenzweringsgelovigen werd hij om die reden een kop van jut.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Peace ....
Peace ....23 jan. 2023 - 18:23

Tijdlijn: ... opgepakt april 2022 , nog 1 in oktober, ... febr 2023 aangeklaagd , voorgeleid met St Juttemis ? Urgentie is niet alleen bij de NL justitie dus van laagste prioriteit. Strategie of personeelstekort... of zou er nog een 3e reden zijn?

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 5:47

Peace Blijkbaar vindt u het 'raar' dat wanner iemand zo iets fouts doet het heel lang duurt voor zoiets is 'afgehandeld'. U sluit niet uit dat zoiets bewust gebeurt omdat de autoriteiten daar voordeel van zouden hebben. Maar weten doet u in feite niets. Samenvattend: U belichaamt hier dat één dwaas meer vragen kan stellen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 18:06

Extreem-rechts lijkt met de dag gevaarlijker te worden.

2 Reacties
Adaestuo
Adaestuo23 jan. 2023 - 21:37

Ja maar elke keer aan spielerei doen met een laser projector gaat toch al spoedig vervelen hoor...

LaBou
LaBou 23 jan. 2023 - 21:53

Dat lijkt maar zo. Gevaarlijk zijn ze altijd al geweest, alleen begint het meer en meer op te vallen omdat ze zich steeds meer denken te kunnen veroorloven.

PVDB2
PVDB223 jan. 2023 - 17:55

Zoals in de VS bekend is dat 2 op de 3 mensen die een mass shooting plegen (langdurige) mentale problemen hebben, zoals het ook bij de dader in California lijkt te zijn, kan je je ook voorstellen wat de geestelijke gesteldheid van veel extreemrechtse mensen/kiezers zijn. Vaak lager opgeleid, in lage en midden inkomens. Wat minder interesse in factchecking. Klakkeloos aannemen wat populisten zeggen. Die niets hoeven uit te voeren. Oppurtunisten die meewaaien met de wind en daar tumult over maken. Makkelijk te beinvloeden, Zoals ook door tvpersoonlijkheden op de commercieele tv die enkele tonnen per jaar verdienen door op de onderbuik in te spelen. Kijkcijfers, reclames. En in de media krantverkopen. Chargeren, uitvergroten en framen van personen of groepen. Social media maakt het niet bepaald beter gezien de cesspool die we Twitter noemen. Liever entertainment dan ontwikkeling en wetenschappelijke informatie. Personen die met een fakkel voor het huis van Kaag staan. Personen die overtuigd zijn van een pedo netwerk in Bodegrave of dat Rutte samenwerkte in de jaren 80 met Marc Dutroux en probeerde pedofilie te legaliseren als JOVD'er. Je hebt massamoordernaars zoals Breivik, Tarrant en Gendron. Extreem rechts. Niet helemaal sjofel in de bovenkamer. Of je wil een nieuwe staat stichten in Duitsland en de huidige regering afzetten door een coupe d'etat. Goed dat er inlichtendiensten zijn die ons beschermen voor dit soort mafkezen.