Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijf rechtsextremisten aangeklaagd die ontvoering minister beraamden

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
952 keer bekeken
  •  
lauterbach

Het Duitse openbaar ministerie heeft vier mannen en een vrouw aangeklaagd die onder meer plan waren om de minister van Gezondheid Karl Lauterbach te ontvoeren. Ook wilde het extreemrechtse vijftal een staatsgreep plegen, meldt Der Spiegel.

Volgens de aanklacht waren de vijf betrokken bij een terroristische organisatie. Vier van de vijf worden aangeklaagd wegens hoogverraad. De rechtsextremisten hadden een uitgewerkt plan voor de omverwerping van de democratie.

Eerst wilden ze een grote stroomstoring veroorzaken. In de daaropvolgende chaos wilden ze Lauterbach ontvoeren. Daartoe waren ze onder meer bereid om diens lijfwachten te vermoorden. Een en ander zou tot ‘burgeroorlogachtige omstandigheden’ moeten leiden, die ideaal zouden zijn voor een staatsgreep. De verdachten zouden de parlementaire democratie hebben willen vervangen door een autoritair systeem dat gemodelleerd was naar de bestuursvorm tijdens het Duitse keizerrijk.

De vier mannen werden in april 2022 gearresteerd. De enige vrouw, Elisabeth R., werd in oktober in de kladden gegrepen. Zij is opgeleid als theologe, maar viel de laatste jaren hoofdzakelijk op door de publicatie van complottheorieën en antisemitische teksten op internet.

De SPD’er Lauterbach is arts, epidemioloog en gezondheidseconoom. Hij werd tijdens de pandemie een geliefd politicus die geduldig uitleg gaf over de gevaren van het coronavirus en de maatregelen die mensen konden nemen om besmetting te voorkomen. Voor corona-ontkenners en andere samenzweringsgelovigen werd hij om die reden een kop van jut.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.