Joop

Vijf keer zo veel aluminium in grond Moerdijk als normaal

  •  
28-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
ANP-spruitjes_300.jpg
Metingen in opdracht van NOS spreken RIVM-onderzoek tegen
Ten noorden van Moerdijk is een grote hoeveelheid aluminium in de bodem gemeten. Op sommige plekken was de concentratie vijf keer zo groot als normaal, meldt de NOS die zelf een bureau opdracht heeft gegeven de testresultaten van RIVM na te meten.
Het RIVM onderzoek meldde dat er geen schokkende hoeveelheden aan schadelijke stoffen gevonden zijn. De deskundigen die in opdracht van de NOS werkten vonden echter veel te veel aluminium in de bodem van de Mariapolder.
Vlakbij Strijenas, waar afgelopen weekend de spruitjesoogst werd stilgelegd is op een diepte van dertig tot vijftig centimeter 54.000 milligram aluminium aangetroffen. Gemiddeld is 10.000 milligram het normale landelijke gemiddelde.
Milieuadviesbureau BK analyseerde alle gevonden giftige stoffen. De uitkomsten bevestigen de uitkomsten van het RIVM-onderzoek, behalve voor aluminium. Het aluminium is niet direct schadelijk, maar wel als het in de voedselketen komt. BK adviseert om meer onderzoek te doen naar de bodem in de Hoeksche Waard. Lees meer bij NOS: Veel aluminium in bodem bij Moerdijk

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Harmen2
Harmen228 jan. 2011 - 16:15

Ik stel vast dat er inderdaad geen gevaar was voor de volksgezondheid:)

flipse2
flipse228 jan. 2011 - 16:15

Alsnog een laatste stuiptrekking om in ieder geval nog IETS te kunnen melden. Want aan nieuws dat er geen gevaar was en is, daar hebben we natuurlijk niets aan. Geen zieken, geen gevaar, dat pikken we natuurlijk niet. Dus dan maar dit non nieuws. Ga zo door Nederlandse media. Lekker doorhypen en mensen bang maken.

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje28 jan. 2011 - 16:15

Er hebben zich reeds 200 mensen gemeld met gezondheidsklachten. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1827622/2011/01/24/200-gezondheidsklachten-na-brand-Moerdijk.dhtml Tel daar diegenen bij op die door hun huisarts zijn heengezonden omdat ze 'griep' hebben (dat heerst namelijk) en die hulpverleners die niet ziek waren van de brand maar van de chinees op de hoek. Dan nog al die mensen die zich wel rot voelden maar het niet zijn komen melden. Mensen onnodig bang maken is niet nodig en niet goed, maar vanaf het eerste moment alles in de doofpot stoppen ook niet. Persoonlijk denk ik dat ze bij zulke branden altijd uit moeten gaan van de ergst mogelijke besmetting en pas wanneer ze bewijs hebben roepen dat er geen gevaar is. Er zijn nog enorm veel ziekmeldingen van de bedrijven om ChemiePack heen, maar de bedrijven moeten wel gewoon doordraaien.

KrokoGena
KrokoGena28 jan. 2011 - 16:15

Ik verbaas me er altijd over dat er nooit gevaar is voor de volksgezondheid. Zoals met deze brand ook. Er is nooit gevaar geweest voor de volksgezondheid. Dan vraag ik me af waarom we dan zo moeilijk doen met allerlei vergunningen voor gevaarlijke stoffen. Als er toch nooit gevaar is voor de volksgezondheid. Datzelfde is zo met asbest. Dat is toen verboden omdat het schadelijk is maar als er nu ik weet niet hoeveel asbest in de brand staat is er ook nooit gevaar. Dan hoef je het toch ook niet te verbieden?

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje28 jan. 2011 - 16:15

Asbest is een brandwerend materiaal en zal dus niet zo gemakkelijk branden.

primussucks
primussucks28 jan. 2011 - 16:15

Wat een waarden. 54.000 mg per kg droge stof neem ik aan. Dat is 54 gram per kg droge stof. Ik kan aluminium niet vinden, maar barium heeft de hoogste gemiddelde achtergrondwaarde van 160 mg/kg ds. De hoogste interventiewaarde heeft zink met 720 mg/kg ds. Er moet dus bijna bauxiet zijn aangetroffen. Normaal wordt er bij zo'n uitschieter gekeken op basis van historisch onderzoek wat hier de reden voor kan zijn. Eén van die redenen zou de brand kunnen zijn. Ik zou dus graag weten welk van de vrijgekomen stoffen hier mogelijk voor heeft kunnen zorgen. Maar blijkbaar hoef je daar niet over na te denken voor je het in een nieuwsitem stopt.

2 Reacties
primussucks
primussucks28 jan. 2011 - 16:15

Oops, zelf niet de moeite genomen om het NOS artikel goed te lezen. Er lag 1.000 kg aluminiumoxide opgeslagen. 1.000 kg x 1000 (gram) x 1000 (mg) = 1.000.000.000 mg Zonder te kijken over hoeveel hectare dit geland zou moeten zijn, neem ik 1 hectare om het spul over uit te strooien. 1 hectare = 10.000 m2. Dan zou er 100.000 mg op 1 m2 zijn uitgestrooid. Soortelijk gewicht van droge kleigrond is ca. 1.600 kg/m3. Het spul is tot een halve meter aangetroffen, dus gemengd door ca. 800 kg droge stof. Dan zou er 125 mg per kg droge stof op die éne hectare zijn uitgestrooid. Da's een stuk minder dan in het artikel, en dat gaat nog over een hele polder.

FransAkkermans
FransAkkermans28 jan. 2011 - 16:15

Ik ben blij met uw kritische bijdrage. Ik heb er te weinig verstand van maar als ik lees dat...Anders gezegd: in één kilo grond in de Mariapolder zit 54 gram aluminium, waar dat normaal 10 gram is...dan vraag ik me af of we hier niet over een winbare delfstof spreken. Nog wat details die wijzen op een wat onzorgvuldige totstandkoming van dit nieuwsbericht. De NOS geeft ook aan dat bijv. via mais het (schadelijk) aluminium in de voedselketen terecht kan komen. Maar dat kan dan pas eind dit jaar, volgend jaar, als de mais is ingekuild en alleen via vlees of melk want wij eten geen snijmais. Ook de foto van de wat spruiten met bruine bladeren suggereert aantasting, op zijn minst dat er wat aan de hand is. Een foto van een spruitenveld in deze tijd van het jaar kun je echter in de winter overal zo nemen. Dat deze spruiten nog veel van dat aluminium op zullen nemen lijkt me sterk, maar goed, ik ben geen tuinbouwkundige. En de volgende oogst is weer tien maanden verder. Het valt me op dat er zo hard om meer onderzoek wordt geroepen, bijvoorbeeld door onderzoeksbureaus. Follow the money dames en heren journalisten zou ik zeggen.