Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wat ik zo vervelend vind aan het Midden-Oosten is dat het zó extreem ingewikkeld is, wat je ook doet, gaat het iets veranderen? Ik voel me er echt machteloos bij en ik ben blij dat ik geen politicus ben die een goed plan hoeft te verzinnen. Drastische geboortebeperking, dat zou ook een goed idee zijn, want dit alles is natuurlijk ook een gevolg van overbevolking. Maar ja, dat krijg je er natuurlijk ook nooit doorheen...
Laten we gelijk Saoedie Arabie aanpakken. Lijkt mij wel zo consequent.
Laten we voordat we bombarderen, eerst eens sancties opleggen aan de landen die olie kopen van IS Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Wat ook, in navolging van vorige inzender was vergeten te zeggen, dat onder de moslimbroeders van Morsi sprake was van aanslagen op christelijke kopten in die tijd. Hiervan diverse reportages gezien vooral bij de christelijke zenders. Diverse kerken van eeuwenoud in brand gestoken en oude geschriften en bijbel rollen verbrand. Ook dit was een reden voor het leger om in te grijpen. En eerlijk gezegd is een staatsgreep door het leger niet democratisch, maar als een democratisch gekozen regering als een beest tekeer gaat onder het eigen volk, dan ben ik voor de militaire ingreep. Er is een land waar dit al jarenlang ook zo was, daar had het leger de functie om de democratie en het seculiere gehalte ervan te bewaken en te reageren als dat werd bedreigd. En dat was Turkije. Maar helaas is Erdogan erin geslaagd dit omver te gooien. Veel Turkse bevelhebbers, daar heeft ie mee afgerekend en zijn gearresteerd. Hetzelfde eigenlijk wat er in Syrië is gebeurd met als dieptepunt voor ons land de moord op een Nederlandse pater door jihadisten en die onder Assad al jarenlang zijn gemeenschap kon bedienen met liefde en overtuiging. Onder Assad was dit geen probleem omdat Assad de christelijke gemeenschap altijd koesterde en beschermde.
U vergeet te vertellen dat Morsi de democratische regels grof aan het veranderen was en dat in grote getalen de mensen tegen deze "machtsovername" protesteerden. U noemde zelf de petitie van 22 miljoen tegen Morsi maar noemde alleen het uiteenslaan van de protesten van de Morsi aanhangers Eerdere protesten die met harde hand door Morsi en zijn aanhang (melities??) werd uiteengeslagen. Sisi, benoemd door Morsi, zag om een burgeroorlog ( wat we nu zien in Libie en syrie) te voorkomen geen andere uitweg om in te grijpen. Betreurenswaardig dat wel maar niet ingrijpen zou nog groter onrust geven.
"U vergeet te vertellen dat Morsi de democratische regels grof aan het veranderen was" klopt, van dictatuur naar democratie. "en dat in grote getalen de mensen tegen deze “machtsovername” protesteerden." klopt, de elite die het goed had onder mubarak, die lustig grote groepen veroordeelden binnen 8 minuten zonder overleg van enig bewijs, die martelden en executeerden, die kregen spontaan last van morele bezwaren tegen een grondwet die jij met goede reden nooit te zien hebt gekregen. "Eerdere protesten die met harde hand door Morsi en zijn aanhang (melities??) werd uiteengeslagen." pardon? Mubarak gebruikte milities. Check de feiten. wat er gebeurde is dat het leger gewoon wegliep bij de regeringsgebouwen die ze moesten bewaken, juist om de Mubarak milities vrij spel te geven. "Betreurenswaardig dat wel" Het probleem met Morsi was dat hij soevereine trekjes toonde (een einde maken aan de Gaza oorlog bijvoorbeeld), en dat kan niet gedoogd worden in een land dat de enige doorgang tussen golf en middellandse zee beheerd. Of je moet geloven dat een elite die zonder met de ogen te knipperen dissidenten laat executeren het meent als ze over moraal en mores beginnen.
Spitjm U negeert de protesten en grote demonstratie tegen Morsi. Grote groepen zagen dat Morsi de democratie om zeep hielp en een nieuwe Iran wilde stichten.Sisi heeft met zijn ingreep een burgeroorlog vermeden ( tot nu toe) maar Egypte is wel van de regen in de drup gekomen helaas. Maar de moslimbroederschap is daar mede schuld aan door aan de democratie te sleutelen.
Uitstekende documentaire. Mijn complimenten! Maar de schoenengooier er mee weg laten komen met de stelling dat onder Hoessein de soennieten sjiieten en koerden vrijerlijk konden leven is natuurlijk een grote leugen. Elke vorm van opposite werd door de soennietische club op een beestachtige wijze onderdrukt. Het hele plaatje van nepotisme en corruptie die deze man de huidige president in de schoenen schuift is het zelfde plaatje als onder Hoessein. Helaas is dat stoeltje wisselen de grote fout van de Amerikanen geweest.
"Helaas is dat stoeltje wisselen de grote fout van de Amerikanen geweest." de grote fout van de Amerikanen is dat de invasie illegaal was, en dat ze jou voorlogen over het waarom. De wapeninspectie stelden met zekerheid vast dat Saddam geen WMD had, dus toen kon de VS in alle rust binnen schootsafstand een leger gaan samentrekken. Geopolitiek heeft niets te maken met principes, en alles met grondstoffen, macht en in het geval van de VS: empire state building.
En het is ook echt erg dat die man alleen maar voor het gooien van schoenen 8 maanden gevangen heeft gezeten en nota bene ook nog is gemarteld. En dat terwijl Bush het best leuk vond, je ziet gewoon dat hij geniet van het levendige van een plotseling relletje. Wat kunnen hem nou schoenen schelen dat betekent immers niets in de Westerse cultuur. Als je iemand echt wil beledigen moet je iets bedenken wat in zijn cultuur erg is.
'De geschiedenis leert ons dat geweld, geweld aanwakkert.' Helemaal mee eens. Daarom begrijp ik de landen niet die nu ook zo nodig in Syrië moeten gaan bombarderen. Als de geschiedenis sinds Bush jr. iets geleerd heeft dan toch wel dat westerse militaire interventies meer ellende voor de bevolking daar veroorzaken dan dat ze een oplossing voor ellende brengen. Daarom een diepe buiging en een 'chapeau' voor de Canadese premier Trudeau, die besloten heeft met bombarderen in die regio te stoppen.
Je zou zeggen dat dat inderdaad goed is. Maar al die arme mensen daar aan IS overlaten? Wat is het jammer dat die interventies niet hetzelfde resultaat hadden als de interventies van de Geallieerden in de tweede wereldoorlog. Democratie, vrijheid en voorspoed. Je zou dat toch iedereen gunnen.
Het was overduidelijk dat de Egyptische regering van Moslimbroeders grove fouten had gemaakt, doordat ze te traag hervormde en oude structuren niet wilde aanpakken, maar die regering was wél op democratische wijze aan de macht gekomen. Over dat laatste zijn de meningen verdeeld, overigens ook over de eerste redenering. De moslimbroederschap had tot doel om egypte af te sluiten van israel, de sharia aan te scherpen en de rol van de intellectuelen zoals in Iran is gebeurd en in turkije nu gebeurd in te perken. Al sissi is natuurlijk een dictator type mubarak , maar heeft het wel handig aangepakt om zich voor te doen als vrome moslim , Moslimbroeders kwamen uit alle verborgen gaten ,waar zij zaten vanwege het predikaat terroristische beweging, en werden in 1 keer opgepakt. Persoonlijk denk ik dat egypte beter af is met al sissi , gewoon omdat dit de stabiliteit in de regio verbeterd. Uiteraard duikt straks de naam op van rena netjes die ageerde tegen dit bewind, maar vergeet niet dat zij getracht heeft via het CDA in het europarlement te komen voor de fundi Islam. Tunesie , libanon en wellicht straks weer syrie kunnen weer uitbotten tot redelijke landen mits isis uitgefaseerd kan worden met behulp van de russen. Het gevaar is echter dat er van meerdere kanten bewapend wordt waarbij de rol van saoudi arabie en de andere golfstaten onderschat is.
Hoe kom je aan die onzin over Rena Netjes? Wel graag eerst de feiten checken: http://www.hpdetijd.nl/2009-06-09/rena-netjes-is-boos/
Uiteraard heeft mevrouw netjes haar uitlatingen in het betreffende interview gedownplayed. Dat mag omdat het nogal gevoelig lag en ligt. Overigens is de reactie van Al-Yaqeen op dit item interessant te noemen zie: http://www.al-yaqeen.com/nieuws/nieuws.php?id=1464 Mevr Netjes mag gewoon voor haar mening uitkomen in het westen , in egypte helaas niet. Maar daar zit hem nu net de kneep in dat land.
Overigens wel met veel belangstelling je serie bekeken. Respect daarvoor!!
Je vergeet te vermelden, dat de Moslim brothers in Egypte slechts een kleine minderheid vormen. Morsi kon uitsluitend de verkiezingen winnen dankzij de steun van andere groepen om de kandidaat van het oude regime buiten de boot te laten vallen. Zodra Morsi in het pluche zat, vergat hij die steun en veranderde ook zijn democratisch gekozen regering in een vrouwen en minderheden onderdrukkende dictatuur. De bevolking van Egypte denkt nu met weemoed terug naar het relatief milde regime van Mubarak. Wie niet politiek actief was, had een redelijke kans op een normaal bestaan.
--- Dit bericht is verwijderd —
waar haal jij het idee vandaan dat de navo daar democratie wou gaan maken ?
De "landen" die olie kopen van IS? Het zijn smokkelaars die de olie illegaal van Da'esh kopen, oa uit Turkije, Syrië en Koerdistan, landen die in oorlog zijn met Da'esh. Tegen die landen moet je allicht geen acties ondernemen als je hen wilt steunen in de strijd tegen godsdienstwaanzin.
Aangezien de broer van Erdogan de spin in het web van de Turkse smokkel is moge het tot duidelijk zijn dat dit AKP Turkije geen partner kan zijn. Bovendien voort hij burgeroorlog tegen de beste IS tegenstanders, de Koerden.
@ Rootman Even kort (er valt natuurlijk veel meer over te zeggen): misschien maakt de broer van Erdoğan zich schuldig aan smokkel en handel met de vijand, maar ook een aantal Koerden. Niet verstandig natuurlijk, maar egoïstische, immorele zakkenvullers heb je overal. In WOII hadden wij ook oorlogsprofiteurs en collaborateurs.
Laten we hopen dat die lente ooit aanbreekt en laten we hopen dat het niet waar is dat de bevolking van de Arabische wereld alleen tevreden en in vrede kan leven onder de knoet van een sterke man.
Dat de Arabische lente een mislukking zou worden, stond al bij voorbaat vast. Democratie en islam gaat namelijk totaal niet samen en met moslimbroederschap in Egypte heeft dit met verve bewezen en het klaar gespeeld om in korte tijd het land dusdanig naar de filistijnen te helpen (en niet islamitische minderheden te onderdrukken) dat Al Sisi bijna als held werd binnengehaald als nieuwe dictator.
[Laten we voordat we bombarderen, eerst eens sancties opleggen aan de landen die olie kopen van IS] Klinkt logisch, maar is het ook logisch? De twee landen waarvan we weten dat ze olie van IS kopen zijn Syië (voor zover onder controle van Assad) en Turkije. Die krijgen dus extra problemen door de sancties. In geval van Syrië betekend dat dus minder weerstand tegen IS, ingeval van Turkije, minder mogelijkheid vluchtelingen op te vangen. Verder zal het een (niet al te groot) opwaarts effect hebben op de olieprijs, waardoor bij ons de consumenten van olieproducten gedwongen worden mee te helpen het gat in de begroting van Saudie Arabie te helpen dichten. Daarmee komt het huis Saud weer wat steviger in het zadel. Of dat nu zo bevordelijk is voor rust in het Midden Oosten, bij ons of in zuid-oost Azie kun je je ook afvragen...
Als de conditie voor sancties uitgebreid wordt tot het steunen van IS en andere jihadisten wordt het argument een stuk helderder. Wat betreft de aankopen van die olie door het leger van Assad: dit klinkt als een heel raar verhaal, maar in wezen is het een losprijs voor hun eigen olie. De Russen zullen hier inmiddels door het bombarderen van konvooien wel een eind hebben gemaakt.
[Als de conditie voor sancties uitgebreid wordt tot het steunen van IS en andere jihadisten wordt het argument een stuk helderder.] Dat klopt, het argument wordt helderder. Het probleem is alleen dat er met die extra conditie geen enkele partij over blijft om sancties tegen te treffen. Dus blijft de vraag; "Klinkt logisch, maar is het ook logisch?" over.
Daarom is, akkoord van vannacht of niet, een militaire component in de oplossing van het conflict onvermijdelijk: de niet Koerdische corridor tussen Aleppo en de Eufraat MOET bevrijd worden om IS hun zuurstof te ontnemen. Dan zijn sancties ook niet nodig.