Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Vijf jaar na de Arabische Lente

  •  
10-02-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7449313874_927e156095_o
Laten we voordat we bombarderen, eerst eens sancties opleggen aan de landen die olie kopen van IS
In december 2010, toen de opstanden in de Arabische wereld uitbraken, hadden velen -onder wie ik- hooggespannen verwachtingen. Eindelijk ging de zwijgende meerderheid van het Midden-Oosten de barricades op en leek de psychologische barrière van angst doorbroken. Decennialang was de bevolking door deze Arabische regimes onderdrukt, vernederd en gemarteld. Decennialang had ze moeten lijden onder corruptie, werkloosheid en armoede in hun land. Decennialang was hen voorgehouden dat er niets dan chaos zou ontstaan wanneer hun leider zou vallen; dat het de keuze was tussen tirannie of een buitenlandse interventie met dramatische afloop, zoals in Irak en Afghanistan. Maar de bevolking koos voor een derde weg, namelijk die van de democratie. Ze ging de barricades op, eiste vrijheid, gerechtigheid en democratie, en was bereid om offers te brengen. En dat deed ze. De strijd kostte duizenden levens. De grootste en meest onderdrukte groep, die van de vrouwen, liep mee in de protesten; zij hadden veel te winnen, nog meer dan de mannen van het Arabisch continent.
De Arabische Lente begon sprookjesachtig. De mensen in de Arabische wereld schreven geschiedenis. Een voor een vielen de regimes om en in een aantal landen werden er vrije verkiezingen georganiseerd. Maar de omwentelingen eindigden verre van sprookjesachtig. De val van de tirannen zorgde voor een groot machtsvacuüm in de regio. De leemte werd opgevuld door islamisten, zoals de Moslimbroeders in Egypte en Tunesië. Maar ook extremistische groeperingen sprongen in het gat; omdat de gevangenisdeuren tijdens revoluties opengingen, waren er allerlei mannen vrijgekomen die geweld verheerlijkten en zich bij gewapende groeperingen aansloten.
Intussen bleven de maatschappelijke veranderingen waar de betogers zo op gehoopt hadden uit, ondanks de verkiezingen. De vrouwen die hard hadden gestreden voor hun rechten stonden met lege handen. En ook de armen waren niks opgeschoten, de werkloosheid bleef maar stijgen Waar in sommige landen de roep om een sterke leider begon te klinken, trok in Egypte generaal Sisi de absolute macht alweer naar zich toe. Door zijn staatsgreep, slechts twee jaar na de revolutie, werd de democratie in Egypte in de kiem gesmoord. Het was overduidelijk dat de Egyptische regering van Moslimbroeders grove fouten had gemaakt, doordat ze te traag hervormde en oude structuren niet wilde aanpakken, maar die regering was wél op democratische wijze aan de macht gekomen. De spelregels van de pas veroverde democratie werden snel veranderd omdat de uitkomst niet iedereen in Egypte zinde. Het land is nu onder president Sisi repressiever dan ooit, wat leidt tot meer opstanden en verzet. En dat verzet leidt tot meer geweld, wat weer leidt tot verzet. En zo bevindt het land zich in een vicieuze cirkel van geweld.
In Tunesië is de omwenteling naar een democratie ogenschijnlijk gelukt, maar ook dit land kampt met grote problemen. Vanwege de hoge werkloosheid zoeken veel Tunesische jongeren hun heil in een ander land. Ze reizen per bootje illegaal naar Europa of gaan vechten in Libië of Syrië. In Libië en Syrië is de Arabische Lente verziekt doordat extremistische groeperingen hun kans grepen in de chaos. Syrië is nu het strijdtoneel van een kleine wereldoorlog en hoe de strijd er beslecht gaat worden is ongewis. Libië is verdeelder dan ooit en het is de vraag of het land ooit nog een eenheid zal worden. In Libanon is de bevolking gespannen en vreest men dat het strijdtoneel in Syrië zich naar het eigen land uitbreidt. In Rojava (Noord-Syrië) proberen de Koerden een nieuw land op te richten, de tijd moet uitwijzen hoe stabiel het zal zijn. In Irak, waar is IS ontstaan, blijven er grote conflicten tussen sjiieten en soennieten met een ongewisse afloop.
Na de Arabische ‘Lente’ is het nog steeds dramatisch gesteld met de vrijheid, gerechtigheid en democratie in deze landen. Ook de economische situatie is verre van verbeterd. En intussen woekert de Islamitische Staat maar voort. Hoewel we leven in een wereld van geweld, en geweld soms de enige oplossing is om ander geweld te doen stoppen, blijf ik toch geloven in de kracht van geweldloosheid. Na deze reis meer dan ooit. Ik geloof niet dat met het bombarderen van een stad als Raqqa, waar honderdduizenden burgers wonen, het doel wordt behaald: het beëindigen van IS. De geschiedenis leert ons dat geweld, geweld aanwakkert.
Laten we voordat we bombarderen, eerst eens sancties opleggen aan de landen die olie kopen van IS. En de tussenpersonen aanpakken die containers vol Belgische wapens en Japanse auto’s aan IS-strijders verkopen. En laten we het gebied waar IS zit, eindelijk eens echt isoleren van de rest van de wereld. Misschien zijn we er dan nog niet, maar het is wel een begin. Ik hoop dat het de mensen in het Midden-Oosten lukt om het extremisme uit te bannen.
De afgelopen maanden kwam ik verward thuis van mijn reizen in het Midden-Oosten. Telkens moest ik mijn indrukken en ideeën bijstellen. Ver van mijn bed werd ‘ik ging ermee naar bed’. De omwentelingen bleken het startschot van ongewisse tijden. De Arabische lente werd een Arabische storm.
Ik houd me vast aan de opmerking van een jonge vrouw in Tunesië. Zij zei dat mensen in het Midden-Oosten, om bij de lente te komen, eerst door de herfst en de winter moeten.
Ze heeft gelijk. Eens zal het lente zijn. We mogen de hoop niet opgeven.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

JC2
JC211 feb. 2016 - 22:35

Wat ik zo vervelend vind aan het Midden-Oosten is dat het zó extreem ingewikkeld is, wat je ook doet, gaat het iets veranderen? Ik voel me er echt machteloos bij en ik ben blij dat ik geen politicus ben die een goed plan hoeft te verzinnen. Drastische geboortebeperking, dat zou ook een goed idee zijn, want dit alles is natuurlijk ook een gevolg van overbevolking. Maar ja, dat krijg je er natuurlijk ook nooit doorheen...

Moeder Pietje
Moeder Pietje11 feb. 2016 - 21:52

Laten we gelijk Saoedie Arabie aanpakken. Lijkt mij wel zo consequent.

slopsma
slopsma11 feb. 2016 - 18:55

Laten we voordat we bombarderen, eerst eens sancties opleggen aan de landen die olie kopen van IS Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Ulltrafox
Ulltrafox11 feb. 2016 - 15:12

Wat ook, in navolging van vorige inzender was vergeten te zeggen, dat onder de moslimbroeders van Morsi sprake was van aanslagen op christelijke kopten in die tijd. Hiervan diverse reportages gezien vooral bij de christelijke zenders. Diverse kerken van eeuwenoud in brand gestoken en oude geschriften en bijbel rollen verbrand. Ook dit was een reden voor het leger om in te grijpen. En eerlijk gezegd is een staatsgreep door het leger niet democratisch, maar als een democratisch gekozen regering als een beest tekeer gaat onder het eigen volk, dan ben ik voor de militaire ingreep. Er is een land waar dit al jarenlang ook zo was, daar had het leger de functie om de democratie en het seculiere gehalte ervan te bewaken en te reageren als dat werd bedreigd. En dat was Turkije. Maar helaas is Erdogan erin geslaagd dit omver te gooien. Veel Turkse bevelhebbers, daar heeft ie mee afgerekend en zijn gearresteerd. Hetzelfde eigenlijk wat er in Syrië is gebeurd met als dieptepunt voor ons land de moord op een Nederlandse pater door jihadisten en die onder Assad al jarenlang zijn gemeenschap kon bedienen met liefde en overtuiging. Onder Assad was dit geen probleem omdat Assad de christelijke gemeenschap altijd koesterde en beschermde.

truusbeek2
truusbeek211 feb. 2016 - 9:38

U vergeet te vertellen dat Morsi de democratische regels grof aan het veranderen was en dat in grote getalen de mensen tegen deze "machtsovername" protesteerden. U noemde zelf de petitie van 22 miljoen tegen Morsi maar noemde alleen het uiteenslaan van de protesten van de Morsi aanhangers Eerdere protesten die met harde hand door Morsi en zijn aanhang (melities??) werd uiteengeslagen. Sisi, benoemd door Morsi, zag om een burgeroorlog ( wat we nu zien in Libie en syrie) te voorkomen geen andere uitweg om in te grijpen. Betreurenswaardig dat wel maar niet ingrijpen zou nog groter onrust geven.

2 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus11 feb. 2016 - 12:10

"U vergeet te vertellen dat Morsi de democratische regels grof aan het veranderen was" klopt, van dictatuur naar democratie. "en dat in grote getalen de mensen tegen deze “machtsovername” protesteerden." klopt, de elite die het goed had onder mubarak, die lustig grote groepen veroordeelden binnen 8 minuten zonder overleg van enig bewijs, die martelden en executeerden, die kregen spontaan last van morele bezwaren tegen een grondwet die jij met goede reden nooit te zien hebt gekregen. "Eerdere protesten die met harde hand door Morsi en zijn aanhang (melities??) werd uiteengeslagen." pardon? Mubarak gebruikte milities. Check de feiten. wat er gebeurde is dat het leger gewoon wegliep bij de regeringsgebouwen die ze moesten bewaken, juist om de Mubarak milities vrij spel te geven. "Betreurenswaardig dat wel" Het probleem met Morsi was dat hij soevereine trekjes toonde (een einde maken aan de Gaza oorlog bijvoorbeeld), en dat kan niet gedoogd worden in een land dat de enige doorgang tussen golf en middellandse zee beheerd. Of je moet geloven dat een elite die zonder met de ogen te knipperen dissidenten laat executeren het meent als ze over moraal en mores beginnen.

truusbeek2
truusbeek212 feb. 2016 - 9:42

Spitjm U negeert de protesten en grote demonstratie tegen Morsi. Grote groepen zagen dat Morsi de democratie om zeep hielp en een nieuwe Iran wilde stichten.Sisi heeft met zijn ingreep een burgeroorlog vermeden ( tot nu toe) maar Egypte is wel van de regen in de drup gekomen helaas. Maar de moslimbroederschap is daar mede schuld aan door aan de democratie te sleutelen.

truusbeek2
truusbeek211 feb. 2016 - 9:28

Uitstekende documentaire. Mijn complimenten! Maar de schoenengooier er mee weg laten komen met de stelling dat onder Hoessein de soennieten sjiieten en koerden vrijerlijk konden leven is natuurlijk een grote leugen. Elke vorm van opposite werd door de soennietische club op een beestachtige wijze onderdrukt. Het hele plaatje van nepotisme en corruptie die deze man de huidige president in de schoenen schuift is het zelfde plaatje als onder Hoessein. Helaas is dat stoeltje wisselen de grote fout van de Amerikanen geweest.

2 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus11 feb. 2016 - 12:14

"Helaas is dat stoeltje wisselen de grote fout van de Amerikanen geweest." de grote fout van de Amerikanen is dat de invasie illegaal was, en dat ze jou voorlogen over het waarom. De wapeninspectie stelden met zekerheid vast dat Saddam geen WMD had, dus toen kon de VS in alle rust binnen schootsafstand een leger gaan samentrekken. Geopolitiek heeft niets te maken met principes, en alles met grondstoffen, macht en in het geval van de VS: empire state building.

JC2
JC211 feb. 2016 - 22:40

En het is ook echt erg dat die man alleen maar voor het gooien van schoenen 8 maanden gevangen heeft gezeten en nota bene ook nog is gemarteld. En dat terwijl Bush het best leuk vond, je ziet gewoon dat hij geniet van het levendige van een plotseling relletje. Wat kunnen hem nou schoenen schelen dat betekent immers niets in de Westerse cultuur. Als je iemand echt wil beledigen moet je iets bedenken wat in zijn cultuur erg is.

Spelchecker2
Spelchecker211 feb. 2016 - 8:46

'De geschiedenis leert ons dat geweld, geweld aanwakkert.' Helemaal mee eens. Daarom begrijp ik de landen niet die nu ook zo nodig in Syrië moeten gaan bombarderen. Als de geschiedenis sinds Bush jr. iets geleerd heeft dan toch wel dat westerse militaire interventies meer ellende voor de bevolking daar veroorzaken dan dat ze een oplossing voor ellende brengen. Daarom een diepe buiging en een 'chapeau' voor de Canadese premier Trudeau, die besloten heeft met bombarderen in die regio te stoppen.

1 Reactie
JC2
JC211 feb. 2016 - 22:43

Je zou zeggen dat dat inderdaad goed is. Maar al die arme mensen daar aan IS overlaten? Wat is het jammer dat die interventies niet hetzelfde resultaat hadden als de interventies van de Geallieerden in de tweede wereldoorlog. Democratie, vrijheid en voorspoed. Je zou dat toch iedereen gunnen.

voxpopuli2
voxpopuli211 feb. 2016 - 8:45

Het was overduidelijk dat de Egyptische regering van Moslimbroeders grove fouten had gemaakt, doordat ze te traag hervormde en oude structuren niet wilde aanpakken, maar die regering was wél op democratische wijze aan de macht gekomen. Over dat laatste zijn de meningen verdeeld, overigens ook over de eerste redenering. De moslimbroederschap had tot doel om egypte af te sluiten van israel, de sharia aan te scherpen en de rol van de intellectuelen zoals in Iran is gebeurd en in turkije nu gebeurd in te perken. Al sissi is natuurlijk een dictator type mubarak , maar heeft het wel handig aangepakt om zich voor te doen als vrome moslim , Moslimbroeders kwamen uit alle verborgen gaten ,waar zij zaten vanwege het predikaat terroristische beweging, en werden in 1 keer opgepakt. Persoonlijk denk ik dat egypte beter af is met al sissi , gewoon omdat dit de stabiliteit in de regio verbeterd. Uiteraard duikt straks de naam op van rena netjes die ageerde tegen dit bewind, maar vergeet niet dat zij getracht heeft via het CDA in het europarlement te komen voor de fundi Islam. Tunesie , libanon en wellicht straks weer syrie kunnen weer uitbotten tot redelijke landen mits isis uitgefaseerd kan worden met behulp van de russen. Het gevaar is echter dat er van meerdere kanten bewapend wordt waarbij de rol van saoudi arabie en de andere golfstaten onderschat is.

2 Reacties
Sadiq Al Masri
Sadiq Al Masri11 feb. 2016 - 10:03

Hoe kom je aan die onzin over Rena Netjes? Wel graag eerst de feiten checken: http://www.hpdetijd.nl/2009-06-09/rena-netjes-is-boos/

voxpopuli2
voxpopuli211 feb. 2016 - 10:56

Uiteraard heeft mevrouw netjes haar uitlatingen in het betreffende interview gedownplayed. Dat mag omdat het nogal gevoelig lag en ligt. Overigens is de reactie van Al-Yaqeen op dit item interessant te noemen zie: http://www.al-yaqeen.com/nieuws/nieuws.php?id=1464 Mevr Netjes mag gewoon voor haar mening uitkomen in het westen , in egypte helaas niet. Maar daar zit hem nu net de kneep in dat land.

Sadiq Al Masri
Sadiq Al Masri11 feb. 2016 - 8:27

Overigens wel met veel belangstelling je serie bekeken. Respect daarvoor!!

Sadiq Al Masri
Sadiq Al Masri11 feb. 2016 - 8:25

Je vergeet te vermelden, dat de Moslim brothers in Egypte slechts een kleine minderheid vormen. Morsi kon uitsluitend de verkiezingen winnen dankzij de steun van andere groepen om de kandidaat van het oude regime buiten de boot te laten vallen. Zodra Morsi in het pluche zat, vergat hij die steun en veranderde ook zijn democratisch gekozen regering in een vrouwen en minderheden onderdrukkende dictatuur. De bevolking van Egypte denkt nu met weemoed terug naar het relatief milde regime van Mubarak. Wie niet politiek actief was, had een redelijke kans op een normaal bestaan.

[verwijderd]
[verwijderd]11 feb. 2016 - 4:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune11 feb. 2016 - 21:39

waar haal jij het idee vandaan dat de navo daar democratie wou gaan maken ?

Patrick Faas
Patrick Faas10 feb. 2016 - 21:18

De "landen" die olie kopen van IS? Het zijn smokkelaars die de olie illegaal van Da'esh kopen, oa uit Turkije, Syrië en Koerdistan, landen die in oorlog zijn met Da'esh. Tegen die landen moet je allicht geen acties ondernemen als je hen wilt steunen in de strijd tegen godsdienstwaanzin.

3 Reacties
truusbeek2
truusbeek211 feb. 2016 - 9:40

Beter is dan door de infrastructuur van IS plat te leggen.

Rootman2
Rootman211 feb. 2016 - 10:41

Aangezien de broer van Erdogan de spin in het web van de Turkse smokkel is moge het tot duidelijk zijn dat dit AKP Turkije geen partner kan zijn. Bovendien voort hij burgeroorlog tegen de beste IS tegenstanders, de Koerden.

Patrick Faas
Patrick Faas11 feb. 2016 - 13:52

@ Rootman Even kort (er valt natuurlijk veel meer over te zeggen): misschien maakt de broer van Erdoğan zich schuldig aan smokkel en handel met de vijand, maar ook een aantal Koerden. Niet verstandig natuurlijk, maar egoïstische, immorele zakkenvullers heb je overal. In WOII hadden wij ook oorlogsprofiteurs en collaborateurs.

mordicant
mordicant10 feb. 2016 - 20:45

Laten we hopen dat die lente ooit aanbreekt en laten we hopen dat het niet waar is dat de bevolking van de Arabische wereld alleen tevreden en in vrede kan leven onder de knoet van een sterke man.

Andreas Cappen
Andreas Cappen10 feb. 2016 - 20:20

Dat de Arabische lente een mislukking zou worden, stond al bij voorbaat vast. Democratie en islam gaat namelijk totaal niet samen en met moslimbroederschap in Egypte heeft dit met verve bewezen en het klaar gespeeld om in korte tijd het land dusdanig naar de filistijnen te helpen (en niet islamitische minderheden te onderdrukken) dat Al Sisi bijna als held werd binnengehaald als nieuwe dictator.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 feb. 2016 - 20:13

[Laten we voordat we bombarderen, eerst eens sancties opleggen aan de landen die olie kopen van IS] Klinkt logisch, maar is het ook logisch? De twee landen waarvan we weten dat ze olie van IS kopen zijn Syië (voor zover onder controle van Assad) en Turkije. Die krijgen dus extra problemen door de sancties. In geval van Syrië betekend dat dus minder weerstand tegen IS, ingeval van Turkije, minder mogelijkheid vluchtelingen op te vangen. Verder zal het een (niet al te groot) opwaarts effect hebben op de olieprijs, waardoor bij ons de consumenten van olieproducten gedwongen worden mee te helpen het gat in de begroting van Saudie Arabie te helpen dichten. Daarmee komt het huis Saud weer wat steviger in het zadel. Of dat nu zo bevordelijk is voor rust in het Midden Oosten, bij ons of in zuid-oost Azie kun je je ook afvragen...

3 Reacties
Rootman2
Rootman211 feb. 2016 - 10:48

Als de conditie voor sancties uitgebreid wordt tot het steunen van IS en andere jihadisten wordt het argument een stuk helderder. Wat betreft de aankopen van die olie door het leger van Assad: dit klinkt als een heel raar verhaal, maar in wezen is het een losprijs voor hun eigen olie. De Russen zullen hier inmiddels door het bombarderen van konvooien wel een eind hebben gemaakt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 feb. 2016 - 23:07

[Als de conditie voor sancties uitgebreid wordt tot het steunen van IS en andere jihadisten wordt het argument een stuk helderder.] Dat klopt, het argument wordt helderder. Het probleem is alleen dat er met die extra conditie geen enkele partij over blijft om sancties tegen te treffen. Dus blijft de vraag; "Klinkt logisch, maar is het ook logisch?" over.

Rootman2
Rootman212 feb. 2016 - 7:43

Daarom is, akkoord van vannacht of niet, een militaire component in de oplossing van het conflict onvermijdelijk: de niet Koerdische corridor tussen Aleppo en de Eufraat MOET bevrijd worden om IS hun zuurstof te ontnemen. Dan zijn sancties ook niet nodig.