Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijf jaar cel geëist tegen coronaontkenners die aanslag pleegden op Groningse journalist

  •  
04-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
886 keer bekeken
  •  
ANP-441471980

De officier van justitie heeft vijf jaar cel en TBS geëist tegen twee verdachten die vorig jaar een aanslag pleegden op het woonhuis van de Groningse journalist Willem Groeneveld. Het OM spreekt van "een aanslag op de persvrijheid", meldt RTV Noord. De twee verkeerden in kringen van coronaontkenners en soortgelijke complotdenkers. Groeneveld berichtte onafhankelijk en kritisch over de activiteiten van dat soort groepen. Dat zinde de verdachten niet. Met de aanslag wilden ze de journalist het zwijgen opleggen.

Het terreurduo werd onder meer gevoed door een notoire complotdenker die in een video verkondigde dat Groeneveld een "misdadige journalist is, erger dan de NSB in de hele Tweede Wereldoorlog". De politie trof die video aan op de mobiele telefoons van de verdachten.

De aanslag met molotov cocktails werd uitgevoerd nadat de twee deelnamen aan een actie bij een vaccinatiepost. Ze verzetten zich tegen het vaccineren. Een van de twee verdachten is verstandelijk beperkt, dat ander heeft een persoonlijkheidsstoornis. Deskundigen verklaren dat de aanslag het leven had kunnen kosten aan Groeneveld en zijn partner. De advocaten van de verdachten ontkennen dat. Het zou slechts om bangmakerij gaan. De verdachten zeggen zich niets meer van de terreurdaad te herinneren omdat ze indertijd dronken waren. 'Ik heb er geen herinnering aan', aldus een van hen. De rechter gelooft dat niet.

Groeneveld maakte gebruik van zijn spreekrecht als slachtoffer en verklaarde onder meer:

Deze zaak is groter dan het leed dat mijn vriendin en mij is aangedaan. Het staat voor een gevaarlijke ontwikkeling in de maatschappij, die in komende en al spelende ontwrichtingen een goede voedingsbodem vindt, zoals nu weer met de stikstofdiscussie. We moeten wat tegen deze democratie-ondermijnende dynamiek doen. In de landelijke, regionale en lokale politiek, in buurten, straten, families en vriendengroepen. Op scholen, kantoren, sportverenigingen en universiteiten. In de media. Maar ook in de rechtbank. Al is het om duidelijk te maken dat terreur niet loont. Opdat de volgende potentiële aanslagpleger twee keer nadenkt en de GGD-medewerker de wijk weer in durft.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.