Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Vijf jaar cel en tbs voor coronaontkenners die aanslag pleegden op Groningse journalist

  •  
18-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
852 keer bekeken
  •  
wappies

De twee complotdenkers die in 2021 een brandbom in het huis van Sikkom-journalist Willem Groeneveld gooiden, krijgen vijf jaar cel en tbs. Volgens de rechtbank zijn de 33-jarige Tjeerd P. en de 32-jarige Jaimy W. schuldig aan poging tot moord. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. De straf is gelijk aan de eis van de officier.

De twee pleegden hun aanslag nadat ze hadden deelgenomen aan een actie bij een vaccinatiepost. De antivaxxers waren opgehitst door een complotdenker wiens video’s ze bekeken. In een van de video’s werd Groeneveld een “misdadige journalist” genoemd, “erger dan de NSB in de hele Tweede Wereldoorlog”.

Tot ergernis van de coronaontkenners deed Groeneveld onafhankelijk en kritisch verslag van demonstraties van wappies. De rechtbank neemt het de twee verdachten kwalijk dat ze met hun aanslag een journalist het zwijgen wilden opleggen.

“De impact op het leven van hem en zijn partner is nog steeds groot”, stelt de rechtbank. “Journalistiek is een belangrijke pijler van onze democratie. Journalisten moeten zich vrijelijk kunnen uiten, zonder vrees voor hun veiligheid.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Ivan61
Ivan6119 jul. 2022 - 8:11

Goed zo. Willem gaat door met zijn geweldige werk en laat zich niet kleineren door niemand.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop118 jul. 2022 - 21:58

''Beide mannen zijn volgens onderzoekers verminderd toerekeningsvatbaar.'' Lekker bezig de helden die zichzelf wel toerekeningsvatbaar wanen en weten om zo streng te oordelen over die ander die het minder getroffen heeft. Burgers die de pech hebben verminderd toerekeningsvatbaar te zijn zouden beter tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen door de overheid. Zeker in een geval als dit waarbij hypocrieten achteraf precies weten te vertellen wat er allemaal aan vooraf is gegaan.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037119 jul. 2022 - 8:58

"Burgers die de pech hebben verminderd toerekeningsvatbaar te zijn zouden beter tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen door de overheid." Helaas interesseert de overheid zich niet voor de burger, zeker niet burgers die verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Alles is wegbezuinigd.

Olav Meijer
Olav Meijer18 jul. 2022 - 15:01

Zelf ben ik niet van "law and order", maar in een geval als dit vind ik een forse straf op z'n plaats. Ook met het oog op algemene preventie. Eigenlijk moeten met name degenen die door opruiende teksten dit soort (gemakkelijk te beïnvloeden) types als de gestraften tot onverantwoordelijke, agressieve acties aanzetten, aangepakt worden. (Denk ook aan Trump, Bannon en consorten in de VS). Maar dat is problematischer en moeilijker dan de uitvoerders van deze acties.

1 Reactie
Ivan61
Ivan6119 jul. 2022 - 8:14

Olav, Jij schreef: Zelf ben ik niet van "law and order", maar in een geval als dit vind ik een forse straf op z'n plaats. Wil jij iets ophelderen alstublieft. Wanneer ben jij voor forse straf en wanneer niet?

Dehnus
Dehnus18 jul. 2022 - 14:45

Tja het erge is dat de sekteleiders als Engels, Gerrit Ezel (al is zijn naam nog zo Frans.... het blijft een..) en andere (Esoterische) NAZIs weer buiten schot blijven. Zij jutten de hele boel op samen met hun rijke vrindjes, en ze blijven zoals gebruikelijk weer buiten schot. :( .