Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vijf feiten die aantonen dat Zwarte Piet racistisch is

  •  
16-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8832 keer bekeken
  •  
Piepie
Ik wil het niet hebben over het koloniale verleden of historische feiten die al genoemd zijn maar baseer me enkel op recente gebeurtenissen
De discussie rondom zwarte piet is weer lekker op gang gekomen. Is Zwarte Piet racistisch of gewoon een onschuldig kinderfeest en traditie? Hier zijn vijf recente feiten waaruit blijkt dat Zwarte Piet racisme is.
Laat ik, net als in mijn stuk in 2014, voorop stellen dat Zwarte Piet mij niets doet. Ik ben geen autochtoon, dus is het mijn traditie niet en ik heb geen Afrikaanse roots, dus voel ik me er niet door gekwetst. Ik beschouw mezelf als neutraal. Ik ben een buitenstaander die kijkt en concludeert.
Ik wil het niet hebben over een koloniaal verleden en wil niet met historische feiten komen, dat is al voldoende gedaan. Ik wil enkel recente gebeurtenissen benoemen die feitelijk aantonen dat Zwarte Piet wel degelijk racistisch is en/of gebruikt wordt. Met recent bedoel ik de afgelopen dagen en weken.
Surinaams accent Een toppunt was een nieuwsreportage bij RTV Noord. Zij waren namelijk in Stadskanaal om de intocht van Zwarte Piet en Sinterklaas vast te leggen. In dat filmpje kwam een Zwarte Piet aan het woord, een witte mevrouw die zwart was geschminkt. Tot mijn verbazing was ze erg haar best aan het doen om met een Surinaams accent te praten. Volgens deze mevrouw hoort dus de Zwarte Piet met een Surinaams accent te praten. In principe niet gek, want dat gebeurde vroeger ook echt. Maar zij deed het anno 2016 en bewees daarmee dat Zwarte Piet wel degelijk een koloniaal verleden heeft en racistisch is. Check het filmpje hieronder vanaf 0:48 sec.
Neo nazi’s Het feit dat neo nazi’s, wat een behoorlijk racistische groep is, en rechts-extremisten met hart en ziel Zwarte Piet verdedigen en dat als gelegenheid gebruiken om allochtonen en, vooral, zwarte mensen verbaal en fysiek aan te vallen, geeft feitelijk aan dat Zwarte Piet als instrument wordt ingezet door racisten. Wat dus behoorlijk zorgwekkend is en reden genoeg om er iets aan te doen.
Donkere mensen Zwarte Piet noemen Er worden aan de lopende band donkere mensen voor Zwarte Piet uitgemaakt, zoals naar voren komt in dit stuk. Ook mensen die zich niet in de zwartepietendiscussie hebben gemengd. Meestal gebeurt dat door hun huidskleur en/of hun haar. Het feit dat dit gebeurt, geeft al aan hoe racistisch het is én gebruikt wordt. Niks onschuldig aan dus.
Het is een knecht Combineer het laatste punt met het feit dat Zwarte Piet een knecht is, wat feitelijk ook niet te ontkennen valt, dan heb je een super racistisch feest dat ieder jaar gevierd wordt en gebruikt wordt om mensen opzettelijk te kwetsen door de uitspraken die worden gemaakt. Want feitelijk worden donkere mensen dan uitgemaakt voor knecht, en laat dat nou iets uit de geschiedenis zijn. Het koloniale verleden is door het accent van de eerste dame en het feit dat donkere mensen voor Zwarte Piet (knecht) worden uitgemaakt snel bevestigd.
Zwarte Sinterklaas wordt geweigerd Net als vorig jaar ging ook dit jaar een zwarte Sinterklaas de straten op. Echter werd de zwarte Sinterklaas geweigerd bij de hekken. Sinterklaas hoort een witte man te zijn met een witte baard en geen donkere man. Zwarte Pieten horen donker te zijn, zegt men. En dit feit, het verschil tussen de rangorde en de kleur van de karakters, geeft exact en feitelijk aan wat het probleem is en dat Zwarte Piet racistisch is.
Dit is zeker niet alles wat ik zou kunnen opnoemen. Maar ik denk dat mijn punt met deze vijf voorbeelden wel gemaakt is. Ik geloof niet dat iedereen die Zwarte Piet wel viert een racist is. Echter is Zwarte Piet een racistisch genoeg karikatuur en voldoende voer voor racisten. Zelfs voor onwetenden zoals de eerste dame die denkt dat ze haar plicht doet door een Surinaams accent op te zetten. Al met al, voldoende feitelijkheden die laten zien hoe racistisch Zwarte Piet is, waarom sommigen zich erdoor gekwetst voelen. Laten we daarom voor de roetveegpieten gaan. Nog steeds het schoorsteenverhaal, tradities blijven bestaan en het wordt een feest voor iedereen. Wel een roetveeg piet zonder een afrokapsel he.
Dit artikel verscheen eerder op Voorbeeldallochtoon.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.