Joop

Hoog Water: terug naar de watersnood van 1995

  •  
04-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
De dreigende watersnood in 1995 heeft een flinke impact gehad op de levens van veel Nederlanders. In de vierdelige documentaireserie ‘Hoog Water’ vertellen diverse betrokkenen over hun ervaringen. De reeks bevat veel – niet eerder uitgezonden – archiefbeelden van de dreigende watersnood en niet eerder vertoonde amateurbeelden. ‘Hoog Water’ is vanaf 3 februari vier weken op maandag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Het historisch beeldmateriaal komt uit de archieven van Beeld & Geluid in Hilversum. Programmamakers Hans Hermans en Martin Maat bekeken tientallen uren aan beeldmateriaal. De beelden zijn de basis voor een vertelling over de zeven dagen dat Nederland in de ban was van het water. Vijfentwintig jaar later spreken de makers met betrokkenen over de gebeurtenissen van toen.
Precies 25 jaar geleden trad de Maas in Limburg buiten haar oevers en in het Rivierenland stonden de dijken op doorbreken. De gevaarlijk hoge waterstand van de Maas, de Rijn en de Waal leidde tot de grootste evacuatie sinds de Watersnoodramp van 1953: 250.000 inwoners moesten hun huis ontvluchten. Nederland ging de strijd aan met het stijgende water.
In de eerste aflevering staan de gemeenten Itteren en Borgharen centraal. Zowel in 1995 als in 1993 kregen Itteren en Borgharen te maken met zware overstromingen van de Maas. Complete straten stonden onder water, wat zorgde voor veel stress en angst, maar het bracht ook grote saamhorigheid onder de getroffen bewoners.
De evacuatie maakte veel emoties los bij de getroffenen. Onzekerheid en angstgevoelens, maar ook verzet en woede. Waar het water z’n sporen naliet in het landschap, liet het water ook zijn sporen na in veel levens. Zowel het rivierenlandschap als de samenleving in het rivierengebied zouden na 1995 nooit meer hetzelfde zijn. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Greendutch
Greendutch4 feb. 2020 - 20:51

ik moet nog vaak hier aan terug denken als het gaat over waar nu huizen te bouwen? men gaat enorm investeren langs de kust, den Haag e.o. , terwijl mogelijk over 25 jaar dat allemaal afgeschreven moet worden. waarom gaat de regering niet richting hogere gebieden dirigeren?

2 Reacties
ton14024
ton140244 feb. 2020 - 21:00

Omdat ´mogelijk´ dat verbied.

dickser
dickser5 feb. 2020 - 6:18

Dit heeft niets te maken met de stijging van de zeespiegel, alleen met extreem hoog water in de rivieren stroomopwaarts, dit heeft men proberen op te vangen door het verhogen van de dijken. Hoop het trouwens nooit meer mee te hoeven maken om als vluchteling van opvangadres naar opvangadres te hoeven trekken, al was dit maar voor 8 dagen

Natnekker
Natnekker4 feb. 2020 - 15:09

Een kennis moest met zijn gezin Zaltbommel verlaten, de stroom moest van het net af wn al zijn zeer dure tropische vissen hebben dat niet overleefd. En dan die man die zijn huis 1 meter ophoogde en een gepeperde rekening van de gemeente Maastricht kreeg. wegens geen bouwvergunning.