Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vierde coronagolf zwelt aan

  •  
26-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Op de corona-afdeling van het Catharina Ziekenhuis

© EINDHOVEN - Verplegend personeel trekt beschermende kleding aan op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis. Het aantal coronapatienten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen n

Het aantal nieuwe coronabesmettingen was de afgelopen week opnieuw fors hoger dan de week ervoor. Dat blijkt uit het nieuwe overzicht van het RIVM. Daarbij blijft het niet bij simpelweg een positieve testuitslag, ook het aantal ziekenhuisopnames is met een derde gestegen. De afgelopen maand neemt het aantal nieuwe besmettingen wekelijks exponentieel toe. Een vierde coronagolf lijkt daarmee definitief ingezet.
De afgelopen week werden 38.733 mensen positief getest op het coronavirus. Ter vergelijking: de week ervoor waren dat er 25.751, de week daarvoor 17.832, de week daar weer voor 12.016. Die toename is ook goed te merken in de ziekenhuizen. Afgelopen week moesten 584 mensen worden opgenomen, van wie 110 op de intensive care. De week daarvoor ging het nog om 437 mensen, waarvan 84 op de IC belandden. In totaal liggen er nu 849 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 192 daarvan op de intensive care.
Maandag zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge al dat het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen, al veel harder stijgt dan door het kabinet was voorzien. Om die reden is de volgende coronapersconferentie vervroegd en wordt nu p 2 november gehouden in plaats van drie dagen daarna. Volgens De Jonge schuilt het probleem vooral bij de mensen die zich zonder medische noodzaak niet willen laten vaccineren. Het demissionaire kabinet zou daarom maatregelen overwegen die de bewegingsvrijheid van alleen ongevaccineerden beperken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (206)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 okt. 2021 - 13:37

Waarom voorziet het kabinet nooit wat elke boerelul wel voorziet?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 okt. 2021 - 12:43

Hallo. Ik heb dit artikel toevallig net gelezen op de BBC News website over de coronatoegangsbewijzen in verschillende landen in Europa: "It 's a different story in the Netherlands writes Anne Holligan. In all the beach bars, restaurants, city cafes and museums I've visited since the pass was introduced on 25 september, I have not once been asked to flash my pass. And yet the rules states anyone aged 13 and over has to show a covid entry pass although not for shops or sports events." Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom heel Nederland inmiddels al rood kleurt op de Coronakaart...

4 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank28 okt. 2021 - 13:26

Die kiest de bars wel uit. Ik ben in menig cafe en restaurant geweest in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Waar in praktisch alle gevallen (ook voor alleen een wc bezoek) de corona pas werd gevraagd.

Gerygrr
Gerygrr28 okt. 2021 - 13:44

Dat is precies wat ik denk, Gabriel! Wij hebben de affaire Waku Waku gezien. Wie publiekelijk weigert te controleren wordt gesloten. Wie stiekem niet iedereen controleert en dat gebeurt veel te vaak blijft gewoon open!

Satya
Satya28 okt. 2021 - 13:45

Ik denk dat mensen die zich veilig wanen met de QR code een probleem zijn. Je kunt gewoon besmet zijn. Gezellig met elkaar op een kluitje maar we hebben een QR code, in winkels die vol zijn lopen we dan weer door elkaar heen. Ik mis eigen verantwoording, verstand gebruiken. Doe mij maar een restaurant dat geen QR code maar afstandsregels hanteert. Niet alleen ongevacineerden zijn een probleem. The idiots have taken over.

Gerygrr
Gerygrr28 okt. 2021 - 14:56

Satya, Inderdaad de anderhalve meter afstand plus QR codes en uiteraard handhaven!

Ed Verbeek
Ed Verbeek28 okt. 2021 - 9:16

De vaccinatiegraad is nu zo’n 85% Ook gevaccineerden besmetten elkaar. De effectiviteit van vaccins neemt drastisch af na na verloop van maanden, ook wat betreft bescherming tegen ernstige ziekte Hoe hoog moet de vaccinatiegraad eigenlijk worden voordat de schuld NIET meer bij de ongevaccineerden ligt? :-)

5 Reacties
Middenman
Middenman28 okt. 2021 - 11:12

@Ed Verbeek - Het gaat niet om schuld. Ik ben er wel een beetje klaar mee dat mensen die niet gevaccineerd zijn klagen dat ze de schuld krijgen. Als dat al zo is dan praten ze zich dat zelf aan. Het gaat om gewone, harde cijfers. Als je je daardoor schuldig voelt dan ligt dat aan jezelf en niet aan de cijfers. De werking van het vaccin wordt na verloop van tijd minder, daar is iedereen het over eens. Daarom gaan we zolang Corona ernstig blijft jaarlijks een prik krijgen is mijn verwachting. Uiteindelijk zal iedereen een keer met het virus te maken krijgen. Gevaccineerden op hoge leeftijd en/of met onderliggende problemen zullen dan in het ziekenhuis komen. Onder niet gevaccineerden zullen er mensen van alle leeftijden en gezondheidssituaties in het ziekenhuis komen. Het enige waar we nu voor staan is om die ziekenhuisopnames zoveel mogelijk te spreiden in de tijd om de zorg niet te overbelasten. Vaccinatie is daarvoor de snelste, goedkoopste en beste methode. Blijft een flink deel zich daartegen verzetten dan komen er weer extra maatregelen. Veel ingewikkelder is het niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 11:36

Volgens mij klopt het niet dat de vaccinatiegraad 85% is.

Ed Verbeek
Ed Verbeek28 okt. 2021 - 13:02

@minoes graag even je huiswerk doen voordat je iets roept over vaccinatiegraden, die zijn gewoon te vinden bij het RIVM waar te lezen is " “Naar schatting heeft nu 87,2% van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen. " https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/cijfers-vaccinatieprogramma

Daniel Blank
Daniel Blank28 okt. 2021 - 13:27

@Ed 100%, want dan zijn wij allemaal gevaccineerd ;)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 okt. 2021 - 13:27

@Minoes, is maar net wat je gevaccineerd noemt, en welke leeftijden je meeneemt (denk ik) Van de rivm site: "Naar schatting heeft nu 87,2% van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen. Van alle 12-plussers heeft nu 85,2% minimaal één vaccinatie ontvangen en is 81,7% volledig gevaccineerd."

FromValue
FromValue28 okt. 2021 - 9:01

Vaccinatie is primair bedoelt om mensen uit het ziekenhuis te houden. Dat met name ouderen op hoge leeftijd met onderliggend lijden toch in het ziekenhuis terecht kunnen komen is een gegeven, dat is bij overige vaccinaties en ziektes ook het geval. Het hebben van andere kwalen en overgewicht lijken hier vrij cruciaal te zijn. Met name ouderen met een migratie achtergrond vallen relatief vaak in deze categorie. Dat zie je terugkomen in een behoorlijke oververtegenwoordiging in de ziekenhuizen en op de IC. Door de bank genomen is de vaccinatiegraad in de migrantenwijken van bijvoorbeeld Amsterdam gelijk aan veel dorpen in de biblebelt. Het gaat hier echter om een veel grotere populatie met ook een behoorlijk slechtere gezondheiddan de oudjes in de biblebelt. We kunnen ons dan ook wel blindstaren op de biblebelt, de grootste klap kan gemaakt worden bij oudere, niet westerse migranten in de grote steden.

The Apple
The Apple28 okt. 2021 - 4:04

Kijk vooral naar Nieuwsuur van 27 oktober en vanavond. (En dat mag je best vergelijken met wat ik al anderhalf jaar loop te roepen. Tot op de dag van vandaag)

5 Reacties
The Apple
The Apple28 okt. 2021 - 4:54

Rutte - https://www.youtube.com/watch?v=aLOWhhNvE8Q Je kunt het je gewoon niet permiteren dat een premier publiekelijk zulke duidelijk aantoonbare leugens in de tweede kamer -en vol in de publiciteit- te berde brengt. Daar hoor je gelijk een motie van wantrouwen tegen uit te spreken. En wat blijkt? Dat hij gewoon op dezelfde spoor is verder gegaan, alleen zonder het begrip zelf nog langer in de mond te nemen. Het gaat dus om volksverlakkerij pur sang. En dit is niet het enige geval. De Nederlandse politiek is tot op het bot gecorrumpeerd door een mentaliteit waarbij politici elkaar de hand boven het hoofd houden en het ergste van alles is nog wel dat die mentaliteit ook bestaat in relatie met ex-politici die hun kennis en relaties misbruiken om onoorbare zaken te faciliteren, te lobbyen voor de daders en achteraf voor rugdekking zorgen zodat ze geen werkelijke verantwoording hoeven af te leggen en elke vorm van sancties ontlopen. Afrekencultuur? Precies het omgekeerde is het geval. Een andere bestuurscultuur? Daar kan alleen verandering in komen door deze lichting naar huis te sturen en te vervangen door een nieuwe generatie die daar onmiddellijk mee begint. De toenemende verharding in Nederland -moord en doodslag inclusief- is geen op zichzelf staand fenomeen, maar een direct gevolg. En nee, ik heb het niet over meer politie en repressie -vanj het vaak armste deel- van de bevolking door degenen die zelf die problemen hebben veroorzaakt. Ik heb het over de noodzaak om de bezem te halen door de top.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 6:42

Dat is voor mij niet anders, Ieder weldenkend mens heeft dat al gezegd hier! Helaas zijn ze er bij de verkiezingen niet op afgerekend en gaan ze weer vrolijk door. Niet alleen Rutte, de anderen waren niet anders. D66 bijvoorbeeld ging (ook) vooral voor de economie. Dat was ruzie achter de schermen heb ik gelezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 6:44

P.s. Die Tekst omtrent fa=day kudde-immuniteit had ik al lang zelf gelezen en hier ook vermeld. Die was openbaar te lezen. Even zoeken dat wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 6:45

Ik wil maar zeggen. Nieuwsuur bracht mij niets nieuws.

henk-alexander
henk-alexander28 okt. 2021 - 10:48

'(...)Ik heb het over de noodzaak om de bezem te halen door de top.' Juist, te beginnen bij de spreekwoordelijke bovenste trede moet de hele trap schoongeveegd worden. Het zijn niet alleen de politieke bestuurders maar ook de ambtelijke hiërarchie die vertragend werkt. Rutte is vooralsnog gebaat bij deze impasse want het levert hem electoraal voordeel op. Je kunt je afvragen: is hij nu zo slim of zijn de mensen zo dom? Of anders gezegd, bange mensen kan Rutte van alles wijsmaken.

Middenman
Middenman27 okt. 2021 - 19:02

Volgende maand stemmen de Zwitsers in een referendum over de 'Covid wet', waarin het Covid certificaat (QR code) een centrale rol speelt. De regering noemt het certificaat 'de weg uit de crisis': https://www.srf.ch/news/abstimmungen-28-november-2021/covid-gesetz/covid-gesetz-alain-berset-das-covid-zertifikat-ist-der-weg-aus-der-krise De aanpak en de situatie verschilt niet zoveel met Nederland, de vaccinatiegraad is wel iets lager. Misschien wordt het hier ook tijd voor een bindend referendum, want het lukt een hele kleine minderheid ogenschijnlijk om een heel land te 'gijzelen'.

2 Reacties
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl28 okt. 2021 - 10:49

Zolang Adolf Hitler nog een geldige QR-code kan krijgen geloof ik niet zo in die digitale uitweg, beste Middenman... https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5263115/ministerie-onderzoekt-qr-code-adolf-hitler-fraude-cybercriminelen Dit is gewoon het zoveelste overheids IT-systeem dat lekt en waar gemakkelijk mee gefraudeerd kan worden. Niettemin staat 72% te springen om op basis van dat systeem één op de tien uit te sluiten 'vanwege de veiligheid'. Niet beseffende dat hun identiteit gestolen kan worden of dat ze naast iemand zitten met een valse QR code. Deze hele QR-maatschappij was al een faal voor ie goed en wel ingevoerd werd en nu - een maand na dato - blijkt precies dat de wappies wederom gelijk hadden op dit punt en waarom... En okee, okee, ik kan het niet laten: dit is natuurlijk ook een prachtige godwin om Hugo mee voor lul te laten staan. Die zal wel weer gaan huilen dat het heul ongepast is, zonder in te gaan op hoe het kan. Maar het blijft humor, sorry daarvoor...

Me, myself and I2
Me, myself and I228 okt. 2021 - 13:03

@Ötkan Het zijn de kleine dingen die mij hoop geven dat er nog een weg terug is uit de massa psychose waarin we met ons allen in zijn beland. In de tijd van Adolf Hitler kon je dit soort overheidsfalen nog wel onder het tapijt schoffelen, maar tegenwoordig lukt dat echt niet meer. Er is een hoop aan te merken op de digitale maatschappij en de invloed van social media, maar dit vind ik toch een van de voordelen. Ik zou zelf graag wel een QR code van Martin Luther King of Jezus van Nazareth willen, of misschien wel Mahatma Ghandi. Als iemand mij daaraan kan helpen, laat het even weten.

Herr Vorragend
Herr Vorragend27 okt. 2021 - 17:32

Net weer typische kop en bericht in De Gelderlander dat kennelijk bedoeld is de angst er goed in te houden. https://www.gelderlander.nl/dossier-coronavirus/coronakaart-hausse-aan-ziekenhuisopnames-in-de-regio-19-nieuwe-zeer-zieke-patienten-gemeld~abd46b80/ "Hausse aan ziekenhuisopnames in de regio" meldt De Gelderlander. Bij doorlezen blijkt dat "de regio" minstens heel Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug betreft. We hebben het dan over 2 miljoen+ inwoners. En daar zijn wel 19 mensen ernstig ziek geworden. In Nijmegen met bijna 200.000 inwoners wel 2 opnames !! Wat is de eigenlijke bedoeling van dit soort berichten ? Het tegenovergestelde van liefde is niet haat maar angst.

2 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 18:50

"Wat is de eigenlijke bedoeling van dit soort berichten ?" Lezers trekken. Dat is immers de reden van bestaan van alle media. Net zoals machtig uitoefenen de reden van bestaan van politici is. En winstmaximalisatie de reden van de bestaan van de pharmaceutische industrie is (ook al zeggen ze natuurlijk anders). Al deze partijen versterken elkaar daarin met corona. Massavorming met bijbehorende tunnelvisie, de roep om krachtige ingrijpen van de overheid en het omhelzen van een gemeenschappelijke vijand. Lees Hannah Ahrendt. Lees Michael Parenti. En natuurlijk "Manufacturing Consent", wat 'links' vreemd genoeg opeens vergeten lijkt te zijn.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 18:52

(excuus voor de schrijffouten)

Verver
Verver27 okt. 2021 - 17:27

Korte termijn denken is inderdaad de ongevaccineerden de schuld geven. Dat is lekker makkelijk en relatief eenvoudig te onderscheiden met de QR-code. Het geeft de mensen met QR code ook een soort bliksemafleider, om alle angst en andere gevoelens op af te reageren. Maar ook om hen de schuld te geven dat de QR mensen straks misschien wellicht hun oude leventje (sociaal zijn en zuipen op feesten, kroegen, concerten etc.) weer kwijt zijn. De QR mensen treft geen blaam zo vinden ze, ze hebben er alles aan gedaan. Ze zijn het biechthokje ingegaan en alle zonden zijn hun met twee prikjes vergeven en kunnen nu rustig de anderen de schuld geven. Hun geweten is gesust…voorlopig althans en ze kunnen weer los met hun bandigheid. Want hoe lang weten we al dat dit soort epidemieën er aan zitten te komen? Ebola, Mexicaanse griep, SARS… allemaal al voorbodes en de geleerden geven ook al lang aan dat zoiets als de Spaanse griep heel goed terug kan komen. De voortekenen waren er, de deskundigen waren het er over eens. Niet of, maar wanneer. Wat is er aan gedaan tot zover? U heeft er natuurlijk de laatste jaren alles aan gedaan om zo gezond mogelijk te blijven, om bij een eventuele epidemie topfit te lijf te kunnen gaan en de zorg beschikbaar te houden voor epidemieën. U hebt een levenstestament gemaakt, zodat de zorg voor u als ‘dor hout’ niet onnodig wordt gerekt, om de zorg te ontlasten. U vindt dat ziekenhuiswerk mensenwerk en hebt er vrede mee dat er fouten worden gemaakt in het ziekenhuis. Van u hoeven niet alle handelingen te worden vastgelegd. Ook mensen die niet verzekerd zijn bv. asielzoekers of daklozen hebben recht op goede zorg. Daarom blijft u natuurlijk trouw aan uw zorgverzekeraar en vindt goede zorg belangrijker dan een paar tientjes minder in de maand. Ik denk het niet he…. U heeft er lekker op los geleefd, gefeest, lekker de vrijdagmiddagborrel met hapjes genuttigd, lekker op vakantie overal heen. Geen zorg voor alle mensen, maar alleen die (het liefst de laagste) zorgpremie betalen hebben recht op zorg, de rest niet. Die moeten zelf maar betalen. U vindt dat u het recht heeft op alle verzorging en zelfs als het leven geen nut meer heeft, wilt u nog die levensverlengende chemokuur, ook al is het effect niet duidelijk. En…u heeft natuurlijk altijd gestemd op die partij die zorg en voorbereiding op epidemieën hoog in het vaandel hadden. Maar wat the fuck…we hebben immers de QR code loze mensen die waar we alles aan kunnen ophangen. Verdeeldheid in de maatschappij? Ja graag, als ik maar aan de goede kant sta. Het maakt niet uit hoe ik geleefd heb. Of wat QR code loze mensen er misschien nog wel veel meer als andere mensen aan gedaan hebben om gezond te blijven, ze zullen en moeten zwichten. Want ow wat zijn ze gevaarlijk voor de maatschappij en wat zullen ze de zorg belasten. De zorg die we zelf mede hebben uitgehold, door onze leefstijl, vastklampen aan eigen leven en eigen portemonnee. Dan lees ik hele mooie vergelijkingen als een rijbewijs of de meest recente over een Afghaans leger. Waarom hebben wij eigenlijk een leger? Een soort voorbereiding op een epidemie van buitenlandse soldaatjes. Die houden we in stand, ook al is er geen directe bedreiging. Sterker nog, we investeren er weer stevig in. Ook al is er geen wolkje in onze lucht te zien. Mocht er onverhoopt oorlog uitbreken, gaan we dan de mensen zonder een kogelwerend vest de schuld geven van overlopende veldhospitalen? Of zeggen we 'moet je je maar aanmelden als soldaatje, dan kan je terugschieten' Strekking van mijn verhaal: er is een hele aanloop geweest, door ons allemaal gemaakt en veroorzaakt. Allemaal door bepaalde keuzes. Hierdoor is zorg duur geworden en omdat we niet te veel willen betalen is er bezuinigd, door partijen waar een meerderheid voor heeft gekozen. Een keuze van ons allemaal dus. Een van die bezuinigingen heeft de IC zorg naar het essentiële (van dat moment) teruggeschroefd. Iedereen blij. Bijna niemand keek terug of vooruit en heeft geïnvesteerd in een ‘ziekenhuisleger’ met allerlei dure apparaten, om de strijd te kunnen aangaan. En nu het 'oorlog' is en je hoort wat alle mensen wel niet voor plannen hebben met QR loze mensen… ik hou mijn hart vast, als er een keer een echte epidemie komt of deze epidemie echt doorzet.

6 Reacties
Gerygrr
Gerygrr28 okt. 2021 - 12:17

Verver, deze mening is pas haat!

Me, myself and I2
Me, myself and I228 okt. 2021 - 13:05

Grijsje laat zien dat de argumenten op zijn. "Ik heb geen idee meer waarom, maar je hebt geen gelijk" :D

Gerygrr
Gerygrr28 okt. 2021 - 13:49

Me, Kun je deze openen? https://www.groene.nl/artikel/beter-vandaag-handelen-dan-morgen-spijt?utm_source=De+Groene+Amsterdammer&utm_campaign=f07602101c-Dagelijks-2021-10-28&utm_medium=email&utm_term=0_853cea572a-f07602101c-70988245 Maar deze buitenlandse deskundigen kun je uiteraard niet op hun argumenten vertrouwen! Het gelijk ligt in de toekomst en helaas op het kerkhof.

Me, myself and I2
Me, myself and I228 okt. 2021 - 18:11

Ik ken het artikel. Lees vrij veel van de Groene Amsterdammer omdat ze vaak goeie beschouwingen hebben. Meestal longreads. Ben het in grote lijnen wel eens met het artikel. Maar het blijft lastig. In Zweden zijn bijna geen maatregelen meer, zelfde vaccinatiegraad en geen probleem meer. Hoe komt dat? Klimaat, bevolkingsdichtheid, mentaliteit, je mag het zeggen. Maar ik reageerde op je opmerking "Verver, deze mening is pas haat!" Ik zie geen haat in dat schrijven. Maar misschien kijk ik niet goed.

Gerygrr
Gerygrr29 okt. 2021 - 10:01

Citaten: De QR mensen treft geen blaam zo vinden ze, ze hebben er alles aan gedaan. Ze zijn het biechthokje ingegaan en alle zonden zijn hun met twee prikjes vergeven en kunnen nu rustig de anderen de schuld geven. Hun geweten is gesust…voorlopig althans en ze kunnen weer los met hun bandigheid. Geen zorg voor alle mensen, maar alleen die (het liefst de laagste) zorgpremie betalen hebben recht op zorg, de rest niet. Die moeten zelf maar betalen. U vindt dat u het recht heeft op alle verzorging en zelfs als het leven geen nut meer heeft, wilt u nog die levensverlengende chemokuur, ook al is het effect niet duidelijk. En het hele stuk ertussen….. Ik lees die als aanval op gevaccineerden en zij worden in een bepaalde hoek gezet. Ik ben gevaccineerd en heb long covid. Dat is niet veroorzaakt door alles wat u heeft verzameld aan vooroordelen. Er is onderzoek nodig naar de erfelijke factoren die bepalen welke mensen, ook kinderen dit syndroom ontwikkelen. Dus voel ik uw haat en vooral onbegrip. Dezelfde wegbezuinigde zorg is reden voor het niet onderzoeken wat long covid is. De vragenlijst die ik mag invullen is aanvinken van een aantal mogelijke gezondheidsproblemen. Niet in samenhang met bv tijdsverloop, niet in samenhang met de vaccinaties….. Niets over bv bloedonderzoek, dat je inmiddels hebt ondergaan. Er is geen regie, er zijn slechts vooropgezette meningen en mensen die door het kromme beleid dagelijks onnodig ziek worden en niet adequaat geholpen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2021 - 23:04

[Dezelfde wegbezuinigde zorg is reden voor het niet onderzoeken wat long covid is.] Eh nee. Dat heeft er niets mee te maken.

Petra Privacy
Petra Privacy27 okt. 2021 - 17:19

Maar al vanaf het begin hanteer ik zelf de maatregelen die ik voor mijn gezondheid nodig heb. Zoals afstand houden, een mondkapje gebruiken bij drukte, geen evenementen bezoeken, de horeca alleen op het terras en verder een kalm bestaan organiseren. Met echte voeding, beweging, rust en regelmaat. En in winkels en ik werk zelf in een grote winkel, zie ik steeds meer mensen die weer een mondkapje op doen als ze komen winkelen. In kleinere winkels is het echt verstandig om dat weer met een mondkapje te doen. En dat geldt ook voor supermarkten. Het goede nieuws wat ik vond, er is een patent aanvraag voor een mogelijk medicijn voor wie besmet raakt. Dat geeft de burger moed, dat mag ook wel. Want mensen houden vaak geen afstand meer, dus wees verstandig en bescherm jezelf en anderen. Jammer maar helaas. De zomer had meer ruimte om wat losser te leven, maar dat de winter weer om eigen maatregelen vraagt, was al bekend. Het virus is niet weggeweest, maar we hadden de keuze om meer buiten te zijn. Dat is nu even voorbij, dus aan iedereen het verzoek om aardig te zijn voor elkaar en elkaar ook de ruimte te geven. Die solidariteit is toch wel op te brengen, het is niet wat we graag willen, maar wel zo verstandig.

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 okt. 2021 - 16:39

We weten dat vaccineren helpt tegen ernstig ziek worden We weten dat een boost na het vaccineren nog beter helpt We weten dat de ziekte doormaken een betere bescherming geeft dan een prik We weten dat niet gevaccineerde mensen 80% van de corona patiënten op de IC bedraagt We weten dat die verhouding 80/20 anders wordt, zie Engeland. Naar verhouding meer gevaccineerde mensen die op de IC belanden ondanks een prik We ween dat we een 85% vaccinatiegraad hebben in NL 'We' willen niet serologisch testen, van de niet gevaccineerde heeft een deel de ziekte al doorgemaakt. In juli was dat driekwart volgens Sanquin van iedereen. Moeilijk te zeggen omdat donoren meer maatschappelijk betrokken zijn. Ook kan je ervan uitgaan dat binnen geloofsgemeenschappen corona meer heerst. Mag je er toch vanuit gaan dat ruim boven de 90-95% mensen beschermd zijn, links of rechtsom. Desondanks weer een explosieve groei van Corona. Rest maar 1 conclusie, alle maatregelen zoals 1,5 meter, mondkapjes, etc terug. Met iedereen inenten ga je dat niet redden, want corona blijft onvoorspelbaar. Die laatste paar procenten gaan echt niet helpen om de strijd te winnen. Corona is een blijvertje en daar moeten we mee zien te leven.

3 Reacties
JoostdeV
JoostdeV27 okt. 2021 - 17:48

"We weten dat de ziekte doormaken een betere bescherming geeft dan een prik" Weten we dit of denk je dit te weten? Er wordt veel verwezen naar een preprint van een artikel dat waarschijnlijk nooit gepubliceerd gaat worden omdat er fouten in staan.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 18:30

We weten dat vaccineren in de loop van enkele maanden steeds minder helpt tegen ernstig ziek worden We weten dat het percentage gevaccineerde mensen op de IC daarom sterkt oploopt naarmate de vaccinatie het langer geleden is. We weten dat daarom boost, na boost, na boost, nodig zal zijn om bescherming te houden We weten dat de ziekte doormaken een betere bescherming geeft dan een prik Juist.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 okt. 2021 - 10:39

@Ed Wat doet dat af aan mijn conclusie? Ik ontken niet dat er een boost na boost nodig zal zijn. Ook durf ik wel te stellen dat dit gezonder os dan de ziekte doormaken Echter, bijv Engeland toont aan dat het niet voldoende is. Je moet meer doen en is terug naar 1,5m, mondkapjes etc

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 okt. 2021 - 16:35

Volgende artikel bij Joop.nl: WHO: Coronabestrijding NL kwam te laat. = Volgens Gezondheidsraadslid Sijmons was Nederland juridisch verplicht het virus te bestrijden, maar is dat niet gebeurd = Wow, zou Sylvana Simons dan toch gelijk hebben in weerwil van een verr...., pardon, politiek ernstig verzwakte volksvertegenwoordiging. Even een drietrapsraketje: Premisse 1: Ik ben er voor alle Nederlanders Premisse 2: U moet veranderen Conclusie: Mark Rutte is een dictator. Anekdote: tijdens de omsingeling van Leiden door Spanjaarden in de 80-jarige oorlog sprak hun burgemeester tegen de hongerlijdende burgers: "Gebruik mijn lichaam." Uiteraard werd bedoeld: vertrouw op mijn bestuur. ''Lichaam'' betekende in die tijd: bestaanswijze, opus moderandi, etc. In een mooie folklore werd er van gemaakt dat men desnoods de burgemeester kon opeten om de ergste honger te stillen. Het ''lichaam'' van Mark Rutte functioneert niet. De premissen hierboven - uitspraken van Rutte zelf - komen voort uit een funeste contra-ideologie. Een ideologie die de man van een ieder eist tot voortgang. Ook bij de controle - en niet de bestrijding - van de pandemie prevaleerden economische uitgangspunten en niet de volksgezondheid. Natuurlijk moet dat op democratische wijze gebeuren, maar overdrachtelijk geldt het advies: Flikker hem in de soep en vreet hem op.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 6:46

Die soep smaakt niet kan ik je vertellen, puur vergif!

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 7:29

ArjanFernhout Dat is ook hier bij Joop al allemaal aan de orde geweest. En ja Sylvana had volkomen gelijk, maar ook dat wisten we al. Daarmee hebben we het nog niet veranderd. En vergis je niet, het is niet enkel Rutte geweest,

johannn2
johannn227 okt. 2021 - 15:12

En zoals gebruikelijk reageert de regering te laat. Terwijl de nood in de ziekenhuizen al hoog rijst wordt een besluit nog eens een week uitgesteld. (sic) https://joop.bnnvara.nl/opinies/niets-krijgt-het-nederlandse-coronabeleid-klein [citaat] " Nog maar een maand geleden zijn (ondanks toen al hoge viruscirculatie) bijna alle maatregelen opgeheven. Het denken is nog steeds gebaseerd op “remmen is duur”. Daarmee loopt Nederland flink uit de pas in Europa en de bredere wereld, waar maskers, testen, quarantaine, flinke vaccinatiedrang en ingrepen voor frisse binnenlucht algemeen zijn. Die regeringen hopen de viruscirculatie laag te kunnen houden, of op zijn minst de zorg goed toegankelijk. De Duitse televisie presenteert Nederland zelfs als schrikbeeld, en het buitenland is alweer begonnen Nederlanders te weren. Een (ex-)kabinet dat heel gevoelig is voor beeldvorming en de economie zou dat toch aan het denken moeten zetten." .

3 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 17:09

Hoe komt iedereen er toch bij dat de "nood in de ziekenhuizen al hoog rijst"? Oh, ze hebben de cijfers van het RIVM niet bekeken. Die laten immers zien dat op dit moment slechts 1% van de ziekenhuisopnames patiënten zijn met (! dus niet: als gevolg van) corona (v. Of je bekijkt gewoon het grafiekje vanaf 27 februari 2020 (!) bij het RIVM zelf (https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken ) dan zie je dat het minder dan een kwart is van die piek eerder dit jaar en eind vorig jaar. Overigens is er al jaren lang bijna elk jaar "nood in de ziekenhuizen" tijdens het griepseizoen. Enig besef van proportionaliteit zou dus welkom zijn.

Middenman
Middenman28 okt. 2021 - 7:42

@Ed Verbeek - Je gelooft de mensen die er werken dus niet? Je vergeet een aantal zaken: 1) Dat de ziekenhuizen nog steeds bezig zijn om de reguliere zorg in te halen die niet verleend kon worden tijdens de eerste en tweede golf. In Engeland zullen ze nog vijf jaar daarmee bezig zijn. 2) Eén corona patiënt in een ziekenhuisbed gebruikt de zorg van drie 'gewone' patiënten en zorgt dus voor veel meer druk. 3) Eén coronapatiënt op de IC zorgt ervoor dat er 10 geplande operaties niet door kunnen gaan. 4) Het personeelstekort in de ziekenhuizen is groter dan een jaar geleden door de hoge werkdruk, door ziekte en doordat mensen uit frustratie met de ongevaccineerden stoppen met hun werk. Enig besef van de werkelijkheid zou dus welkom zijn.

johannn2
johannn228 okt. 2021 - 21:26

Ed Verbeek, Ziekenhuizen overspoeld met coronapatiënten, reguliere zorg weer afgeschaald https://joop.bnnvara.nl/nieuws/ziekenhuizen-overspoeld-met-coronapatienten-reguliere-zorg-weer-afgeschaald .

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 14:04

Variant van de "Tweet van de dag" van gisteren: "Voor al die mensen die vertrouwen op hun vaccinatie: je vaccinatie is als het Afghaanse leger. Je denkt dat het je lichaam goed getraind heeft, maar het kan zich zomaar zonder slag of stoot gewonnen geven." Oh, je wist nog niet dat de vaccins na verloop van maanden ook drastisch minder bescherming bieden tegen ziekenhuisopnames? Zie postings hieronder.

2 Reacties
johannn2
johannn227 okt. 2021 - 15:17

Ed Verbeek, " ... , maar het kan zich zomaar zonder slag of stoot gewonnen geven.” Zonder slag of stoot, dat klopt niet. De verschijnselen zijn dan in veruit de meeste gevallen een stuk lichter, en ook de spreiding is minder. Anti-vaxxer? .

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 16:55

@johann, wat je schrijft klopt niet want de cijfers laten zien dat ook het aantal ziekenhuisopnames van gevaccineerden drastisch toeneemt. Oh, je heb die cijfers niet gezien? Ze staan gewoon hieronder hoor! PS Ik ben geen antivaxxer; iedereen mag zich laten prikken, daar ben ik echt niet op tegen. Netzomin als Maurice de Hond een antivaxxer is, maar wel kritiek heeft op de presentatie van de cijfers en het achterwege laten van andere cijfers.

Jonathan2
Jonathan227 okt. 2021 - 13:01

Krijg je ervan als je mensen niet verantwoordelijk houdt voor de gevolgen van hun daden die zo veel maatschappelijk leed veroorzaken.Is al begonnen door nauwelijks op te treden tegen de mensen die de coronaregels aan hun laars lapten. En nu zit je met de gepakken peren. Een groot deel van de veroorzakers van dat extra leed wentelen zich in zelfmedelijden als ware zij de echte slachtoffers van de pandemie, terwijl het gaat om volkomen normale maatregelen die de volksgezondheid en economie moeten beschermen. Zit angstig dicht tegen het valse slachtofferschap aan wat je vaak ziet bij extremistisch gedachtegoed. Er is best een een wetenschappeljk sterk onderbouwde analyse te maken van hoeveel extra leed, doden, chronisch zieken, overbelasting ziekenhuizen etc, en extra kosten voor de maatschappij deze vaccinweigeraars en coronaregels aan laars lappende figuren hebben veroorzaakt. Dus laten we eens beginnen met deze rekening bij de groep neer te leggen welke daar verantwoordelijk voor is.

8 Reacties
gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 13:39

" Er is best een een wetenschappeljk sterk onderbouwde analyse te maken van hoeveel extra leed, doden, chronisch zieken, overbelasting ziekenhuizen etc, en extra kosten voor de maatschappij deze vaccinweigeraars en coronaregels aan laars lappende figuren hebben veroorzaakt. Dus laten we eens beginnen met deze rekening bij de groep neer te leggen welke daar verantwoordelijk voor is". Kom maar op en neem dan ook de halvering van de IC bedden van de laatste 10 jaar mee, en de uitholling van de zorg, incluis alle blunders en foute gemaakt door dit kabinet in de afgelopen 1.5 jaar mee. Het dansen met Janssen, het zou niet komen, toen kwam het wel, het niet testen en toen wel, de slechte Apps die te laat kwamen en niet goed werken, want je kunt bij een positieve test niet de QR code intrekken, geen track and trace, Te weinig tests en vaccins in het begin en vast nog een reeks andere zaken die niet goed geregeld zijn. Dan ben je niet overtuigend wanneer je naast al het andere, nu de volledige schuld bij de gevaccineerden neer kan leggen. Zeker gezien het grondrecht wat voor iedereen hetzelfde is.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl27 okt. 2021 - 14:47

Jeetje Jonathan, als jij een manier weet om de zittende demi-regering ter verantwoording te roepen kun je een Sywertje scoren!

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 okt. 2021 - 15:59

Dat in combinatie met de neo-liberale efficiency.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 16:00

gimli55 Neem me niet kwalijk, het gaat uiteindelijk, ook u, nog steeds over mensen dacht ik!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 16:42

u= nu

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 20:36

@Minoes&tuin Het gaat juist om mensen, het gaat om de mensen die Jonathan onterecht beschuldigd van de verantwoordelijkheid van de verspreiding van Covid, waarbij ik terecht een reeks voorbeelden noem, die zeer voorspelbaar vergeten wordt door de regerende politiek. Die nu samen met de MSM de schuld bij de ongevaccineerden neerleggen, terwijl daar aantoonbaar maar zeer gedeeltelijk reden voor is. Verder weet ik niet wat je met de opmerking bedoeld, erg inhoudelijk is de reactie niet, ik kan alleen uitleggen wat ik er mee bedoeld heb, maar dat lijkt me al duidelijk. Ik stel de vraag aan Jonathan waar zijn wetenschappelijke sterk onderbouwde analyse blijft, met het advies om het uit te breiden met mijn voorbeelden. OM enige nuance aan te brengen. Ik heb nog steeds niets gezien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 6:52

Ginlii55 Jonathan heeft het over nu, niet over eerder en niet door het Rutte beleid. Dit ging over een specifiek probleem nu, voor mensen in Nederland nu. En ook daarbij gaat het niet om schuld, maar om gedrag met hetzelfde resultaat. Indien je goed geluisterd hebt heb, je ook iets meegenomen over pandemie en 'recht'. We willen de fout van Rutte toch niet zelf herhalen, of voortzetten?

gimli55
gimli5528 okt. 2021 - 14:43

@Minoes&tuin Ja, manipuleer maar de woorden van Jonathan, dat hij het over nu heeft. Hij stelt dat we nu met de gebakken peren zitten, echter dat is ontstaan door de blunders in het verleden en het zo ver verengen is weer een methode om met tunnelvisie de ongevaccineerden de schuld te kunnen geven. Erg voorspelbaar en erg doorzichtig.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 12:35

De cijfers die gisteravond op het NOS-jornaal te horen waren, waren al verouderd, en daarmee misleidend, want ze gingen over de periode van 1 september tot 3 oktober: https://www.rivm.nl/nieuws/4-op-de-5-COVID-19-pati%C3%ABnten-op-de-IC-is-niet-gevaccineerd Recente cijfers zijn te vinden in reacties hieronder.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 12:18

Toename van ziekenhuisopnames afgelopen maand: van mensen boven de 70 jaar (ca. 93% gevaccineerd, langst geleden): verviervoudigd van mensen jonger dan 60 jaar (flink minder gevaccineerd, korter geleden): nauwelijks gestegen. (bron: data van het RIVM, https://www.maurice.nl/2021/10/26/coronadoolhof/ ) Conclusie: het probleem ligt niet bij de ongevaccineerden, maar bij het drastisch teruglopen van de bescherming van vaccins. ---------------------------------------------------------- 87% van de 70 jarigen en ouder in Nederland, die de afgelopen 6 weken besmet bleken te zijn (=positief getest) waren volledig gevaccineerd (data op basis van RIVM gegevens: https://maurice.nl/2021/10/27/oude-data-in-nieuwe-zakken/ ) Conclusie: het probleem ligt niet bij de ongevaccineerden, maar bij het drastisch teruglopen van de bescherming van vaccins.

14 Reacties
Gerygrr
Gerygrr27 okt. 2021 - 13:08

Als iedereen is gevaccineerd, stopt het virus zich te vermenigvuldigen. Ergo het teruglopen van de effectiviteit van vaccinaties is irrelevant. Ga wel in quarantaine na vakantie!

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 13:43

@Grijsje63 Niet iedereen is gevaccineerd en niet iedereen kan gevaccineerd worden, derhalve is dat een onzinnig argument, want onmogelijk. De rest is dus irrelevant. Wat het met de vakantie te maken heeft, is mij onbekend. Het is een wensdroom en veronderstelling, die geen werkelijkheid kan worden en is niet geldig als argument.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg27 okt. 2021 - 14:27

@ Grijsje63 'Als iedereen is gevaccineerd, stopt het virus zich te vermenigvuldigen.' Nee, dat klopt zeer zeker niet. Gevaccineerden worden in de regel niet meer (zeer) ernstig ziek, kunnen nog geinfecteerd raken en eveneens nog steeds long Covid ontwikkelen. Ik ben de tweede keer in februari gevaccineerd, de maximale bescherming lag eind maart, en sindsdien neemt de bescherming iedere maand met ruim 20% af. Ik ben onder de streep, ondanks mijn groene vinkje, voor mijn kwetsbare medemens nagenoeg net zo'n ernstige bedreiging als mijn ongevaccineerde medemens. En ik kan net zo goed me ontwikkelen tot poel van nieuwe mutaties. Er is één verschil tussen de bedreiging die ik vorm en die een ongevaccineerde vormt: ik zal een ander niet benadelen doordat ik langdurig en vermijdbaar een IC-bed bezet houd. Maar daar houdt het ook wel op.

De Twijfelaar
De Twijfelaar27 okt. 2021 - 14:28

"Als iedereen is gevaccineerd, stopt het virus zich te vermenigvuldigen." Wereldwijd bedoel je? Want met al het reizen waar we zo graag naar terug willen pikken we automatisch wel weer een variantje op in het buitenland hoor. Kijk, variant A.30 [1], vermoedelijk ontstaan in Tanzania. Daar hebben ze helaas niet genoeg vaccins om iedereen te vaccineren. Inmiddels al aangetroffen in het VK en Zweden. [1] https://www.nature.com/articles/s41423-021-00779-5

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 16:08

Hanneke Kouwenberg Als arts is het waarschijnlijk net zoals bij verpleeghuisbewoners al behoorlijk lang geleden t.o.v. anderen dat jij gevaccineerd bent. Je was blijkbaar een van de eersten toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 17:03

Besmetting is iets anders dan ziekenhuisopname! Al het andere ga ik niet herhalen, dat heb ik, is allemaal al een keer gezegd.

Me, myself and I2
Me, myself and I227 okt. 2021 - 17:27

Ik weet het, het doet pijn. Als je zo lang in iets geloofd hebt en het blijkt niet waar. Maar hoe eerder je de bittere pil slikt, hoe kleiner je gezichtsverlies straks. Je kan natuurlijk tot in het oneindige blijven volhouden dat vaccinatie de enige uitweg was en omdat niet iedereen mee deed, dit mislukt is. Maar uiteindelijk zul je dan tot een groep wappies behoren die dit tot het einde der tijde blijft roepen, terwijl de rest inmiddels heeft gesnapt dat het toch iets ingewikkelder lag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 18:37

Maurice de Hond?

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 7:04

Me, myself and I. Niets ligt ingewikkelder. Is allemaal al lang gezegd. Het resultaat bluft hetzelfde, mits die booster-prik op tijd wordt verstrekt aan mensen die ook de griepprik krijgen. Zelfs die laatste is veel later dan normaal in het jaar. Dat komt dat ze dit jaar door de corona=pandemie pas later hebben kunnen zeggen wat erin moest en dat nog enigszins een gok zal zijn door het uitblijven van de griep (elders).Of ze weer er met de pet naar gooien in Nederland weet ik niet. Ik weet niet hoe laat en hoeveel vaccins men heeft kunnen maken en/of krijgen. Wat ik weet is dat men vanwege het niet precies weten wat de cocktail zou moeten zijn dit jaar men later was en dat het maken van het vaccin dus sowieso vertraging opliep en/of de levering. Wel weet ik dat het in mijn gemeente zo'n 3/4 weken later wordt gezet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 7:09

Ik had me overigens al lang afgevraagd of de artsen alweer gevaccineerd waren, zij waren de eersten. Dat is dus al te lang geleden. De verwachting van 6 maanden werking is al heel lang geopperd. Overigens zijn veel onderzoeken in de praktijk nog geen bevestigde wetenschappelijke onderzoeken. Anderen 'schijnbaar' wel. Ook daar vanwege de snelheid vragen.Zowel bij wat de een zegt en de ander. Dat wil niet zeggen dat men al niet wist hoe een pandemie aangepakt moest worden. Ook het belang van vaccinatie daarin en de percentages daarvan. Die zijn nog steeds te laag en te traag.

Gerygrr
Gerygrr28 okt. 2021 - 12:31

Hanneke Kouwenberg, Inderdaad! Echter, wie zich bewust is van de gevaren van een besmetting met dit virus, zoals ik, zal zich tot het uiterste inspannen om dit virus zelf door te geven. Ook al was ik bang voor een reactie van mijn immuunsysteem heb ik mij laten vaccineren. Het idee, dat door mij anderen ook risico zouden kunnen gaan lopen is onverteerbaar. Het teruglopen van de antistoffen is toch minder relevant als wij allen ons na vaccinatie wel aan de maatregelen zouden houden? Alweer een paar dagen voel ik me slecht, het immuunsysteem is weer “aangezet”. Geen corona volgens de zelftest, maar toch.. Het voelt als een sluipmoordenaar. Je wordt soms onderzocht en dan is er sprake van weer een infectie, de samenhang met corona wordt niet gezien door huisartsen en specialisten. Gimli, Elke vakantie geeft vakantiereizen en extra besmettingen. Kans op mutaties.

Me, myself and I2
Me, myself and I228 okt. 2021 - 12:58

@Minoes Je blijft die cruciale denkfout maken die zovelen maken. We hebben een bevolking. Van die bevolking loopt een bepaald percentage risico om hetzij ernstig ziek te worden hetzij te overlijden aan corona. Streven naar 100% vaccinatiedekking in deze groep is zinvol. Echter, het grootste deel van de bevolking heeft niets te vrezen van corona. Los van het feit dat bijna iedereen dit vergeten schijnt te zijn, is het enige nu van vaccineren van deze bevolkingsgroep de bijdrage in omzet bij de leveranciers van vaccins. Natuurlijk kun je nog een tijdje blijven geloven in het sprookje dat vaccineren helpt tegen verspreiding, maar dat sprookje klopt niet. Dat wordt steeds duidelijker uit de laatste cijfers. Dat komt omdat vaccins minder effectief worden, gecombineerd met het feit dat steeds meer mensen corona gehad hebben en dus voorlopig zijn beschermd. Een beetje als met de griep eigenlijk, hoewel je dat tegenwoordig niet meer mag zeggen. Dat, wat virologen en specialisten al tijden roepen, dat corona endemisch is en we er mee moeten leven, lijkt steeds meer uit te komen. Je kunt natuurlijk je oude mantra blijven herhalen. Je kunt ook je mening bijstellen. Waar we echt wat aan hebben zijn adequate maatregelen. In plaats van alle aandacht te richten op zij die zich niet vaccineerden, is er nog zoveel meer wat je kunt doen wat waarschijnlijk effectiever is. Zoals 1.5 meter afstand en goed ventileren verplicht stellen. De kans dat alleen die twee maatregelen effectiever zijn dan dat hele geëmmer met die qr code en het proberen om een deel van de bevolking weg te houden bij een ander deel, lijkt me behoorlijk groot.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 okt. 2021 - 15:39

@ Minoes, Klopt, mijn tweede vaccinatie was op 24 februari. Mijn bescherming bedraagt nog zo'n 15% ofzo. Weinig in ieder geval. Via het (Duitse) ziekenhuis waar ik werk, kan ik een booster krijgen. Voor medio november sta ik op de rol. Want inderdaad: ik mag dan weinig risico lopen, dat geldt heel nadrukkelijk niet voor een groot deel van de patiënten die ik zie.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 okt. 2021 - 15:45

@ Me, myself and I Ikzelf merk dat ik juist met die afstandsegel steeds meer moeite krijg. Afgelopen anderhalf jaar drie stervensgevallen in de familie meegemaakt (allen geen Corona), en dan is het echt bijkans onmenselijk niet te mogen troosten, niet te mogen omarmen, niet te mogen aanraken. Mensen zijn groepsdieren, onze verbinding is wezenlijk voor ons welbevinden. Qua ventileren ben ik het hartgrondig met je eens. Ook zie ik echt geen probleem in het dragen van (kwalitatief goede!) mondkapjes in openbare binnenruimten. Hier in Duitsland kun je nu echt overal gecertificeerde FFP2-maskers kopen, het type waarmee ook personeel op de Covid-afdelingen in de ziekenhuizen werkt. Juist op de plekken die risicogroepen niet kunnen mijden, zoals de supermarkt, lijkt me dit weinig moeite.

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 11:41

Iedereen is gelijk en gelijkwaardig en sinds kort vinden een bepaalde groep[ dat ze meer gelijk zijn en meer gelijkwaardig dan naderen. Het feit dat ze in de meerderheid zijn, geeft in hun ogen het recht om zaken op te eisen en zich meer gelijk en gelijkwaardig op te stellen. Ze noemen dat democratie, terwijl het in werkelijkheid uitsluiting betekent voor de andere groep. De opgelegde, zelf bedachte, maatregelen werken niet en dan is de volgende stap snel genomen, nog meer repressie en uitsluiting. Gericht op de gevolgen, proberen op te lossen met niet effectieve maatregelen, echter blijft de oorzaak buiten beeld en daar doen sommige instanties zoals de media graag aan mee. De ene groep verliest zijn geduld en accepteert het niet langer, is een voorbeeld van een confronterende manier van nieuws verspreiden, waarbij de kans op een effectieve maatregel erg klein is. Is de zorg crisis opgelost, wanneer iedereen is gevaccineerd? Neen, er blijft een nog bekende groep die zich niet kan vaccineren, de transplantanten, de auto immuun patiënten, kanker patiënten en vast nog vele anderen. Zijn er opeens wel genoeg IC bedden? Neen, want daar is niets aan gedaan, net als met de oprichting specialistische ziekenhuizen voor de toekomstige besmettingen of het nu Covid, griep of nieuwe vorm betreft. Is er nagedacht over de toekomstige epidemieën en of pandemieën, en de zorg keuzes die er gemaakt kunnen worden? Neen, er is stilstand in het politieke landschap en dat komt niet door het demissionair zijn. Dat speelt al zo'n 40 jaar en speciaal sinds Rutte 1 tm 3, gevolgd door Rutte 4. Er is gebrek aan visie, stip op de horizon, vandaar dat een deel van de bevolking het gevoel geeft, het heft in eigen handen te moeten nemen en gezien mijn begin betoog, de zondebok zoeken. Wil je die vinden, dan is er altijd wel een stok te vinden om mee te slaan. Dat blijkt door de individualisering en het toch verzamelen in een groep zorgen voor de dwingelandij van de meerderheid, die ze demagogisch democratie noemen. Het is toch zo duidelijk dat het zo moet, voorbijgaand aan het feit dat ze daar het recht niet toe hebben. Maar ja, die onwerkbare grondwet en de bijbehorende rechten, die komen nu opeens niet zo uit.

11 Reacties
Gerygrr
Gerygrr27 okt. 2021 - 13:13

Gebrek aan visie ofwel schandalige tunnelvisie. https://nos.nl/l/2403299 Wie zo denkt creëert mensen die de ernst van coronabesmetting ontkennen!

JasDon
JasDon27 okt. 2021 - 13:33

"Iedereen is gelijk en gelijkwaardig" Je voelt je zeker ook gediscrimineerd omdat je niet zomaar een vrachtwagen mag besturen. Volgens mij is je plaat stuk, want je blijft maar met dezelfde drogredenen komen.

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 13:54

@Grijsje63 en Jasdon Ik ontken helemaal niets, geef maar met inhoudelijke argumenten, waarom het acceptabel is dat een groep zich superieur opstelt tegenover de ander. Het ene heeft niets met het ander te maken. Hooguit met onzindelijk denken van de gevaccineerden en een arrogant gedrag door met een meerderheid iets af te willen dwingen en dan heel hard democratie noemen. Ik bestuur geen vrachtwagen en wel een auto, wat dat met Covid te maken heeft, mag je me nog inhoudelijk uitleggen. Je krijgt geen rijbewijs als je gevaccineerd bent, wel een QR code, die niet wordt ingetrokken als je iemand besmet door een positieve test en diegene die je besmet, komt in het ziekenhuis terecht en gezien de toename in Maastricht, slaat je opmerking als een tang op een varken. Ik voel me niet gediscrimineerd, maar je gedrag en dwingelandij is discriminerend. Ik maak gebruik van iets wat je liever afschaft en dat betekent repressie en uitsluiting. Daar gaat mijn stuk ook over en daar staat geen enkel inhoudelijk argument tegenover van jullie tweeën. Wel de bekende herhaling van beschuldigingen die kant nog wal raken.

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 13:59

@Grijsje63 Heb je de gedeelde link wel gelezen? Er staat helemaal niets in over ongevaccineerden, of gevaccineerden. Wel over het wanbeleid en fouten die de regering, het RIVM en het OMT hebben gemaakt in de laatste 1.5 jaar in de bestrijding. De verkeerde keuzes die gemaakt zijn, het te laat ingrijpen.

Frank327
Frank32727 okt. 2021 - 14:10

Dit is nu precies waarom coronapatiënten niet langer voorrang moeten krijgen op de IC ten opzichte van geplande zorg. We kunnen mensen zo veel proberen te beschermen als we willen tegen deze ziekte maar het zal alleen door de echt kwetsbaren in dank af worden genomen. Er overlijden op het moment ongeveer 12 mensen per dag aan de gevolgen ondanks de vele zorg en moeite maar wat gimli55 écht dwarszit is dat een groep mensen zich misschien superieur voelt ten opzichte van een andere. Dus geef het ziekenhuispersoneel hun zuurverdiende kerstvakantie en laten we dan helaas accepteren dat er nog mensen aan Covid zullen overlijden waar dat voorkomen had kunnen worden. De mensen die nu nog weigeren te vaccineren kiezen er nu voor. Het is natuurlijk verschrikkelijk voor mensen waarbij vaccinatie niet werkt maar misschien zal op deze manier de isolatieperiode zo kort mogelijk blijven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 17:20

gimli55 Ik denk in ieder geval dat juist de mensen waar vaccinatie niet werkt, juist de groep die jij opnoemt, niet blij zijn met mensen die zich niet wensen te laten vaccineren terwijl ze dat wel kunnen. Maar wat jij doet is ze vervolgens op een voor mij schandalige manier voor jouw karretje spannen. Ik vind dat schandalig, ja, ik kan het niet helpen. Jij hebt rechten wij hebben het begrepen,, maar laat die mensen waarvoor mensen die zich niet laten vaccineren het grootste gevaar zijn, er a.u.b. buiten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 17:36

Frank327 Erger: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/26/leeglopende-zorg-kan-covid-nu-al-niet-meer-aan-a4063192

Thuiszitter
Thuiszitter27 okt. 2021 - 20:39

Kankerpatienten en patiënten met een orgaan transplantatie worden gevaccineerd https://nfk.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavaccinatie-en-kanker https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/covid-19-en-transplantaties/covid-19-en-vaccinatiebeleid

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 20:45

@Minoes&tuin Ik span niemand voor mijn karretje, de gevaccineerden doen niet anders. Zij gebruiken alle groeperingen van autobestuurders en hun gordels, en Afghanen en hun bestaan in hun voordeel. Ik wijs terecht op het deel van de bevolking die niet gevaccineerd kan worden en dan span ik ze voor mijn karretje? Als het terecht is, dan klopt het dus en als het niet werkt, kun je dat met inhoudelijke argumenten aantonen. Beschuldigen van misbruik maken , moet dan wel aangetoond worden. Ze worden normaal genegeerd door de gevaccineerden in de discussie. Daarnaast heb jij niet te bepalen wat wel of niet gebruikt mag worden als argument. Dat is precies dat onterechte superioriteitsgevoel, waar de gevaccineerden menen recht te hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 7:19

Jij spant het recht ook voor je kar. Ook daar blijk je ongelijk in te hebben. Heb je wel naar alles gekeken, of heb je wederom alleen gehoord wat je wilde horen, wat in je straatje te pas komt. Jij hebt me nog niet een reden opgegeven waarom je niet gevaccineerd wil worden, daar fiets je iedere keer handig omheen, via derden het liefst. Dir is voor even mijn laatste reactie op jou, Ik heb overigens nergens gezegd dat de maatregelen niet generiek mogen zijn wat mij betreft. Dat wil niet zeggen dat ik over het overige mijn mond moet houden..

Gerygrr
Gerygrr28 okt. 2021 - 11:27

Gimli, Het gaat ook niet om gevaccineerd of niet gevaccineerd! Het gaat om een virus, dat maar door kan gaan met slachtoffers maken. Long covid is blijvend! Nieuwe slachtoffers worden gemaakt door de niet wetenschappelijke opstelling van het RIVM. Wat telt is het virus indammen! Simpel, elke gevaccineerde is veiliger, want in deze personen krijgt het virus minder kans zich te vermenigvuldigen en minder langdurig! Elke niet gevaccineerde met waanideeën gaat bedden bezetten, die nodig zijn voor alle inmiddels opgelopen uitgestelde operaties……. En gaat ook nog eens die bedden langer bezet houden. Het is het gevolg van de bezuinigingen en de marktwerking, uiteraard. Maar moeten nu onschuldige mensen van alle leeftijden daar onder lijden? Maatregelen, die wel worden nageleefd! De QR code is nutteloos als men niet controleert.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 11:36

Voormalig ziekenhuisdirecteur Marcel Levi: "zo druk is het in de ziekenhuizen niet" ( https://www.telegraaf.nl/video/276997858/marcel-levi-zo-druk-is-het-niet-in-de-ziekenhuizen ) Klopt ook wel, want de 584 mensen die de afgelopen week werden opgenomen met (dus niet eens: "als gevolg van") corona, is slechts 1% van het totaal aantal ziekenhuisopnames dat er gemiddeld per week is (op basis van de 3,1 miljoen ziekenhuisopnames die er volgens het CBS in 2019 waren)

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr27 okt. 2021 - 13:11

Zoals de keuze was. Eerst nu inhaalzorg en niet als in Engeland een achterstand van 5 jaar op reguliere zorg oplopen. Het niet zo drukzijn is verder uitgelegd, als personeelstekort. Je kunt wel bedden vullen, maar zonder verzorging is het zinloos.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 okt. 2021 - 15:00

'en niet als in Engeland een achterstand van 5 jaar op reguliere zorg oplopen.' Levi heeft een gigantische puinhoop achter gelaten in Engeland. Hij is niet voor niks op het hoogtepunt vertrokken.

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 okt. 2021 - 16:01

haha, vergeet de achterstand in reguliere zorg niet even te melden, plus het feit dat de heer Levi in Engeland een puinhoop heeft achtergelaten. next.

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 20:48

Joe Speedboot 27 oktober 2021 at 17:00 en Tom Lucassen Ik mis controleerbare info, links of verwijzingen. Zo niet dan is het de bekende laster en smaad van de "goede" gevaccineerden.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 11:26

De toename in de ziekenhuizen zit vooral in de groep boven de 65 jaar. De groep boven de 70 maakt nu 53% uit van de ziekenhuisopnames. Dat was een maand geleden nog minder dan 30%. (cijfers op basis van RIVM data) Juist in die groepen is een ruime meerderheid wel gevaccineerd. “8 van de 10 patiënten zijn gevaccineerd” en “het gaat daarbij vooral om mensen van hoge leeftijd” (de directeur van het Maastrichtse UMC aan Limburg Centraal : bron https://www.youtube.com/watch?v=6DJud6DejI4 ) Maakt niet uit, gewoon de ongevaccineerden de schuld geven, in plaats van de sterk teruggelopen bescherming van de vaccins :-) https://maurice.nl/wp-content/uploads/2021/10/Kliniek-opnames.jpg

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman27 okt. 2021 - 16:09

Ed, is het ook niet zo dat mensen die corona erbij, dus naast een andere ziekte, krijgen als corona gerekend worden in de statistieken? Een ver gevorderde kanker maakt dat mensen minder afweer voor wat anders overhouden, denk ik. Ik ben geen arts. Verder stel ik de informatie die jij hier in dit forum geeft zeer op prijs. Ik heb mijn buik vol van al die hijgerige paniekberichten. Ga door.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 17:26

Dt ook maar meenemen dan! https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/toelichting-opgenomen-patienten-met-covid-19-en-vaccinatie Dat gaat overigens niet op voor alle ziekenhuizen, Op het corona-dashboard staat iedere dag hoeveel verpleeghuisbewoners en mensen boven de 70 positief getest zijn. Dat weeg niet op tegen het totaal aantal mensen dat positief getest is. Het is een zeer miniem aantal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 17:27

dat weegt

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 17:41

Nog nooit gelezen zeker: Ouderen zijn minder beschermd door vaccinatie. De vaccinatie is niet 100%. Maar wel tegen ziekenhuisopname. Je hebt ook mensen met aandoeningen die vatbaarder en kwetsbaarder zijn voor het virus, zoals dat ook met een griepvirus soms al het geval is. Ze worden nog steeds beter beschermd tegen ziekenhuisopname. Maar als ze dan allemaal besmette mensen ontmoeten die zich niet wensen te laten vaccineren terwijl zij wel een hogere beschermingsgraad hebben en veel meer virus bij zich dragen, dan zijn ze alsnog de klos. Maar dat is niet zo erg toch? Nee waarschijnlijk.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 okt. 2021 - 11:12

Hallo. In vergelijking met de 1e, 2e en 3e golf in ons land, kan de schade van de 4e golf beperkt worden door de verhoging van de vaccinatiegraad. Een mogelijke manier is om coronatoegangstesten voortaan niet meer gratis aan te bieden. Dat werkt kennelijk goed in b.v. Frankrijk dus waarom ook niet bij ons in Nederland. Een fijne dag✌

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 10:40

"Afgelopen week [...] van wie 110 op de intensive care." Er zijn normaal 1150 IC-bedden. In totaal zijn er nu 196 IC-bedden bezet door patiënten met (!) corona. Dat is 17% Bron: https://stichting-nice.nl/ Het aantal IC-bedden dat bezet is door patiënten wegens (=als gevolg van) corona wordt niet geregistreerd, maar is (veel) minder. Bron: https://stichting-nice.nl/covid-19-faq.jsp Enig besef van proportionaliteit is dus gewenst.

Rutger Groot
Rutger Groot27 okt. 2021 - 10:04

Wel heel eenvoudig van velen hier om een verband proberen te leggen tussen wappies en de stijging van de ziekenhuisopnames.... maar die vlieger gaat helemaal niet op. Het grootste deel van de ziekenhuisopnames (>70%) bestaat uit mensen ouder dan 60 met vaak onderliggend lijden. Een heel makkelijk identificeerbare groep voor volledige vaccinatie of een booster... Dus hop de wijken in - zoals in Rotterdan een aantal huisartsen doet - om deze mensen ook proberen te beschermen. Maar laten we ons vooral druk maken over de veelal jonge wappies....

RainB
RainB27 okt. 2021 - 9:39

Ach ik leef al vele descennia met wappies, die nu plotseling in paniek raken omdat ze met hun levenslange wappiegedrag plotseling ziek kunnen worden. De oorzaak komt overigens bij de bedrijven vandaan die nu ook de oplossingen aanbieden terwijl zij eigenlijk al ongeveer 150 jaar verantwoordelijk zijn voor het ziek maken van ons mens als soort. Ook hier zit het vol met wappies die hun eigen domheid etaleren en achter de veroorzakers van alle ellende aan lopen alsof zij de verlossers zijn.

7 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté27 okt. 2021 - 10:39

Een Gordiaanse knoop maken is vele malen makkelijker dan hem te ontwarren. Het is daarom wel zo vriendelijk om je eigen gedachtenspaghetti eerst te ordenen voordat je hem hier serveert.

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 11:20

@Le Chat Botté Wat denk van deze dan? Hannes Achterhout 27 oktober 2021 at 09:35 Los van hardcore wappies met een spirituele missie: geef asociale vaxweigeraars in de achterstandswijken een gratis tattoo ter waarde van driehonderd euro en het scheelt alweer zeven procent op het vaccinatiequotient. Arjan Fernhout 27 oktober 2021 at 12:37 Wanneer we inzoomen op het aantal dagen dat patiënten in het ziekenhuis doorbrengen voor acute zorg en op de materniteit, stellen we vast dat iets meer dan de helft van de acute zorgverblijven niet langer dan 2 dagen duurt en dat de gemiddelde verblijfsduur voor acute zorg 4,6 dagen bedraagt. Corona: gemiddelde ligduur 8,2 dagen resp. 7,2 dagen (1e en 2e golf) plus IC gemiddelde verblijfsduur 18,7 dagen resp. 14,7 dagen. Aantal uitgestelde operaties door corona ca. 200000. Wat wil hij hiermee zeggen?

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 okt. 2021 - 12:02

'terwijl zij eigenlijk al ongeveer 150 jaar verantwoordelijk zijn voor het ziek maken van ons mens als soort.' Wat een flauwekul! Ik ken zat mensen die 150 jaar geleden al lang en breed in hun kist hadden gelegen zonder moderne medische hulp. Ooit bedacht waarom de mensheid gemiddeld een jaar of dertig ouder wordt sinds 1870? 'Ook hier zit het vol met wappies die hun eigen domheid etaleren' En jij bent natuurlijk slimmer dan iedereen. Ooit gehoord van zelfreflectie?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 okt. 2021 - 12:07

Gimli & sunshine Géén humor, die ontkenningswappies...

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 okt. 2021 - 13:34

@gimli55 27 oktober 2021 at 13:20 Wat ik daarmee bedoel is dat Ed Verbeek rekenfouten maakt en niks anders. Probeer het niet uit die context te halen. Verder heb ik twee dingen geclaimd: 1) De Jonge c.s. zijn net zo schuldig aan de ontstane situatie als wappies zoals jij 2) Er is een objectieve relatie tussen het lage percentage gevaccineerden en oversterfte. Gezien jouw kritiek op De Jonge c.s. die verder de objectiviteit niet accepteert, ben je zelf de Gordiaanse knoop. Daartoe kan je het moede hoofd in de schoot van @Le Chat Botté neerleggen, maar dat helpt je natuurlijk niks.

gimli55
gimli5527 okt. 2021 - 14:00

@Hannes Geen inhoud en geen argumenten.

Le Chat Botté
Le Chat Botté31 okt. 2021 - 19:27

@gimli Ik denk dat rainb niet de enige is die Gordiaanse knopen weeft op dit platform. Dat verandert verder niets aan mijn constatering dat rainb er goed aan doet om begrijpelijker te argumenteren. Jij maakt voor mij overigens ook niet duidelijk wat je met je whataboutism wil bewerkstelligen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 okt. 2021 - 7:35

Los van hardcore wappies met een spirituele missie: geef asociale vaxweigeraars in de achterstandswijken een gratis tattoo ter waarde van driehonderd euro en het scheelt alweer zeven procent op het vaccinatiequotient.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 okt. 2021 - 10:29

Elke keer als je denkt dat het elitaire gebral niet erger kan. Chapeau ;-)

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 okt. 2021 - 5:45

Gisterenavond bij 'Jinek' een tenenkrommende discussie over de vermeende stigmatisering van vaccinatieweigeraars. Waarom zou je het beestje niet gewoon bij de naam mogen noemen? Het collectief notoire prikweigeraars is medeverantwoordelijk voor de implementatie van nieuwe maatregelen en de volkomen onnodige extra belasting van de zorg. Misschien eens berekenen hoeveel gezonde levensjaren er door dit veelal irrationele gedrag verloren gaan en ook de maatschappelijke en economische schade becijferen. Wellicht is dit een eyeopener voor een flink deel van hen.

11 Reacties
Cornee 125
Cornee 12527 okt. 2021 - 9:30

Een bepaalde groep de schuld geven vindt ik eng... Dat heeft het verleden regelmatig bewezen Jammer dat je niet kijkt naar de falende beleidsbepalers.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 okt. 2021 - 9:54

@ Cornee 125 Dit neigt naar een Godwin. Vindt u deze groep dan niet in belangrijke mate verantwoordelijk voor de oplopende covid-zorg en de verwachte nieuwe generieke maatregelen? Het is helaas wat het is, dat moet je toch kunnen zeggen.

JasDon
JasDon27 okt. 2021 - 10:06

Het slachtofferschap is groot in deze groep. Eerst waren ze al het slachtoffer van een experimenteel vaccin, nu zijn ze het slachtoffer van maatregelen. Vraag het de gemiddelde wappie en je merkt dat deze ook het slachtoffer is van het eigen onvermogen om simpele wetenschap niet te begrijpen. Ik verwacht dat er over 20 jaar erkenning komt voor hun situatie en dat er een wappiemonument komt. Grapje natuurlijk, zulke dingen verwachten ze zelf... op basis van hun grote, ongeïnformeerde gelijk.

adriek
adriek27 okt. 2021 - 10:08

Op een cynische manier is het ook wel grappig dat kroegbazen die na anderhalf jaar dichtzijn het vertikken om de 'controle aan de deur' te doen daarmee zelf meewerken aan het veroorzaken van een nieuwe lockdown. Typerend voor het gedrag van den moderne mensch: doen waar je zin in hebt zonder je ook maar een moment te bedenken wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Eigenlijk het omgekeerde van het bijbelse 'doe wel en zie niet om'?

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 okt. 2021 - 10:15

@Cornee - In het verleden kregen 'bepaalde groepen' de schuld van dingen waar ze niets aan konden doen. Bovendien konden ze er niets aan doen dat ze tot die bepaalde groep behoorden. In dit geval ligt dat anders. Ongevaccineerden kiezen er zelf voor zich niet te laten vaccineren en ze weten heel goed dat ze daarmee een groot probleem vormen voor de samenleving. Dat is het verschil.

Le Chat Botté
Le Chat Botté27 okt. 2021 - 10:50

@cornee Al lang geleden mijn analyse gemaakt van het falen van beleidsbepalers. Ik beschouw ook al lang het falen van degenen die naar falende beleidsbepalers wijzen om uit te leggen hoe dat tot andere oplossingen zou moeten leiden voor het bedwingen van de corona pandemie. Dat gaat je niet lukken, omdat het oplossen en voortaan voorkomen van genoemd beleidsfalen om oplossingen voor de (middel-)lange termijn vraagt (moeten we zeker doen!!!), terwijl de coronapandemie om oplossingen voor de korte termijn vraagt (moeten we zeker ook doen!!!). Vaccineren is daarbij de sleutel. Ik zeg doen, tenzij je door een arts geconstateerde redenen hebt om het niet te doen. Ik ben overigens zeer huiverig voor het opleggen van aparte maatregelen aan ongevaccineerden. Niet omdat ik denk dat dat onrechtvaardig zou zijn, maar omdat het middel op dit moment te zwaar is en (nog) niet in verhouding staat tot het doel van bescherming volksgezondheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 10:51

Cornee 125 Dat maakt voor de tegenstand niets uit. Ik heb dat al gedaan, wij hebben dat hier al veelvuldig gedaan, maar dan nog maakt dat geen enkele indruk. Eender welk beleid er gevoerd wordt, sommige mensen storen er zich niet aan. Die gaan al lange tijd hun geheel eigen gang, alsof er geen pandemie gaande is, alsof er geen andere mensen bestaan wiens leven zij beïnvloeden cq. verzieken.

Cornee 125
Cornee 12527 okt. 2021 - 14:33

@ Molly Veenstra Achteraf werden ze inderdaad onterecht beschuldigd. Helaas voor velen te laat. Het is schrijnend te zien hoe deze groep op deze site die zichzelf altijd heel sociaal vindt wordt weggezet.

Cornee 125
Cornee 12527 okt. 2021 - 14:40

@ nou ja kijk Nee daar ben ik het niet helemaal mee eens. Er zijn diverse oorzaken. En ieder zijn mening natuurlijk. Maar de manier waarop deze groep wordt weggezet doet het ergste denken voor de toekomst van deze MENSEN! Ik ben gevaccineerd maar mijn kinderen (nog)niet. Ik vindt het zeer onterecht dat zij nu als schuldigen worden gezien.

ManekiNeko
ManekiNeko27 okt. 2021 - 15:43

@Cornee 125 27 oktober 2021 at 16:40 @ nou ja kijk En ieder zijn mening natuurlijk. Yep een ieder een mening. Net als een anale sluitspier, iedereen heeft er één en er komt poep uit. Herkenbaar?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 okt. 2021 - 16:58

@ Cornee 125 Ik heb het niet over schuld maar over verantwoordelijkheid, zij moeten zich goed bewust zijn van de negatieve implicaties van hun keuze.

The Apple
The Apple27 okt. 2021 - 1:04

Vanavond zat er weer eens een vogel van andere pluimage bij Op1: een “gezondheidseconoom”. Niet dat het over gezondheid of geld ging, nee, hij mocht het probleem reducerenj tussen de rechten van de ene groep tegenover de andere. Alsof er geen andere mogelijkheden zijn, zoals een gezondheidszorg die niet is gereduceerd tot het economische minimum, of het bestrijden van infectiezektes middels een andere strategie. De indoctrinatie zit niet zozeer in wat er gezegd wordt, maar in wat er achterwege wordt gelaten.: the manufacturing of consent, that is.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 9:56

The Apple Hebben we het daar hier al niet eindeloos over gehad, en waren we het daarover niet veelal in over eens. Wat moeten mensen hier nu in dit ogenblik mee, als de gevolgen daarvan nu, al la moment, op hun dak terecht komen. We weten de ooraken, nu de oplossingen voor het probleem a la minute nog en dan verder praten over de toekomst waar dit weer terecht zal komen. Ook hier zit nl iets in wat achterwege wordt gelaten m.b.t. de acute fase waarin we zitten en de oplossingen daarvoor. Het spijt me dat ik dat zeggen moet. Want wat je zegt is m.i. oh zo waar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 10:27

Corr. Hebben we het daar hier al niet eindeloos over gehad, en waren we het daarover niet veelal eens? op dit ogenblik...

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 11:00

Dir is aardig om te lezen. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/12/de-pandemie-openbaart-de-hypocrisie-van-het-neoliberalisme-a4015666

The Apple
The Apple27 okt. 2021 - 22:21

Ja, daar hebben we het al eindeloos over gehad en het kan niet genoeg herhaald worden. Afgezien dat ik daar al vrij vroeg een interessant verhaal over tegenkwam en het enige tijd later zelf in het portugees ondertiteld op het internet zette (met de dank aan BBC4) - https://www.youtube.com/watch?v=yISdMLbO0Wc was daarbij de belanrijkste inspiratiebron dit - https://www.youtube.com/watch?v=govlqurAXNA Zijn verhaal is in wezen zo simpel em overtuigend, dat ik het gelijk herkende als een eenvoudige mathematische waarheid, ongeacht wat virologen em andere -vaak zogenaamde- deskundigen en de politici ook lullen. Was zijn raad van destijds, 2 mei, nu anderhalf jaar geleden opgevolgd, dan zaten we nu niet in de steeds elkaar opvolgende steeds grotere problemen em wat meer is: Het geldt nog steeds!

Ed Verbeek
Ed Verbeek26 okt. 2021 - 20:54

Zoals het er nu uitziet is het virus te danken aan de wetenschappers van het Wuhan instituut, gesubsidieerd met geld toegekend door Amerikaanse wetenschappers (Fauci, de Amerikaanse Van Dissel) - zie bijv. https://theintercept.com/2021/09/06/new-details-emerge-about-coronavirus-research-at-chinese-lab/ en https://theintercept.com/2021/09/09/covid-origins-gain-of-function-research/ ) maar de ongevaccineerden krijgen de schuld. :-)

3 Reacties
Ton6
Ton627 okt. 2021 - 5:57

Oops mag dat hier gezegd....voor je t weet ben je rechtsextreem....mijn voormalig linkse broeders omarmen Orwell maatschappij opgezet door hele enge mensen omdat ze alles wat van t rivm npo verhaal afwijkt als extreem rechts afdoen....

M2406
M240627 okt. 2021 - 6:21

Vrees dat je zoals meerdere ongevaccineerden hebt laten leiden door desinformatie wat op sociale media te vinden is. Waarbij algoritmes je steeds meer "bedienen" met kletskoek. Dit staat ook wel bekend als de fabeltjesfuik. Lees gewoon eens een cute krant i.p.v. je te baseren op bronnen die niet te herleiden zijn en dus niet te vertrouwen is.

JasDon
JasDon27 okt. 2021 - 10:08

Ed, hoe haakt jouw commentaar in op het feit dat vaccinweigeraars nog steeds een probleem zijn en dat de volgende coronagolf aan het ontstaan is? NB: Ik vertrouw China voor geen meter.

Ed Verbeek
Ed Verbeek26 okt. 2021 - 20:40

"Afgelopen week moesten 584 mensen worden opgenomen" Afgelopen week moesten er in totaal ca. 59.600 worden opgenomen in de ziekenhuizen. (afgaande op de 3,1 miljoen ziekenhuisopnames die er volgens het CBS in 2019 waren) Afgelopen week was het aantal ziekenhuisopnames van mensen met (dus niet "als gevolg van") corona dus 584 / 59.600 = 1,0% van het totaal aantal ziekenhuisopnames. Eng besef van proportialiteit is dus gewenst.

6 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter26 okt. 2021 - 23:02

Er zijn geen 59000 ziekenhuisbedden , 39000 wordt aangegeven en volgens Gommers is dat aantal nog veels te hoog. https://www.welingelichtekringen.nl/geen-categorie/2186255/diederik-gommers-die-37-000-nederlandse-ziekenhuisbedden-zijn-er-helemaal-niet.html Verder is het natuurlijk zo dat coronapatienten aparte behandeling krijgen door het besmettingsgevaar daar aparte afdelingen voor moetworden ingericht . Het grote probleem is de bezetting van de ic bedden dat is wat ze al heel snel niet aan kunnen zonder reguliere zorg op te schorten.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 3:18

"“Afgelopen week moesten 584 mensen worden opgenomen”" betekent dus: "1% van de ziekenhuisopnames van afgelopen week was besmet of verdacht van corona" (dat is incl. degene zonder symptomen en ook als de reden van opname anders is geweest dan covid, bron: https://www.stichting-nice.nl/covid-19-faq.jsp onder de vraag: "Bevatten de overzichten alleen opnamen vanwege COVID-19 of ook positieve COVID-19 opnamen met een andere opnamereden?" )

Ton6
Ton627 okt. 2021 - 5:59

En er liggen maar liefst twee Staphorsters van de 17000 op de ic, maar de bijbelbelt is de brandhaard schreeuwt ook Joop.nl...over framing gesproken...

M2406
M240627 okt. 2021 - 6:31

Van die 584 mensen die in het ziekenhuis belanden eindigt een onevenredig groot aantal op de IC (ongeveer 20%), waarvan de kans op sterven, zelfs bij opname op IC, behoorlijk hoog is. Van die andere 58016 ziekenhuisopnames belanden er gelukkig zeker niet 20% in de IC. Dat kan ook helemaal niet, want dan zou je per week meer dan 11000 vrije IC bedden moeten realiseren... Enig besef van proportionaliteit is dus inderdaad gewenst.

Ed Verbeek
Ed Verbeek27 okt. 2021 - 10:32

@m24012 "Van die 584 mensen die in het ziekenhuis belanden eindigt een onevenredig groot aantal op de IC (ongeveer 20%), waarvan de kans op sterven, zelfs bij opname op IC, behoorlijk hoog is." De kans op sterven aan corona is erg laag: In de week van 15 t/m 21 okt stierven er 69 mensen met (!) corona. (bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken Het aantal mensen dat AAN corona overlijdt wordt gek genoeg niet geregistreerd. Bron: https://stichting-nice.nl/covid-19-faq.jsp ) In diezelfde periode in 2019 stierven er in totaal 2900 mensen per week. Er sterven dus 42x zoveel mensen zonder coronabesmetting dan met een coronabesmetting. Het aantal mensen dat AAN (= als gevolg van corona) overlijdt is nog veel lager. Enig besef van proportionaliteit is dus gewenst

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout27 okt. 2021 - 10:37

Wanneer we inzoomen op het aantal dagen dat patiënten in het ziekenhuis doorbrengen voor acute zorg en op de materniteit, stellen we vast dat iets meer dan de helft van de acute zorgverblijven niet langer dan 2 dagen duurt en dat de gemiddelde verblijfsduur voor acute zorg 4,6 dagen bedraagt. Corona: gemiddelde ligduur 8,2 dagen resp. 7,2 dagen (1e en 2e golf) plus IC gemiddelde verblijfsduur 18,7 dagen resp. 14,7 dagen. Aantal uitgestelde operaties door corona ca. 200000.

JasDon
JasDon26 okt. 2021 - 19:54

Laten we a.u.b. snel de 2G maatschappij invoeren, ik irriteer me regelmatig aan mensen en ik weet zeker dat minder wappies in mijn directe omgeving mijn leven beter gaan maken. Op naar een tweedeling van de maatschappij! Voor mijn deel wordt het er zeker weten beter op.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen27 okt. 2021 - 5:37

Gewoon niet meer mee in discussie gaan, zinloos.

Ton6
Ton627 okt. 2021 - 5:59

Amen...ben ik van prik tuig verlost.

Marjorie Westriding
Marjorie Westriding26 okt. 2021 - 19:46

Waarom komt de oorzaak van het ontstaan van het virus niet meer ter sprake, en de reële kans dat er in de hel van de bio-industrie in dit land een nieuwe pandemie wordt uitgebroed? En waarom wordt vliegen en daarmee het verspreiden van nieuwe varianten, ook door gevaccineerden, niet aan banden gelegd? Waarom de hele bevolking met een totaal nieuw vaccin enten, zodat er geen controlegroep meer is? Hoe ethisch is het dat we hier aan onze 3e prik beginnen terwijl in Afrika nog vrijwel niemand geënt is? En hoe ethisch is het misbruiken van aapjes als proefdier? Vragen, vragen. En wie gaat hier heel veel geld aan verdienen?

10 Reacties
OlavM
OlavM26 okt. 2021 - 20:58

@ Marjorie: Uitstekende vragen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2021 - 23:53

[En hoe ethisch is het misbruiken van aapjes als proefdier?] Recht van de sterkste.

Ton6
Ton627 okt. 2021 - 6:00

Hoe ethisch is t misbruiken van kinderen voor gen vaccins?

LaBou
LaBou 27 okt. 2021 - 7:02

Mrna t3 hnologie heeft niets met gentech te maken.

CharlesdeValois
CharlesdeValois27 okt. 2021 - 8:26

Vraag blijf overeind of benauwdheid van de griep in de diagnoses verward kunnen worden met corona.

rvb2
rvb227 okt. 2021 - 10:01

Hoe ethisch is het weigeren van een goed werkend vaccin?

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 okt. 2021 - 10:30

@Marjorie - 'Hoe ethisch is het dat we hier aan onze 3e prik beginnen terwijl in Afrika nog vrijwel niemand geënt is?' Dat is niet alleen onethisch, het is ook kortzichtig. In landen waar het virus ongeremd door vaccins de kans krijgt om te muteren, kunnen zich nu talloze varianten ontwikkelen waardoor onze vaccins straks niet, of slechter tegen bestand zouden kunnen zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 okt. 2021 - 10:31

waardoor = waar.

Wieowie
Wieowie27 okt. 2021 - 17:01

Labou: niemand reageerde erop, omdat iedereen weet dat het niets net gen therapie van doen heeft. Goed dat jij even wil laten weten dat jij het ook wist.

LaBou
LaBou 29 okt. 2021 - 5:18

Gelukkig, kouwe drukte is weer eens aan zijn gerief gekomen. Verder ook nog wat inhoudelijks te melden behalve dit gewauwel?

sAt0Ri...
sAt0Ri...26 okt. 2021 - 17:55

Zijn we wakker?! De druk op de zorg komt niet vanwege de ongevaccineerden, maar vanwege jarenlang uitholling, en zogenaamd efficiëntere en innovatievere zorg, martkwerking dus! Polarisatie politiek van de bovenste plank, waar de rechtsconservatieven garen bij spinnen, en iedereen trapt erin. Mensen worden uitgesloten, de democratie wordt ondermijnd, en geen hond die het door heeft. Even een reminder om iedereen wakker te schudden.

10 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 okt. 2021 - 19:49

Woef!

OlavM
OlavM26 okt. 2021 - 20:24

@ sAt0Ri...: [De druk op de zorg komt niet vanwege de ongevaccineerden, maar vanwege jarenlang uitholling, en zogenaamd efficiëntere en innovatievere zorg, martkwerking dus!] Hier heb je inderdaad een belangrijk punt.

OlavM
OlavM26 okt. 2021 - 20:32

Die hetze tegen ongevaccineerden hangt me de keel uit en werkt averechts. Hoezeer ik ook vind dat het "wappie"-gedachtegoed en -gedrag (met argumenten) bestreden moet worden. Er zijn veel mensen die om te respecteren redenen nog twijfelen over vaccinatie (b.v. angst voor mogelijke bijwerkingen of eventueel schadelijkheid bij zwangerschap), of die nog steeds niet goed geïnformeerd zijn. Globaal maatregelen nemen tegen ongevaccineerden is niet alleen schieten met hagel, maar verdeelt ook de bevolking op een verkeerde manier.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 okt. 2021 - 21:32

Er kan een hoop beter in de zorg, maar uitholling is een beetje overdreven. Dit jaar voor het eerst meer geld naar de zorg dan naar de sociale zekerheid (>100 miljard). @sAt0Ri is er zo eentje die meer wil, maar niet zelf de premie van 200 euro per maand wil betalen.

Verver
Verver26 okt. 2021 - 21:52

Niet alleen jarenlange uitholling, maar ook de manier van leven waarbij alle mensen zich schuldig hebben gemaakt aan stijging van de ziekenhuisopnamen en-kosten door verkeerde keuzes en het niet goed zorgen voor zichzelf. Na al die jaren van misbruik, duiken ze het biechthokje in, doen drie weesgegroetjes en krijgen twee prikkies en verketteren de 'anderen' als de hoofdschuldigen van de huidige toestand. Bovendien willen we allemaal, het liefst, zorgverzekeringen van de Aldi. Goed en laag in prijs. @olavm; er is geen goede manier om de bevolking te verdelen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 7:07

OlavM Als je dat probeert te doen ( met argumenten), wordt je eveneens per direct beschuldigd van het voeren van een hetze of individuele aanval. Ook al is dat niet wat je doet of probeert te doen. Met de woorden; iedereen doet dit of dat...als reactie, kan niemand iets als je niet op de persoonlijke argumenten en/of op verwijzingen naar onderzoek ingaat of wenst in te gaan maar steeds hetzelfde blijft zeggen. Dan wordt het ' hoe dan ook' per direct gezien en ingevuld als een aanval op de persoon en wordt je onderdeel van een 'gevoelde' hetze gemaakt. Daar kan ik weinig aan veranderen. Maar ook dat maakt weleens boos. Dat is wat ik iedere keer probeer duidelijk te maken maar dat niet mag! Dan krijg je dus enkel weer een herhaling van hetzelfde verhaal. Ik denk dat je je niet bang behoeft te maken over mensen die zich niet kunnen laten vaccineren, die hebben zeer goed argumenten te pleiten voor degenen die dat wel kunnen. Die willen graag zichzelf ook zoveel mogelijk beschermen en dat kan op twee manieren. De vraag is eveneens of je dat van die mensen mag verwachten. Ze zullen zich zelf echt wel beschermen als het moet. De vraag is wat je dan van hen mag verwachten. Want ook iets niet doen wat je wel zou kunnen doen, virus de gang te laten gaan, heeft juist voor henzelf grote consequenties wat hun vrijheid betreft. Ook of misschien juist zij zijn vaak bang als dat gebeurt. Als je bang bent bijvoorbeeld zeg dat dan gewoon, dan krijg je echt wel begrip. In tegenstelling tot dat wordt per direct de hetze-kaart gespeeld en worden stellingen alleen maar steeds bevestigd en valt men in herhaling bij gebrek aan antwoord. Ook met argumenten en verwijzend naar onderzoeken en of door jou genoemde inconsistentie in argumenteren, kan de ander zich nog steeds persoonlijk aangevallen voelen en niet ingaan op je argumenten. Wat kun je daaraan dan nog doen. Doen alsof je mensen aanvalt die zich vanwege persoonlijke omstandigheden niet kunnen en mogen laten vaccineren wordt dan als argument gebruikt. Dit terwijl je dat nooit gezegd hebt en het juist weleens voor die mensen zou kunnen opnemen. Dat vind ik zeer kwalijk. Want diezelfde mensen kan ik opvoeren als argument voor vaccineren of je aan de regels houden. Het maakt me niet uit welke twee je kiest. Met ik heb er geen zin in maar wil alles doen waar ik toevallig zin in heb, me ook niet aan andere regels houden, alles ontkennen, daar heb ik niet zoveel mee. Ook van hen mag je vragen rekening te houden met een ander, Dat werkt van twee kanten. Ik heb er ook niets aan als jij schrijft achter een reactie; Ik ben tegen de QR code zonder te zeggen waarom en waar je dan wel voor bent. Ik denk dat die mensen echt wel hun eigen bescherming zoeken en vermoed zelfs dat zij niet eens naar een restaurant gaan zolang het virus zoveel kans krijgt. Je kunt wat je zegt dan evengoed of juist zeggen, met een tegengestelde reactie, om diezelfde mensen juist te kunnen beschermen zoveel als kan, Dat wordt je echter ook niet in dank afgenomen. Waarom iemand iets in de mond leggen wat hij of zij niet gezegd heeft. Dat werkt nl. aan twee kanten door.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 10:36

sAtORI Dat weet iedereen. Daar hebben we het uitgebreid over gehad en velen zijn al lang wakker, sommige slapen nog steeds, die hebben er geen zin in wakker te worden. Vraag is wat de burger daar nu op dit moment aan heeft. Er is nu niet ineens een blik zorgverleners open te trekken. Was het maar waar. Ook dan mag je het virus niet laten gaan, want ook dan is het einde zoek en vergt het alsnog vele onnodige slachtoffers.

OlavM
OlavM27 okt. 2021 - 14:48

@ Verver: [@olavm; er is geen goede manier om de bevolking te verdelen!] Daar heb je in principe gelijk in, en ik bedacht me dat ook toen ik het opschreef. Maar ik wilde het nog eens expliciet benadrukken waar het om het onderhavige punt gaat.

OlavM
OlavM27 okt. 2021 - 14:58

@ Minoes&tuin: Ik beperk me tot een zeer korte reactie. [.....als jij schrijft achter een reactie; Ik ben tegen de QR code zonder te zeggen waarom en waar je dan wel voor bent.] Als je mij persoonlijk bedoelt (het gebruik van "je" is nogal dubbelzinnig; dat kan ook hetzelfde als "men" betekenen): ik heb wel degelijk toegelicht waarom. Het is m.i. in strijd met de grondrechten van privacy en beschikking over het eigen lichaam (door de "drang" die ervan uitgaat), en daarnaast verscherpt het de tegfnstellingen onnodig, te meer omdat niets werkelijk geheel een garantie biedt tegen besmetting of besmet geraken. Intussen hebben OMT-leden zich erover uitgelaten tegen verdergaande maatregelen te zijn die speciaal betrekking hebben op ongevaccineerden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 18:58

OlavM En zijn diezelfde OMT leden ook met jou van gedachte dat vaccinatie niet helpt, ook niet tegen snelle verspreiding? Want dan hoor ik je niet over de OMT leden. Zolang je je als ongevaccineerde ook kunt laten testen is er niet s aan de hand is er geen tweedeling. Ook als je besmet geweest bent binnen het laatste half jaar, geldt de QR code. Dus gaat je argumentatie nog steeds niet op.

Thuiszitter
Thuiszitter26 okt. 2021 - 16:02

Vorig jaar 506 patiënten op ic en nu 192 dat is gelukkig nog een behoorlijk verschil. Maar ja de boel zal weer op slot gaan als het zo door gaat. Gelukkig vatten het management van de ziekenhuizen in samenwerking met de politiek de koe bij de horens en doen zij alle moeite om meer personeel te werven , prachtige campagnes zie ik elke dag op de tv voorbij komen , proest proest kuch kuch …… de werkdruk zal eerdaags wel afnemen …… ook al laten de ongevaccineerden zich nu helpen met een spuitje zal het personeel probleem niet oplossen. Maak het aantrekkelijk voor de jeugdigen om de zorg in te gaan dan zal de leegloop opgelost worden.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter26 okt. 2021 - 17:56

Vorig jaar , 26 oktober

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn26 okt. 2021 - 15:52

Angst is gouden handel.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 10:38

Het gebrek daaraan ook?

ton14024
ton1402426 okt. 2021 - 15:47

Ik voel me bezwaard, moet morgen naar de poli, en ben al ruim door mijn qaly. Ik kan soms zo pissig worden als ik weer zo´n nonsensverhaal van een wappie hoor.

7 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 okt. 2021 - 16:31

Niet doen. Gisteren plaatste ik een half serieuze reactie bij ''solidariteit'' van Han van der Horst bedoeld als vangnet voor wappies, maar dat mocht niet van een nette maandag-modderateur. Hoe braaf kun je zijn?

Carlos2
Carlos226 okt. 2021 - 17:00

Een schapie of wappie wat zijn dat nou precies?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 17:29

Arjan, ik had iets vergelijkbaars. Ik vroeg me hardop af wat al die wappies hier komen doen en of ze niet beter weg konden blijven. Helaas, ze zijn net zo hardnekkig als luizen. Krabben helpt niet.

sAt0Ri...
sAt0Ri...26 okt. 2021 - 17:57

Dit is een demagogisch wappieverhaal.

Peter Stans
Peter Stans26 okt. 2021 - 18:00

Ton, Soms? Dan bewonder ik je geduld nog.

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 okt. 2021 - 5:39

Moet stiekem toch lachen dat het vooral wappies zijn die op de ic liggen nu. Laat ze lekker creperen denk ik dan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 okt. 2021 - 10:37

@Tom - 'Moet stiekem toch lachen dat het vooral wappies zijn die op de ic liggen nu.' Tot je een hartaanval krijgt en er voor jou geen plek is op de IC. Dan ben je uitgelachen en mag jij lekker creperen, zonder de zorg te krijgen waarvoor je je hele leven hebt betaald.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 15:29

Leuk bedacht van de Jonge en terecht ook, maar hoe wil hij dat aanpakken? In principe heeft de overheid toegang tot bestand waarin staat wie er wel en niet gevaccineerd is, de vraag is of ze dat voor andere dan medische gronden mag gebruiken. Ik denk het niet. Wat wel mag is een herinnering sturen waarin wordt aangedrongen op vaccinatie of een gesprek over die vaccinatie. Wat ook zou werken is toegang tot winkels, die kunnen een toegangsbewijs vragen zoals dat ook in de horeca gebeurt. Wat natuurlijk weer leidt tot enorme frustraties en huilie huilie gedrag, maar het is wel een maatregel die werkt.

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 15:43

Misschien kunnen ze ratels of kleppers krijgen.

OlavM
OlavM26 okt. 2021 - 20:20

@ MartinvanderLinde: [Wat ook zou werken is toegang tot winkels, die kunnen een toegangsbewijs vragen zoals dat ook in de horeca gebeurt.] Wat een wanstaltig dictatoriale opmerking! In de leer geweest bij Kim Jong-un?

OlavM
OlavM26 okt. 2021 - 20:50

@ MartinvanderLinde: Of wellicht prefereer je een systeem met gele oormerken?

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 9:12

OlavM Waarom kan niet beiden dictatoriaal zijn. Jij verplicht immers indirect ook meer kwetsbare mensen thuis te blijven en/of het grote risico gelopen door het gedrag, dictaat, van de ander te dragen. Die zijn al veelvuldig door veel van dezelfde mensen geoormerkt! Mij maakt het niet uit of de maatregelen voor eenieder gaan gelden, generiek zijn. Maar ook dan houden dezelfde mensen zich er veelvuldig niet aan. Want ook dan is het niet goed en gaat men weer ieder dag de straat op lekker dicht op elkaar, om samen koffie te drinken. Ieder mens zijn/haar eigen oormerk. Mijn maakt het niet uit, ik bescherm mezelf wel en anderen, ik blijf wel thuis,. Maar ik ben niet alleen op deze wereld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 10:09

Mijn= mij.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 okt. 2021 - 13:09

Olav, wellicht is de ironie je ontgaan. Zelfs na de opmerking over ratels.

OlavM
OlavM27 okt. 2021 - 13:34

@ MartinvanderLinde: Het was mij inderdaad niet duidelijk dat je het ironisch hebt bedoeld. Excuus dan. @ Minoes&tuin: [Jij verplicht immers indirect ook meer kwetsbare mensen thuis te blijven en/of het grote risico gelopen door het gedrag, dictaat, van de ander te dragen.] Dat is onvergelijkbaar. Mensen die meer kwetsbaar zijn, zijn helemaal niet verplicht thuis te blijven. Zij moeten sowieso extra opletten en kunnen extra voorzorgsmaatregelen nemen, maar worden nergens geweigerd. Intussen hebben ook enkele OMT-leden verklaard dat zij geen aparte maatregelen voor niet gevaccineerden willen. Terecht. Overigens ben ik zelf gevaccineerd en heb ik corona gehad. Ik verwerp wel het bevorderen van tweedeling in de samenleving op dit punt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 okt. 2021 - 14:34

Olav, dat wil niet zeggen dat ik de gedachte om iets te doen afwijs. Maar het is praktisch gezien onmogelijk om iets te doen dat past bij de situatie.

Ed Verbeek
Ed Verbeek26 okt. 2021 - 15:23

Tja, waar komt die coronagolf nou vandaan? Antwoord dat de "wappies", waaronder Maurice de Hond, al vanaf het begin riepen: griepseizoen! Corona verspreidt zich immers op via dezelfde weg als griep. We weten al eerder vanuit Israel dat de beschermingsgraad van de vaccins sterk verminderd na verloop van enige maanden. Welnu, er is nu net ook een onderzoek verschenen onder 620.000 (!) Amerikanen, waaruit blijkt dat op 13 augustus de bescherming tegen infectie van hun vaccins nog maar 54% was, als volgt verdeeld: Janssen: 3% (!) Moderna: 94% Pfizer: 50% Zie https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.13.21264966v1 Maar niet getreurd, ongevaccineerden krijgen toch gewoon de schuld :-)

12 Reacties
JasDon
JasDon26 okt. 2021 - 17:19

"Caution: Preprints are preliminary reports of work that have not been certified by peer review. They should not be relied on to guide clinical practice or health-related behavior and should not be reported in news media as established information."

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 17:25

Griep heeft helemaal niets met Corona te maken. Een neusverkoudheid verspreidt zich ook op deze manier maar heeft ook niets met griep of corona te maken. Uit je opmerkingen blijkt waarom ze sommige mensen wappies noemen. Ze doen hun uiterste best om niet serieus genomen te worden. Ze zetten zichzelf constant voor aap met hun gebrek aan kennis en gezond verstand..

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 okt. 2021 - 17:57

Dus hadden er al lang boostershots moeten zijn. Dus zijn De Jonge c.s. even schuldig als wappies. Dus wordt alles gepolitiseerd. Zie verder mijn reactie elders van een paar uur geleden die aangeeft dat vaccins noodzakelijk waren/zijn. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kabinet-wil-injectie-aan-maatregelen-tegen-ongevaccineerden (26 oktober 2021 at 17:45).

Peter Stans
Peter Stans26 okt. 2021 - 17:59

Inderdaad. En verdere "discussie" is volstrekt niet meer gewenst. Pak dat antivaxxtuig maar gewoon aan. Met alle geoorloofde middelen. Voor de rest ---------------

sAt0Ri...
sAt0Ri...26 okt. 2021 - 17:59

Precies. De aandacht wordt afgeleid van het werkelije probleem waar eraan de grondslag ligt. Namelijk uitholling, zogenaamd efficiëntere en innovatievere zorg. Een ander woord voor martkwerking dus.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij26 okt. 2021 - 18:53

Maurice de Hond is inmiddels volledig wappie, voorspelde dat er in 2020 géén 2e golf zou komen ( we zitten nu op nr. 4), verschijnt bij café Weltschmerz en is o.a. aan het cherrypicken om Ivermectine te promoten. Maar Big this en Big that werken hem tegen... Tuurlijk.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers226 okt. 2021 - 18:57

@martinvanderlinde Nergens heeft Ed beweerd dat griep iets met corona te maken heeft. Als je dat er uit haalt, zet je voornamelijk jezelf voor aap.????

De Twijfelaar
De Twijfelaar26 okt. 2021 - 20:32

Doe geen moeite Ed, de reageerders hier op Joop zoeken niet naar oorzaken; ze zoeken zondebokken. En dat zijn de ongevaccineerden in hun oogpunt. Het liefst Gristenen, want die zijn echt het laagst van het laagst. In mijn dorp hebben we volgens coronadashboard een vaccinatiegraad van bijna 95%, toch stijgen ook hier de besmettingen weer snel. Het idee dat ouderen, die inmiddels ook al bijna driekwart jaar geleden hun shots hebben gekregen, inmiddels last beginnen te krijgen van teruglopende effectiviteit van de vaccins is aan de reageerders hier helaas niet besteed. Ik zie wel berichten in deze draad dat we eigenlijk al met boosters hadden moeten beginnen. Doet me bijna vermoeden dat de reageerders op Joop hun eigen welgestelde leventje een stuk belangrijker vinden dan het uitroeien van een pandemie: https://www.oxfam.org/en/press-releases/pharmaceutical-companies-and-rich-nations-delivering-just-one-seven-doses-promised Heet dat geen salonsocialisme? Nu is 5% op het bevolkingsaantal van mijn dorp overigens niet veel in absolute zin. Met de huidige stijging verwacht ik dat binnen 2 weken alle "ongevaccineerde honden" besmet zijn (geweest). Daarna gaat het ongetwijfeld beter.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 7:32

De Twijffelaar Je doet je naam geen eer aan. Mensen kunnen nl. 2 redenen hebben die alles te maken hebben met het geheel. Je laat totaal buiten beschouwing wat in ziekenhuizen momenteel waargenomen wordt. Ouderen hebben altijd al minder bescherming van een vaccin, Het griepvaccin werkt daar altijd maar voor om en nabij de 50%. Dat is voor hen niet iets abnormaals. Zij weten dit. Jij niet. Maar ook daar scj=heelt het ziekenhuisopnames. Petienten met aandoeningen jong en oud komen altijd sneller in het ziekenhuis terecht. Zij krijgen sneller een complicate bij griep zoals longontsteking en zij ook daar minder tegen bestand. Dit kan ook nog eens leiden tot meer blijvende beschadiging van de longen zelf indien niet op tijd ontdekt. Dit geldt overigens niet alleen bij ouderen maar ook bij heel veel jongere patiënten met een achterliggende aandoening.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 7:42

Twijffelaar "Doe geen moeite Ed, de reageerders hier op Joop zoeken niet naar oorzaken; ze zoeken zondebokken. En dat zijn de ongevaccineerden in hun oogpunt. Het liefst Gristenen, want die zijn echt het laagst van het laagst." Ik vraag me af waarom je hier nog zou moeten reageren. Jij weet alles toch al precies. Jij twijfelt niet toch. Je argumenteert ook niet. Je weet precies waar anderen mee bezig zijn. Je doet een persoonlijke aanval op eenieder die het met jou niet eens is toch.Want stel je voor dat je ergens iets voor moet laten dan wel doen.Sy=tel je voor dat je je op enigerlei mate moet aanpassen, een bijdrage moet leveren aan het geheel. En dan heb ik het niet alleen over vaccinatie. Die anderen deugen niet. Degene die deugt dat ben jij en jij alleen. Wat doe je hier dan nog vraag ik me af.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 10:43

petienten= patiënten.

De Twijfelaar
De Twijfelaar27 okt. 2021 - 15:00

Dag Minoes, Mooie reactie, uit de heup geschoten zo lijkt het. Vol op de persoon, netjes. Maar fair enough, mijn reactie was ook een aardig schot hagel; op een groep weliswaar. Wat betreft bewijzen dat er op Joop veel gewezen wordt naar ongevaccineerden als hoofdschuldigen kun je eigenlijk gewoon terug zien in de artikelen en reacties. Zelfs redactionele artikelen gaan er vol van op de trom. Nu ben ik overigens geenzins tegen vaccineren, dat is me al eerder aangewreven en ook gewoon niet waar, ik ben wel sterk tegen polarisatie en voor keuzevrijheid wanneer dat nog tot de mogelijkheden behoort. De rapporten van RIVM over de vaccinatiestatussen van de patienten in de ziekenhuizen zijn van september dit jaar, dus van voor het loslaten van de meeste maatregelen. Ik ben benieuwd naar de cijfers van oktober. Het punt wat naar mijn mening belangrijker is dan een zondebok zoeken en daar met zijn allen op springen en proberen drang en dwang toe te passen. Is zoeken naar bredere oplossingen. Nu we weten dat de werking van de vaccins vrij snel afneemt bij bepaalde (kwetsbare) mensen redt je het zelfs niet met een vaccinatiepercentage van 95%, zoals ik in mijn eerdere reactie al aangaf zijn we in het Westen zo hard bezig met het vergaren van vaccins dat er in 3e wereld landen geen zijn om toe te dienen [1]. Met Nederlanders als reislustig volk, vrienden van mij zijn alweer de wereld rond aan het reizen voor hun werk, halen we binnen de korste keren nieuwe varianten binnen. Zoals A.30 [2] bijvoorbeeld, "The spike protein of SARS-CoV-2 variant A.30 is heavily mutated and evades vaccine-induced antibodies with high efficiency". Dan heb je hier iedereen zonder prik opgerold en naar "prikkampen" gebracht voor hun "gedwongen" oplossing, kun je weer van voor af aan beginnen. We zijn voorlopig niet van COVID af. Behalve als we iedereen verplicht prikken, de grenzen sluiten en ons panisch achter onze wallen verschuilen om "buitenstaanders" buiten te houden. En dan nog is de kans groot dat COVID endemisch wordt en we dus nooit meer rond kunnen lopen zonder angst. Je zult mij niet horen beweren de oplossing in pacht te hebben, al denk ik dat het aanhouden van de adviezen van het WHO een goed idee zou zijn. Die adviseerden eerder al dat het verstandiger is kwetsbare mensen te vaccineren in arme landen dan tieners in rijke landen. En ook nu adviseren ze voorzichtigheid bij boosters, enkel voor de zeer kwetsbaren zodat er vaccins overblijven voor de minder welgestelden [3]. Daarnaast is constructief werken aan meer zorgcapaciteit zeker een goed punt. Dat de zorg niet 1, 2, 3 kan worden opgeschaald is logisch maar we hebben het afgelopen anderhalf jaar een enorme capaciteitsvermindering gehad! Dit is, zeker met het oog op de vergrijzing, ook een enorm heikel punt. Maar misschien zijn de zorgverleners cliniclown geworden :) [4]. PS. Ik ben nog steeds blij met de naam Twijfelaar. En denk ook dat die nog prima van toepassing is. [1] https://www.oxfam.org/en/press-releases/pharmaceutical-companies-and-rich-nations-delivering-just-one-seven-doses-promised [2] https://www.nature.com/articles/s41423-021-00779-5 [3] https://www.who.int/news/item/10-08-2021-interim-statement-on-covid-19-vaccine-booster-doses [4] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/startende-cliniclown-verdient-honderden-euros-meer-dan-ervaren-verpleegkundige-het-is-niet-uit-te-leggen/

Ed Verbeek
Ed Verbeek26 okt. 2021 - 15:16

Vorig jaar werd er gesteld dat als er 70% tot 80% gevaccineerd zou zijn, dan konden we terugkeren naar het oude normaal. Inmiddels is circa 85% van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar gevaccineerd en nog eens 40% van de rest heeft de infectie al doorgemaakt. Dus de facto zitten we op 91%, maar we hebben duidelijk stijgende cijfers (en niet alleen in Nederland). En als je de media volgt (en Hugo de Jonge hoort), dan zou dat volledig liggen aan de ongevaccineerden.

6 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 okt. 2021 - 17:20

Ed, 81% boven 12 jaar is gevaccineerd en immuniteit krijg je niet als je ziek bent geweest. Niet de Jonge beweert dat de stijging door de antivaxxers komt, dat zeggen de artsen. En zij kunnen het weten.

ton14024
ton1402426 okt. 2021 - 17:51

Grappige cijfers, leren rekenen op twitter?

19682
1968226 okt. 2021 - 18:50

Martin : En immuniteit krijg je niet als je ziek bent geweest??? . Mag ik vragen waar je deze wijsheid vandaan hebt.? Bescherming is na besmétting beter dan vaccinatie daar zijn de wetenschappers het al lang over eens . Dat het misschien niet slim is om op een besmetting te wachten daar kan ik in meegaan .Maar als je als je er op een griepmanier doorheen komt dan ben je toch echt spekkoper.

Ton6
Ton627 okt. 2021 - 6:05

Martinvanderlinde...hoe kan t dan dat in Umc Maastricht 8 vd 10 gevaccineerd is wat met corona in t zkh ligt? Toeval, of liegt die frikadellen koning net zo hard als die zorgsloopkogel Rutte?

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 8:10

Ton Niemand heeft ooit beweerd dat vaccinatie 100% werkt en zeker niet bij ouderen en zieken. Dat is al zo vaak gezegd en hoor jij liever niet. Dat percentage geldt enkel als alle mensen zowat tegelijk, in ieder geval binnen een bepaalde tijd, verdeeld over het land, immuun zijn. En dan nog enkel tegen ziekenhuisopname. Mensen met een achterliggende aandoening zijn evenals ouderen altijd vatbaarder voor complicaties, hier niet uitgezonderd. Inmiddels is het juist bij ouderen al het langst geleden dat ze gevaccineerd zijn. Dat bescherming van vaccinatie evenals overigens van het doormaken van Covid besmetting afloopt na verloop van tijd is altijd bekend geweest bij andere virussen en was vermoed en is nu deels bevestigd. Vandaar de haast zoveel mogelijk mensen in zo kort mogelijke tijd te vaccineren. Pas als 95% van de mensen gevaccineerd is binnen een bepaalde tijd effectief niet dit opgeld. En dan gaat het enkel nog om de ziekenhuisopname. Mensen die niet gevaccineerd willen worden en/of het in de tijd enorm laten uitlopen daardoor zorgen ervoor dat de bescherming van eenieder en in het geheel automatisch veel sneller terugloopt omdat de tijd verstrijkt en overschreden wordt daardoor, en zo infectie in stand blijft. Ook in een griepseizoen komen mensen met achterliggende aandoeningen etc... in het ziekenhuis en op de IC terecht in een griepseizoen. Als het RIVM iets zegt en de regering is alles gerekend vanuit de ziekenhuiscapaciteit, bedden, en het kunnen openen van de samenleving. Hoe dan ook, vrijheid is niet iets vanzelfsprekend, iedereen moet er iets voor doen of iets voor laten. Vrijheid geldt voor eenieder en wat jij doet of laat heeft consequenties voor de vrijheid van de ander. Pas bij 90/95% vaccinatie is bij andere bedreigende virussen de bescherming van de bevolking optimaal. En ook daar moeten besmette mensen t.o.v. anderen regels naleven en vrijheid inleveren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 8:11

doet dit opgeld....

Ivan61
Ivan6126 okt. 2021 - 14:58

Nu is tijd voor plaatselijke maatregelen. Hier in Groningen valt mee met cijfers. https://www.oogtv.nl/2021/10/stijging-aantal-besmettingen-in-groningen-afgelopen-week-ver-onder-landelijke-gemiddelde/ Ik zit niet te wachten op nieuwe onzin van Hugo.

4 Reacties
Peter Stans
Peter Stans26 okt. 2021 - 18:00

Tja en naar Drenthe is heel ver voor moedwillig antivaxtuig? Of andersom......... Lokaal werkt niet. Nederland is geen USA

Ivan61
Ivan6126 okt. 2021 - 19:54

Hoe weet je dat? Is nooit geprobeerd volgens mij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2021 - 8:15

Sarajilija Is nooit geprobeerd volgens mij. Oh nee? Kijk maar eens naar landen met verschillende regels. Toen in België de regels soepeler waren dan in Nederland, reisde men van het Gooi naar Oostende om daar de bloemetjes buiten te zetten. Dat is wel degelijk geprobeerd. Mensen reizen ook buiten de eigen regio voor werk bijvoorbeeld. In zo'n klein land als Nederland is dat niet te doen.

Ivan61
Ivan6127 okt. 2021 - 12:22

Minoes&tuin, De voorbeelden die jij benoemt waren halfslachtige pogingen met averechte resultaat. Een gebied op slot doen betekent letterlijk op slot. Strenge toegangscontrole en mensen die van buiten af komen registreren. Dat is hier en in Belgie nooit gedaan. Klinkt sterk maar dat zou moeten. Waarom zou Groningen bijvoorbeeld beperkt moeten worden als hier weinig aan de hand is?