Joop

Vierde booster blijkt bescherming tegen omikron onvoldoende op te voeren

  •    •  
18-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1496 keer bekeken
  •  
51652447028_55f77f4116_k

© cc-foto: Anthony Quintano https://flic.kr/p/2mGmhXw

Onderzoek in Israël wijst uit dat een vierde boosterprik met een vaccin tegen corona weliswaar de hoeveelheid antilichamen wat opvoert maar dat het effect onvoldoende is om besmetting met de omikron-variant te voorkomen. Het is de eerste proef met een vierde booster. De onderzoekers wijzen er wel op dat de resultaten van het onderzoek bij 150 proefpersonen voorlopig zijn en nog niet officieel gepubliceerd. De deelnemers kregen een prik met Pfizer of Moderna en werden vergeleken met een groep die geen vierde booster heeft gehad. De vierde booster bleek maar voor een kleine toename in antilichamen te zorgen. Te weinig om te beschermen tegen omikron, meldt Deutsche Welle.
Israël is het eerste land dat start met een campagne om 60-plussers een vierde booster te geven. Tijdens de persconferentie van 14 januari van premier Rutte en minister Kuipers werd duidelijk dat ook Nederland ervan uitgaat dat er een ronde moet komen voor een vierde booster maar er zijn nog geen concrete plannen voor wanneer die moet beginnen. De farmaceutische industrie werkt aan een alternatief vaccin tegen omikron.
In een interview met CNN stelt gezondheidsexpert Abdul El-Sayed dat er vooralsnog geen reden is om te veronderstellen dat de omikron-variant met deze middelen voldoende bestreden kan worden. “We hebben geen idee hoe omikron er uit gaat zien als endemisch wordt.”
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Thuiszitter
Thuiszitter19 jan. 2022 - 20:28

Je praat echt onzin , zie https://joop.bnnvara.nl/nieuws/cijfers-boosters-werken-vooral-ongevaccineerden-belanden-op-ic En oordeel zelf .

effen
effen18 jan. 2022 - 19:43

Ach, gooi anders de vijfde booster er meteen achteraan. Er is tenslotte maar 1 oplossing zoals onze overheid in maart 2020 al wist te vertellen. En dat is een vaccin. Niet lullen, gewoon doorspuiten.

Winterdepressie
Winterdepressie18 jan. 2022 - 18:42

Lijkt er eerder op dat een recent gestimuleerd immuunsysteem redelijk snel een Omikron infactie kan tegengaan. Dik kans dat een tetanus injectie voor korte tijd precies hetzelfde effect geeft. Uiteindelijk is het ook een raar verhaal dat een vaccinatie voor het 2019 type dat in eerste instantie totaal niets doet tegen Omikron opeens wel zou werken na een arbitraire 4de keer prikken. Dat gaat tegen alles in wat ze ons over de daadwerkelijke werking van de vaccins verteld hebben de afgelopen anderhalf jaar.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 6:48

Ik heb begrepen dat teveel boosters te snel achter elkaar juist averechts kunnen werken.

Sonic2
Sonic219 jan. 2022 - 10:31

De vaccins doen weinig tegen besmetting, maar je ziet weinig gevaccineerden heel ziek worden. Dat hangt ook samen met dat Omicron minder ziekmakend is, maar veel mensen zijn hier nogal eenzijdig bezig. De vaccins zijn een hulpmiddel geworden door de veranderde omstandigheden. De anti vaccinatie drammers moeten hun "gelijk' hebben. Ik zie vooral het gelijk van de gevaccineerden. Er liggen eigenlijk geen mensen in het ziekenhuis die gevaccineerd zijn. Alleen mensen met een afweerstoornis en mensen met onderliggend lijden. Die liggen daar niet door het vaccin, maar door hun afweerstoornis en hun onderliggende lijden. Anti vaxxers moeten daar eens wat minder over liegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jan. 2022 - 4:03

Reden zou zijn dat het afweersysteem dan uitgeput raakt.

Thuiszitter
Thuiszitter18 jan. 2022 - 18:10

Hadden ze even moeten wachten, Pfizer komt er met een die tegen het variant werkt. Mijn dochters zijn er tegenaan gelopen , 1 dag beetje verhoging en wat dagen keelpijn .

2 Reacties
gimli55
gimli5518 jan. 2022 - 20:18

@Thuiszitter De schatting is april en tegen die tijd is er weer een nieuwe variant waartegen het vaccin wat dan wordt gegeven, niet effectief is.

Bastet2
Bastet219 jan. 2022 - 12:28

@Gimli Wat knap dat jij nu al weet dat er in aril een nieuwe variant is waarbij je ook al weet dat het nu nog niet bestaande vaccin daartegen niet effectief is. Natuurlijk; het zou zomaar kunnen en dan kun jij glunderend vaststellen dat je gelijk had. Maar op dit moment zijn die uitspraken gebasseerd op niks.

Cam Millo
Cam Millo18 jan. 2022 - 17:45

Alle kleine beetjes helpen

PVDB2
PVDB218 jan. 2022 - 17:08

Het Amerikaanse Walter Reed Military Hospital is inmiddels met human trials bezig voor een vaccin tegen COVID-19 waar uit de eerste tests zou blijken dat het ook tegen de Omikron variant bestand zou zijn. Mocht deze trials ook op grotere schaal succesvol blijken dan kan het later dit waarschijnlijk geproduceerd worden. https://www.defenseone.com/technology/2021/12/us-army-creates-single-vaccine-effective-against-all-covid-sars-variants/360089/

geitenbreier
geitenbreier18 jan. 2022 - 16:57

Zou het dan toch allemaal .....! Toegegeven aan de wappies, nee nooit. Gewoon weer een nieuw smoesje aan elkaar leuteren. De media zullen weer functioneren als doorgeefluik van het zeer grote geld.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter18 jan. 2022 - 18:48

Wat wil je nu vertellen geitenbreier dat het vaccin sowieso niet werkt of wat ? Herinner je nog wat het vaccin deed met de vorige varianten toen de wappies zo nodig beslag moesten leggen op de ic ruimtes ? Dit variant doet de ziekenhuis opnames gelukkig dalen .

geitenbreier
geitenbreier19 jan. 2022 - 8:19

@Thuiszitter Als Big Pharma groupie, hou je je angstvallig vast aan je geloof. Telkens als er nieuwe feiten komen is het van "ja maar" De rijken werden rijker en de armen armer, zoals wel vaker. Sinds mei 2020 is de pandemie voorbij, maar wordt in leven gehouden om geld te verdienen, heel veel geld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 16:46

bedoelen jullie niet het vierde vaccin?

adriek
adriek18 jan. 2022 - 16:45

Niets beschermt tegen besmetting, behalve rondlopen in een 'plastic zak' (en afstand houden, mondkapjes, ventileren enzovoorts). Als je aerosolen met virusdeeltjes inademt raak je besmet. Als je een besmet persoon de hand schudt en daarna aan je gezicht komt raak je besmet. Antilichamen helpen je lichaam om sneller te reageren op binnendringers (besmetting), zodat je niet of minder ernstig ziek wordt. Met een beetje geluk (en een goedwerkend immuunsysteem, al dan niet geholpen door een eerdere besmetting of een vaccin) wordt de indringer onschadelijk gemaakt voordat je zelf bemettelijk wordt. Het aantal geteste besmettingen blijft gestaag oplopen, het aantal ziekenhuisopnames blijft vooralsnog dalen. Het lijkt er op dat de vaccins (inlusief booster) hun werk prima doen, ook tegen omikron. Op naar groepsimmuniteit dan maar, al zal het ziekteverzuim in veel sectoren voor problemen zorgen, deze zullen naar verwachting minder ingrijpend zijn dan weer een langdurige lockdown. (Voor de oplettende lezer: ik ben niet van mening veranderd over lockdowns, die blijven een uitstekend middel om ernstig zieken en doden te voorkomen, maar als het aantal ernstig zieken en doden terug blijft lopen is lockdown niet meer nodig.)

gimli55
gimli5518 jan. 2022 - 16:43

Het is niet de 4de booster, dat zou betekenen dat het de 6de vaccinatie met hetzelfde vaccin is of van een ander merk. Het is de 2de booster en 4de vaccinatie met hetzelfde vaccin of van een ander merk. Je afweer wordt geboosterd, maar het is ook geen booster vaccin, het is een hervaccinatie met hetzelfde vaccin of van een ander merk. Lijkt me zinvol om de titel en de inhoud aan te passen.