Joop

Vier op tien wethouders haalden eindstreep niet

  •    •  
16-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_gemeenteraad_sebastiaanterburg_300
De helft van de colleges verloor wethouders in de afgelopen vier jaar ... Vaak door vertrouwensbreuk
Veel wethouders houden het voortijdig voor gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van De Collegetafel, een kennisplatform voor het openbaar bestuur. Van de 1506 wethouders die in 2010 werden geïnstalleerd stopten 627 er tijdelijk of definitief mee, zo meldt RTL Nieuws naar aanleiding van het onderzoek. Dat is ruim veertig procent.
Uit het onderzoek Wethouders in de collegeperiode 2010-2014 blijkt ook dat in minder dan de helft van de gemeenten (161) de colleges de rit zonder verlies van een of meer wethouders wisten uit te zitten.
Van de gevallen wethouders struikelde meer dan de helft over een politieke vertrouwensbreuk, zoals een conflict over budgetten of beleid. Herindelingen van gemeenten kostten 120 wethouders hun plek in het college, al keerden 40 wethouders na een herindeling weer terug in het nieuw te vormen college. In totaal 9 wethouders overleden en 32 stopten vanwege gezondheidsproblemen, citeert RTL uit het onderzoek.
In de provincie Limburg strandden de meeste wethouders. Slechts 7 op de 33 colleges haalden de eindstreep zonder onderweg een of meerdere wethouders te verliezen. In Zeeland bleven de meeste colleges compleet (61 procent).

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

schleborsjki
schleborsjki16 mrt. 2014 - 11:18

Die opgestapte wethouders zouden wel eens wat vaker Marnix Norder mogen heten. Het zou Den Haag wat schelen qua megalomanie.

vriest
vriest16 mrt. 2014 - 11:18

Nou er zijn genoeg startende zelfstandigen zonder personeel ,die vanwege een tekort aan inkomsten er wel een baan bij zoeken .En dan als gemeente raadslid of wethouder zich graag beschikbaar stellen ,tegen de geldende vergoeding .Uiteindelijk maakt het heden ten dage niet meer uit of men nu wel of geen juiste instelling heeft .Het eigenbelang zowel financieel of anders viert hoogtij .

msj_meijerink
msj_meijerink16 mrt. 2014 - 11:18

Is een rangschikking op de erbij betrokken politieke partijen/groeperingen mogelijk?