Democratie gaat verder dan een stem in het stemhokje. Als je meer invloed wil, kun je daar zelf toe besluiten.
‘En nu vier jaar je bek houden!’ stond een jaar of twintig geleden op een poster bij iemand thuis waar ik wel eens kwam. Als rebelse postpuber zag ik die uitspraak wel zitten, want wat was dat voor democratie, waar je een keer in de vier jaar mijn stem mocht uitbrengen en het landsbestuur verder maar aan ‘ze’ moest overlaten?
Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de burger allerlei mogelijkheden heeft om invloed uit te oefenen, maar er geen gebruik van maakt. Dat is op zichzelf nog niet zo heel erg – ware het niet dat diezelfde burger daar niet de consequenties uit trekt: wie zich weigert in te spannen om zijn wensen duidelijk te maken behalve die paar keer in vier jaar naar de stembus te gaan, moet niet verbaasd zijn als zijn stem buiten die paar loopjes naar de stembus niet wordt gehoord. Door zijn stem uit te brengen stelt men zeker een belangrijke democratische daad, maar ook een uiterst elementaire: het is een eenmalige stem op een programma met standpunten en intenties dat geen rekening houdt met de dynamiek van de volgende vier jaar. Democratie light.
Natuurlijk kan niet iedereen op ieder moment op deze manier zijn bijdrage leveren. Sommige mensen zijn er minder voor geschikt, niet iedereen heeft altijd de gelegenheid, sommige dingen liggen je meer dan andere en je moet ook beslist niet alles willen: het staat iedereen vrij of, hoe, wanneer en waar hij bijdraagt. Maar vier jaar je bek houden is vooral een keuze die je zelf maakt. Wie meer wil dan dat, kan daar op ieder moment toe besluiten.