Joop

Videocolum: Een liberale preek

  •  
27-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Over keuzevrijheid
Na de ‘vrijzinnige schriftlezing’ van 1 januari 2010 in reactie op Koningin Beatrix, een nieuwe liberale ‘preek’. D66-Kamerlid Boris van der Ham leest een stukje uit ‘Pleidooi voor de Staten van Holland’ van Arminius uit 1608. In die tijd woedde een hevige strijd tussen de conservatieve Calvinisten en de vrijzinnige denkers. De Calvinisten gingen uit van het slechte, wantrouwde iedereen en stelden dat de mens geen keuzevrijheid had. De vrijzinnige theoloog Arminius ging juist uit van de ‘vrije wille des menschen’ en vond dat de mens juist wel door eigen keuzes zijn leven kon vormen. Hij kwam zijn ideeen in 1608 toelichten tijdens een hoorzitting aan het Binnenhof in Den Haag, bij de Staten van Holland. Dit jaar, 2010, is het ‘Arminiusjaar’ en wordt deze vrijzinnige denker herdacht. Zijn ideeen vormde de basis voor de vrijzinnige Remonstrantse Broederschap die vanaf 1619 door de calvinsten werd verboden en die onder -ondergronds- vrije denkers als Spinoza en John Locke inspireerden.
“De vrije wille des menschen” “Ik acht dat hij vermag het goede te willen, te denken en te volbrengen”

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Dr.Piepie
Dr.Piepie27 feb. 2010 - 9:46

The right of every man for life, liberty, and the pursuit of happiness. Mooie woorden.

fjacobse
fjacobse27 feb. 2010 - 9:46

Ik heb dhr. van der Ham nooit eerder op onzin kunnen betrappen. Dit is de uitzondering die de regel bevestigt. Dhr. van der Ham heeft een interessante oplossing maar heeft de pech dat anno 2010 dat de afbrokkelende sociale cohesie in onze samenleving een groot probleem is. Daar is verdere individualisering geen oplossing voor, het is er mede de oorzaak van. Individualisering was de oplossing eind jaren zestig en heeft ons veel zegeningen gebracht. Zolang de sociale cohesie aan het afbrokkelen is, denk ik dat de slinger best een beetje de andere kant op mag.

Rineke2
Rineke227 feb. 2010 - 9:46

Waar staat Boris van der Ham nu eigenlijk? Het D66-gedraai wordt almaar zichtbaarder.

7731BK11
7731BK1127 feb. 2010 - 9:46

Als Boris van der Ham nu eens begon met ZELF minder achterdochtig te zijn naar regeringen toe, als zij zelf (D66ers) er niet inzitten. En ook wat minder gelukkig te zijn met de val van een kabinet in crisistijd. Ook mag hij wat minder uitzinnig blij zijn met een referendum onder leken over het zeer ingewikkelde onderwerp Europa, waarna het EU-verdrag verworpen werd, waar we nu de zure vruchten van plukken. Je kunt in alle overdrijven, Hr. van der Ham, ook in individualisme. En zelfs in de aanbeden Democratie, als supersysteem. We kunnen ons zelfs KAPOT democratiseren, snapt u !?

JanVG2
JanVG227 feb. 2010 - 9:46

Even flauw doen .. Arminius was iets `preciezer' dan de huidige Remonstranten. Hij was helemaal niet tegen predestinatie en zijn betoog voor vrije wil viel volledig binnen de predestinatie. De mens had een vrije wil tot keuze, een keuze die al van te voren bij God bekend was. Arminius kwam tot zijn ideeën over de vrije wil, niet om de mens te bevrijden, maar om God te vrijwaren van de aanklacht dat hij de bron, de auteur van zonde zou zijn. Bij Arminius gebeurt er niets zonder God. Dat de oudste remonstranten ook niet zo vrij van wil waren zie je in artikel 3 van de Vijf artikelen van de Remonstrantne (1610). Arminius stond met beide benen in de Calvinistische traditie, maar bracht zijn nuanceringen aan .. die vervolgens - wellicht deels uit onbegrip voor zijn subtiele nuanceringen - afgewezen werden. Voor een interessante discussie van Arminius en zijn theologie zie W.A. den Boer, Duplex Amor Dei. Contextuele karakteristiek van de theologie van Jacobus Arminius (1559-1609), Apeldoorn 2008 en de reacties op dit boek.