Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

[Video] Unilever verbreekt banden met palmolieproducent

  •  
24-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
orang_300.jpg
Voedselgigant overstag na onthutsende BBC-documentaire 'Dying for a biscuit'
Unilever, de grootste afnemer van palmolie ter wereld, heeft levervanciers opdracht gegeven geen zaken meer te doen met de Indonesische palmolieproducent Duta Palma. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de totale verwoesting van regenwouden waar orang oetans leven.
Door redactie Joop
Palmolie wordt praktisch in alle producten gebruikt, zoals koekjes, chips maar ook Knorr soep en bijvoorbeeld Dove zeep. Unilever verbruikt jaarlijks 1,3 miljoen ton palmolie. Tachtig procent van de olie komt uit Indonesië en Maleisië.
Een documentaire van het gezaghebbende onderzoeksprogramma BBC Panorama toonde maandag hoe het bedrijf Duta Palma het regenwoud vernietigt en daarmee het leefgebied van de laatste orang oetans. In ‘Dying for a biscuit’ was ook te zien hoe Duta Palma plantages aanlegt in beschermde gebieden.
De Indonesische regering erkent dat de ontbossing aan 50.000 orang oetans het leven heeft gekost. De milieubeschermingsorganisatie Greenpeace die al lang campagne voert tegen de ontbossing in het gebied, stelt dat de schade aan het milieu verder reikt dan de plaatselijke vernietiging is omdat er bij de ontbossing op grote schaal broeikasgassen vrijkomen.
De Britse minister voor milieu Hilary Benn drong in het programma aan op consumentenbewustzijn. “Consumenten kunnen producenten de krachtigste boodschap laten horen door ze te laten weten wat voor producten ze niet willen kopen.” De minister verwees naar het succes van scharreleieren die nu overal verkrijgbaar zijn omdat consumenten geen marteleieren meer willen. Het probleem in deze kwestie is echter dat palmolie vrijwel nooit als ingrediënt wordt vermeld.
 In het programma kondigde Unilever al aan de contacten met Duta Palma te herzien. Vandaag werd bekend dat het bedrijf, dat in 2015 alleen nog duurzame palmolie wil gebruiiken, alle contacten verbreekt. Op dit moment wordt slechts 3% van de palmolie duurzaam geproduceerd.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2010 - 9:32

'Lang leve het Kapitalisme.' Wie wil er nog een koekje?

Spextix
Spextix24 feb. 2010 - 9:32

Hehe. Mocht tijd worden. Ben alleen bang dat dit de ontbossing niet gaat tegenhouden. Er is altijd wel een andere klant te vinden.

torretje
torretje24 feb. 2010 - 9:32

dit bedrijf gaat nu waarschijnlijk zijn palmolie aan china verkopen, een natie die als het om milieu, mensenrechten etc gaat werkelijk als een olifant in de porseleinkast tekeer gaat. in ieder geval een lovenswaardig initiatief van unilever, alleen een beetje laat, dit had men al lang kunnen weten.

primateshelpingprimates
primateshelpingprimates24 feb. 2010 - 9:32

Palmolie hoeft niet fout te zijn, als je er maar geen regenwoud voor kapt ! Er liggen miljoenen ha braak land op Borneo waar heel goed plantages kunnen worden aangelegd. De situatie voor de orang-oetans is op dit moment erger dan ooit (melden de mensen uit het veld die dag en nacht vechten om te redden wat er te redden valt. Kijk eens op www.williesmits.nl voor een oplossing (Tapergy) en een plek waar je kunt helpen het tij te keren (PrimatesHelpingPrimates). Europa gaat binnenkort beslissen of palmolieplantages ook kunnen worden gedefinieërd als bos, net zoals een regenwoud. SCHANDE !

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek24 feb. 2010 - 9:32

Mooie aktie van Unilever.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2010 - 9:32

Yep.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2010 - 9:32

Ik weet waar palmolie inzit.Dat heb ik uitgezocht. Internet, weet je wel? Ik eet geen koekjes, chips, verpakte voeding. Ik koop voedsel dat ook mijn oma herkent als voedsel. Ik smeer op mijn huid wat ik ook zou eten. Die methode vrijwaart mij van een heleboel gedoe.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2010 - 9:32

Ik denk dat we het toch maar bij een biertje moeten laten Zjen. Mijn oma kon helemaal niet goed koken.