Joop

[Video] SP-statenlid opgepakt bij bezoek Balkenende

  •    •  
27-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
demonstrant_300.jpg
Harry van Bommel: strijdig met vrijheid van meningsuiting
De beveiligers van Jan Peter Balkenende hebben tijdens een campagnebezoek aan Leeuwarden een demonstrerend SP-statenlid verwijderd en aan de politie overgedragen.
Dat was te zien bij 1Vandaag, die op dat moment Balkenende volgde. In de Leeuwarder Courant zegt de politie dat het statenlid de orde verstoorde, maar de eveneens aanwezige Harrie van Bommel spreekt dat tegen:
Er was geen enkele verstoring. Van der Kolk is ingeperkt in zijn vrijheid van meningsuiting.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Simbro
Simbro27 feb. 2010 - 18:28

Ik denk, dat agenten ter plaatse niet goed weten wat wel en wat niet mag op straat. Ze zien iemand met een bord , waarop de premier uitgemaakt wordt voor leugenaar en dat valt uit de toon bij het beeld van de CDA-aanhang, die blij is met Balkenende in de wijk.. De tijd van 'Johnson moordenaar' is vele decennia geleden en daar weten die jonge agentjes natuurlijk niks van. Beetje betere instructie voor de bewakers van de openbare orde kan geen kwaad. Maar ja, als ze langer in het schoollokaal zitten, hebben we nog minder blauw op straat !

Ellen12
Ellen1227 feb. 2010 - 18:28

Ik verbaas me nergens meer over bij het CDA. Die worden echt steeds anti-democratischer; minachting voor de Kamer, Bos die niet mag zeggen dat een Kamermeerderheid tegen verlenging van Uruzgan is, wollige woordenbrijen om lastige vragen van de Kamer of journalisten te proberen te ontlopen, proberen de Kamer op te leggen waarover ze gaan vergaderen de komende tijd, de lijst gáát maar door. Zelfs na "Davids" kan JPB gewoon aanblijven, dit wordt echt in geen enkel ander westers land vertoond.

objectivist
objectivist27 feb. 2010 - 18:28

Ach de SP .... Ze moeten toch wat. Tomatengooiers van huis uit. Even gek als de PVV. Veel emotioneel gekrijs, maar weinig inhoud.

degewoneman
degewoneman27 feb. 2010 - 18:28

Je komt in verkiezingstijd meer vormen van beperking van meningsuiting tegen en vaak gaat het om meningen tegen het CDA (en lokale vriendjes) voorbeeld: in Heerlen woedt een smerige anti SP campagne ondersteund door het Limburgs Dagblad. Het gaat om de kwestie van het inhuren van een interim gemeente-secretaris. Voor deze man moet een onbetamelijk bedrag betaald worden omdat nog geen geschikte kandidaat gevonden is. In de Gemeenteraad, ca. 1 jaar geleden, is dit besproken en zijn ze er bijna allen, noodgedwongen, mee akkoord gegaan. Nu, kort voor de verkiezing wordt hier een punt van gemaakt door het Heerlense CDA, Leefbaar Heerlen (Hummel) en lijst Hart-Leers (ex VVD-er). vuile oude politiek, maar ok het is en blijft een smerig spel. Wat ik echter wel een schande vindt is dat op de website van het Limburgs Dagblad reacties van anti-SP schreeuwers onbeperkt worden geplaats maar tegengeluiden zoveel mogelijk worden onderdrukt. Dit is mijns inziens voor een lokaal dagblad ver onder de maat. Ik ben nog steeds van mening dat een Krant een journalistieke en maatschapelijke plicht behoort te hebben, maar waarschijnlijk is mijn mening uit de tijd en behoren een-tweetjes tussen lokale politiek en lokaal dagblad er gewoon bij. Hieronder de niet geplaatste reactie: Deze bom hebben de SP-tegenstanders goed bewaard en juist getimed af laten gaan. Complimenten aan CDA/Hummel/Leers en hun mediavazallen. Nu in opperste verbazing hierover stampij maken en in de raad stilletjes goedkeuren (al een jaar geleden). Smerige campagne = oude politiek.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 feb. 2010 - 18:28

Leugenaar is beledigend en kutmarokkaan een meninguiting? Waarom mag Wilders nog erger dingen roepen tegen Balkenende en van Bommel niet? Waarom hangt er nog steeds een groene sjaal aan de nek van de ex-premier om weer premier te worden, terwijl het volhouden op de been te blijven staan nooit is gelukt in 8 jaar tijd.

PeerJawel
PeerJawel27 feb. 2010 - 18:28

All animals are equal but some animals are more equal than others... (Animal Farm, Orwell)

BosHout2
BosHout227 feb. 2010 - 18:28

Rita Verdonk en de Clown mogen het in de Kamer wel roepen en een onschuldig bordje op straat ophouden mag niet? Heel raar. Was denk ik meer een trucje van de beveiliging om het uit beeld te houden. Dan is het vragen om een ID net lang genoeg om de gefilmde langs te laten lopen. Trucje mislukt.

rgeurtsen
rgeurtsen27 feb. 2010 - 18:28

? ? ? ? Wordt het aanhouden en uit een groep mensen halen van een burger en het bord dat hij bij zich draagt met een uitspraak over de premier hier op Joop.nl recht gepraat? Dit is niet kwalijk? Ik verbaas me, over de gebeurtenis, maar vooral ook over de reacties en de personen die dit gedrag van beveiligers billijken. Heel vreemd.

ErnsTT2
ErnsTT227 feb. 2010 - 18:28

Het was beter geweest als ie de volledig juiste tekst had begruikt, *dan* had JP Balkende er niet omheen gekund, immers het 9de gebod is dan wel in Jip en Janneke taal "gij zult niet liegen" echter is de volledig juiste tekst net even anders: Uit de Tien Geboden, de grondregels waar ieder christen en jood zich horen te houden (Loshon Hora) Het 9-de gebod: Leg over een ander geen vals getuigenis af. Gezien de veelvuldige excuses die Rouvoet en Balkenende de laatste dagen hebben gemaakt zijn ze zich ter dege bewust van hun verwijtbare gedrag. Het word de hoogste tijd dat ze inplaats van steeds weer te biecht gaan, zich eens toewijden op het beter hun best doen enigszins rechtschapen te handelen. Maar vooral ook eens de verantwoordelijkheid nemen, inplaats van anderen onterecht de schuld geven van eigen falen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 feb. 2010 - 18:28

Opgepakt???? Ahahhh! nu schijnt het dat iemand in het geheim bepaalt de grenzen tussen meningsuiting en beledigen zijn en wie mag wie beledigen en wie niet en wie niets mag. Er is iemand die dat bepaalt, maar in het geheim, wie is die menrouw of meneer?? Niemand schijnt het te weten,de grenzen en wat mag je wel en niet zeggen, ook rechters, Wilderszaak is en voorbeeld. Wie bepaald dat? ik wil het weten!! Heeeelpp, ik ben niet gek.

paulvr2
paulvr227 feb. 2010 - 18:28

Primitief gedrag van beide zijden.

ErnsTT2
ErnsTT227 feb. 2010 - 18:28

Balkenende is gewoon alvast aan het testen of ie in Balkenende V alvast wat ideetjes van Wilders kan verwezenlijkn qua Vrijheid van Meningsuitting, om zo Wilders de pas af te snijden, door zich zelf als een extreem rechts populistisch dictatortje te gaan gedragen. Gezien de uiterst lauwe reacties op deze nare vorm van staatscensuur, lijkt het experiment van Balkenende helaas nogal schrijnend aan te tonen dat ie gewoon de vrije hand krijgt zich als Amejinihad te gaan gedragen zonder veel tegenwerking.

[verwijderd]
[verwijderd]27 feb. 2010 - 18:28

Het beste voor de SP zou zijn wanneer meneer van Bommel zich zo min mogelijk voor de camera beweegt. Mijn inschatting SP gaat helaas gigantisch verliezen bij de gemeentelijke verkiezingen. De kop van Kant zal (wederom helaas) rollen En van Bommel neemt het stokje voer. God mogen het verhoeden want dat wordt de SP helemaal gemarginaliseerd. Ik ben wel van mening dat de SP zich moet gaan bezinnen. Niet zo zeer op haar standpunten want die deugen voor het grootste deel Maar op de poppetjes. De leemte na Marijnissen zal op een of andere manier moeten worden opgevuld. De hedendaagse politiek drijft helaas op poppetjes. Het CDA en de SP zijn de partijen met de grootste problemen in dit opzicht. (ofschoon ik het onbegrijpelijk blijf vinden dat op een of andere manier het CDA zou stabiel en groot blijft. Wie zijn toch die mensen die op deze club blijven stemmen ?)

3 Reacties
Klaas2
Klaas227 feb. 2010 - 18:28

-[Het beste voor de SP zou zijn wanneer meneer van Bommel zich zo min mogelijk voor de camera beweegt.]- Het lijkt mij het beste dat Balkenende afstand van het gebeurde neemt en namens zijn beveiligers zijn verontschuldigingen aanbiedt. Het zou een democraat goed staan.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 feb. 2010 - 18:28

Hoe zo helaas dan? Nu Marijnisen minder actief moet worden, is Kant en van Bommel het beste dat de SP te bieden heeft. Dat dat stemmen kost lijkt me niet meer dan terecht.

PeerJawel
PeerJawel27 feb. 2010 - 18:28

"Wie zijn toch die mensen die op deze club blijven stemmen ?" Calvinisten Jonathan. Zwartkijkers bij uitstek. Jij komt in de hel want jij bent gelukkig. Ik ook maar dat vind ik niet erg. Ik kan mij geen gruwelijker plaats voorstellen dan de calvinistische hemel. Daar is het kil en koud want voor die twee man stoken ze niet wedden? Begrijp je nu het CDA? En Agnes, ach geef haar nog een paar jaar met een goeie coach en dan lukt dat wel. Verder is het gewoon wel een aardige meid toch? Af en toe wat bloed aan de hoektandjes maar dat heeft ook z'n charme...

denmol
denmol27 feb. 2010 - 18:28

Als ik betoog dat demonstreren in het "vrije" westen tegen de zittende macht ook door de autoriteiten in dit geval enkele politieagenten wordt belemmerd en waar men kan tegen gewerkt, in een discussie over het optreden van het regime in Iran tegen demonstranten van de oppositie, krijg in van verschillende kanten het verwijt dat dit bij ons in het "vrije" westen niet gebeurt. Demonstranten zouden zich in het "vrije" westen vrijuit mogen uiten maar dat is zoals nu duidelijk wordt net als in Iran niet het geval. Ik geef toe dat het daar massaler en op grotere schaal gebeurt maar in essentie gaat het om hetzelfde namelijk onwelgevallige kritiek op de zittende macht de kop indrukken. Mensen die het niet met me eens zijn zouden kunnen zeggen dat juridisch gezien die demonstrant fout zit met de tekst op zijn bord dat Balkenende een moordenaar is maar ik weet bijna zeker dat als diezelfde man op het bord dat hij onhoog hield had staat dat de islam een fascistische ideologie is hij waarschijnlijk ongemoeid gelaten zou zijn.

1 Reactie
denmol
denmol27 feb. 2010 - 18:28

Ik bedoel natuurlijk leugenaar ipv moordenaar.

HBdeH
HBdeH27 feb. 2010 - 18:28

Juridisch gezien is meneer opgepakt noch aangehouden. Meneer is gewoon staande gehouden (is iets totaal anders) en gevraagd om legitimatie. Dit is dus weer wat hysterische bangmakerij van schrijver. Daarnaast heeft het staande houden van meneer niks te maken met beleid van JPB of het CDA, maar is dat gewoon een keuze geweest van de agenten die op dat moment naar redelijkheid oordeelden dat er sprake was van een ordeverstorende situatie. Verder: Iemand als Van Bommel valt op het gebied van demonstraties/manifestaties natuurlijk niet serieus te nemen gezien zijn eigen gedrag in het recente verleden.

2 Reacties
Klaas2
Klaas227 feb. 2010 - 18:28

-[Iemand als Van Bommel valt op het gebied van demonstraties/manifestaties natuurlijk niet serieus te nemen gezien zijn eigen gedrag in het recente verleden.]- Van Bommel is vrijgesproken van iedere aanklacht die Moskowicz tegen hem had ingediend. Laten we dat goed in de gaten houden voordat we als ouwe wijven aan het lasteren gaan

Klaas2
Klaas227 feb. 2010 - 18:28

-[Juridisch gezien is meneer opgepakt noch aangehouden. Meneer is gewoon staande gehouden (is iets totaal anders) en gevraagd om legitimatie.]- De Leeuwarder Courant drukt het toch anders uit. Misschien is het wel interessant om het artikel te lezen waarop je reageert. Ik citeer: LEEUWARDEN - De Friese SP'er Ad van der Kolk is zaterdagmiddag op de Lange Pijp in Leeuwarden stevig aangepakt door de politie en beveiligers van demissionair premier Jan Peter Balkenende. Toen het Friese statenlid een kartonnen bord met de tekst 'Balkenende ? leugenaar - Irak' omhoog hield, werd hij vastgegrepen en door politieagenten de Oude Lombardsteeg in gesleurd.

JoopSchouten
JoopSchouten27 feb. 2010 - 18:28

Zijn er nog genuanceerde reacties?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 feb. 2010 - 18:28

Nou vooruit, een genuanceerde reactie, ook al doet het pijn een SP-er gelijk te geven. Leugenaar is een feitelijk juiste kwalificering, politiek correcter zou zijn op te schrijven dat Balkenende met de kennis van toen, nu zijn ongelijk van toen zou moeten toegeven.

Gelijkhebber
Gelijkhebber27 feb. 2010 - 18:28

Gebraden hanengedoe van de SP. Laten we het maar gewoon zeggen zoals het is. De Irak-kwestie laat de meeste Nederlanders volstrekt koud. Typisch Haags gedoe met zich voor camera en microfoon verdringende types als Kant, Pechtold en Halsema. Waar het echt om gaat is: Behoud van welvaart, de zorg, veiligheid, onderwijs en infrastructuur. Die SP-man moet Balkenende op die thema's aanspreken. Irak is wel klaar. ( voorzover we er mee bezig waren)

1 Reactie
Ellen12
Ellen1227 feb. 2010 - 18:28

"De Irak-kwestie laat de meeste Nederlanders volstrekt koud." Oh ja? Dat hoop je maar. Ik heb daar op gezocht en nergens iets kunnen vinden daarover. Maar het laat mij en veel mensen die ik ken zeker NIET koud. Ik vind het ongehoord dat JPB na Davids nog aanblijft. Het gaat om een illegale oorlog, waar een miljoen burgerslachtoffers zijn gevallen, voor massa-vernietigingswapens die niet bestonden.

PeerJawel
PeerJawel27 feb. 2010 - 18:28

Ik vind het mooi, hoewel het diepe schaamte bij me oproept, om te zien hoe de sentimenten liggen. Misschien moeten we echt door het diepste dal om te beseffen dat we niet zonder elkaar kunnen. Dat wantrouwen en afwijzing dingen zijn die in een samenleving, ik bedoel een echte vreedzame samenleving geen plaats kunnen hebben. De een probeert met alle geweld de doos van Pandora open te wrikken en de andere is zo grootmoedig om te zeggen dat hij zo tolerant is dat hij eventueel wel met hem kan samenwerken. De derde stelt dat aan de kaak en de vierde nagelt nummer drie daarvoor aan het kruis. Ondertussen is er een leger dat uitgaat van "bevel is bevel" en voert een charge uit. Gelukkig kunnen we het allemaal volgen op TV, internet, twitter en nog een heleboel communicatiemiddelen zodat wij in ieder geval straks, als we op de rokende puinhopen van onze maatschappij zitten niet zullen kunnen zeggen: WIR HABEN ES NICHT GEWUSST..... Maar dan is het wel knap laat. Het wachten is op het eerste echte "ongeval" en dat komt gegarandeerd.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen27 feb. 2010 - 18:28

Prachtig verwoord je in jouw bijdrage mijn pessimisme. Mensen zeggen en gedragen zich alsof ze echt geloven dat ze het niet wisten. Milieu, uit de hand gelopen Bokito-kapitalisme (deregulering) Wilders gedrag. Ik ben de laatste dagen echt pessimistisch geworden.

Jeffry2
Jeffry227 feb. 2010 - 18:28

De VOC mentaliteit!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 feb. 2010 - 18:28

VOC of NWK ? Nederland de Weg Kwijt? Ik denk dat Nederland een NWK patient is geworden.