Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Video: dit zijn de smerige propagandatactieken van Cambridge Analytica

  •  
19-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CA
Nadat een oud-medewerker afgelopen weekend onthulde hoe Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers zonder toestemming heeft gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump, gaat de beerput vandaag nog verder open. Een documentaire van het Britse Channel 4 News laat zien hoe C.E.O. Alexander Nix tegen undercover-journalisten opschept over de honeypot-tactieken die het bedrijf toepast om politici in de val te lokken:
We sturen wat dames langs het huis van de kandidaat. Oekraïense vrouwen zijn erg mooi, ik merk dat dat erg goed werkt… We bieden de kandidaat een grote som geld… Het hele verhaal wordt opgenomen. We maken onze kant onzichtbaar en we posten het online.
De bekentenissen, die tussen november 2017 en januari 2018 zijn opgenomen in een aantal hotels in Londen, bevatten ook uitspraken van de algemeen directeur van Cambridge Analytica Political Global, Mark Turnball, waarin hij de werkzaamheden van zijn bedrijf als ‘propaganda’ omschrijft.
Een Britse toezichthouder heeft om een onderzoeksbevel gevraagd en is voornemens om servers van Cambridge Analytica in beslag te nemen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2018 - 22:05

Maakt dat nog wat uit als zo dadelijk de Nederlandse veiligheidsdiensten ongeziene data van Nederlanders aan het buitenland kunnen geven? Dat daar geen enkele waarborg geldig is noch die zogenaamde controle die wij zeggen er Binnenlands op los te laten? Ze behoeven niets meer te verzamelen, niets meer te hacken, we geven het gewoon cadeau!

Davy ????
Davy ????20 mrt. 2018 - 21:28

Toen obama data verzamelde via facebook werd gezegd dat dit erg slim was er revolutionair. Nu Trump er mogelijk gebruik van heeft gemaakt is het ineens een probleem? https://www.theguardian.com/world/2013/jan/18/barack-obama-organizing-america-action https://www.theguardian.com/world/2012/nov/07/obama-campaign-team-data-ohio https://www.youtube.com/watch?v=eIA1lQBqH1s

Tina Hosa
Tina Hosa20 mrt. 2018 - 10:41

Ooit de film gezien: "Wag the dog"?

Henri Zwols
Henri Zwols20 mrt. 2018 - 10:08

Maar als er dan een Oekraïense schone voor je deur staat, gaat er dan niet een waarschuwingslampje bij je branden?

1 Reactie
Buzzer
Buzzer20 mrt. 2018 - 13:49

Bij mij niet, ik hap toe ????

msj_meijerink
msj_meijerink20 mrt. 2018 - 9:15

Heel dom van die CEO om zo 'eerlijk en openhartig' te zijn.

jsbijl
jsbijl20 mrt. 2018 - 8:39

Trouwens, FB is gewoon een commerciële vorm van een bedrijf dat burgers bespioneert en de data doodleuk verkoopt aan commerciële partijen. Zie: https://www.security.nl/posting/554431/Snowden%3A+Facebook+is+gewoon+een+surveillancebedrijf

jsbijl
jsbijl20 mrt. 2018 - 8:16

Dat heet dus eerder oekraiense inmenging en geen Russische. FB wordt trouwens overal v Voor misbruikt

Bouwman2
Bouwman220 mrt. 2018 - 7:53

Het is wel duidelijk: tegen de wet op de veiligheidsdiensten zijn maar tegelijkertijd al je gegevens aan FACEBOOK toevertrouwen is toch wat onlogisch.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer20 mrt. 2018 - 13:50

Zeker, daarom geen Facebook en Whatsapp voor mij en ga ik tegen stemmen

JohnVKR
JohnVKR20 mrt. 2018 - 0:18

Deze Breaking Point poster moet haast wel van Cambridge Analytica afkomstig zijn: https://goo.gl/images/K6xxbK

JohnVKR
JohnVKR20 mrt. 2018 - 0:15

Dat doen ze toch weer goed die Britse onderzoeksjournalisten. Toch verbaas ik me er altijd over hoe mensen die zelf met verborgen camera's werken zich zo makkelijk op deze wijze uit te tent laten lokken. Het zou mooi zijn wanneer we alsnog vernemen welke rol deze mensen in Brexit hebben gespeeld. Er zijn wel een aantal Brexit campagneposters die ik nu al aan deze mensen toedicht, omdat deze heel scherp op angsten inspeelden.

Edwin8
Edwin819 mrt. 2018 - 21:56

Oh boy, dit kan wel eens het vuurtje worden uit het spreekwoord: Waar rook is, is vuur. Morgen schijnt CH4 met nog een onthulling te komen.

Jonathan2
Jonathan219 mrt. 2018 - 20:58

Het rechtse 'nieuwsblok' wordt steeds verder blootgelegd. Hier zitten de Mercers( Breibart en co) achter. Mannetje zat op te scheppen dat ze meer dan 200 verkiezingen hebben gemanipuleerd. Nu alleen nog wachten op het nieuws dat Cambridge Analytica data van Amerikanen heeft doorgespeeld aan de Russen. Kunnen Trump en co hun streepjespakje gaan bestellen. Mueller zal al zappend wel eventjes blijven hangen bij Channel 4 News.

bob b.
bob b.19 mrt. 2018 - 20:42

Het is duidelijk. Verkiezingen en referenda win je niet meer met principes of argumenten maar met geld en data. Trump is gekocht, net als de brexit. En wij sukkelaars discussiëren onze wangen rood en onze tongen droog terwijl het allemaal niets uitmaakt.

1 Reactie
adriek
adriek20 mrt. 2018 - 7:51

Maar wist je dat echt nog niet? Trump is misschien wel het fraaiste voorbeeld. Het is een raadsel hoe die het tot serieuze kandidaat heeft kunnen brengen tenzij het democratisch proces door (veel) geld is beïnvloed. In de (linkse...) media staan bijna dagelijks bewijzen te over: van de lobby van tabaks- en frisdrank industrie en Monsanto tot aan de benoeming van Selmayr. Poetin en Erdogan zijn via 'keurige' democratische processen aan de macht gekomen en passen de democratie zodanig aan dat hun eigen positie versterkt wordt. Allemaal via open en eerlijke processen natuurlijk...