Joop

[Video] Politiegeweld tegen 1-mei-optocht in Rotterdam

  •  
01-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
rdam_300.jpg
[Update 21:00] GroenLinks steunt SP met aanvraag raadsdebat over toenemend politiegeweld ... Demonstranten mochten geen vlaggen meevoeren
De politie in Rotterdam is hard opgetreden tegen een 1-mei-demonstratie omdat de deelnemers traditiegetrouw met vlaggen wilden lopen. Volgens de politie is dat verboden omdat vlaggenstokken mogelijk als wapen kunnen dienen. Er werden 14 arrestaties verricht.
Door redactie Joop
De stokken werden afgepakt en weggerukt. Woede maakt zich daarna meester van de circa tweehonderd deelnemers aan de jaarlijkse optocht die was georganiseerd door de communistische Rode Morgen. Vervolgens trad de politie op tegen een ieder die protesteerde tegen het optreden. Op beelden is onder meer te zien hoe een jonge vrouw die de politie ‘stoer doen’ verwijt even later hardhandig tegen de grond wordt gewerkt. De beelden zijn gemaakt door het lokale tv-station Cineac TV. Bekijk hier het originele materiaal (10 minuten). De demonstratie werd ontbonden.
Het is de tweede keer in korte tijd dat de Rotterdamse politie volgens critici onnodig hard optreedt. Afgelopen zondag trad de politie ook al met buitensporig geweld op tegen voetbalsupporters. Het AD publiceerde daarvan een onthutsend ooggetuigeverslag
Studentes werden van hun tafel weggeslagen alsof het een bevrijding van een gijzeling betrof. Het genot wat de ME’ers hieraan beleefden was zelfs achter hun veilige, dichtgetrokken helmen goed zichtbaar in de vorm van een grote grijns.
UPDATE zondag 17:00  Leo Klein, fractieleider van de SP, heeft een raadsdebat aangevraagd over het toenemend politiegeweld. Hij schrijft onder meer:
De trend van verharding van het politie-optreden in Rotterdam lijkt steeds verder door te zetten. Iedereen is het erover eens dat wangedrag en vandalisme door hooligans en anderen aangepakt moet worden. Maar het is onwenselijk als de politie er juist aan bijdraagt dat situaties escaleren, of dat onschuldige mensen het slachtoffer worden. Politie-optreden moet proportioneel en effectief zijn, en niet zijn ingegeven door een politieke of bestuurlijke wens om maar zo ‘hard’ mogelijk te lijken.
Update 21:00 : Fractieleider Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam meldt via Twitter dat GroenLinks de aanvraag tot spoeddebat van de SP steunt. “Al zal een debat Leefbaar/PvdA/VVD waarschijnlijk niet op andere gedachten brengen. Die blijven om het hardst roepen om keiharde repressie.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

tm2000
tm20001 mei 2010 - 17:47

Het is jammer dat de plisie vaak alleen met dit soort manifestaties wil laten zien wie er de baas is op straat en dan meteen volledig doorslaat. Als er de rest van het jaar ook een duidelijke uitstraling vanuit zou gaan is dit soort extreem vertoon niet nodig. Of misschien liep er een mooie vrouwelijke blonde agente tussen en wilde de haantjes even laten zien wie de stoerste van het korps is.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 mei 2010 - 17:47

Hier moet maar eens een stevige rechtszaak van komen, want als vlaggestokken wapens blijken, dan geldt dat voor alle vlaggen, ook het vaandel van het muziekkorps en die rood-wit-blauwe banieren met oranje wimpel. Ik heb er op koninginnedag heel veel gezien. Veel burgers hadden ze zo opgehangen dat de passeerde burgers ze zo los konden wippen om er de politie of het ambulance personeel mee te lijf te gaan. Dat was dan zeker uitlokking op grote schaal. Ik stel voor dat demonstranten voortaan altijd spandoeken meenemen met daarop: "oplossingspercentage 23% - misdaad loont."

StanB.
StanB.1 mei 2010 - 17:47

Als de politie deze mensen gewoon had laten lopen met hun vlaggenstokken hadden ze al leuzen roepend hun rondje gemaakt, om vervolgens massaal koffie te gaan drinken op een terrasje. Door deze aanpak, die in Nederland gebruikelijk is, zijn al honderden demonstraties zonder een enkele wanklank verlopen. Soms is het slimmer om wat soepeler met de regels om te springen.

acacia20
acacia201 mei 2010 - 17:47

Ik stond te kijken maar kon niet verstaan waar het overging, een dame kwam op mij af om dit uit te leggen maar helaas was ik het niet met haar eens over iets en vertelde zij mij dat wij in een politiestaat leven. Alleen had de politie netjes verzocht om weg tegaan, wat deze mensen niet wilden, ook wilde de politie dat de stokken werden weggedaan, zeker omdat er meer stokken waren dan spandoeken, ook niet dus ik vroeg aan deze dame dit zal wel uitlopen op rellen maar ze verzekerde mij van niet. Helaas dit filmpje zegt van wel. Het heeft nog een tijd geduurd voor de politie ingreep.

Maarten1984
Maarten19841 mei 2010 - 17:47

Nou ja zeg, wat een mislukt machtsvertoon. Wat moge hiervoor de aanleiding zijn geweest? Het dragen van stokken!!?? Ga toch weg, die agenten dragen allemaal een vuurwapen. Zijn ze echt zo bang en laf dat zelfs een vlaggenstok als bedreigend wordt ervaren? Mijn maag draait om, bij het aanzien van zoveel incompetentie.

paulvr2
paulvr21 mei 2010 - 17:47

Als ze dat nu ook hadden gedaan met iedereen die een vlag meedroeg op Koninginnedag, of straks op 5 mei misschien?

Irmaatje
Irmaatje1 mei 2010 - 17:47

Schandalig politieoptreden! Die vrouw zei alleen "Stoer hoor!" en toen liep ze gewoon rustig verder. Eerder in het filmpje drijft die agent te paard 3 mensen vast en slaat ze dan. Afschuwelijk dat dit mag. Ik hoop dat die agenten dit niet zo geleerd krijgen. Triest dat zelfs een 1 mei demonstratie niet meer mag.

Pjotrs
Pjotrs1 mei 2010 - 17:47

Ik weet niet wat die agentjes in Rotterdam bij de koffie krijgen, maar het zou onder de opiumwet moeten vallen. Ze gedragen zich als een stel doorgesnoven hooligans.

Sonia2
Sonia21 mei 2010 - 17:47

Kijk, dat soort optreden radicaliseert de boel lekker. Er radicaliseert niets beter dan een politieknuppel in je nek. 'Dat zal ze leren'. Ja, zeer leerzaam. It's time for a change.

HanzChristian
HanzChristian1 mei 2010 - 17:47

Het getoonde filmmateriaal ziet er raar uit. Ik zie nauwelijks de vlaggen die ik wel op het journaal zag. De politie, die anders bij hooligangeweld nauwelijks beweegt gaat hier helemaal los. De arrestaties betreft mensen die wat zeggen of roepen, geen vaandeldragers. Ik mag hopen dat dit bij de politie grondig geëvalueerd wordt. Het is namelijk samen met de reportage in NOVA, waar ook filmende journalisten gehinderd worden ronduit verontrustend. Politie mag geen zelfstandige autotiteit worden. En met een aangekondigde 10.000 extra agenten achter de deur is het tesamen meer dan een stok om de burger te slaan. Het is een stevige houdgreep. Dat nooit.

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 mei 2010 - 17:47

Nu even serieus: dit politie-optreden is krankzinnig en over the top. het begint al met de voor het eerst in eeuwen gestelde eis dat men vlaggen opbergt omdat die aan stokken zitten waarmee je zou kunnen slaan. Dat is absurd. Bij de Nederlandse demonstratie-traditie hoort dat je vlaggen meevoert en dat heeft nooit van zijn lang zal ze leven voor problemen gezorgd. Daarna gaan de beschermers van onze veiligheid volkomen door het lint. Er worden in deze discussie vergelijkingen met hooligans gemaakt. Die waren volkomen terecht. Dit zegt iets over de geest in het korps: die is om zo te zeggen uit de fles. Men functioneert op de toppen van de zenuwen. Onder een dun laagje politieschool komt een vulkaan aan razernij tot ontwikkeling. Het kan niet anders of de leiding van het korps(en niet alleen die gesneuvelde hoofdcommissaris) is hier debet aan. Dat heeft zich in Rotterdam het laatste jaar onderscheiden door opzichtig falen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is de toestand in Hoek van Holland die door de leiding niet is voorzien. Een andere afgang is het gedoe door Ajax Feijenoord die in feite een capitulatie betekende voor de hooligans van beide partijen (want over supporters en clubs heb ik het niet meer). Neem daarbij ook in aanmerking wat de gewone agent de laatste jaren is overkomen aan reorganisaties, resultaatdoelstellingen, bureaucratie en andere zorg van een werkelijkheidsvreemd management. Denk aan het "ga boeven vangen" dat de politie aan de basis steeds vaker krijgt toegevoegd door bekeurde burgers die eerder hun aangiftes in een zwart gat zagen verdwijnen.. Dit overkomt ons niet meer, dachten ze. En als dan 300 man optrekken, na keurig vergunning te hebben aangevraagd, met leuzen, banieren en vlaggen, dan volgt de volledige overreactie en wanneer daarna die 300 demonstranten niet begrijpend reageren in plaats van ijlings het veld te ruimen, dan komt de onvrede, de woede de vernedering van de laatste jaren naar boven: dan zijn de marxisten-leninisten de kop van jut. Dan ramt men erop los. Dan geeft men des zaterdags het winkelend publiek op de Coolsingel opnieuw een aanschouwelijk voorbeeld van disfunctioneren en een gebrek aan professionaliteit.

s. smit
s. smit1 mei 2010 - 17:47

Het lijken wel beelden van voor de oorlog, ook toen werd het socialisme niet getolereerd. Nog even dan komt ook de sabel weer terug zoals in de tijd van Troelstra, nu zijn het nog gummiknuppels. Kan er nu nooit eens iets vreedzaams? M.i. zijn er wel andere zaken die aangepakt moeten worden, maar daar is andere durf voor nodig!!

karuna2
karuna21 mei 2010 - 17:47

Vreselijk natuurlijk die beelden. Maarre, het harde optreden is toch wat iedereen zo wil? Of was het de bedoeling dat het harde optreden alleen voor bepaalde bevolkingsgroepen geldt? Of moet de politie eerst even aan de personen gaan vragen of ze van plan zijn vervelend te gaan worden? Ik vind het niks, maar als er zo hard geschreeuwd wordt om harder optreden dan krijg je dat terecht in de breedte.

LivingInParadise
LivingInParadise1 mei 2010 - 17:47

De Rotterdamse politie is volledig losgeslagen. Het wordt tijd dat de hele politie op non actief wordt gesteld. Voor mij part zetten ze het leger in. Het kan nnoit slechter worden. Kijk naar Sander V. Maar als bewoner van het Oude Noorden in Rotterdam zie ik de racistische en opgefokte politie ELKE DAG buiten hun boekje gaan. Het valt wel op dat ze constant buitenlanders lastig vallen. Ik kan als Nederlander volgens mij met een pistool in een holster lopen en dan gebeurt er nog niets. Maar als je als buitenlander je neus snuit wordt je met geweld tegen de grond geworpen en gearresteerd wegens het beledigen van een ambtenaar. Echt als hier niets aan gedaan wordt dan breekt echt heel snel de "pleuris uit" zoals we in Rotterdam zeggen. Racisme bij de politie MAG NIET GETOLEREERD WORDEN.

Paradox2
Paradox21 mei 2010 - 17:47

Het is zoiest als krukken verbieden op een bijeenkomst van gehandicapten. Ik vind de reden onuitlegbaar, ik vind de aanpak schandalig. Rotterdam gaat snel door haar korpcheffen heen op deze manier. En dit moet toch ook concequenties hebben voor Aboutaleb. Ik hoop dat hij de zeepkist weet te vinden om dit fiasco te verwerpen.

Scepticus2
Scepticus21 mei 2010 - 17:47

die stoute politie toch... anarchie/communisme is geliefder dan een rechtstaat?!?

Yggdrasil
Yggdrasil1 mei 2010 - 17:47

Dan is het maar goed dat de Koninginnedag viering niet in Rotterdam werd gehouden. Al die kinderen met die vlaggetjes zijn toch allemaal kleine terroristjes.

Opinius
Opinius1 mei 2010 - 17:47

Op punt 1.35 van het filmpje boven is overduidelijk te zien ,dat agenten zich een weg banen tussen afwachtende samengedreven- gedromde mensen om vervolgens uit het niets m.i volstrekt ongegrond ,uit een willekeur op de eerste de beste verbaal in te rossen . Bij mij rees bij het zien daarvan prompt de vraag , wie hier nu het meest ongelegitimeerd met een stok omgaat,die m.i. even beter afgepakt had moeten worden . Wat een aaanfluiting naar een apparaat dat gezag moet uitdragen ,dat schiet de goeie kant op zeg

prinsdom
prinsdom1 mei 2010 - 17:47

"Afgelopen zondag trad de politie ook al met buitensporig geweld op tegen voetbalsupporters. Het AD publiceerde daarvan een onthutsend ooggetuigeverslag." Ooggetuigeverslag van een Feyenoord-fan en opgetekend door de "clubreporter." Hoe gekleurd is deze berichtgeving. Snap niet dat het AD zich daarvoor leent.

sam tosha
sam tosha1 mei 2010 - 17:47

Schandalig helemaal die laatste aktie iemand die weg loopt achterna gaan en tegen het asfalt aan gooien omdat ze 'stoer hoor ' zei, er zitten een hoop knap gestoorde sla graagen onder de politie. Misschien voelen ze zich al stadscommando.

fjacobse
fjacobse1 mei 2010 - 17:47

Wat ik me afvraag na het lezen van alle meer dan dramatische reacties is dit. Is er uberhaupt een gewonde gevallen gisteren? Schaafwondje misschien, pleister er op en een kusje van oom agent. Waar hebben we het in hemelsnaam over? Zelden gezien dat mensen in zo'n korte tijd op basis van een vaag filmpje iets kunnen opblazen tot de Killing Fields in Cambodja. Totale waanzin!

xerxes020
xerxes0201 mei 2010 - 17:47

De politie moet weer een dienaar van het volk worden, i.p.v. bullyboy van de staat.

Hoogkamer2
Hoogkamer21 mei 2010 - 17:47

Het is wel een apart "slag" volk die politie. Echt "geweld(ig)". Vroeger werd er ook bij de vredesdemonstraties gevochten. Dan wordt de plank echt misgeslagen. Ik verafschuw geweld.

cracken
cracken1 mei 2010 - 17:47

Hard optreden? Lijkt me nog redelijk normaal, maar ja waarschijnlijk is het gemiddeld publiek hier ook niet meer zo jong dat ze zien hoe de politie iedere dag en vooral uitgaansavonden optreed tegen jongeren, ook om het minste of geringste.

JacquelineXXX
JacquelineXXX1 mei 2010 - 17:47

1 mei demonstraties Utrecht http://dnu.nu/artikel/4394-politie-zet-overmacht-tegen-1-mei-optocht veel arrestaties, verbod voor de demo om verder te lopen, bevel tot inleveren alle spandoeken, politie wil iedereen fouilleren. 1 mei demonstratie video, police blokkade http://www.youtube.com/watch?v=MjE4IgOMa4E&feature=channel_video_title http://www.youtube.com/watch?v=4P4IYuZAk-g

JacquelineXXX
JacquelineXXX1 mei 2010 - 17:47

1 mei demonstraties Utrecht http://dnu.nu/artikel/4394-politie-zet-overmacht-tegen-1-mei-optocht veel arrestaties, verbod voor de demo om verder te lopen, bevel tot inleveren alle spandoeken, politie wil iedereen fouilleren. 1 mei Utrecht demonstratie video, politie blokkade http://www.youtube.com/watch?v=MjE4IgOMa4E&feature=channel_video_title http://www.youtube.com/watch?v=4P4IYuZAk-g Aanwezige politie Acht ME wagens (inclusief video en stille busjes) Fietsende agenten (10 stuks?) Bereden politie (14 stuks) Hele hoop platte petten Drie tot vier peloton ME Verschillende politie busjes Politiehelikopter (!) Minstens 15 niet zo stille stillen 150 zoals genoemd op de Nieuwe agenten is een behouden schatting. Vlak voor aanvang blokkeerde de politie de doorgang met paarden. Gewond geraakt bij charges (onder paard gekomen). Na eerste doorbraak meteen weer klem gezet door overmacht aan ME. Stillen heb meerdere arrestaties uitgevoerd (toen ik wegging zeker 10 stuks). Blok stond omsingeld aan alle kanten. Buurtbewoners werden verwijderd vlak voor de eerste arrestaties door platte pet.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2010 - 17:47

ach, zag het stel staan voor het stadhuis, gekke is dat op een paar na alle teksten onleesbaar waren. Dat vlaggen of beter gezegd vlaggenstokken niet toegestaan waren is logisch, daar zijn echter alternatieven voor. Al met al was de demo al wat minder idioot dan paar jaar geleden toen er nog snotapen met mao tshirts rondliepen en de tamil tijgers met videocamera's stonden om het op een demo voor hun te laten lijken. Aan de andere kant kun je iemand die zich communist noemt nog wel serieus nemen?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst1 mei 2010 - 17:47

Waarom is het logisch dat vlaggen aan stokken niet zijn toegestaan? Ze houden al eeuwen optochten met vlaggen aan stokken. Daar zijn vlaggen voor.

maccus
maccus1 mei 2010 - 17:47

Dat je die Tamils op zo'n arrogant toontje te kakken zet is wel ontzettend lomp. Heb je met ze gesproken? Weet je wat ze meegemaakt hebben? Of lul je maar wat?

xatr0z
xatr0z1 mei 2010 - 17:47

Gaat zoals gewoonlijk... Ben benieuwd hoe de cameraman z'n filmpje veilig heeft weten te stellen?

1 Reactie
maccus
maccus1 mei 2010 - 17:47

Filmpjes en geheugenkaartjes confisqueren daar zijn ze wat voorzichtiger mee tegenwoordig. Kunnen ze door in de problemen komen. Dat zou wel eens anders kunnen worden na dit filmpje...

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2010 - 17:47

Aboutaleb heeft het niet echt in de hand daar.

3 Reacties
AfKam
AfKam1 mei 2010 - 17:47

Het verbaast me dat Aboutaleb zo vaak ter verantwoording wordt geroepen als er iets mis gaat in Rotterdam. Een gemeenteraadslid legde ook een keer een verband met zijn Marokkaanse afkomst en ondanks het excuus van deze beste heer is er bij mij een gevoel blijven hangen dat het kritiek, vooral gesterkt door de hoeveelheid, ook met Aboutaleb zijn afkomst te maken heeft.

JoopdeGroot
JoopdeGroot1 mei 2010 - 17:47

Het is ook niet de stad van Aboutaleb, rond zijn benoeming kleven machtsspelletjes gevoerd door Van Heemst, hij was het die de benoeming van die arme, geplaagde, niet geliefde burgemeester door de strot van de Rotterdammers heeft gedrukt om zo het 'Rode Bolwerk' te handhaven. Wat Van Heemst heeft bereik is jammerlijk het tegenovergestelde.

sam tosha
sam tosha1 mei 2010 - 17:47

Och, och, ook hier ziet u weer een kans een PvdA-er zwart te maken. Welk een genialiteit.

Klaas2
Klaas21 mei 2010 - 17:47

Alle boeven waren gevangen, ze verveelden zich, dus gingen ze knuppels meppen op mensen die niet terug meppen en niets verkeerd hadden gedaan. We noemen dat wel eens democratie. Ik hoop dat dit politiegedrag een behoorlijk staartje krijgt. Het lijken wel hooligans.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT21 mei 2010 - 17:47

Ik denk dat je daar wellicht zo maar de kern van het probleem te pakken hebt... immers word het steeds moeilijker goede agenten te krijgen, en zijn de instroom eisen verlaagd, en wat is er nu leuker voor een "harde jongen" om bij de politie te gaan, mag ie eindelijk zonder repercussie los gaan, wat je in mijn ogen bij sommigen wel heel erg duidelijk gedemonstreert zag :-(

harry12345
harry123451 mei 2010 - 17:47

Dit was een rel van niks. Politie met gele hesjes die letterlijk 'tikjes' uitdelen, demonstranten die zo maar 'boe' durven te roepen... Ik krijg spontaan heimwee naar Borssele, Shell blokkade etc. Desondanks kudo's voor meisje aan het einde die koeltjes zegt: "Je hoeft niet op m'n hoofd te zitten hoor."

2 Reacties
Klaas2
Klaas21 mei 2010 - 17:47

---[Dit was een rel van niks. ]--- Het geweld door de politie was dan ook niet op zijn plaats. De rel werd door de politie opgestart, en daarna door de politie letterlijk neergeslagen. Ik geloof niet dat dat de taak van de politie is. ---[Politie met gele hesjes die letterlijk 'tikjes' uitdelen]---- Er werd hier en daar stevig gemept naar mensen die geen enkel geweld gebruikten.

maccus
maccus1 mei 2010 - 17:47

Dat het in Borssele veel erger was betekent niet dat het allemaal maar moet kunnen...

Josje3
Josje31 mei 2010 - 17:47

In Amsterdam was ook een 1 mei viering, op het Beursplein. Veel spandoeken, vlaggen en dus ook vlaggenstokken. Geen politie te zien en er heerste een gezellige sfeer. Het kan dus wel.

1 Reactie
Charta46
Charta461 mei 2010 - 17:47

Rotterdam is Amsterdam niet.

ErnsTT2
ErnsTT21 mei 2010 - 17:47

Remember the killing fields... Dat is het eerste wat in me opkwam, want in wat voor land leven we als de politie de studenten in elkaar gaat meppen?

1 Reactie
harry12345
harry123451 mei 2010 - 17:47

Als je na het zien van DIT filmpje (een tien minuten durende rel zonder gewonden in Rotterdam) aan KILLING FIELDS moet denken (200.000 Cambodjanen geexecuteerd, twee miljoen - dertig procent van de bevolking - dood door hongersnood, gedwongen verhuizing etc) dan mogen we toch wel voorzichtig stellen dat jij andere medicijnen moet nemen....

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2010 - 17:47

Met dank aan Leefbaar Rotterdam!!

1 Reactie
AfKam
AfKam1 mei 2010 - 17:47

De politie in Rotterdam treedt inderdaad de afgelopen jaren op zijn zachtst gezegd een stuk harder op. Een paar maanden terug in Rotterdam vanuit de auto was ik getuige van een arrestatie. Het ging er heftig aan toe. Nadat de gearresteerde man was afgevoerd heeft zijn voertuig nog drie kwartier op de weg gestaan voordat het van de weg werd gehaald. De 20 a 30 aanwezige politieagenten die niet veel te doen hadden bemoeiden zich ook verder niet met de moeizame doorstroming van het verkeer en stonden her en der met een agressieve en dominante houding de omgeving te observeren. Ik vraag me dus af of naast Afghanistan ook niet een politiemissie voor Rotterdam ingepland moet worden.

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2010 - 17:47

Zo is de politie nu eenmaal Monsters zijn het

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 mei 2010 - 17:47

Lang niet allemaal R. Ik ken er een paar persoonlijk. Zij schamen zich dood. :-)

heggenland
heggenland1 mei 2010 - 17:47

Ook dit optreden van de politie toont Aboutaleb weer eens als een totaal mislukte burgermeester. Hij leeft nog in de tijd van Burgemeester van Hall uit de jaren zestig. Die regent liet ook demonstraties uit elkaar rammen, maar het koste hem uiteindelijk zijn kop.

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 mei 2010 - 17:47

Je vergist je, de stokken om een hond mee te slaan waren verboden in de demonstratie.

DaveHedgehog
DaveHedgehog1 mei 2010 - 17:47

Ik zie in dit filmpje geen buitensporig politiegeweld. Wat ik wel zie zijn dienders die duidelijke aanwijzingen geven aan het demonstrerend publiek. Wanneer deze niet worden opgevolgd moet je niet vreemd opkijken dat je de lange wapenstok voelt. Zoals je kunt zien creeren de pliesies een veiligheidszone om arrestanten weg te voeren o.i.d. en dan moet je niet proberen tussen de agenten door te komen. Als je je provocerend opstelt moet je niet zeuren als je een tik krijgt, je bent geen puberende punker meer. De aangehouden "dame" ("Stoer heh") wordt kennelijk aangehouden voor vernieling, niet voor haar "charmante" gedrag. De knie in de nek/op de schouder is standaard en zorgt voor minder verwondingen tijdens een aanhouding op de grond. (tegenstribbelen+ruwe ondergrond=schaafwondjes) Loop eens een dagje mee met de geuniformeerden en je zult merken hoe lief en vriendelijk de mensen je bejegenen. (en begin niet over "eigen schuld dikke bult", dat is onzin) Het recht om te demonstreren geeft je geen recht om met vlaggen rond te lopen. En als de politie sommeert de vlaggen weg te doen belemmeren ze je niet je gronrecht uit te oefenen. In de vergunning die door de burgemeester wordt verleent staat duidelijk dat de aanwijzingen van de politie te allen tijde dienen te worden opgevolgd. Hetgeen in het dagelijks leven al voor iedereen geldt.

3 Reacties
Klaas2
Klaas21 mei 2010 - 17:47

---[Het recht om te demonstreren geeft je geen recht om met vlaggen rond te lopen. En als de politie sommeert de vlaggen weg te doen belemmeren ze je niet je gronrecht uit te oefenen.]--- Het ging niet om de vlaggen, maar om de stokken die verboden waren. Met andere woorden, ook spandoeken waren verboden. Je hebt het recht om te demonstreren, maar niet om kenbaar te maken waarvoor je demonstreert. Leuke democraat ben jij. ---[In de vergunning die door de burgemeester wordt verleent staat duidelijk dat de aanwijzingen van de politie te allen tijde dienen te worden opgevolgd. Hetgeen in het dagelijks leven al voor iedereen geldt.]-- Wat goed van jou dat jij die vergunning hebt gelezen. Waarom staat er iets in wat in het dagelijkse leven al voor iedereen geldt?

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 mei 2010 - 17:47

Het is volstrekt belachelijk dat mensen op demonstraties geen vlaggen mogen meevoeren. Dat gebeurt al eeuwen in Nederland. En nu zou het ineens gevaarlijk zijn.

PeerJawel
PeerJawel1 mei 2010 - 17:47

"Ik zie in dit filmpje geen buitensporig politiegeweld." Misschien toch even naar Pearl of Anders naar Hans ???

johnnysisko
johnnysisko1 mei 2010 - 17:47

Wel grappig trouwens. We beseffen waarschijnlijk niet dat we in een maatschappij leven waarin we zelf een heleboel hebben veroorzaakt. Het doorgeschoten egoisme. De individualisering die mensen maakt tot als ik het maar goed heb en wat de buren doen dat moeten ze zelf weten is soms nogal te ver doorgeslagen. Door de haastige samenleving heeft men geen tijd meer of wil men geen tijd nemen om elkaar te begrijpen. We vinden het idioot en da's begrijpelijk als men zomaar agressief is tegenover mensen. In verkeer, uitgaan, tegen hulpdiensten, noem maar op. Daar tegen moet allerlei maatregelen genomen worden. Doet de politie dat omdat de agressie toeneemt, zijn we opeens verbaas dat de politie zo streng is.

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 mei 2010 - 17:47

---[Doet de politie dat omdat de agressie toeneemt, zijn we opeens verbaas dat de politie zo streng is.]--- Er was geen sprake van een situatie die dat geweld rechtvaardigde

JoopSchouten
JoopSchouten1 mei 2010 - 17:47

Sommige 'Honden van de Staat' zijn vals gemaakt. Het is onverteerbaar dat deze eikels met een glimlach om de mond er op los slaan. Dit zijn geen agenten, dit zijn sadisten. Ze dienen direct op te stappen. Inclusief de hoofd verantwoordelijken. Ik hoop dat er aangifte is gedaan. Fred Teeven en z'n geestverwanten zullen wel weer met een besmuikte glimlach hebben rondgelopen... Want dit is toch wat hij en z'n VVD toch wil?

1 Reactie
prinsdom
prinsdom1 mei 2010 - 17:47

Met alle respect Joop, vind je nu zelf niet dat je gewoon theatraal zit te leuteren? Als er wordt afgesproken dat er geen stokken worden meegenomen, dan houd je je daaraan. Punt. Doe je dat niet en je verzet je tegen het verzoek om in te leveren dan krijg je de herrie waar je zelf om hebt gevraagd. Zo`n verzoek om in te leveren is nu eenmaal niet vrijblijvend en dergelijk uitdagend optreden richting politie wordt dan naar behoren beloond. Het wordt tijd dat het publiek en zeker de politiek, de politie eens hun werk laat doen en dat vooral de politiek niet gelijk, slechts informatief gevoed door een suggestief filmpje, luidkeels zijn mening gaat lopen verkondigen. Gelukkig heb ik tot nog toe slechts van een politieke partij een luidkeels geuit commentaar gelezen. Het is verkiezingstijd, wat echter geen reden mag zijn om uit electoraal oogpunt Hermandad een mes in de rug te steken. (beetje theatraal misschien, maar je snapt het wel denk ik.)

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2010 - 17:47

We gaan ons steeds meer gedragen als ratten in een te kleine kooi.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 mei 2010 - 17:47

En anderen als palingen in een emmer snot.

Roelowolf
Roelowolf1 mei 2010 - 17:47

Ik heb zelf ook meerdere demonstraties meegemaakt. Dat er geen vlaggenstokken meemogen is vaak zo. Laat ze dan ook thuis. Voor de rest moeten die revolutionairen geen grote muil opentrekken tegen de ME dan is er niets aan het handje. Gevalletje niet boeiend dus.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha1 mei 2010 - 17:47

Keek je in de DDR ook wel voor uit, iets tegen een agent inbrengen . . . . respect moet er zijn voor die Polizei

Yggdrasil
Yggdrasil1 mei 2010 - 17:47

Volgens de politie is dat verboden omdat vlaggenstokken mogelijk als wapen kunnen dienen. ................................ Twee koninginnedagen geleden bleek een persoon met een auto een dodelijk wapen te zijn. Is het nu ook verboden om met een auto te rijden? Een fiets? Is dat ook een dodelijk wapen?

1 Reactie
PeerJawel
PeerJawel1 mei 2010 - 17:47

Je kunt een fiets vanaf het dak op iemand gooien en dat kan heel wat schade en misschien zelfs de dood veroorzaken. Vandaar dat fietsen op daken binnenkort wel verboden zullen worden of zijn. Ik geloof dat Leefbaar zelfs al een spoeddebat daarover heeft aangevraagd. Ik zou dus als ik jou was of je laatste fietsen van het dak gooien of nu nieuwe planten want ik geloof dat nieuw geplante jonge fietsen het eerste jaar nog buiten schot blijven. Daarna mogen (bloem)potten ook niet meer, aldus het laatste nieuws uit Rommeldam