Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie tracht verwarde man te scheppen, schiet hem vervolgens dood

  •  
02-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
In de Verenigde Staten zijn schokkende politiebeelden vrijgegeven die tonen hoe witte agenten met een politiewagen proberen een verwarde zwarte man te scheppen. Nadat dit mislukt, schieten ze de man dood met veertien kogels.
De verwarde man, die later ook onder invloed van drugs bleek te verkeren, stond begin juli met een mes op een fel verlichte straathoek te zwaaien in de Californische hoofdstad Sacramento. Ook maakte hij karate-achtige bewegingen. De politie weigerde lang de videobeelden, gemaakt met een dashboard-cam in de politiewagen, vrij te geven onder het mom dat ze deel uit maakten van het onderzoek. Na aanhoudende protesten werden de beelden alsnog gepubliceerd. De plaatselijke krant Sacramento Bee verbeterde de geluidskwaliteit van de opnamen. Duidelijk hoorbaar zegt de bestuurder ‘Fuck this guy. Ik ga ‘m raken.” De ander roept daarop ‘Doe het, doe het’.
De agenten doen geen enkele poging deëscalerend op te treden, noch wordt de hulp ingeroepen van psychische hulpverleners. In de VS zijn dit jaar al 719 mensen gedood door de politie, in circa een kwart van de gevallen gaat het om verwarde personen. De familie van de gedode man klaagt de politie aan. De twee agenten zijn overgeplaatst naar bureaufuncties.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.