Joop

Video: Politie slaat in op actievoerders Code Rood

  •    •  
28-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
30452663008_170c292ab8_z
Woensdag 10.00 uur: Vijf mensen zijn gewond geraakt door het politieoptreden tegen de demonstratie van Code Rood gisteravond. RTV-Noord schrijft:
"Dat gebeurde nadat actievoerders gingen staan en zitten bij de hekken nabij de gastanks. De politie greep daarbij in, met in ieder geval wapenstokken en vermoedelijk met pepperspray. Vijf actievoerders raakten gewond bij de schermutselingen. Een persoon raakte in shock en moest in een ambulance worden gecontroleerd."
Dinsdag: Honderden actievoerders hebben vandaag de toegang tot het NAM-tankenpark in Delfzijl geblokkeerd. De groep, die zichzelf Code Rood noemt, demonstreert daarmee voor het sluiten van de gaskraan en een rechtvaardige schade-afhandeling. De demonstranten zijn van plan om de blokkade de hele nacht voort te zetten. De politie heeft hard ingegrepen bij het protest. Volgens Martin Drent, journalist bij RTV-Noord, heeft de politie pepperspray gebruikt en zijn demonstranten hard geslagen met wapenstokken. Dat laatste is ook te zien op videobeelden die hij op Twitter plaatste:
Volgens een woordvoerder van Code Rood verzaakt de politiek en is het nu ‘aan ons’ om Groningen en de Groningers te beschermen:
"De NAM, Shell en Exxon maken Groningen en het klimaat kapot. En de overheid laat het gebeuren dat deze bedrijven met miljarden winst weg komen. Als bedrijven en politici geen verantwoordelijkheid nemen, dan is het nu aan ons om gas in de grond te houden. Wij willen een wereld waar winst niet ten koste gaat voor Groningen en het klimaat!"
Cc-foto: Tim Wagner
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

José
José30 aug. 2018 - 11:28

Op het Belgische MO.be staat ook een verslag: https://www.mo.be/nieuws/gas-de-brug-naar-nergens-staat-op-instorten

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin30 aug. 2018 - 14:46

@ José - ha, uitstekende verwijzing, dank je!

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 aug. 2018 - 17:04

Een uitstekende verwijzing en ik kan iedereen aanraden om in te schrijven op die dagelijkse nieuwsbrief. Die is niet specifiek Belgisch, maar juist internationaal georiënteerd.

Max Eisenmann
Max Eisenmann29 aug. 2018 - 19:16

Deze actievoerders zeggen de Groningers te vertegenwoordigen maar die weten van niets en maken ook op een paar na geen deel uit van deze in werkelijkheid beroepsactivisten georganiseerd afkomstig uit heel Europa. Hun agenda is ook een heel andere dan zozeer het boren naar gas stoppen maar vooral gericht om bij iedere geschikte gelegenheid, voor hen dus ook deze, internationale energieconcerns als Shell, Esso, BP, etc. door veel publiciteit trekkende acties te bestrijden. Als ze het alleen bij demonstreren zouden houden, wat hen gewoon toegestaan werd, zou er niets aan de hand zijn maar dat genereerde natuulijk te weinig reuring naar hun zin om hun activistische propaganda te doen klinken. Dus werd er meteen ook aangekondigd een blokkade te beginnen waarvan ze wisten dat dat niet lang getolereerd zou, maar ook niet kon worden. Het optreden van ce politie na voldoende waarschuwingen was een beoogd doel. De Groninger bevolking is echter nuchter genoeg om zich er niet door van de wijs te brengen, hoezeer ze zich ook zorgen en kwaad maken over de gaswinning en in veel van hun ogen nog te trage afbouw. Over die nuchterheid m.b.t. deze activisten: "Volgens aanwezige verslaggevers van DvhN lopen er veel (buitenlandse) milieu-activisten mee met de stoet en juist opvallend weinig Groningers. ,,In elk geval veel niet-Groningers'', vertelt verslaggever Matthijs Sorgdrager. Het is volgens hem ook eerder een 'anti-Shell-demonstratie' dan een 'tegen de aardbevingen-bijeenkomst'." http://www.dvhn.nl/groningen/Actiegroep-Code-Rood-zet-kamp-op-bij-NAM-locatie-Farmsum-voor-meerdaagse-demonstratie-gemoedelijke-vrolijke-sfeer-23489586.html

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen30 aug. 2018 - 17:23

"Ter plaatse valt op hoe welkom de activisten zijn: overal gaan duimen van de lokale inwoners de lucht in of applaudisseren voorbijgangers."

L.Brusselman
L.Brusselman29 aug. 2018 - 18:49

In een land waar de elite ongestraft de boel kan oplichten krijgt de niet vermogende ilappen als ze voor hun rechten wagen op te komen.

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 14:00

Ik lees net dat de politie gaat demonstreren. Tamelijk curieus blijft het dat dergelijke demonstraties door de politie begeleid worden. Hoe zouden die bewakende agenten reageren als hun stakende collega's iets zouden doen wat niet precies past in wat van hen verwacht werd? Ik ben er eigenlijk wel zeker van dat de wapenstok niet op vergelijkbare wijze gehanteerd zou worden.

1 Reactie
kweenie2
kweenie230 aug. 2018 - 10:23

Is er ooit een demonstratie van politie in Nederland uit de hand gelopen? Ik kan het me in elk geval niet herinneren. Ik heb zo het vermoeden dat politie-agenten zich wel zullen gedragen, ten eerste omdat ze geen ruzie willen zoeken met collega's, ten tweede omdat ze als het goed is ook wel geselecteerd zijn op hun integriteit en de-escalerend vermogen en ten derde omdat ze als ze over de schreef gaan vrij snel hun loopbaan bij de politie ten einde zien komen.

omaoeverloos
omaoeverloos29 aug. 2018 - 13:50

De politie heft er altijd al op los geslagen bij dit soort demonstraties, denk aan Doodewaard. Alleen werd er door de demonstranten niet zo gemiept maar teruggeknokt.

1 Reactie
Anneweer
Anneweer29 aug. 2018 - 20:16

Het is lastig terugknokken als je met één hand je mobieltje vast moet houden om eea goed op film te krijgen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout29 aug. 2018 - 12:28

Vroeger heette zulks `een ludieke demonstratie tegen het establishment'. Nog steeds hoogst bedreigend voor de Staatsveiligheid kennelijk, en Code Rood zal voorzekerlijk een fors dossier genereren bij de AIVD, als ik hen was zou ik even checken op infiltranten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 aug. 2018 - 11:47

Het blokkeren van de toegang tot het, ahem, "park" (slechtst gekozen omschrijving ooit) van grote bedrijven is in Corporate Nederland anno 2018 een combinatie van majesteits- en heiligschennis, een terreuraanslag tegen diegenen die aanbeden worden als waren zij keizers en weldoeners tegelijk, en de enig aangewezen redders uit alle humanitaire nood die je maar bedenken kan - en dus slaat de politie, die eigenlijk ook de privé-militie van dat Corporate Nederland is, er geducht op los. Hoe gedegenereerd is onze samenleving toch geworden. In mijn jongere jaren zou zo een protest op een voor alle partijen aimabele manier afgehandeld zijn. Agenten zouden met demonstranten samen een sjekkie gerookt hebben, een praatje gemaakt, en in de Tweede Kamer (toen nog vitaal) zouden de maatschappelijke problemen waar het om gaat op een serieuze manier aangevat zijn. Ik zie tegenwoordig zo vaak bot overheidsgeweld door een gemilitariseerde politie. Die brengt regelmatig een weerloze of in geestelijke nood verkerende mens ter dood, terwijl daar geen enkele aanleiding voor is. Eerst schieten, dan liegen, dat lijkt het motto. Wie ik ook weer waarneem: de braveriken, de meelopers, de serviele reageerders, die steeds weer de agenten a priori gelijk geven. Waar komt al die slijmerige onderdanigheid toch vandaan? Wordt die al op de basisschool, en mogelijk zelf thuis, er in gedrild? Ik stel deze reageerders een vraag: wat vinden jullie precies van die verklaring van de woordvoerder van Code Rood, in het artikel? Zeg daar eens iets van.

8 Reacties
Verwijdert
Verwijdert29 aug. 2018 - 12:49

Cliff Clavin 29 augustus 2018 at 13:47 "Het blokkeren van de toegang tot het, ahem, “park” (slechtst gekozen omschrijving ooit) van grote bedrijven is in Corporate Nederland anno 2018 een combinatie van majesteits- en heiligschennis, een terreuraanslag tegen diegenen die aanbeden worden als waren zij keizers en weldoeners tegelijk, en de enig aangewezen redders uit alle humanitaire nood die je maar bedenken kan –" Nee hoor, het is het blokkeren van een uitgang/vluchtroute. En dat mag niet met betrekking tot de veiligheid. Men moet onmiddelijk kunnen evacueren op het moment dat er brand is op het terrein. Er zijn niet voor niets regels op industrieparken, deze zijn bedoelt om de veiligheid te waarborgen. Daarom mag je er als gewone burger die er niks te zoeken heeft ook niet op. Zo moet je brandvertragende kledij, helm, veiligheidschoenen en een LEL meter (meet gaswaarden in lucht) bij je hebben voordat je uberhaupt toegang krijgt tot zo'n park. Het laatste wat men dan wilt is een stel demonstranten die de vluchtroutes blokkeren omdat ze niet de aanwijzingen van de politie opvolgen. Maar laten we het vooral op majesteitschennis gooien. Klinkt natuurlijk veel logischer.

L.Brusselman
L.Brusselman29 aug. 2018 - 13:04

Juist corporate fascisism ,maar dat mag niet worden gezegd.Men is liever ziende blind voor de realiteit die minder fraai is dan voorgespiegeld in de propagandistische vaderlandse media(die trouwens ook in de zak van het bedrijfsleven zit,95% van de kranten in bezit van 2 bedrijven)

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 13:49

Dat deze agenten zo handelen is een teken van grote zwakte. Het draagt bij aan de verdere afbrokkeling van het respect dat de politie eigenlijk verdient. De politie dient de zittende macht. Dat is altijd zo geweest. En de zittende macht is als vanouds (m.u.v. één kortdurende verlichte periode) rechts. En rechtse mensen hebben iets met geweld en hierarchie. Dat is ook een oorzaak van de militairisering van de politie. Dus zo beschouwd vallen de reacties eigenlijk nog wel mee. Het is niet verwonderlijk dat veel reageerders hier zo dociel reageren. Ik vermoed dat zij weinig historische kennis over demonstraties en politieoptreden in Nederland hebben. Demonstraties gaan in de meeste gevallen tegen de zittende macht en zijn dus vaak links van karakter. Nog een reden voor rechts om niet zo happig op dit soort 'ongehoorzaamheid' te zijn.

JuniorC
JuniorC29 aug. 2018 - 13:50

@ Cliff 'In mijn jongere jaren zou zo een protest op een voor alle partijen aimabele manier afgehandeld zijn'. Ik weet niet hoe oud je bent, maar de rellen rond de Nieuwmarkt in '75 en 'Geen woning, geen kroning' in '80 waren ook niet misselijk, om er maar een paar te noemen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 aug. 2018 - 7:57

@ JuniorC - je vertelt maar een heel klein stukje van een bijzonder groot verhaal. In de periode die je noemt waren er ontelbaar vele demonstraties, van het dorpsniveau tot en met de grote landelijke manifestaties. Veruit de meeste van deze protesten verliepen vreedzaam, vele ervan voltrokken zich heel gemoedelijk. De mensen die van zich lieten horen verlangden niets meer dan dat de politiek datgene zou gaan doen waar ze voor bedoeld is: sociaal onrecht ongedaan maken, en meer algemeen: dienstbaar zijn aan alle mensen in dorp, stad, provincie, land. Wat me zo opvalt aan de reactionaire reacties (sic) hier, is dat de inzenders ervan alleen dat opschrijven dat de moderne marktterreur in een gunstig daglicht stelt. Dus wordt er geregeld een loopje genomen met het geheel van de historische feiten. Selectief te werk gaan komt dan neer op: verdraaien, op stemmingmakerij, ten faveure van de heersende machten (multinationals en de neoliberale politiek). Voor deze manier van schrijven kunnen grosso modo twee oorzaken bestaan: - men weet precies dat men doet wat men doet, men beseft dat men ideologisch te werk gaat, het gebeurt dus bewust. Dat is de minst ernstige reden, want je kunt als sociaal-democraat tegengas geven, de ander met gegevens uit de werkelijkheid op andere gedachten trachten te brengen. Dan is een open uitwisseling van standpunten ten minste nog mogelijk; - men heeft zijn eigen modus operandi niet in de gaten. Het is een automatisme geworden, het naar voren gebrachte kwam er niet na kritische zelfreflectie, en toetsing van de eigen opinie aan de realiteit. Dit is een meer dramatische mogelijkheid: want de persoonlijkheid van de reageerder is een andere: ze valt volkomen samen met 'dat wat de markten willen'. Het redeneren is niet langer authentiek, autonoom. Het handelen in de dagelijkse levenspraktijk ook niet. Margaret Thatcher, een idool op rechts, merkte ooit op: "Economics are the method; the object is to change the soul." Je mag stellen dat ze daar zo goed in geslaagd is, dat ze dit succes in haar stoutste dromen niet had kunnen bevroeden. Filosoof Dany-Robert Dufour schreef hier een moeilijk, maar evengoed pakkend en leesbaar boek over: "L'Art De Reduire Les Têtes" (2005), vertaald als "The Art Of Shrinking Heads" http://www.dany-robert-dufour.fr/?cat=3 Filosofe Regina Queiroz maakte goede artikelen over dit fenomeen: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19460171.2016.1263216 https://econpapers.repec.org/article/palpalcom/v_3a3_3ay_3a2017_3ai_3a1_3ad_3a10.1057_5fs41599-017-0032-1.htm Mijn stelling: er zijn mensen die het dogma "There Is No Alternative" helemaal geïnternaliseerd hebben, zó effectief, dat ze niet meer beseffen door wat voor een innerlijk regime hun denken en doen bepaald wordt. Ten slotte: ik kan iedereen het volgende boek aanraden. Cultuurtheoreticus Mark Fisher schreef: "Capitalist Realism: Is There No Alternatieve?" (2009): http://www.zero-books.net/books/capitalist-realism Compact (85 pp.), duidelijk, levendig, in klare taal uitgedrukte observaties over de malaise van tegenwoordig. Ideaal voor studenten, bijvoorbeeld. Over Mark Fisher: https://www.versobooks.com/blogs/3049-in-memoriam-mark-fisher-1968-2017s

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2018 - 14:18

"Mijn stelling: er zijn mensen die het dogma “There Is No Alternative” helemaal geïnternaliseerd hebben, zó effectief, dat ze niet meer beseffen door wat voor een innerlijk regime hun denken en doen bepaald wordt." Ik ben er bang voor!

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 aug. 2018 - 16:40

@ Minoes - goed om juist hier deze melding van je te zien. Ik geloof namelijk zelf inderdaad dat Dany-Robert Dufour iets belangrijks signaleert, als hij spreekt over 'het neoliberale self'. Mijn indruk is dat er tegenwoordig invloedrijke mensen zijn, die zo functioneren (een werkwoord dat ik bewust kies). Dufour behandelt in zijn inleiding het kritische subject (naar Kant), het neurotische subject (naar Freud), en het neoliberale subject - hij weet zelf dat dit een nogal weidse en al te ruwe indeling is, maar hij weet te overtuigen, als hij het de contouren van dat neoliberale zelf schetst. Mark Fisher op zijn beurt zegt met zoveel woorden: 'neoliberalism colonizes the mind'. Het bezet de geest, het voert de regie over je denken, voelen, en handelen. De persoonlijkheid wordt vloeibaar, flexibel, al te flexibel. Er is geen consistent, kritisch, en reflexief karakter meer, met vastomlijnde morele principes. Ik kan het ook simpel zeggen, in drie letters: VVD.

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 aug. 2018 - 20:08

@ Minoes - vergeef me wat taal- en spelfoutjes. Als de geest vaardig wordt over Cliffie, en dat geschiedt dezer dagen nogal vaak, dan kan dat gebeuren. Nu ben ik een boekje aan het lezen van Pierre Bourdieu, het heet: "Acts Of Resistance: Against The Tyranny Of The Market" (1998, The New Press, New York, de vertaling is van Richard Nice). Goed geschreven, kritisch, begrijpelijk voor iedereen, hard, en zo helder als glas. Op het gevaar af een hyperbool te gebruiken: Bourdieu was een visionair. Je ziet de ellende anno 2018 direct terug in dit werkje van twintig jaar geleden. Ik hoop dat jonge mensen, die nog geen zicht hebben op de werkelijke gevaren van deze tijd, die kampen met verontrusting, stress, en gevoelens van depressie, en die tegelijk van goede wil zijn (dit alles gaat altijd samen), mijn leestips, Mark Fisher en Pierre Bourdieu, ter harte willen nemen. Als je iets wil veranderen, dan doe je er goed aan om als eerste je vijanden te leren kennen.

Dr. No
Dr. No29 aug. 2018 - 11:08

Frappant aan Nederland, die afkeer van demonstreren in sommige lagen van de bevolking. Dociel volkje dat we zijn. Wel binnen de lijntjes blijven! Tip voor de demonstranten, blokkeer volgende keer een snelweg in Friesland, dan schudt de diender je graag de hand.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje529 aug. 2018 - 13:14

Daar moest ik inderdaad ook aan denken. Je moet dan weer niet een gewone weg op een viaduct blokkeren want dan is het geen handen schudden maar direct knuppelen.

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige29 aug. 2018 - 10:45

Als ze de aandacht van den haag willen, kunnen ze dan niet beter in den haag gaan protesteren?

adriek
adriek29 aug. 2018 - 9:39

Nederland kent vrijheid van demonstratie, maar wel binnen regels. Als de politie vindt dat er een gevaarlijke situatie ontstaat door de blokkade hebben ze het volste recht om na enkele duidelijke waarschuwingen in te grijpen. Ook als agenten in het nauw gedreven worden wat ook wel eens gebeurt (ik was er niet bij, vraag het Halbe?). Demonstranten dienen altijd aanwijzingen van het gezag op te volgen. Ik ga er vanuit dat er een reden was om in te grijpen en dat waarschuwen en of aanwijzingen geven ook gebeurd is. Zo niet dan mogen de agenten stevig aangepakt worden.

1 Reactie
Sanaya Khan
Sanaya Khan29 aug. 2018 - 9:57

De vragen zijn dus: - Was er een gevaarlijke situatie? - Werden agenten in het nauw gedreven? Ik zie niet zo snel dat dit werkelijk zo was, maar we weten verder te weinig. "Demonstranten dienen altijd aanwijzingen van het gezag op te volgen." Zolang deze redelijk is en binnen de grenzen van de wet wel ja. Dat is nu de vraag. Ik ga nergens van uit want de informatie is te beperkt om conclusies te trekken.

JStokx
JStokx29 aug. 2018 - 7:49

De demonstranten hadden geen toestemming om in de buurt van de hekken te komen, maar er werd niet geluisterd naar de agenten.

2 Reacties
Sanaya Khan
Sanaya Khan29 aug. 2018 - 10:00

"Voor een demonstratie hoeft in Nederland niet tevoren om toestemming worden gevraagd. Wel leggen gemeenten de verplichting op om demonstraties vooraf te ‘melden’."

Starter2
Starter229 aug. 2018 - 13:40

Dan kunnen er nog steeds beperkingen op worden gelegd. Als men niet in de buurt van de hekken mocht komen dan had men die beperking moeten opvolgen.

RonVa
RonVa29 aug. 2018 - 7:16

Volgens het nieuws waren de actievoerders tegen de afspraken in zich richting het hek aan het verplaatsen. Daarop heeft de politie ingegrepen. Wie niet horen wilt moet maar voelen. Zo lastig is het niet om je gewoon aan de afspraken te houden.

3 Reacties
Sanaya Khan
Sanaya Khan29 aug. 2018 - 10:13

"Dat moment greep een klein groepje deels gemaskerde actievoerders aan om onverwacht over het spoor naar het hek rondom het NAM-park te rennen en daar een spandoek te bevestigen... De politie had de actieleiding van te voren duidelijk gemaakt dat het hek een rode lijn was die niet mocht worden overschreden." Dit lijkt inderdaad de crux. Het valt mij op dat er vaker een kleine gemaskerde groep onderdeel is van demonstraties, zoals bij Code Rood, die over de schreef gaan. Ik denk niet dat het hun doelstelling veel goed doet.

manic
manic29 aug. 2018 - 12:58

daar zit hem nu net het probleem.. je bent niet helemaal op de hoogte van de groningse problemen of het heeft je interesse niet schijnbaar er zijn honderden gevallen die nu na 9 jaar niet betaald zijn maar beloven kan men wel maar iets den ho maar heb opnieuw 10000 euro schade zowel de staat en de nam geven niet thuis....!!! veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 13:14

Op de hier getoonde foto's zie ik geen gemaskerde personen.

Libertain
Libertain29 aug. 2018 - 5:55

Kiek nou, iemand heeft uiteindelijk uitgevonden hoe de neoliberale kapitalisme in elkaar zit en werkt: (“En de overheid laat het gebeuren dat deze bedrijven met miljarden winst weg komen.”) Dit heet Tatcherisme oftewel naar onze eigen taal vertaald - Pruttenisme.

2 Reacties
Sanaya Khan
Sanaya Khan29 aug. 2018 - 10:34

Dus er zijn geen grenzen aan actievoeren? Of wat zouden de grenzen zijn indien we niet in een systeem van 'neoliberaal kapitalisme' zitten? Dit heet denk ik eerder zien wat je wilt zien of m.a.w. gelooft.

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 13:15

Natuurlijk zijn er grenzen aan actievoeren. Maar die zijn hier in de verste verte niet bereikt.

Break on through
Break on through29 aug. 2018 - 5:43

Is ook direct iedereen weer duidelijk in wat voor een politiestaat we leven. Als de belangen van Shell ook maar enigszins worden geschaad komt de politie in beweging. Al is het maar om je een bekeuring te geven voor het niet dragen van je gordel, maar dat weten ze zelf beter dan u en ik. People like us.....

1 Reactie
Sanaya Khan
Sanaya Khan29 aug. 2018 - 10:25

Natuurlijk, Nederland lijkt als twee druppels water op politiestaat Noord-Korea. Er is een verschil tussen een staat met politie en een politiestaat. Daarmee wil ik niet zeggen dat multinationals geen voorrang krijgen boven de gemiddelde burger, maar dat heeft een andere definitie.

L.Brusselman
L.Brusselman29 aug. 2018 - 1:33

De politiestaat is allang een feit,de mensen vertikken het alleen om dit in te zien.

2 Reacties
Cave Canem
Cave Canem29 aug. 2018 - 10:14

Dus als jij er van te voren op gewezen wordt dat je een bepaalde grens niet mag overschrijden, maar jij doet het toch, zodat de politie ingrijpt dan leven we in een politiestaat? Gebruik je verstand man.

L.Brusselman
L.Brusselman29 aug. 2018 - 12:58

De politie is in dienst van de bedrijven ,zoals hierboven Cliff raak formuleert. Corporate police is een vorm van fascisme, dus het is eigenlijk nog droeviger gesteld met dit voorheen zo fijne landje.

quatsch
quatsch29 aug. 2018 - 0:49

Waar politici abjecte meningen zonder enige sanctie de ether in mogen slingeren, worden burgers voor legitieme standpunten bont en blauw geslagen. Hoelang zullen we nog kunnen zeggen, dat we in een democratie leven?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 13:16

Net zo lang als er mensen zijn die op de verkeerde partijen stemmen.

JvanDeventer
JvanDeventer28 aug. 2018 - 22:41

Tsja, ik neem aan dat het verboden is om de ingang van een bedrijfsterrein of de ingang van een particulier terrein moedwillig te versperren. Dat wist die actiegroep ook wel, maar ze wilden graag heisa, want heisa is aandacht. Nu hebben ze inderdaad heisa en aandacht. Iedereen blij, zou je zeggen, maar bij heisa hoort nu eenmaal ook dat er wel eens klappen worden uitgedeeld. Tsja.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 13:18

Volgens mij vond die demonstratie op de openbare weg plaats. Openbaar.

H.Witte
H.Witte28 aug. 2018 - 21:08

Er zijn mensen bij de politie die het zo eervolle beroep te schande maken. Deze moeten maar eens opnieuw door de molen. Ik hoop dat de actievoerders, die terecht opkomen voor de Groningers daar waar de rest van Nederland, dat het woord solidariteit alleen nog kent vanuit een kans op profijt, hen ernstig in de steek laat vredelievend blijven

9 Reacties
Britta van Rees
Britta van Rees29 aug. 2018 - 1:59

De politie maakt de openbare weg vrij. Dat was ook van tevoren aangekondigd. Als mensen dan de openbare weg niet ontruimen is geweld gewoon het logische gevolg. De politie moet haar werk doen en aangezien ze de "de sterke arm" van de overheid zijn komt daar - waar nodig - geweld bij kijken. De politie heeft de demonstranten vast wel herhaaldelijk gevraagd om op eigen gelegenheid de openbare weg vrij te maken. Dus dat verwijt van "zomaar er op los slaan" slaat nergens op ! En de betrokken agenten maakten de politie dus ook geenszins te schande !

Pindaklaas
Pindaklaas29 aug. 2018 - 6:03

De politie een eervol beroep? De politie dient er alleen voor om de elite te dien. Behoor je daar niet bij kun je klappen verwachten. Dit past namelijk binnen het takenpakket van de politie.

Pindaklaas
Pindaklaas29 aug. 2018 - 6:04

dien = dienen.

Bouwman2
Bouwman229 aug. 2018 - 7:50

Geeft code rood wel de juiste kleur aan? Is politiepersoon zijn eervoller dan straatmaker of hoogleraar, meneer Witte? En moeten die dan wegens minder eervol door de gehaktmolen? Moet ik overigens omdat de "Groningers" de kraan dicht willen deze winter, waarin met best twintig graden kan vriezen wie zal het zeggen maar met een ijsmuts op en dikke wanten aan in mijn kantoor gaan ijsberen? Mag ik uw enthousiasme voor alles wat aktie atkie roept even van een voetnoot voorzien? Waar was u overigens met uw sympathie en actie in relatie tot uw twee Armeense brugklassers? Weet u niet dat waar in Groningen de dakpannen hier en daar in scherven vielen in Armenië hele blokken in scherven liggen?

Satya
Satya29 aug. 2018 - 8:15

Een teken van de tijd. Je maakt je daar zelf ook veelvuldig schuldig aan met je opmerkingen dat Nederland vol is ten aanzien van vluchtelingen. Solidariteit is verdwenen en zal niet meer terugkomen.

JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 10:49

@Satya Nederland is ook aardig vol, dat toont de woningnood wel aan.

Paul250371
Paul25037129 aug. 2018 - 12:10

James Nederland is ook aardig vol, dat toont de woningnood wel aan. Omdat er te weinig huizen zijn voor het aantal mensen wil niet zeggen dat het vol is.

H.Witte
H.Witte30 aug. 2018 - 9:19

Britta van Rees De politie heeft intussen zelf ook aangegeven dat deze actie onnodig was. Om mensen te verwijderen is er altijd nog het waterkanon of het traangas. Politieagenten met de wapenstok opzettelijk letsel laten toebrengen valt hoe dan ook af te keuren zo lang die politieman niet zelf wordt bedreigd. Dat is in dit geval het criterium, dunkt me. Weer jammer overigens dat u maar een deel van mijn commentaar oppakt. Wat vindt u nou van het gebrek aan solidariteit bij de rest van Nederland met de Groningers. Ben erg benieuwd hoe rechts Nederland überthapt over het begrip solidariteit denkt.

H.Witte
H.Witte30 aug. 2018 - 9:20

überhaupt

Karingin
Karingin28 aug. 2018 - 20:26

Hè?? Die mensen doen nix, die zitten gewoon. Vanmiddag hoorde ik op het journaal dat de sfeer gemoedelijk was. Waarom mept de politie er zo op in? What the fuck is going on in this country??

10 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus28 aug. 2018 - 22:06

"Die mensen doen nix" Ze waren anders wel heel vals aan het zingen.

Verwijdert
Verwijdert29 aug. 2018 - 5:19

@Karingin 28 augustus 2018 at 22:26 De actievoerders zijn tot vier keer gesommeerd om bij het hek vandaan te blijven, tegen de demonstratieregels in. Maar men wilt niet luisteren naar de politie. Hoe moeilijk is het om je gewoon te houden aan de afspraken omtrent je demonstratie of te luisteren naar aanwijzingen van de politie? De demonstratie an sich was niet verboden, men mocht gewoon hun gang gaan. Alleen niet bij de hekken. Er is namelijk een verbod bij de hekken van een GOS (gas ontvangst station) of gas installatie vanwege de veiligheid. Je mag namelijk niet samenscholen bij de hekken van deze locaties. Om dezelfde reden dat als je op het terrein wilt komen je PBM's moet hebben (persoonlijke beschermingsmiddelen) en je dient bijvoorbeeld je telefoon uit te zetten. Dus worden deze actievoerders op een veilige afstand van de installatie gezet om daar actie te voeren. Als men toch niet luistert en ondanks alle veiligheidseisen en na 4 keer gesommeerd te worden door de politie niet op veilig afstand gaat staan dan mag wat mij betreft de politie optreden. bron: https://pbs.twimg.com/media/DltsaXEXoAIaZEj.jpg:large

Purper Floyd
Purper Floyd29 aug. 2018 - 6:48

Er was toestemming voor deze demonstratie onder voorwaarde dat de openbare weg niet geblokkeerd mocht worden. De demonstranten hebben zich niet aan deze voorwaarde gehouden en zijn na herhaaldelijke verzoeken om de weg vrij te maken dus met wettelijk toegestaan proportioneel geweld van de weg verwijderd.

JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 7:36

Ze doen inderdaad niks, letterlijk en figuurlijk. Ook als de door de politie gesommeerd worden om het gebied te verlaten. Dan mag de politie geweld gebruiken.

Anneweer
Anneweer29 aug. 2018 - 7:39

Zoals meestal bij dit soort filmpjes was er wel wat meer aan de hand, en waren er al verschillende waarschuwingen gegeven voordat de politie ingreep. "Farmsum - De demonstranten in Farmsum hebben zich dinsdagavond even richting de hekken bewogen. Dit was tegen de demonstratieregels in. Agenten hebben daarop meerdere malen gevraagd om bij de hekken weg te gaan. Daar is niet naar geluisterd. Hierdoor moest de politie even optreden met de wapenstok. Direct daarna is de rust teruggekeerd. Dat meldt de persvoorlichter op Twitter." Bron: http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/33736/politie-grijpt-even-in-bij-protestactie-video.html

Henk van Sluis
Henk van Sluis29 aug. 2018 - 7:45

Ze doen nix? Volgens mij blokkeren ze de toegang van een bedrijventerrein zonder daarvoor toestemming te hebben. Er zal toch echt wel eerst semi-vriendelijk gevraagd zijn of ze de blokkade wilden opheffen lijkt me. En als je daar geen gehoor aan geeft.... Als ze morgen de toegang tot mijn huis blokkeren om hen moverende redenen, hoop ik ook dat de politie er de stok over legt. U knikt dan goedkeurend en gaat dan maar ergens anders slapen begrijp ik?

Zomaariemand2
Zomaariemand229 aug. 2018 - 8:00

Ze blokkeren de toegang/uitgang van een bedrijf en luisteren niet naar de politie, wetende dat ze daarbij met geweld verwijderd gaan worden. Dit geweld wordt vervolgens gebruikt in de media als aandacht voor hun zaak, waardoor ze exact krijgen waar ze naar op zoek waren, als ze niet verwijderd waren, hadden ze namelijk na een dag of 2 hongerig en verkleumd onverrichter zake naar huis gegaan. Ik denk dat ze hartstikke tevreden zijn met het resultaat, laten we dus niet net doen alsof hier iets bijzonders aan de hand is, de mensen komen voor aandacht door klappen en krijgen beide. De politie laat zich voor het karretje spannen, ze zouden eigenlijk nog een rekening moeten sturen.

msj_meijerink
msj_meijerink29 aug. 2018 - 9:11

Ze zijn door het (inmiddels afgelopen) zomerweer op het verkeerde been gezet. Ze dachten hier een tropische protestplek te vinden, maar het weer sloeg om. En de politie was ook 'lekker bezig'. :(

Case65
Case6529 aug. 2018 - 11:33

@karingin: What the fuck is going on in this country?? Karingin, kijk eens naar je taalgebruik. Dit is er b.v. aan de hand in dit land.

Karingin
Karingin29 aug. 2018 - 14:55

Op ongewapende mensen inslaan die rustig zitten, ook al weigeren ze weg te gaan, is gewoon laf. Je kunt ze ook optillen en wegslepen. En Case: Het is in NL al jaren goed gebruik dat je schuttingtaal gewoon mag bezigen in de openbare ruimte. Aansteller. Of doel je op het Engels? Zo dan: Wat de neuk is er aan de hand in dit land.

Tom Meijer
Tom Meijer28 aug. 2018 - 20:16

Volstrekt disproportioneel gebruik van de wapenstok.

6 Reacties
JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 7:35

'Er zijn mensen bij de politie die het zo eervolle beroep te schande maken. Deze moeten maar eens opnieuw door de molen.' De politie heeft met Defensie een geweldsmonopolie in dit land, men dient de bevelen van de politie ten alle tijden op te volgen. En er zijn gevolgen als je dit niet doet.

JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 7:37

@Tom U werkt bij de Politie?

Bouwman2
Bouwman229 aug. 2018 - 8:00

U vindt ook, meneer Meijer, dat gebruik van "de wapenstok" enkel proportioneel is als die degene treft die uw eigen mening niet delen? Ik zet mijn fietshelm alvast op, uit voorzorg..

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 13:33

JamesCullen, ik begrijp dat U zich aangesproken voelt. Geeft te denken. Er zijn inderdaad gevolgen als je niet doet wat de politie zegt dat je moet doen. Maar het gaat er bij mij niet in dat dit op deze wijze afgedwongen dient te worden. Dat deze agenten dat nodig vinden is een duidelijk teken van grote zwakte. U geeft mij verder woorden in de mond die ik niet geschreven heb, dat is niet erg netjes van U. Maar ik zal U terwille zijn: ik kan mij voor de volle 100% in deze uitspraak vinden. Deze meppende agenten strekken de politie inderdaad tot schande. Zij dragen hiermee bij aan het almaar afbrokkelende respect dat zij zou moeten verdienen.

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2018 - 13:34

@Bouwman U hebt volgens mij geen idee.

JamesCullen
JamesCullen29 aug. 2018 - 15:34

@Tom, ''U geeft mij verder woorden in de mond die ik niet geschreven heb, dat is niet erg netjes van U." Dat klopt, excuses daarvoor. Die reactie was niet voor u.

Paul250371
Paul25037128 aug. 2018 - 20:08

en uiteraard moet de overheid en de NAM ook op de politiesteun kunnen rekenen als gedupeerde Groningers om hun recht en om compensatie vragen.