Joop

Video: Polak maakt haar vertrek in Nova bekend

  •  
08-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
polak_300.jpg
Nova-presentatrice sneert over 'opheffing functie'
Clairy Polak wordt geen presentatrice van het nieuwe actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat in de plaats komt van Nova. Al langer ging het gerucht dat de veelgeprezen Polak plaats moet maken maar nu maakte ze daar zelf live een grap over.
In Nova was burgemeester Aboutaleb te zien die reageerde op het vertrek van korpschef Meijboom en eindigde met de woorden dat nu eenmaal alle functies op een gegeven moment door iemand anders vervuld worden.
Terug in de studio sneerde Polak: ‘aan alle functies komt een einde en daar kan ik van meepraten’. Ze lachtte terwijl ze het zei maar het is voor het eerst dat bevestigd wordt dat Polak het nieuw actualiteitenprogramma Nieuwsuur, dat in de plaats komt van Nova, niet zal presenteren.
Eind januari baarde Jan de Jong mediadirecteur van de NOS in de Volkskrant  opzien met zijn uitspraak dat Polak geen presentator bij Nieuwsuur kan worden. Nova-hoofdredacteur Carel Kuyl wilde dat toen niet bevestigen. De kritische Polak werd eerder door de PVV aangewezen als degene die zeker moest verdwijnen bij een door de partij door te voeren zuivering van de publieke omroep.
Zie ook op Joop cartoonist Adriaan Soeterbroek: Nova neusdood gemaakt

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

wowiemina
wowiemina8 feb. 2010 - 21:58

Tjonge, PVV heeft nu al invloed op de media?

Joeri2
Joeri28 feb. 2010 - 21:58

Mooi. Dan komt ze vrij voor een fatsoenlijk programma bij de VAPROA. Want dat nieuwzuur hoeft dadelijk toch niemand meer te zien. Immers allemaal leuk en aardig dat rechts nieuws, maar rechts kijkt liever naar sbs6-jan-klootvandamme of gaat wat 's avonds nog wat bushokjes opleuken.

tabby2
tabby28 feb. 2010 - 21:58

in dit soort tijden sneuvelt de kwalitatief beste nieuwsgaring het eerst

paulvr2
paulvr28 feb. 2010 - 21:58

Het woord presentator is eigenlijk niet waar het om gaat. Caliry is een buitengewoon scherpe interviewster die niet toestaat dat mensen erom heen kletsen. Daarbij is ze voor zover ik kan beoordelen absoluut niet partijdig: ik heb haar even kritisch uit de hoek zien komen bij linkse als bij rechtse politici. Het gaat er bij haar om om de waarheid uit degene die ze interviewt te trekken. Maar goed, rechtse beïnvloeding gaat voor. Dat zie je hier, maar helaas ook bij de invulling van de vacante plek bij Buitenhof. We moeten kennelijk eerst door een hele hoop ellende voordat men zich beseft wat we allemaal kwijtraken. Individueel kunnen we er toch niets tegen beginnen. En wie weet, ontwikkelt zich in de nieuwe constellatie ook weer een briljante figuur net als Clairy dat is. Je weet maar nooit.

Stanleymessi
Stanleymessi8 feb. 2010 - 21:58

Thanks Clairy, je bent de beste!

a.doorgeest
a.doorgeest8 feb. 2010 - 21:58

De beste, meest aimabele, nimmer aanstootgevende, altijd bescheiden en zeer pientere, zelfs wijze presentatrice zou als eerste moeten verdwijnen bij de opvolger van Nova? Welke idioten hebben het in Hilversum tegenwoordig voor het zeggen, door wie zijn zij aangesteld, voor wat voor bedragen staan deze inferieure superieuren op de loonlijst, en hoe krijg je ze daar weer van af? Wie het weet mag het zeggen. En wie de bevoegdheid heeft mag één en ander weer rechttrekken. En het liefst subiet. Veel dommer en onrechtvaardiger moet het in onze inmiddels kwalijk riekende moerasdelta niet worden.

doeidoei
doeidoei8 feb. 2010 - 21:58

Werken als vakvrouw vanuit een visie is geen punt, wanneer die visie maar vooraf duidelijk is. Daar bestaat bij mevrouw Polak geen twijfel over lijkt me, waardoor we onverkort van haar professionaliteit kunnen genieten. Was dat 'sneren' of een heel menselijke reactie met de nodige humor?

Tippex
Tippex8 feb. 2010 - 21:58

Jammer dat ze weg moet. Altijd genoten van haar stijl van ondervragen. Ik ben niet links en ook niet rechts ik koers op gevoel...en bij haar had ik het goede gevoel. Jammer, jammer en nog eens jammer.

Pimpelnel
Pimpelnel8 feb. 2010 - 21:58

Een goede interviewer stelt de vragen, die jij als kijker hebt en blijft vragen stellen totdat alles duidelijk is. Waarom is dit links? Zijn rechtse mensen dan dom en sneller tevreden met vage antwoorden en leggen zij liever meer de nadruk op "als het maar gezellig is"? Voor de mensen die het ontgaat: dit is provocerend bedoeld.

denmol
denmol8 feb. 2010 - 21:58

Ik heb mevrouw Polak altijd die mevrouw met die mooie radiostem gevonden en daar heeft haar verschijnen op tv me meer van overtuigd. Ze is goed maar heeft haar tijd gehad en moet zoals dat altijd gaat plaats maken. Ik zie persoonlijk liever Sacha de Boer. Wat dit met de PVV te maken heeft weet ik niet en zie het verband tussen die neuzen-uitspraak en haar aangekondigde vertrek niet zo. Het lijkt mij een beetje gezocht en tendentieus te veronderstellen dat de PVV invloed zou hebben gehad op het eventuele besluit om met haar te stoppen.

averechts
averechts8 feb. 2010 - 21:58

Ik vind het niet zo erg dat ze vertrekt, er was altijd iets in haar wat ik op de een of andere manier niet kon uitstaan, kan het moeilijk duiden, dat genieperige lachje daar had ik moeite mee denk ik, dat heb je soms met mensen, ze heeft hier veel fans, zie ik, dus als ze echt zo goed is als hier wordt beweerd dan komt ze vast en zeker terug.

RobertBleeker
RobertBleeker8 feb. 2010 - 21:58

Naast een 'rechtse revolutie' in de landelijke politiek zullen wij ons kennelijk moeten opmaken, voor een 'rechtse revolutie' in omroepland. Misschien tijd voor een kordate 'leden'-acie onder JOOP.NL aanhangers, om massaal (dubbel)lid te worden van een (meer) linkse omroep, waardoor de komende zendtijdverdeling (een tendens van verrechtsende (her)programmering, onder invloed ook van de nieuwe toetreders, als de notoir rechtse soapjournalistieke Telegraaf/WN) wellicht meer evenwichtig zal kunnen worden verdeeld, waardoor maatschappij-kritische journalistieke talenten als Polak voor deze omroepen (en dus voor ons) behouden kunnen blijven.

1 Reactie
maclofty
maclofty8 feb. 2010 - 21:58

Dat is een goed idee, "aktie" vanuit Joop voor behoud van een links geluid bij de omroep, maar voor mij geld dit niet. Ben ruim 52 jaar lid van de VARA en vanaf 1979 van de VPRO. Mijn vrouw (toen het met de VARA slechter ging) 10 tjes lid. Je ziet aan ons zal het niet liggen. Ik ga er nog altijd van uit dat als je progressief bent ben je lid van de VARA en niet van de "grootste familie van Nederland" of "wakker Nederland" daar kan ik met, mijn toch wel redelijk verstand, niet bij.

wijnand2
wijnand28 feb. 2010 - 21:58

Veelgeprezen? Politiek nogal vooringenomen voor een nieuwsprogramma dat geen kleur dient te bekennen. Ben blij dat ze opkrast. Ze had ook meer een radiohoofd!

1 Reactie
paulvr2
paulvr28 feb. 2010 - 21:58

noem een voorbeeld?

morks
morks8 feb. 2010 - 21:58

Tja, kwaliteit wordt in Hilversum dus ook niet (meer?) gewaardeerd. Clairy is een van de weinige interviewers die door blijft vragen tot ze antwoord op een vraag heeft en dat is bij de huidige groep politici meer dan nodig. Scherp als een naald, inhoudelijk fantastisch. Nee, de Nederlandse kijker moet het voortaan voor het overgrote deel hebben van de riooljournalistiek van Wakker Nederland van de PVV-bode Telegraaf, de bagger van GeenStijl's Powned en van al die andere shit uit Volendam en omstreken. Gelukkig bestaan VPRO en Vara nog. Mooie kans voor Clairy. Hagoort mag dan een beminnelijk mens gevonden worden, ik vind hem een naar mannetje met te grote sympathie voor eng rechtse journalistiek. Maar deze rechtse coup zal niet lang duren. Er is al genoeg banaals te zien bij de commerciëlen.

1 Reactie
ReneeO
ReneeO8 feb. 2010 - 21:58

Ik sluit me helemaal bij je aan, @Ollie. Ik vind het heel erg dat ze plaats moet maken voor nog meer oppervlakkigheid dan er al is. Wat een armoe! :(

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag8 feb. 2010 - 21:58

Sinds wanneer gaat de PVV over wie een progressieve nieuwsrubriek mag presenteren? In dat geval gaan we natuurlijk ook roepen dat de presentators van Powned en Wakker Nederland vooringenomen en rechts zijn. Een kwestie van koekje van eigen deeg. We zijn wel erg diep gezakt om zo'n knieval te maken voor het rechtse schreeuwende populistische deel van Nederland. Laten die eerst hun lidmaatschap van de Tros eerst eens opzeggen. Die had hen van 'rechts' nieuws moeten voorzien. De vara verwijten dat zij links is totale waanzin!

1 Reactie
FrankS2
FrankS28 feb. 2010 - 21:58

Daar gaat de PVV ook niet over. Ook is de NPS nu niet opeens een extreemrechtse zender. Het is mij nog niet duidelijk of ze niet mag solliciteren naar een tijdelijke? baan bij de NPS of dat ze vast wil houden aan haar vaste contract bij de VARA.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2010 - 21:58

Als de ontwikkelingen zo blijven als nu zitten we straks elke avond naar die vetvlek van een Sjuul Paradijs te kijken Niet dus.

1 Reactie
mees.
mees.8 feb. 2010 - 21:58

Juul Paradijs.....wat een inhoud heeft die man...ja in kilo's,maar in zijn hoofd zeer weinig inhoud....ik vind die man zoooooooooo dom!!!!! Het nieuws wat hij brengt is geen nieuws brengen....hij mengt al dat nieuws met persoonlijke emoties. Zulke mensen zijn geen goede journalisten. Je eigen emotie hoor je er niet bij te betrekken. Die man zit vol roddel en achterklap.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 feb. 2010 - 21:58

Zoveel angst voor veranderingen... Ik dacht altijd dat linksmensen progressief waren maar dat valt toch tegen. De enige die het kennelijk wel is, is Clairy zelf. Niet elke verandering is een bedreiging. En dan dat complotdenken over Hagoort en de PVV. Alsof die zo machtig zijn... Hilarisch gewoon. Succes Clairy, in je volgende baantje.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 feb. 2010 - 21:58

Linkse mensen progressief? Dat is na Drees al niet meer zo. In links Nederland zijn GroenLinks en D66 in meer of mindere mate progressief. PvdA en SP zijn uitermate behoudend, en dat zijn ze al heeeeeeel lang.

paulvr2
paulvr28 feb. 2010 - 21:58

Je hebt helemaal gelijk, ik vind woorden als progressief en conservatief heel verwarrend om niet te zeggen verkeerd. Progressie ofte wel vooruitgang kan ook in totaal de verkeerde richting gaan. En omgekeerd is het conserveren waar het woord conservatief vandaan komt iets waar zich vooral groene en linkse mensen zich druk om maken. Als je ziet hoeveel de armsten in onze maatschappij er de laatste decennia op achteruit zijn gegaan dan zou je dus conservatief moeten zijn, terug willen gaan naar de socialere situatie die was. En dat geldt voor veel dingen. Progressie betekent dat waar we voorheen het Europese land waren met relatief de minste mensen in gevangenissen we nu op Engeland na het land met de meeste gevangenen zijn. Een progressie die ik ronduit verwoestend vind. Wat mevrouw Polak betreft, ik luisterde met veel plezier met haar op Radio 1, ik ben nu eenmaal meer een radioluisteraar dan een TV kijker. Dat mensen die zich met nieuws bezighouden net zo moeten worden uitgewisseld als kleding om aan de nieuwste mode te voldoen vind ik dwaas. Er zijn heel wat mensen waarmee ik over de jaren ben opgegroeid, van Koos Postema tot GBJ Hilterman en nog heel veel meer. Ik ben blij dat ik van die mensen zo ontzettend lang heb mogen genieten, ze waren een deel van mijn wereld ook al was ik het lang niet met iedereen eens. Clairy Polak is voor zover ik dat kan beoordelen op haar piek en zoiets overboord gooien is gewoon dom.

geejeehaa
geejeehaa8 feb. 2010 - 21:58

"Als de ontwikkelingen zo blijven als nu zitten we straks elke avond naar die vetvlek van een Sjuul Paradijs te kijken" "Juul Paradijs.....wat een inhoud heeft die man...ja in kilo's,maar in zijn hoofd zeer weinig inhoud....ik vind die man zoooooooooo dom!!!!!" Nee, gelukkig blijft men op joop.nl altijd inhoudelijk en beschaafd, zonder op de man te spelen...

1 Reactie
FrankS2
FrankS28 feb. 2010 - 21:58

Juul is net als Clairy niet in dienst van de NPS. Weinig kans of hij moet solliciteren.

ArthurP2
ArthurP28 feb. 2010 - 21:58

Al die angst voor programa's die niet links zijn is nergens op gebaseerd, wat let de VARA om NOVA als haar eigen opinie programma voort te zetten? Een rivival van "In de Rooie Haan" met Clairy Polak bijvoorbeeld, dan is er voor elke politieke voorkeur wat, net als in de gedrukte pers.

1 Reactie
paulvr2
paulvr28 feb. 2010 - 21:58

Tja, maar juist in dat programma werd wel een heel duidelijke politieke voorkeur getoond terwijl ik Clairy eerlijk gezegd nog nooit heb kunnen betrappen op linkse of anderszins partijdigheid. Ze ondervraagt scherp en kritisch ongeacht of iemand ter linker- dan wel ter rechterzijde onder het mes moet. En juist dat siert haar als een op en top professional.

StanB.
StanB.8 feb. 2010 - 21:58

Hoewel ik me suf kan piekeren over de vraag waarom deze mevrouw bekend zou staan als een "linkse" journalist, is haar vertrek zonder meer een overwinning voor de rechtse kerk. Wie weet kan de oude Wim Bosboom, indien nog in leven, haar functie overnemen, of anders wellicht Willibrord Fréquin of Wibo van der Linde. En zo maken we dus kennis met de eerste door G. Wilders geïnspireerde zuiveringscampagne in de media (was het niet de PVV'er Bosma die vorig jaar opmerkte over 'linkse politici': "Ik zou die neuzen gaan afhakken. Ooh, ik zie Clairy Polak al liggen"). Binnenkort zal het journaal beginnen met de Nederlandse vlag en het Wilhelmus, gevolgd door het oplezen van de krantenkoppen van de Telegraaf. Na een jaar zal de toch al afgestompte bevolking dusdanig zijn geïndoctrineerd dat ze willoos achter hun grote blonde leider marcheert, juichend over een nieuw fascistisch tijdperk.

1 Reactie
RodeKater2
RodeKater28 feb. 2010 - 21:58

Merk op dat je de verrechtsing bij de PO bemoemt met reeds overleden (Bosboom) of lang niet meer actieve figuren (v.d Linde).

RodeKater2
RodeKater28 feb. 2010 - 21:58

Het werd hoog tijd voor andere journalistieke gezichten bij de PO. Clairy Polak was vooral in vorm als ze haar politieke voorkeur kon laten blijken. Objectief is ze zeker niet. Een goede journalist is een objectieve waarnemer die feiten en onderwerpen van verschillende kanten belicht. Clairy Polak doet dat niet. Dan de vrees voor de verrechtsing bij de PO. Ik kan geen journalistiek TV-programma bij de PO noemen met een duidelijke rechtse signatuur. Wie wel?

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor8 feb. 2010 - 21:58

"Eén Vandaag" is toch moeilijk links te noemen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2010 - 21:58

Clairy, Ik hoop van harte dat je een geweldig eigen programma krijgt; diepte interviews maken met beleidsmakers bijvoorbeeld.

1 Reactie
RodeKater2
RodeKater28 feb. 2010 - 21:58

Uitstekend idee.

7731BK11
7731BK118 feb. 2010 - 21:58

Dat de Publ. Omroep ons dit aandoet !!! Clairy is de meest competente presentatrice van NL. Kwaliteit en kunde die je met een lampje moet zoeken. Laat haar niet verloren gaan voor de omroepwereld. Voor Buitenhof blijft ze toch zeker wel behouden ??? Ook daar vind ik haar de beste. Maar dat is wel ook een combinatie van NPS, VARA en VPRO. En kan zij daarnaast niet een programma als van Pauw en Witteman gaan doen, of als (gedeeltlijke) vervangster van bv Witteman ( sorry Paul) die een dagje ouder wordt. Hoe dan ook : Clairy moet blijven !!

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek8 feb. 2010 - 21:58

Weet je wat dat kost?

Martijn09
Martijn098 feb. 2010 - 21:58

Ik ben er van overtuigd dat Mevr. Polak wel weer een ander baantje vindt, dit in tegenstelling tot honderden, zo niet duizenden andere werknemers die wekelijks ontslagen worden en op die leeftijd nooit meer aan de bak komen..........'t was mooi, maar we moeten er geen drama van maken. Wellicht krijgt ze nu de tijd om eindelijk met Ferry van Mingelen deel te nemen aan Dancing on Ice.

1 Reactie
paulvr2
paulvr28 feb. 2010 - 21:58

ik heb geen medelijden met haar maar met mezelf omdat ik haar professionaliteit, iets waarvan ik met grote regelmaat van geniet, moet gaan missen.