Joop

[Video] Lucia de Berk, haar verhaal

  •  
15-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
lucia_de_b.jpg
Het complete gesprek bij Pauw & Witteman … over haar veroordeling wegens moorden die nooit gepleegd werden … de reacties op Twitter
Bij Pauw & Witteman deed Lucia de Berk, de verpleegster die werd veroordeeld werd voor moorden die hoogstwaarschijnlijk nooit werden gepleegd, haar relaas. Zesenhalf jaar bracht ze in een cel door waar ze van de rechter nooit meer uit mocht komen. Nu is haar onschuld erkend. Aan tafel ook Stijn Franken, haar advocaat en Femke Halsema. En hieronder een selectie van de reacties op Twitter.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

ReneeO
ReneeO15 apr. 2010 - 10:14

In Femkes blog heb ik al laten weten hoezeer ik onder de indruk ben van deze vrouw. Zo sympathiek, onschuldig (en dan heb ik het niet over deze zaak, maar als mens), zo volstrekt zonder rancune, alleen maar vol onbegrip voor de kafkaiaanse nachtmerrie die haar ten deel is gevallen. Ik was gisteravond diep geraakt, en ik hoop dat politie, rechters, familie en vooral ook die keiharde directeur plus haar geniepige collega's zich de ogen uit het hoofd schamen.

ReneeO
ReneeO15 apr. 2010 - 10:14

Graag zou ik er nog aan toe willen voegen dat ik mijn petje afneem voor Metta de Noo en Ton Derksen die er alles aan hebben gedaan, zelfs een tweedeling in hun familie ervoor over hebben gehad, om het recht te laten zegevieren. Wat een fantastische mensen.

Jarig2
Jarig215 apr. 2010 - 10:14

Heb net de uitzending gezien. Tjongejonge, wat een verhaal. Ik denk dat er een aantal mensen zich heel erg diep moeten schamen en mag hopen dat ze heel erg lang moeite hebben met slapen.

Samanya
Samanya15 apr. 2010 - 10:14

Het twitterbericht van Kriens vind ik treffend: De lieve verpleegundige Lucia is inderdaad een 'type'. Zij heeft een bewogen leven gehad, gelooft in Tarot en schrijft blijkbaar vreemde dingen in haar dagboeken. In het interview was soms ook te zien dat zij merkwaardige, onzekere trekjes vertoond. Blijkbaar waren de onderzoekers niet in staat om verder te kijken dan dat 'type'. Dat is toch wel beangstigend.

SirCharles
SirCharles15 apr. 2010 - 10:14

Wat roddel en achterklap op de werkvloer voor een ellende kan zorgen. Bewonderingswaardig deze dame hoe sterk ze is gebleven, hoop voor haar dat ze een enorme schadevergoeding zal krijgen al is het alleen maar om haar ex-directeur en -collega's een hele grote sneer te geven.

dutchdvm
dutchdvm15 apr. 2010 - 10:14

Ja, ik vond Jeroen Pauw ook opvallend betrokken, inlevend en niet-cynisch. Erg goed gedaan. jammer dat hij Marianne Thieme een paar dagen geleden steeds belachelijk maakte, zij verdiende dat niet. Vanuit de USA wist ik niet zoveel van Lucia de B., maar ik vind het een heel aparte en streke vrouw. Haar hele leven staat helaas in het teken van deze 'dwaling' wat meer op een opzettelijke heksenjacht lijkt, maar ze zal er sterker uitkomen!!

eeweew
eeweew15 apr. 2010 - 10:14

Ik heb van het begin geweten dat er iets niet klopte met die zaak. Ook al was ik 13. Vooral het statistiek gedeelte stonk gewoon. Ik kan me herinneren dat rond die tijd iemand er 3 hoogleraren statistiek naar had laten kijken. Als 3 hoogleraren statistiek zeggen dat de statistiek die gebruikt is niet klopt. Hoe kan je als OM dan nog volhouden dat het wel klopt, en waarom tuint een rechter daar in? Het is zowizo discutabel om iemand op statistiek te veroordelen, zeker statistiek van dusdanig complexe situaties als het echte leven. De positie van die moeder en zus is natuurlijk zeer naar. Maar je weet niet wat er aan vooraf gegaan is. Het is al meerdere malen bewezen dat mensen zich dusdanig kunnen laten intimideren door verhoorders dat ze dingen zeggen waar ze achter staan, dat is niets nieuws. En daarom denk ik dat datsoort methoden ook ernstig herzien zouden moeten worden. Die moeder en zus hebben waarschijnlijk dingen gezegd waar ze niet achter staan, en zullen nu (en waarschijnlijk de afgelopen 6 jaar ook al) totaal radeloos zijn. En daarom niet weten wat ze moet doen. Ik denk niet dat ze slechte bedoelingen hebben, het zal alleen heel naar overkomen.

RosaLange
RosaLange15 apr. 2010 - 10:14

Ik kan me nog herinneren, dat ik op de radio het bericht hoorde dat er een verpleegster was opgepakt, die ervan werd verdacht een aantal moorden te hebben gepleegd in een ziekenhuis. Ik dacht toen nog: waarom zou iemand zo iets doen? Van een verpleegster verwacht je toch eerder zorgzaamheid, dan moordlust. Maar verder heb ik er geen aandacht aan besteed. Pas nadat het verhaal van Lucia vaker in het nieuws kwam werd mij duidelijk, dat hier iets verschrikkelijk verkeerd is gegaan. De argumenten van haar medestanders waren overtuigend en het ergerde mij dat deze vrouw nog steeds vastzat met al die overduidelijke twijfels (bij twijfel voor de verdachte, toch?). Men weet dit hele geval, zoals ook in het interview werd gesteld, aan beeldvorming. En ik ging daarbij uit van een eigen vooroordeel: "Ze zal toch wel raar zijn geweest. Anders zou er toch niet zo'n beeldvorming over je ontstaan." Ik had het idee dat Lucia de B. een nogal instabiele indruk zou maken, waardoor die beeldvorming zou kunnen ontstaan. Maar dat praat natuurlijk niets goed. Mensen mogen raar en instabiel zijn, zonder dat je meteen op zo'n onzorgvuldige wijze levenslang de bak indraait voor iets wat je niet hebt gedaan. In het interview zag ik echter helemaal geen instabiele vrouw. In tegendeel: ze scheen die rottigheid allemaal naar omstandigheden goed te hebben doorstaan. Ik denk dat ik zelf helemaal door zou zijn gedraaid. Maar de moraal van het verhaal is dan toch: dit kan iedereen overkomen wanneer de omstandigheden ongunstig zijn en dat staat dan helemaal los van wie je bent en hoe je handelt. Het overkomt je gewoon. Dan mag je van geluk spreken dat er mensen zijn als Metta de Noo en Ton Derksen, die zich voor je inzetten en het tij weten te keren. Ik trek me mijn eigen vooroordelen aan en heb me voorgenomen, daar nog beter op te letten. Ik hoop ook dat we als samenleving hiervan geleerd hebben en inderdaad zorgvuldiger met mensen, collega's in dit geval, omgaan. Uiteraard moeten ook maatregelen worden genomen in het justitieapparaat. Dit moet echt de laatste keer zijn, dat mensen jarenlang de bak indraaien zonder dat ze iets verkeerd hebben gedaan en daar ook in blijven zitten nadat er overtuigend twijfel is gerezen, omdat de rechtelijke macht het zo moeilijk vindt om fouten toe te geven.