Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Video: kind slachtoffer buitensporig politiegeweld Rotterdam

  •  
02-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-01-02 om 16.00.47
Op internet zijn beelden verschenen waarop te zien is hoe een Rotterdamse agent een tienerjongen meermaals met zijn wapenstok slaat. Ook gebruikte de agent pepperspray op de jongen. De beelden werden geplaatst op Facebook en daarna gedeeld door de website hollandistan.nl en politiegeweldmonitor Controle Alt Delete.
Op de twee video’s is te zien dat de jongen, volgens getuigen 13 of 14 jaar oud, op de grond ligt. De agent staat over hem heen en haalt uit met de wapenstok. De jongen lijkt zich niet te verweren. Desondanks pakt de agent daarop een busje pepperspray en spuit dit in het gezicht van de jongen. Wanneer de jongen dan probeert op te staan en weg wil lopen, houdt de agent hem vast en blijft hem met de wapenstok slaan, ondanks dat de jongen zich nog altijd niet lijkt te verweren. De agent slaat met de wapenstok op zowel het lijf als het hoofd van de jongen. Wanneer omstanders de agent tot kalmte manen en erop wijzen dat de jongen niets doet, haalt de agent ook uit naar hen.
Een van de getuigen zegt:
"We lopen de straat in en toen zag ik dat ze aan het rennen waren, dus ik pak mijn telefoon om te filmen. De agent was heel agressief. Ik heb gezegd dat hij hem los moest laten, want hij werd zwaar mishandeld. Het was echt niet leuk om dat te zien."
Wat de aanleiding voor het politieoptreden is, is niet bekend. De redactie van Joop heeft de politie Rotterdam om commentaar gevraagd.
Update 3 januari: Via een verklaring in het AD laat de politie Rotterdam de eigen kant van het verhaal horen. Volgens hen gingen de agenten af op een melding van een autoinbraak. De agent in de video zou een van de verdachten, een 17-jarige jongen, hebben aangehouden en zegt daarbij in het nauw gedreven te zijn door een menigte. Daarbij zou hij de wapenstok hebben ingezet om omstanders op een afstand te houden tot zijn collega’s waren gearriveerd. Waarom de agent de aangehouden jongen bleef slaan toen die zich niet verweerde, wordt uit de verklaring van de politie niet duidelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.