Joop

[Video] Frits Wester over de terugkeer van Marijnissen

  •    •  
04-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
wester_300.jpg
'Volgende kwestie wordt vertrek Balkenende'
De druk vanuit de SP op Jan Marijnissen om terug te keren is heel groot, zegt Frits Wester bij Pauw & Witteman. Ook waarschuwt hij dat Balkenende de uiterste houdbaarheidsdatum nadert.
Wester sprak Marijnissen een paar weken geleden en voelde dat hij speelde met de gedachte om het “in dit tijdsgewricht, met onstabiele politiek en de opkomst van de PVV, nog maar een keer te gaan doen.” De druk is ook groot, want een nieuw gezicht inwerken als lijsttrekker is bijna onmogelijk, drie maanden voor de verkiezingen. 
Voor premier Balkenende geldt volgens Wester echt dat die ‘als een pak melk’ inmiddels echt over zijn houdbaarheid heen aan het raken is. Het partijbestuur wilde van de discussie over het politieke leiderschap af zijn door Balkenende snel aan te wijzen als lijsttrekker, maar die discussie komt nu als een boomerang terug, inclusief kritische anonieme reacties van CDA-prominenten.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Klaas2
Klaas24 mrt. 2010 - 22:46

-[Als Marijnissen het vooraf goed en duidelijk aan de SP-achterban uitlegt,]- Voor de achterban maakt het niet uit, het gaat om de zwevende kiezer, en die krijg je zo niet. Die wordt al genoeg bedonderd, en als het er zo dik bovenop ligt, dan snapt ie het ook nog.

geejeehaa
geejeehaa4 mrt. 2010 - 22:46

Het morele dilemma van de SP? Stel dat Marijnissen de kar weer gaat trekken, dan heeft de SP weer een charismatische voorman die wellicht meer zwevende kiezers kan binnenhalen. Maar daar zullen ook ongetwijfeld veel proteststemmers bij zitten die nu voor Wilders kiezen. Ik heb hier meermalen gelezen dat PVV-stemmers het gedachtegoed van Wilders aangerekend dient te worden, dat zij mede verantwoordelijk zijn voor het klimaat dat Wilders schept. Wil je dan zulke nare racisten / xenofoben / moslimhaters als stemmers binnenhalen?

Joeri2
Joeri24 mrt. 2010 - 22:46

Goh, weer een verkeerde analyse van meneer Wester. Wel fijn zo iemand waarvan je weet dat wat hij zegt in ieder geval niet gebeurt.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2010 - 22:46

Volgens Frits Wester gaat Jan Marijnissen niet de SP voor slechts drie maanden tot aan de verkiezingen leiden, om vervolgens daarna het fractievoorzitterschap (en ministersschap, ja wie weet, stel je voor) aan een ander over te laten. "Zo zit Marijnissen niet in elkaar". Als Marijnissen het vooraf goed en duidelijk aan de SP-achterban uitlegt, dat hij vanwege de plotselinge vacature voor een paar maanden het leidersschap overneemt, zie ik niet in, waarom hij dat niet met goed fatsoen zou kunnen doen.

1 Reactie
paulvr2
paulvr24 mrt. 2010 - 22:46

is niet nodig. Ik denk dat de keuze van Roemers zoals deze vandaag bekend werd weleens een heel goede zou kunnen zijn. Ik wist nagenoeg niets van de man maar wat ik vandaag in de media over hem hoorde geeft voldoende hoop.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods4 mrt. 2010 - 22:46

Om wat voor gezondheidsredenen stopte Jan Marijnissen er destijds mee? Ik weet dat hij een hernia heeft gehad, maar was er nog meer?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 mrt. 2010 - 22:46

Nog een Hernia.

Munkar
Munkar4 mrt. 2010 - 22:46

Ik vind Jan er slecht uitzien. Misschien heeft hij hartproblemen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas24 mrt. 2010 - 22:46

Hij is verdrietig. Daarvan zien mensen vaak ongezond uit.

paulvr2
paulvr24 mrt. 2010 - 22:46

Je mag mensen met gezondheidsproblemen nooit zo onder druk zetten. Jan Marijnissen straalt vooral door zijn levenservaring een grote beheersing van zowel de discussiestukken als ook de betrouwbaarheid van de SP als coalitiepartner uit. Het verbaast me mateloos dan mensen maar blijven denken dat een partij die zo lang omstreden was en nog steeds heel snel in het verdachtenhoekje wordt gezet per se door heel jonge mensen zou moeten worden vertegenwoordigd. Tenslotte vergrijst het electoraat van ons land steeds meer en hen spreek je echt niet aan met een dertiger. Ik denk dat Frits Wester er veel beter aan zou hebben gedaan als hij het tenminste wel met de SP voor heeft om iemand als De Wit als opvolger voor Kant voor te stellen. De man is natuurlijk wat bescheidener en minder zichtbaar maar heeft juist daardoor veel meer kansen om het geschonden imago van de SP weer in meer vertrouwenwekkende wateren te leiden. De jonkies kunnen dan in de Kamer zich uitleven in de wat vinniger politieke discussies zolang de Wit duidelijk uitstraalt dat hij ervoor kan zorgen dat de SP desgewenst een betrouwbare coalitiepartner kan zijn na de komende verkiezingen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas24 mrt. 2010 - 22:46

Ik ben bang dat een man van leeftijd De Wit te langzaam en te beleefd is om zich te profileren in een fel debat. Mensen die wat ouder zijn zijn wat langzamer en hebben meer eergevoel. En dan is je kans geweest met Bo v. Erven, Jort Keller, en dat clubje bij DWDD, of P&W. Ik zag laatst bij P&W Fritsma vs Van Der Broek over de Palestijnen. Fritsma bleef gewoon twee dogmatische zinnetjes herhalen, en zo'n heer als van der Broek wil zich niet meer verlagen tot dat niveau. Je ziet dat heel vaak bij oudere politici. Ze hebben de leeftijd van drammen en liegen achter zich gelaten, en dan verliezen ze in het snelle debat.

pjansen_1
pjansen_14 mrt. 2010 - 22:46

Frits Wester weet echt niet waar hij het over heeft. Een van de statusjournalisten die net zo hard heeft meegedaan aan de imago beschadiging van Agnes Kant.

2 Reacties
FrankS2
FrankS24 mrt. 2010 - 22:46

Je kan Frits Wester moeilijk ervan beschuldigen dat Kant gevaarlijk als een Marcel van Dam tijdens een debat puur op de persoon is gaan spelen. Dat is haarzelf te verwijten.

abeelenj
abeelenj4 mrt. 2010 - 22:46

Agnes Kant heeft Agnes Kant beschadigd door een rol op zich te nemen die niet bij haar pastte.

Theodoor2
Theodoor24 mrt. 2010 - 22:46

Een frisse jonge kandidaat is Krista van Velzen, maar er zijn nog meer potentiële goede kandidaten, zoals bijvoorbeeld Remi Poppe

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten4 mrt. 2010 - 22:46

Het blijkt Roemer te worden. Ben benieuwd welke wijn er geschonken gaat worden. In ieder geval licht, fruitig en helder. Een die soepeltjes over de tong glijdt.

paulvr2
paulvr24 mrt. 2010 - 22:46

Fris en jong ja, maar is dat in Nederland nog het enige wat telt? Jan Marijnissen was juist zo geliefd omdat hij een uitstraling heeft van iemand met voldoende levenservaring om zijn ploeg niet alleen goed bij elkaar te ouden, maar ook binnen een eventuele regeringscoalitie een bindende en niet een polariserende rol te spelen. Of moeten het verkiezingsrecht maar zo wijzigen dat voortaan alleen mensen tussen de 12 en 38 jaar oud stemrecht hebben?

JoopSchouten
JoopSchouten4 mrt. 2010 - 22:46

Frits Wester? Is dat niet die voyeuristische man die suggestieve 'analyses' geeft over politieke roddel en achterklap? Zonde van m'n tijd. Dit zal de enige reactie zijn (en blijven) op deze man.

2 Reacties
Irmaatje
Irmaatje4 mrt. 2010 - 22:46

Frits Wester, spindokter van het CDA.... dat zegt genoeg.

pjansen_1
pjansen_14 mrt. 2010 - 22:46

Groot gelijk!!!!