Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Video duikt op: politie Charlotte schiet zwarte man Keith Scott dood

  •  
23-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-23-om-20.38.03
De familie van Keith Lamont Scott, de zwarte man die dinsdag door de politie in het Amerikaanse Charlotte werd doodgeschoten, heeft een video vrijgegeven waarin het hele gebeuren is vastgelegd. In de video is te horen hoe de vrouw van Scott tevergeefs de agenten tevergeefs vraagt haar ongewapende man niet te doden.
Volgens de politie in Charlotte waren agenten dinsdag in de wijk van Scott op zoek naar een verdachte, toen de 43-jarige Keith Scott met een wapen in zijn hand uit zijn auto stapte. Omdat Scott zijn wapen op de agenten zou hebben gericht, zouden die hem daarop hebben neergeschoten. Rechercheurs zeiden laten inderdaad een wapen te hebben aangetroffen.
Eén grote leugen, aldus de familie van Scott. Volgens hen had Keith Lamont Scott een beperking en zat hij een boek te lezen. Hij zou niet eens een wapen in zijn bezit hebben gehad. ‘Hij zat in de schaduw te lezen, te wachten tot zijn kind met de bus thuis kwam. Hij had geen pistool, hij was niemand tot last,’ aldus de zus van het slachtoffer.
In een video die eerder al op Facebook werd gedeeld, is te horen hoe de dochter van Scott naar de rechercheurs roept dat ze geen wapen in zijn auto moeten planten. ‘Want dat is wat jullie doen,’ roept ze.
De video die nu is opgedoken is gemaakt door Rakeyia Scott, de vrouw van Keith Scott, en overhandigd aan NBC. De beelden lijken er op te wijzen dat de verklaring van de politie inderdaad niet klopt. De opnames beginnen als Rakeyia Scott nog op een afstand is. ‘Niet schieten, niet schieten,’ roept ze herhaaldelijk naar de agenten. Ook vertelt ze dat haar man TBI heeft, een hersentrauma. ‘Hij doet niemand iets aan, hij nam alleen zijn medicijnen in.’
Ook roept de vrouw naar haar man en spoort hem aan de auto uit te komen. Het moment dat Keith Scott in beeld komt, ligt hij al op de grond, schijnbaar overmeesterd door de agenten. Kort daarop zijn meerdere schoten te horen. De agenten hebben Keith Scott gedood.
De dood van Scott leidde tot dagenlange protesten tegen het maar aanhoudende politiegeweld tegen zwarte burgers. De burgemeester van Charlotte, Jennifer Roberts, heeft erop aangedrongen de camerabeelden van de bodycams en dashboard camera’s van de agenten vrij te geven. De politie wilde dat niet doen, omdat volgens hen daarmee het onderzoek wordt belemmerd. Volgens de burgemeester is het de enige manier om de integriteit van de politie bij het publiek te waarborgen. Vrijdag werd echter bekend dat het State Bureau of Investigation het onderzoek naar de dood van Scott heeft overgenomen van de lokale politie, waardoor de politiebeelden voorlopig niet vrijgegeven zullen worden.
Bekijk de video hieronder. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Bron: NPR
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.