Joop

[Video] 'Balkenende is bijzonder zwak figuur'

  •    •  
21-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tobback_300b.jpg
Belgische oud-minister Tobback waarschuwt voor Vlaams Blok-achtige situaties in Nederland
De Belgische oud-minister Louis Tobback heeft zondag fors uitgehaald naar ontslagnemend premier Balkenende. Volgens Tobback is Balkenende een bijzonder zwak figuur en heeft hij zelf de problemen veroorzaakt die geleid hebben tot de val van zijn regering.
Tobback deed zijn uitspraken in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag. De socialist vindt het niet correct dat men de schuld voor de regeringsbreuk integraal in de schoenen van PvdA-leider Wouter Bos wil schuiven, zo meldt De Morgen. Volgens Tobback werd Bos voor het blok gezet door CDA’ers Balkenende en Verhagen. Zij hebben Bos gedwongen om een keuze te maken en hebben dus zelf de problemen uitgelokt. Bovendien kan Bos volgens Tobback moeilijk verweten worden dat hij zich aan het regeerakkoord houdt.
Volgens Tobback is Balkenende een bijzonder zwak figuur die bezig is met platte electorale spelletjes. “Hij bewijst nu voor de vierde keer dat hij het niet kan”, aldus de Leuvense burgemeester. De val van de regering komt Balkenende trouwens goed uit, meent Tobback. Volgens hem zou Balkenende niet wederom als lijsttrekker zijn gekozen als de regering de rit had uitgedaan.
Door de val van het kabinet en het geruzie tussen de regeringspartijen bestaat volgens Tobback de kans op een Nederlandse ‘Zwarte Zondag’, naar analogie met de doorbraakverkiezingen van 1991, toen het extreemrechtse Vlaams Blok furore maakte. Tobback refereert daarmee uiteraard naar de PVV, die momenteel nog goed staat in de peilingen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

SuperJunior
SuperJunior21 feb. 2010 - 17:35

En gelijk heeft meneer Tobback. De schuld lijkt makkelijk in de schoenen van Meneer Bos geschoven te kunnen worden, maar hij niets meer gedaan dan zich aan het regeerakkoord gehouden, wat we niet van meneer Balkenende kunnen zeggen. Bos heeft het juiste besluit genomen. Balkenende lijkt gedoemd te falen. Na 4 kabineten is dat wel duidelijk geworden.

Kappasnor
Kappasnor21 feb. 2010 - 17:35

Een bijzonder zwak figuur die al drie keer zijn 'socialistische' vrienden wist te verslaan. Steekt daarin toch wat wrok die een Belgische 'Minister van Staat' tot een dergelijk harde uitspraak over de premier van de bevriende noorderburen drijft? Erg staatmannelijk kan ik dat namelijk niet vinden.

schrijfspecialist
schrijfspecialist21 feb. 2010 - 17:35

Nu horen we het ook eens van een ander! Het CDA heeft nu jarenlang niets anders gedaan dan klungelen. Ik verlang eigenlijk nu wel naar een derde kabinet van PvdA-D'66-VVD. Laat de opportunistische knoeiers van het CDA hun vriendjes van de PVV maar fijn opzoeken. In de oppositiebanken.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 feb. 2010 - 17:35

En wij maar blijven geloven dat de Belgen dommme mensen zijn?

Opinius
Opinius21 feb. 2010 - 17:35

hear hear ik lijk wellicht wat op een belg vanmorgen in mijn betoog ,we lijken nogal wat op elkaar in de visie.

Wobbel2
Wobbel221 feb. 2010 - 17:35

Goede analyse van meneer Tobback. Het klopt helemaal wat hij zegt. Helaas wij Nederlanders snappen het nog niet goed. Vooral veel ouderen, boeren en veehouders stemmen nog massaal op het CDA.

Joeri2
Joeri221 feb. 2010 - 17:35

Daar komt Tobback meteen tot de kern. Dit was de enige manier voor JPB om zijn politieke carriere te verlengen. Had immers dit kabinet zijn tijd uitgezeten dan had JPB naast het rapport Davids ook het terugtrekken uit Afghanistan moeten uitleggen, nu kan de zwarte piet lekker naar WB. Het zal het leven in Nederland niet leuker maken. Of we krijgen een ruk naar (extreem) rechts, met Wilders als MP ( Nazi duitsland komt dan toch als schrikbeeld in me op ). Of een ruk naar ( extreem ) links, met Kant als MP ( Stalin was toch ook geen lievertje ). Of we krijgen een nieuw paars, en kan Nederland verder verkocht aan kopers die het om fusies en bedrijfjes verkopen gaat ipv het product dat ze behoren te leveren ( treinen die op tijd rijden, banken die hun eigen broek kunnen ophouden, verzorging die bejaarde vaker dan 1 keer per maand wassen ). Welk model willen we nou eigenlijk hier in dit kikkerlandje? Amerikaans? Met krotten als buitenwijken? Waar armoede voor veel ellende zorgt? In Amerika kon je als rijke nog ver van de arme gaan wonen, maar dat is in Nederland toch wel moeilijker. Of toch maar Canadees? Met een goed onderwijs en verzorgings systeem, zodat niemand bang hoeft te zijn voor de toekomst en dus zichzelf gerust voelt en daar gelukkig van wordt. Met gelovige in de politiek zullen we dat natuurlijk nooit bereiken, die willen immers mensen naar de kerk, en dat gaat het best met bange mensen.

Hugo20
Hugo2021 feb. 2010 - 17:35

Jan Peter ligt slecht bij de Belgen, eerst Harry Potter en nu dit! Hoe zou het toch komen?

mees.
mees.21 feb. 2010 - 17:35

Balkenende,Verhagen,het CDA dus doen alles voor geld. Ze verkopen onze ziel en zaligheid en het maakt hen niet uit hoe ze ons daar mee kapot maken. Boeren maken ze kapot,wie is de schuld van de hoge leningen die boeren zijn aangegaan voor hun veestal?De ziektes die daarna uitbraken omdat de dieren in zulke grote aantallen in schuren waren gedumpt en het CDA zeer makkelijk al die dieren liet afmaken. En de boeren dan?Raakt dat de boeren niet in hun hart?Of ze nou een grote of een kleine veestapel hebben,een boer is een boer. Ook de boeren weten allang de ware aard van vele CDAers. Hoe Balkenende onze ziel en zaligheid verkocht aan Bush en geen verantwoording wil dragen over het snoeiharde rapport van Davids. En nu,Verhagen die zelf beloftes heeft gedaan aan de Navo terwijl hij 100% zeker wist dat in 2010 we weg zouden zijn uit Uruzgan,hoe kun je dan in je eentje zo maar allerlei toezeggingen doen?En dan ook nog eens zo vuil het in de schoenen proberen te schuiven van Bos,bah,wat een gluiperig gedrag van die Verhagen. De bondgenoten wisten allang dat we weg zouden zijn in 2010,dat was al in 2007 bekend!Hoezo zouden ze daar dan versteld van kunnen staan? Hoezo zouden die bondgenoten het dan nu ineens niet begrijpen? Verhagen probeert zijn smerige spel te verhullen door de schuld in de schoenen van Bos te schuiven. Denkt Verhagen nu echt dat het Nederlandse volk blind is voor het gedrag wat Verhagen hier zelf in heeft gespeeld? CDA moet echt oppassen,ik voorspel een dramatische val voor het CDA met dit gedrag. Het is heel smerig vies spel wat zij spelen.

AlbertHofmann
AlbertHofmann21 feb. 2010 - 17:35

Pijnlijk dat vooral een Belg (inwoner van niet het meest stabiele politieke land in Europa) moet gaan bevestigen wat de meesten in Nederland al weten. Voor de PVV hoeven we niet bang te zijn, er is geen politieke partij die serieus in zee wil gaan met ze, dat zou namelijk automatisch betekenen dat we in 2011 weer verkiezingen hebben.

RobvanKan
RobvanKan21 feb. 2010 - 17:35

Ik ben het maar dels met hem eens. Ja, Balkenende is een zwakke figuur maar nee, de opmars van de PVV is niet alleen hem aan te rekenen. Daar mag ook en vooral de PvdA zich eens over achter de oren krabben.

objectivist
objectivist21 feb. 2010 - 17:35

Zit iets in maar dat nou uitgerekend een Belg dat moet zeggen kan dan weer niet. De Belgen zijn de Italianen van het Noorden hun door en door verrotte en corrupte politiek. Ze kunnen hun kleine landje niet eens bij elkaar houden. Dus ja, hij heeft gelijk en ja, ga eerst je eigen rotzooi eens opruimen voordat je naar je buren kijkt.

davidus
davidus21 feb. 2010 - 17:35

wat een nare discussieerstijl heeft die man. autoritair, duldt geen tegenspraak, wil überhaupt geen vragen krijgen maar liever oreren. en zijn analyse is wel erg pvda. volgens wiki is hij ook een sp.a man.

JanVG2
JanVG221 feb. 2010 - 17:35

knap van Joop dat ze deze analyse hebben weten te vinden. De meeste andere analyses in het buitenland luiden toch wel een beetje anders. Over het algemeen - zowel bij de voor- als de tegenstanders van Uruzgan missie - denkt men dat Nederland gek geworden is ...

Krooneman
Krooneman21 feb. 2010 - 17:35

''Belgische oud-minister Tobback waarschuwd voor Vlaams Blok-achtige situaties in Nederland''. Deze conclusie heb ik niet in de video terug kunnen vinden. Deze man is trouwens wel erg anti-CDA.

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2010 - 17:35

Zo. Deze opmerkingen kan B in z'n zak steken. Hij moet wel oppassen. Straks legt B een blokkade voor de Antwerpse havens. Een tweede Belgische oorlog is aanstaande.

1 Reactie
Jeroenvt
Jeroenvt21 feb. 2010 - 17:35

B heeft nog wel wat invloed in Zeeuws Vlaanderen, misschien denkt ie wel "als ik niet hoef te baggeren hoef ik ook niet te ontpolderen". LOL

Ellen12
Ellen1221 feb. 2010 - 17:35

Inderdaad. En met JPB aan het hoofd van het nieuwe gruwelkabinet heeft Nederland een unicum; een oorlogsmisdadiger die opnieuw aan de macht komt, nergens anders is dit vertoond, Bush en Blair is dat niet gelukt.

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor21 feb. 2010 - 17:35

Afgezien van de ernstig overdreven kwalificatie (Ik kreeg gisteren een natte krant. Wat is de bezorger dan precies voor vreselijks?), zowel Bush als Blair zijn toch echt herkozen. Blair zelfs meermaals - zijn bijnaam 'Teflon Tony' was niet helemaal onterecht.

marit2
marit221 feb. 2010 - 17:35

Balkenende is misschien wel een oprecht figuur, maar geen leider. Hij laat zich als oud ARP'er (net als Brinkman en Marnix van Reij) weer door die KVP'ers (Lubbers/ Jaap de Hoop Scheffer) misgebruiken. Dreigen met aftreden (Verhagen - hoor Frits Wester) en daarmee dus klem gezet worden door mensen uit je eigen?????partij. Kiezen voor heibel in het CDA of Bos de klos laten zijn. Helaas zijn die nazaten (incl CU) van hagenpredikers weer gezwicht voor het autoritaire Rome. Tobback is wel is waar een socialist en Belg, maar zij hebben wel Van Rompuy (christen) en zijn trots op het feit dat hij de eerste president van Europa is. Waarom niet Balkenende. Omdat hij zijn oren al jaren laat hangen naar die roomse rat (ten). Mijn halve familie is katholiek en ook vele van mijn buren en die zijn voor mij o.k., daar heb ik het niet over, maar die machthebbers. De Paus wil in gesprek met de ander Christelijke kerken. Mooi. Maar niet veel later zegt hij, dat er maar een kerk is en dat dat contact erop gericht moet zijn dat iedereen weer bij hem in de (moeder)kerk terugkeert. Snap echt niet dat er nog hervormden en gereformeerde mensen zijn die op dit CDA blijven stemmen. Stem CU/SGP of anders gewoon links of rechts, maar steun die Roomse schijnheiligheid niet langer.

2 Reacties
Kappasnor
Kappasnor21 feb. 2010 - 17:35

Veel katholieker dan van Rompuy komt het toch niet...

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek21 feb. 2010 - 17:35

Het zit wel erg diep hè?

[verwijderd]
[verwijderd]21 feb. 2010 - 17:35

Natuurlijk heeft Tobback gelijk maar hij moet gewoon zijn mond houden en kijken hoe het er in zijn land toegaat. Eén grote puinhoop. Wanneer buitenlandse politici zich gaan bemoeien met de NL'se politiek dan ontstaan er misschien krachten die ongewenst zijn. Zodadelijk gaan mensen nog medelijden krijgen met die slapjanus van een premier, met zijn race auto'tjes en Yolanthe en Smith gekwijl. Dus Tobback ik zou je maar liever drukker maken over je hopeloos schizofreen eigen landje, daar is nog genoeg te doen, trust me.

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber21 feb. 2010 - 17:35

Tobback wordt gevraagd zijn mening te geven over Nederland. Hij kan moeilijk zeggen dat hij die niet heeft omdat het in Belgie eigenlijk voortdurend een rommeltje is.

Poppel2
Poppel221 feb. 2010 - 17:35

Balkenende wordt steeds meer persoonlijk gedreven naarmate hij in de hoek wordt gedreven. Dus dat beloofd nog wat nu uit alle hoeken en kieren het vuil (terecht en onterecht) naar boven komt over JPB. Jammer want het CDA zeker uit het gemoedelijke Brabant (bijna Belgie) van oa onze Guus Meeuwes kent zo'n fijne historie met straatvechters met karakter en lef als Brokx bijv. Ik hoop dat JPB beseft hard of zacht dan maar en het liefst zeer binnenkort dat hij wat anders moet gaan doen in -belang van Nederland zoals hij dat zelf zegt- Ik zie hier ook nog een rol van Beatrix: JPB doe eens wat anders! Ik gun hem nog een sjieke promotie naar de VN of zo, want ons stemgedrag heeft hem aan de macht geholpen. Als nederland straks niet regeerbaar is vanwege PVV TROTS en JPB is dat een gevolg van het stemvee met tunnelvisie dat zijn eigen slager kiest. Laten we de komende maanden echter wel allemaal ons best doen om een regeerbaar stelletje te kiezen AUB, kom uit de tunnel, want -------het volk krijgt altijd die MP die ze verdienen----- wellicht dan maar emigreren? naar Belgie

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann21 feb. 2010 - 17:35

Balkenende heeft voor mij altijd gestaan voor oneerlijke en achterbakse politiek. Met af en toe zeer vreemde uitspraken en gedachten gangen - zoals "VOC mentaliteit" Bij elk normaal mens zou je denken dat het een grap is, maar Balkenende was zeer serieus. Hij heeft zich al die tijd aan het roer gezien van een "3 maal hoezee natie" die op het wereldtoneel zeer serieus meespeelt. Achterkamertjes politiek, leugens en een totaal gebrek aan zelf reflectie. Na het Davids rapport had ik wel verwacht dat hij het door zou hebben en zou aftreden, maar nee...het spel werd ten slotte uitgespeeld onder de naam van Maxime en de schuld werd neergelegd bij Bos. Ik was in April 2009 als fotograaf bij de Afghanistan top, toen kon je merken dat ze er al helemaal naar aan toe spelen waren om de missie in 2010 te verlengen. Mevrouw Clinton zou wel even helpen met wat marketing, Maxime triomfantelijk glimlachend in de achtergrond toen Hillary even kwam vertellen hoe geweldig we het wel niet deden.

Gelijkhebber
Gelijkhebber21 feb. 2010 - 17:35

Goeie analyse van Tobback. Logisch dat hij zijn voorkeur voor de PvdA niet onder stoelen of banken steekt want hij behoort tot dezelfde politieke stroming. Niks mis mee. De wijze waarop hij de sensatieachtige interviewster te woord staat is prima. Hij probeert over de inhoud te vragen en de VRT-dame is alleen maar uit op uitspraken en beeldvorming. Raar toch dat meningen van Belgen door Nederlanders niet serieus worden genomen. Daarentegen is een mening van een Brit of Amerikaan over onsl land altijd waar. Tobback heeft een hekel aan Christen-democraten. Martens, Leterme, Balkenende, Lubbers of Verhagen. Hij vind het niks. Oude socialistische traditie.

2 Reacties
Gelijkhebber
Gelijkhebber21 feb. 2010 - 17:35

Hij vindt het niks. Oei, oei

Janssen3
Janssen321 feb. 2010 - 17:35

De mening van Belgen wordt wel serieus genomen. Maar we hebben het hier over iemand die dezelfde politieke stroming aanhangt als de PvdA, en waarvan ook nog bekend is dat hij zich meestal laatdunkend uitlaat over politieke tegenstanders. Het is dus niet raar als dit niet als opmerkelijk nieuws geldt en ook niet als dit niet wordt meegenomen bij objectieve analyses Ja ok, behalve door Joop dan...